Zobacz pełną wersję : Korygowanie zniekształceń obiektywu
myforroom
17-11-2014, 20:52
Który program ma najbogatszą bazę gotowych sprawdzonych profili w narzędziu korygowania wad obiektywów?
Słyszałem, że oprócz Lightrooma taką bazę ma PTLens.
Nie wiem czy DxoMark ma bazę czy tylko narzędzie?
Lens correction w photoshopie też podobno ma jakąś bazę dostępną w internecie.
Jeśli nie korzystacie z gotowych profili to który program ma najkorzystniejsze narzędzie?
Adobe Lens Profile Downloadaer - do LR jak znalazł i sam dopisuje profile do listy w programie. Problem tylko może być taki, że te ostatnio pobrane ustawia jako domyślne dla danego szkła, a nie zawsze tego się oczekuje.
nikoniarz
17-11-2014, 22:17
Baza bazą... A próbowałeś ręcznej korekcji w ACR? Jak dla mnie najlepsze efekty osiąga się stosując manualne ustawienia pod dany kadr. Fakt, w przypadku 1000 fotek jest problem, ale sam musisz zadecydować czy predefiniowane ustawienia dla szybkości, czy manualne dla jakości.
Zdecydowanie najlepszy jest DxO Optics Pro, ale jest więcej niż powolny.
myforroom
18-11-2014, 00:31
chodzi mi właśnie o przetworzenie wielu zdjęć. Nad jednym ujęciem to można się bawić w "aptekę".
A czy DxO Optics Pro będzie działał na tiff-ach? Rozumiem, że w przypadku zmiennoogniskowego obiektywu szczytuje z metadanych ogniskową i koryguje względem bieżącej ogniskowej?
Dobry profil robi się na różnych ogniskowych, odległościach i przysłonach.
myforroom
18-11-2014, 13:58
To wiem. Chodzi mi o gotowe profile.
Waszym zdaniem najlepiej jakim programem można skorygować zniekształcenia za pomocą gotowych profili.
To trzeba sprawdzić konkretne obiektywy. Sigma dba o robienie profili do ACR i LR. A taki Nikon nie. Nowości pojawiają się po ponad roku.
myforroom
19-11-2014, 20:26
Czyli na jaki program najlepiej postawić jeśli chodzi o hurtową korekcję zniekształceń opartych na gotowych profilach?
W NIKON Capture NX-D zdaje się (nie mam teraz jak tego sprawdzić) tez jest baza. Obawiam się jednak, że tylko Nikonowe szkła.
DxO Optics Pro 8 (który do końca roku można pobrać za darmo) ma spora bazę.
Jak coś z DxO to zamiast Optics Pro może lepszy (tańszy) będzie DxO View Point. To program mający tę samą bazę danych, a funkcjonalność ograniczoną do korekt zniekształceń i perspektywy. Z tego co wiem może pracować jako samodzielna aplikacja lub jako plugin do Lr lub Ps.
myforroom
20-11-2014, 03:15
dzięki za propozycje.
Widziałem, że Dxo Pro 8 jest za darmo, tylko mam nikona d610 a ta wersja go nie wspiera. Ale w sumie i tak będę to robił w tym przypadku na Tiff-ach - mam nadzieje, że nie będzie z tym problemu?.
myforroom
20-11-2014, 03:28
Jak coś z DxO to zamiast Optics Pro może lepszy (tańszy) będzie DxO View Point. To program mający tę samą bazę danych, a funkcjonalność ograniczoną do korekt zniekształceń i perspektywy. Z tego co wiem może pracować jako samodzielna aplikacja lub jako plugin do Lr lub Ps.
Wydaje mi się, że to służy tylko do obiektywów szerokokątnych (tak przynajmniej jest w opisie oprogramowania). W notce o najnowszym wydaniu DxO Pro można również wyczytać: "Nowością jest także umożliwienie użycia na RAW-ach narzędzia ViewPoint w formie plug-inu". Dlatego domyślam się, że to dodatkowe narzędzie. Może być jak znalazł dla skomplikowanego Samyanga 14mm ...
Zadaniem DxO View Point nie jest korygowanie zniekształceń obiektywu, a wręcz odwrotnie. Ten program wprowadza dodatkowe zniekształcenia, ale dzięki nim ludzie na brzegach UWA wyglądają normalnie.
myforroom
20-11-2014, 13:53
Zadaniem DxO View Point nie jest korygowanie zniekształceń obiektywu, a wręcz odwrotnie. Ten program wprowadza dodatkowe zniekształcenia, ale dzięki nim ludzie na brzegach UWA wyglądają normalnie.
Ale rozumiem, że jest to dodatkowe narzędzie ? Czy w DxO Optics Pro jest również w pakiecie?
To jest podstawowa funkcja DxO View Point i nie ma jej w żadnym innym oprogramowaniu. W DxO Optisc Pro jest jej namiastka, korygowanie zdjęć grupowych.
myforroom
20-11-2014, 14:38
To może z innej strony zapytam. W Dxo View Point są funkcje, które występują w Optics Pro i dodatkowe funkcje czy to co jest w Dxo Optics do korekcji zniekształceń obiektywów to zupełnie coś innego.
W DxO View Point jest możliwość korzystania z profili dla zoom-ów 24-70 i możliwość masowego wprowadzenia korekt?
Generalnie nie rozumiem problemu, bo korektę wad obiektywu zrobi każdy program (o ile ma profil obiektywu). Robi się to automatycznie lub jednym kliknięciem. Ale są jeszcze korekcje perspektywy, które w każdym programie inaczej się robi. Są programy do prostowania rybki itp.
To jest podstawowa funkcja DxO View Point i nie ma jej w żadnym innym oprogramowaniu.
W swoim odrybiaczu (www.anglerfish.ajotte.com) coś w tym rodzaju przewidziałem, tzn. można wybrać domyślny profil rektilinearny, ogniskową i dodatkowo pojeździć suwakami center/edges w razie potrzeby. Można w ten sposób zmniejszyć rozciągnięcie np. twarzy z brzegu kadru :)
Tzn. program po prostu zmienia projekcję rektilinearną na cylindryczną, dzięki czemu twarz wygląda tak samo w centrum i z brzegu. Oczywiście zawsze jest coś za coś - inne obiekty mogą zacząć wyglądać krzywo i nienaturalnie, ale to już kwestia doboru korekcji do kadru...
myforroom
20-11-2014, 15:14
Próbuje po prostu rozeznać temat.
Mam tamrona 24-70 i samyanga 14mm.
Capture nx2 ma funkcję automatycznego usuwania dystorsji ale nie mogę znaleźć listy obsługiwanych obiektywów.
Co do wspomnianego Samyanga potrzebne jest bardziej wyspecjalizowane oprogramowanie a i do Tamrona nie zaszkodzi.
Dlatego po prostu pytam ...
Do ACR i LR znajdziesz wszystko. A jak nie, to sam sobie zrobisz pod konkretną sztukę.
myforroom
20-11-2014, 16:51
Do zrobienia własnego profilu potrzeba tablicy - jakich wymiarów powinna ona być?
To zależy od ogniskowej. Ja mam największą formatu A0. Ale dla UWA przydała by się i większa.
myforroom
20-11-2014, 17:40
Kupował Pan gdzieś taką tablicę czy wykonał samodzielnie?
Drukowałem sobie na ploterze.
myforroom
21-11-2014, 00:09
To wystarczy zrobić w Corelu coś na zasadzie szachownicy. Czy wielkość kwadratów jest dowolna czy istnieje jakiś standard?