PDA

Zobacz pełną wersję : Photoolex FL04

Przemek-83
16-11-2014, 21:49
http:// sandisk-store.pl/pl/photoolex-lampa-blyskowa-fl04-nikon.htmlCo sądzicie o tej lampie?
Może jest mniej problematyczna niż yn565ex
Owszem to kolejny chinol ale to nowy produkt może warto zaryzykować?

GonzoG
17-11-2014, 03:32
To jakieś Meike, albo Oloong/Voeloon.

Ryzykować można, to nie miej później do nikogo pretensji.

Przemek-83
17-11-2014, 17:32
Zamówiłem :p
Przyjedzie to się zobaczy co to jest warte
Zawsze można oddać w ciągu 10 dni :p

Przemek-83
22-11-2014, 10:49
Lampa dotarła wczoraj do paczkomatu.
Działa TTL jak i auto zoom palnika.
Sposób wyświetlania informacji jak i menu jest praktycznie idendytczne jak YN. Pózniej może nagram film jak współpracuje z body.

Przemek-83
22-11-2014, 17:50
m.youtube.com/watch?v=MYXhArGcQ_k

Puki co nie umiem ustawić prawidłowo trybu Slave bo nie czytałem instrukcji :p

guciu69
23-11-2014, 21:34
Zacznę,że jestem laikiem jeśli chodzi o fotografię a już w ogóle jeśli chodzi o lampy. Jestem zainteresowany kupnem sobie takiej lampy, ponieważ moim zdaniem ma dobrą cenę i dużo funkcji. Ale muszę zapytać jak jest z mocą lampy, dobrze oświetla? Czy pracę zoomu tak samo słychać w każdej innej lampie jak w tej? Dobrze jest wykonana?

Przemek-83
23-11-2014, 22:54
Nie wiem czy tak samo w każdej ale miałem też YN-565EX i było tak samo słychać. Z resztą to bardzo podobna lampa pod każdym względem.
Kupiłem to bo przeraża mnie ilość wadliwych sztuk YN.To prosta tania lampa i jej ilość funkcji jak i jakość jest adekwatna do ceny. Mnie dziwi np. że jak na takiego strupa tak szybko się ładuje nawet z pełnej mocy.

GonzoG
23-11-2014, 23:38
Po tym filmiku widzę, że ze zdjęć w ciemnościach będą absolutne nici... tym wspomaganiem AF wiele się nie zdziała.

guciu69
24-11-2014, 11:13
Po tym filmiku widzę, że ze zdjęć w ciemnościach będą absolutne nici... tym wspomaganiem AF wiele się nie zdziała.

Dlaczego tak sądzisz?

Przemek-83
24-11-2014, 11:48
Robiłem w ciemności i faktycznie lampa wtedy niedoświetla dobrze ale w takiej sytuacji lepiej sie sprawdzi tryb M moim zdaniem.

GonzoG
24-11-2014, 12:49
Dlaczego tak sądzisz?
Przyjrzyj się na filmik i zobacz jak świeci wspomaganie AF...

Robiłem w ciemności i faktycznie lampa wtedy niedoświetla dobrze ale w takiej sytuacji lepiej sie sprawdzi tryb M moim zdaniem.
Nie chodzi o pracę TTL, a oświetlenie dla AF. Przecież ta lampa świeci kropką i to na 100% jeszcze nie trafia w punkt centralny.
Niech teraz AF ustawi ostrość.

Przemek-83
24-11-2014, 18:07
To fakt nie trafia w punkt centralny :p
To że jest jednopunktowe oświetlenie AF nie można było bez zakupu stwierdzić. Dziś potestuje w ciemnościach.
Prawdopodobnie zwrócę towar.
Jedyne co mnie wstrzymuje to fakt, że jest z polskiej dystrybucji co w przypadku YN mnie zniechęca.

guciu69
24-11-2014, 18:29
Hmm, to nie wiem co zrobić. Opłaca się kupić w/w lampę?

Przemek-83
24-11-2014, 18:44
Powiem Ci tak. Moja lampa jak się okazało jest uszkodzona i jutro ją odsyłam do dystrybutora do krakowa i dostane drugi egzemplarz. Możliwe ,że ta dioda AF nie tak ma świecić. Powodem wymiany jest tryb Slave w którym lampa sama błyska.
Dopiero jak wróci nowa stwierdze czy ją zwrócić.
Napisałem mejla do serwisu w sprawie tego Aefu.
To czy tak ma świecić czy nie to nie wiem bo nigdzie takiej informacji nie znalazłem.
Nawet pod nazwą BDK DF-660 bo i pod taką występuje :p
To chiński wynalazek jak YN więc nie ma co cudów się spodziewać. Jedno jest pewne, że jakbym kupił teraz uszkodzoną YN prawdopodobnie jechała by do czajna w ramach reklamacji a ta jedzie do krakowa a to duża różnica.

Przemek-83
06-12-2014, 12:27
Wróciła do mnie lampa z serwisu.
Fakt dostałem drugi zaplombowany egzemplarz ale niestety również jest wadliwy :P
Całkowicie nie działa wspomaganie AF co wyklucza jej użytkowanie.
Statystyka gorsza jak w yongnuo.
2 na 2 lampy uszkodzone.
Zwracam towar i prawdopodobnie kupię coś bardziej sprawdzonego np.metz 52 ,może sb-600 używkę sam nie wiem.

guciu69
07-12-2014, 16:12
Pięknie. Też jej nie kupię. Trzeba szukać coś innego.

Przemek-83
22-12-2014, 19:54
Kupiłem nowego metza 52 :p
Miałem dość borykania się z chińskimi wynalazkami.

LukasP
02-01-2015, 11:33
Witam,
Nie znalazłem osobnego działu do przywitania się, więc robię to tu, w pierwszym poście. Więc WITAM !
Użytkuję D80 najczęściej z Sigmą 17-50 2.8. Ostatnio zakupiłem omawianą tu lampę. Nie jestem profesjonalistą (ba - pewnie nawet nie jestem amatorem :) ), wykonuję sporo zdjęć w pomieszczeniach i "spacerowych".
Chciałbym prosić o pomoc (nie doczytałem się w instrukcji), przed każdym zdjęciem, w momencie wciśnięcia do połowy spustu, lampa robi 3 błyski i po chwili emitowany jest ten błysk zasadniczy wg ustawień w lampie. Dzieje się to w każdym trybie lampy. Myślałem, że ma to związek z błyskiem modelującym, ale wyłączenie też nic nie dało. Przeszkadza to, bo ciężko jest zrobić "szybką" fotkę. Spotkał się ktoś z czymś takim ?

pozdrawiam,
Łukasz

ecml
02-01-2015, 12:51
Wyłącz redukcję czerwonych oczu. W przypadku lamp innych niż ta wbudowana w aparat, funkcja zupełnie nie jest potrzebna.

Przemek-83
02-01-2015, 14:10
Tak w nawiasie to jak Ci świeci wspomaganie AF? Jedna kropka nie trafiająca w centralny punkt?

LukasP
02-01-2015, 16:08
Wspomaganie AF w przypadku tej lampy to delikatne nieporozumienie. Jest kropka, która trafia w zupełnie inny punkt niż powinna.