PDA

Zobacz pełną wersję : Korygowanie zniekształceń obiektywu

myforroom
17-11-2014, 20:52
Który program ma najbogatszą bazę gotowych sprawdzonych profili w narzędziu korygowania wad obiektywów?

Słyszałem, że oprócz Lightrooma taką bazę ma PTLens.

Nie wiem czy DxoMark ma bazę czy tylko narzędzie?

Lens correction w photoshopie też podobno ma jakąś bazę dostępną w internecie.

Jeśli nie korzystacie z gotowych profili to który program ma najkorzystniejsze narzędzie?

SerU
17-11-2014, 21:47
Adobe Lens Profile Downloadaer - do LR jak znalazł i sam dopisuje profile do listy w programie. Problem tylko może być taki, że te ostatnio pobrane ustawia jako domyślne dla danego szkła, a nie zawsze tego się oczekuje.

nikoniarz
17-11-2014, 22:17
Baza bazą... A próbowałeś ręcznej korekcji w ACR? Jak dla mnie najlepsze efekty osiąga się stosując manualne ustawienia pod dany kadr. Fakt, w przypadku 1000 fotek jest problem, ale sam musisz zadecydować czy predefiniowane ustawienia dla szybkości, czy manualne dla jakości.

TOP67
17-11-2014, 22:27
Zdecydowanie najlepszy jest DxO Optics Pro, ale jest więcej niż powolny.

myforroom
18-11-2014, 00:31
chodzi mi właśnie o przetworzenie wielu zdjęć. Nad jednym ujęciem to można się bawić w "aptekę".

A czy DxO Optics Pro będzie działał na tiff-ach? Rozumiem, że w przypadku zmiennoogniskowego obiektywu szczytuje z metadanych ogniskową i koryguje względem bieżącej ogniskowej?

TOP67
18-11-2014, 00:40
Dobry profil robi się na różnych ogniskowych, odległościach i przysłonach.

myforroom
18-11-2014, 13:58
To wiem. Chodzi mi o gotowe profile.
Waszym zdaniem najlepiej jakim programem można skorygować zniekształcenia za pomocą gotowych profili.

TOP67
18-11-2014, 14:04
To trzeba sprawdzić konkretne obiektywy. Sigma dba o robienie profili do ACR i LR. A taki Nikon nie. Nowości pojawiają się po ponad roku.

myforroom
19-11-2014, 20:26
Czyli na jaki program najlepiej postawić jeśli chodzi o hurtową korekcję zniekształceń opartych na gotowych profilach?

EMILjo
19-11-2014, 22:32
W NIKON Capture NX-D zdaje się (nie mam teraz jak tego sprawdzić) tez jest baza. Obawiam się jednak, że tylko Nikonowe szkła.
DxO Optics Pro 8 (który do końca roku można pobrać za darmo) ma spora bazę.

Me_how
19-11-2014, 23:37
Jak coś z DxO to zamiast Optics Pro może lepszy (tańszy) będzie DxO View Point. To program mający tę samą bazę danych, a funkcjonalność ograniczoną do korekt zniekształceń i perspektywy. Z tego co wiem może pracować jako samodzielna aplikacja lub jako plugin do Lr lub Ps.

myforroom
20-11-2014, 03:15
dzięki za propozycje.
Widziałem, że Dxo Pro 8 jest za darmo, tylko mam nikona d610 a ta wersja go nie wspiera. Ale w sumie i tak będę to robił w tym przypadku na Tiff-ach - mam nadzieje, że nie będzie z tym problemu?.

myforroom
20-11-2014, 03:28
Jak coś z DxO to zamiast Optics Pro może lepszy (tańszy) będzie DxO View Point. To program mający tę samą bazę danych, a funkcjonalność ograniczoną do korekt zniekształceń i perspektywy. Z tego co wiem może pracować jako samodzielna aplikacja lub jako plugin do Lr lub Ps.

Wydaje mi się, że to służy tylko do obiektywów szerokokątnych (tak przynajmniej jest w opisie oprogramowania). W notce o najnowszym wydaniu DxO Pro można również wyczytać: "Nowością jest także umożliwienie użycia na RAW-ach narzędzia ViewPoint w formie plug-inu". Dlatego domyślam się, że to dodatkowe narzędzie. Może być jak znalazł dla skomplikowanego Samyanga 14mm ...

TOP67
20-11-2014, 08:21
Zadaniem DxO View Point nie jest korygowanie zniekształceń obiektywu, a wręcz odwrotnie. Ten program wprowadza dodatkowe zniekształcenia, ale dzięki nim ludzie na brzegach UWA wyglądają normalnie.

myforroom
20-11-2014, 13:53
Zadaniem DxO View Point nie jest korygowanie zniekształceń obiektywu, a wręcz odwrotnie. Ten program wprowadza dodatkowe zniekształcenia, ale dzięki nim ludzie na brzegach UWA wyglądają normalnie.

Ale rozumiem, że jest to dodatkowe narzędzie ? Czy w DxO Optics Pro jest również w pakiecie?

TOP67
20-11-2014, 14:07
To jest podstawowa funkcja DxO View Point i nie ma jej w żadnym innym oprogramowaniu. W DxO Optisc Pro jest jej namiastka, korygowanie zdjęć grupowych.

myforroom
20-11-2014, 14:38
To może z innej strony zapytam. W Dxo View Point są funkcje, które występują w Optics Pro i dodatkowe funkcje czy to co jest w Dxo Optics do korekcji zniekształceń obiektywów to zupełnie coś innego.
W DxO View Point jest możliwość korzystania z profili dla zoom-ów 24-70 i możliwość masowego wprowadzenia korekt?

TOP67
20-11-2014, 14:46
Generalnie nie rozumiem problemu, bo korektę wad obiektywu zrobi każdy program (o ile ma profil obiektywu). Robi się to automatycznie lub jednym kliknięciem. Ale są jeszcze korekcje perspektywy, które w każdym programie inaczej się robi. Są programy do prostowania rybki itp.

ajt
20-11-2014, 15:03
To jest podstawowa funkcja DxO View Point i nie ma jej w żadnym innym oprogramowaniu.

W swoim odrybiaczu (www.anglerfish.ajotte.com) coś w tym rodzaju przewidziałem, tzn. można wybrać domyślny profil rektilinearny, ogniskową i dodatkowo pojeździć suwakami center/edges w razie potrzeby. Można w ten sposób zmniejszyć rozciągnięcie np. twarzy z brzegu kadru :)
Tzn. program po prostu zmienia projekcję rektilinearną na cylindryczną, dzięki czemu twarz wygląda tak samo w centrum i z brzegu. Oczywiście zawsze jest coś za coś - inne obiekty mogą zacząć wyglądać krzywo i nienaturalnie, ale to już kwestia doboru korekcji do kadru...

myforroom
20-11-2014, 15:14
Próbuje po prostu rozeznać temat.
Mam tamrona 24-70 i samyanga 14mm.
Capture nx2 ma funkcję automatycznego usuwania dystorsji ale nie mogę znaleźć listy obsługiwanych obiektywów.

Co do wspomnianego Samyanga potrzebne jest bardziej wyspecjalizowane oprogramowanie a i do Tamrona nie zaszkodzi.

Dlatego po prostu pytam ...

TOP67
20-11-2014, 15:21
Do ACR i LR znajdziesz wszystko. A jak nie, to sam sobie zrobisz pod konkretną sztukę.

myforroom
20-11-2014, 16:51
Do zrobienia własnego profilu potrzeba tablicy - jakich wymiarów powinna ona być?

TOP67
20-11-2014, 16:58
To zależy od ogniskowej. Ja mam największą formatu A0. Ale dla UWA przydała by się i większa.

myforroom
20-11-2014, 17:40
Kupował Pan gdzieś taką tablicę czy wykonał samodzielnie?

TOP67
20-11-2014, 20:10
Drukowałem sobie na ploterze.

myforroom
21-11-2014, 00:09
To wystarczy zrobić w Corelu coś na zasadzie szachownicy. Czy wielkość kwadratów jest dowolna czy istnieje jakiś standard?