Zobacz pełną wersję : Okna PCV
Witam muszę wymienić okna w mieszkaniu i zastanawiam się jakiego producenta wybrać, co polecacie itp.
Na pewno polecam dwukomorowe, 3 szyby a producent.... no cóż u każdego w okolicy jakiś inny ;-)
Zacznijmy od tego, że z PCV nie da się zrobić okna.
mbodniak
18-11-2014, 18:17
Dlaczego? :)
Jak wyżej, dwukomorowe. U mnie vidok na dwóch piętrach a na parterze jakieś niefirmowe, mało znane. Jedynym problemem najtańszych jest rozlatująca się klamka i mechanizm otwierania/zamykania. Reszta przy prawidłowym montażu nie różni się niczym (po za kształtem).
Zacznijmy od tego, że z PCV nie da się zrobić okna.
Napiszesz dlaczego?
Bo wyczuwam eksperta.
I załóżmy, że piszemy o zwykłym oknie np. 1,5x1,5m, a nie wielkich przeszkleniach.
Ps. teraz doczytałem... może chodzi o fachowość w znajomości "nomenklatury technicznej"... tylko, że to nie portal pro w tym temacie więc można było wyjaśnić.
Witam muszę wymienić okna w mieszkaniu i zastanawiam się jakiego producenta wybrać, co polecacie itp.
Ten rynek w Polsce jest chory.
1000 "producentów" i 10000 "montażystów".
Okno to ogólnie profil + stal + szyba + okucie.
Szukaj producentów, którzy dadzą ci każdy z tych elementów z dobrej półki... no może na stal az tak nie patrz (byle trzymały gabaryty w/g technologii).
Ps. Montaż jest równie ważny jak samo okno.
Ps.2 - masz producentów lokalnych i ogólnokrajowych/europejskich - bez problemu znajdziesz ich w internecie, generalnie ci "wielcy" raczej nie robią tandety.
Napiszesz dlaczego?
Bo wyczuwam eksperta.
I załóżmy, że piszemy o zwykłym oknie np. 1,5x1,5m, a nie wielkich przeszkleniach.
Okna można zrobić z PVC lub PCW.
Okna można zrobić z PVC lub PCW.
Odpowiedziałem powyżej w moim poście - tak myślałem, że chodzi o ten poziom fachowości...
Bo PCV oznacza hematokryt, czerwienicę prawdziwą, albo szczepionkę przeciw pneumokokom.
Okna można zrobić z PVC, albo po polsku PCW.
Edit: widać kilku nas pisało w tym samym czasie :wink:
PVC - poly (vinyl chloride); PCW - polichlorek winylu. To nie jest kwestia fachowej nomenklatury i jej smaczków, ale istotnego błędu, zarówno logicznego jak i językowego!
mbodniak
18-11-2014, 18:50
"Tak żem czuł" :)
Jak poprawnie zamontowane, to i tańsze będzie dobre. Pod warunkiem że nie będzie to byle co.
robin102
18-11-2014, 23:21
KONDZIU nie szukaj jakiś wyszukanych wymyślnych profili okiennych, bo wszystko to jeden szit. Szukaj ekipy montażystów dobrych , sprawdzonych, solidnych ludzi którzy Ci te okna obsadzą zgodnie z technologią producenta, wyregulują po montażu, wyregulują raz jeszcze po kilku miesiącach, udzielą instrukcji jak je uzywwać i jak przestawic rygielki na zimę i na lato, dadza do tego kluczyk. A nie wpadną wypier... stare okna, a w otwory wrzucą nowe i szybko spier... z akasą od Ciebie. Dzisiaj każdy jest fotografem , każdy jest montażystą okin i innym fachowcem :) Pilnuj papierów kart gwarancyjnych ze stęplami i z datami zakupu. Potem jak bedzie problem to bedziesz gwarancyjny to bedziesz mial spychologie miedzy DELERAm-montażystą, a producentem i nie będzie nikogo winnego :) Gówniane niby proste tanie okna porządnie zamontowane to lepszy wydatek niż wypasione konstrukcje wrzucone w dziury i uciekamy :)
Chodzą mi po głowie dwaj producenci, Oknoplast Kraków oraz Deceuninck.
Chodzą mi po głowie dwaj producenci, Oknoplast Kraków oraz Deceuninck.
A to drugie to nie jest tylko producent profili?
Nie mylisz ogólnie pojęć?
Nie kombinuj... weź od znanego/sprawdzonego producenta co robi okno złożone np. z :
VEKA+winkhaus+dwukomorowa szyba też od sprawdzonego producenta.
Najważniejsze dopilnować montażu.
A to drugie to nie jest tylko producent profili?
Nie mylisz ogólnie pojęć?
Nie kombinuj... weź od znanego/sprawdzonego producenta co robi okno złożone np. z :
VEKA+winkhaus+dwukomorowa szyba też od sprawdzonego producenta.
Najważniejsze dopilnować montażu.
Onsajt na co dokładnie mam zwrócić uwagę przy montażu.
mbodniak
19-11-2014, 18:16
Głębokość osadzenia, to czy jest przyklinowane dobrze i zamocowane do ściany odpowiednią ilością blach. Jak ktoś Ci będzie szpalety później obrabiał to żebyś zwrócił uwagę jak jest styropian dopasowany. Znam kilka domów w których mocniejsze oparcie się o okno spowodowało by jego wpadnięcie do środka :P No cóż, tacy fachowcy...
Głębokość osadzenia, to czy jest przyklinowane dobrze i zamocowane do ściany odpowiednią ilością blach........
A jaka to jest odpowiednia ilość blach ?. A co będzię jak monterzy zamiast blach do osadzenia okna użyją dybli ?
czy to będzie nieprawidłowo ? Głębokość osadzenia...czego ? i ewentualnie jaka jest prawidłowa ta głębość.
mbodniak
19-11-2014, 21:06
To wszystko będzie w instrukcji dostarczonej do okna (ale kotwy przy PCV chyba co 70cm max, czy jakoś tak). Po za tym blachę (kotwę) też się dybluje (można też wkręcić w pianiaka wkrętem, albo w drewno wkrętem, można przez profil dyblować jak piszesz, można gwoździem do***ać, można też nawet przyspawać do ościeżnicy jak ktoś tam w cegle kawałek metalu znalazł... z resztą, co ja będę tłumaczył - sposobów zależnie od producenta i montażysty jest cała masa. Co do głębokości - no chyba wypada brać pod uwagę to czy będzie ocieplenie i robiona elewacja czy nie, jaka jest grubość i konstrukcja ściany, czy można zlicować na zewnątrz czy musi być nieco schowane... Można dać za mało pianki i porobią się mostki termiczne. Po prostu jak zrobi to pan "Mietek" czy inny "Ździchu" to może być później różnie, a po zrobieniu elewacji czy samym obrobieniu szpalet to już poprawki nie są niczym przyjemnym.
Robię przy elewacjach i w wykończeniówce, uwierz że wiele już widziałem, włącznie z tym jak kolesie przybili gwoździe obok ramy żeby okno trzymało pion i tak je zapiankowali bez klinowania.
To wszystko będzie w instrukcji dostarczonej do okna (ale kotwy przy PCV chyba co 70cm max, czy jakoś tak). Po za tym blachę (kotwę) też się dybluje (można też wkręcić w pianiaka wkrętem, albo w drewno wkrętem, można przez profil dyblować jak piszesz, można gwoździem do***ać, można też nawet przyspawać do ościeżnicy jak ktoś tam w cegle kawałek metalu znalazł... z resztą, co ja będę tłumaczył - sposobów zależnie od producenta i montażysty jest cała masa. Co do głębokości - no chyba wypada brać pod uwagę to czy będzie ocieplenie i robiona elewacja czy nie, jaka jest grubość i konstrukcja ściany, czy można zlicować na zewnątrz czy musi być nieco schowane... Można dać za mało pianki i porobią się mostki termiczne. Po prostu jak zrobi to pan "Mietek" czy inny "Ździchu" to może być później różnie, a po zrobieniu elewacji czy samym obrobieniu szpalet to już poprawki nie są niczym przyjemnym.
Robię przy elewacjach i w wykończeniówce, uwierz że wiele już widziałem, włącznie z tym jak kolesie przybili gwoździe obok ramy żeby okno trzymało pion i tak je zapiankowali bez klinowania.
Widzę że kolega fachowiec....dużo się napatrzył przy wykonywaniu elewacji :).
Spokojnie, ci od elewacji też nie święci.
misiobudrysio
19-11-2014, 23:38
od 2001 roku mam okna "jocz" i przez te lata zero problemu wiosną i jesienią przestawiam regulacje docisku z zimowego na letni i na odwrót i nic poza tym
mbodniak
20-11-2014, 07:42
Sam sobie wstawiałem kiedyś to się dowiadywałem co nieco. Chciałem posłużyć dobrą radą z doświadczenia, ale jak widać lepiej jest wyśmiać zamiast podyskutować jak ktoś ma swoje teorie.
Decyzja podjęta, wybrałem profil Veka model S-line z szarą uszczelką oraz szybą z ciepłą ramką, okucia Roto NT, produkowane przez KNS.