Zobacz pełną wersję : D5100 i problem z podłączeniem do PC
Witam, szukałem sterowników do D5100 ale nic nie znalazłem a oryginalny program dołączony do aparatu nic nie daje.
Problem z podłączeniem aparatu do pc mam od początku, może ja coś robię nie tak żeby go podłączyć. Z góry thx za pomoc
adriansocho
19-11-2014, 11:01
Zaraz, podłączasz kablem USB, potem po podłączeniu włączasz aparat i co się dzieje na komputerze? Jaki OS jest na komputerze? (W WinXP powinno coś od razu lub po chwili się pojawić).
Jeśli chodzi o zgrywanie zdjęć, to zdecydowanie lepiej użyć czytnika, niż kabelka.
Sterowników nie znajdziesz, bo ich nie ma.
D5100 podlacza się jako urządzenie PTP, a to jest standard USB i jest w każdym systemie.
Sprawdź czy działają Ci gniazda USB w komputerze, podłącz inne urządzenie i zobaczysz czy inny sprzęt zostanie wykryty.
Win 7 x64, gniazda USB działają, nic się nie dzieje po podłączeniu twoim sposobem. A i nie mam własnie czytnika kart ;]
Win 7 x64, gniazda USB działają, nic się nie dzieje po podłączeniu twoim sposobem. A i nie mam własnie czytnika kart ;]
D5100 nigdy nie zobaczysz jako zewnętrzny dysk, to nie pendrive.
adriansocho
19-11-2014, 12:47
D5100 też działa jako urządzenie obrazowania? To znaczy, że powinien wyskoczyć kreator pobierania zdjęć, za pomocą którego wybierzemy, które zdjęcia pobrać, gdzie je zapisać oraz czy potem usunąć je z urządzenia.
Co do czytnika - jest chyba tańszy od aparatu, a nawet od karty pamięci? Ja swój kupiłem na chińskim serwisie Fasttech, wysyłka za darmo, kosztował ledwie kilka dolarów, a znacznie ułatwia zgrywanie z aparatu (D7000 nie posiada funkcji dysku USB).
Nie nic takiego jak: "To znaczy, że powinien wyskoczyć kreator pobierania zdjęć".
To czy wyskoczy czy nie, zależy od tego czy użyszkodnik ustawił sobie, aby taki kreator się pojawiał, a domyślnie się nie pojawia.
Natomiast po podłączeniu aparatu widać go w urządzeniach (panel sterowania -> drukarki i urządzenia) i stamtąd można dostać się do zdjęć.
Jeśli nie ma, to trzeba sprawdzić w managerze urządzeń, czy aparat jest w ogóle przez komputer widziany, jeśli nie - uszkodzony kabel lub gniazdo w aparacie.