Zobacz pełną wersję : Podkręcanie procesora
ShutterStill
16-11-2014, 19:08
Miałem 4770k podkręcony do 4.6 na radiatorze z wiatrakami ale temperature były w okolicach 85 stopni. Zmieniłem wiec chłodzenie na wodne H100i i przy okazji dołożyłem kolejne 16gb ramu- 32gb teraz.
Teraz system jest niestabilny na 4.6 i 4.4. Musiałem zostawić na 4.2.
Temperatura w stres testach nie przekracza 65 stopni.
Ma ktoś doświadczenie w tych sprawach?
Płyta główna to asus hero VI a podkręcałem używając opcji "level up" w biosie.
Są tam opcje 4.2, 4.4 i 4.6 i somo dostosowuje napięcie.
Teraz dostaje Blue Screen z bledem 124.
Da radę ktoś doradzić?
Z góry dzięki!
gdzie ten screen ?? na bank pamięci nie wyrabiają, nie kręć z automatu tylko samemu :P jak coś pisz PW chętnie pomogę
ShutterStill
16-11-2014, 20:06
gdzie ten screen ?? na bank pamięci nie wyrabiają, nie kręć z automatu tylko samemu :P jak coś pisz PW chętnie pomogę
Screen jest po "zapraszamy/welcome"
Wyjąć nowe 16gb i sprawdzić po staremu? Myślę że możemy "śmiecić" tutaj. :) może komuś jeszcze się przyda.
Próbowałem z 1.200 napięciem ale tez wywaliło.
Dziwne bo wczesniej zrobiłem tylko z automatu i działało.. :(
1.2V na pamięciach?
Zgadzam się, że najprawdopodobniej to wina pamięci.
ShutterStill
16-11-2014, 22:46
1.2V na pamięciach?
Zgadzam się, że najprawdopodobniej to wina pamięci.
Na procku 1.2v
Pamięć nie ruszana 1600 1.5v
Podkręcić pamięć do 1800-2000 czy wyjąć to co włożyłem ostatnio?
ShutterStill
16-11-2014, 23:26
Wyjęcie nowej nic nie dało :(
A jestes pewny chlodzenia, znaczy sie, ze pasta odpowiednio sie rozprowadzila, moze temperatura skacze i w momentach BSa juz nie widzisz ile bylo stopni?!
ShutterStill
17-11-2014, 02:03
A jestes pewny chlodzenia, znaczy sie, ze pasta odpowiednio sie rozprowadzila, moze temperatura skacze i w momentach BSa juz nie widzisz ile bylo stopni?!
To możliwe...
Dopiero co H100i założyłem..
Może pasta się ułoży za jakiś czas albo zmienię na Arctic Silver 5 bo taką miałem z poprzednim chłodzeniem a teraz mam tą co była nałożona na H100i
velaskez
17-11-2014, 02:17
To możliwe...
Dopiero co H100i założyłem..
Może pasta się ułoży za jakiś czas albo zmienię na Arctic Silver 5 bo taką miałem z poprzednim chłodzeniem a teraz mam tą co była nałożona na H100i
Ta pasta się sama nie rozprowadzi dobrze jak jej nie rozprowadziłeś wcześniej. Trzeba odpiąć chłodzenie, wyczyścić, nałożyć nową pastę, rozprowadzić i wtedy to będzie działać. Jak jesteś totalnie zakręcony to możesz też polerować powierzchnie procesora w celu uzyskania lepszego odprowadzania ciepła. Najlepsze efekty uzyskasz jak całośc będzie idealnie płaska (procesora i radiatora), i najlepiej jak będziesz się mógł w tym przejrzeć.
w66pCmLIdbg
Wszystko pieknie, ale kolega 'velaskez' pokazal dosc ekremalne rozwiazanie;)
Jak wspomniales zalozyles stopke z pasta ktora byla na chlodzeniu, te pasty nie zawsze sa dobre, ale na twoim miejscu potestowal bym komputer na normalnym taktowaniu i jezeli bedzie wszystko ok to stawial bym, ze albo lepsza pasta albo to chlodzenie nie jest wystarczajaco wydajne na takie podkrecanie procesora.
ShutterStill
17-11-2014, 04:01
Wszystko pieknie, ale kolega 'velaskez' pokazal dosc ekremalne rozwiazanie;)
Jak wspomniales zalozyles stopke z pasta ktora byla na chlodzeniu, te pasty nie zawsze sa dobre, ale na twoim miejscu potestowal bym komputer na normalnym taktowaniu i jezeli bedzie wszystko ok to stawial bym, ze albo lepsza pasta albo to chlodzenie nie jest wystarczajaco wydajne na takie podkrecanie procesora.
Chłodzenie wydajne i po boocie utrzymuje się dobre.jedyne co to tak jak wspomniałeś może ma wyższą temp przy starcie ale może pasta się ułoży za jakiś czas
H100i to jedno z najwydajniejszych rozwiązań na rynku. Prawie na pewno problemy nie są po jego stronie, co potwierdza informacja OP dotycząca uzyskiwanych T.
Temperatura w stres testach nie przekracza 65 stopni.
Ja wciąż obstawiałbym problemy z ustawieniami pamięci - może złe CL ? Jakie masz ustawienia?
Jeżeli jednak problem jest z temperaturą - duże skoki powyżej 65, czy coś w ten deseń, to sprawdź pastę na procku. Podaj jaką metodą mierzysz temperaturę CPU.
Porady velaskeza dotyczące polerowania sobie odpuść - dla 99.99% populacji to strata czasu, a różnice w pomiarach często są na poziomie błędu pomiaru. Nie, żeby to nie miało jakiegoś sensu ( ma, w przypadku coolerów niskiej klasy, żeby spłaszczyć podstawę ), ale osobiście wolę zdejmowanie IHS, jeżeli mowa o ekstremalnym OC "domowym". Nie do końca również wierzę w to, że wyniki przedstawione w filmiku były zasługą polerowania. Ten cooler wyglądał na jakąś Noctuę ( spojrzałem tylko na szybko bez dźwięku ), a te mają zupełnie dobrze wypolerowaną podstawę. Prędzej różnice w rozłożeniu pasty - one potrafią bardzo łatwo dać kilka stopni róznicy
ShutterStill
17-11-2014, 05:06
H100i to jedno z najwydajniejszych rozwiązań na rynku. Prawie na pewno problemy nie są po jego stronie, co potwierdza informacja OP dotycząca uzyskiwanych T.
Ja wciąż obstawiałbym problemy z ustawieniami pamięci - może złe CL ? Jakie masz ustawienia?
Jeżeli jednak problem jest z temperaturą - duże skoki powyżej 65, czy coś w ten deseń, to sprawdź pastę na procku. Podaj jaką metodą mierzysz temperaturę CPU.
Porady velaskeza dotyczące polerowania sobie odpuść - dla 99.99% populacji to strata czasu, a różnice w pomiarach często są na poziomie błędu pomiaru. Nie, żeby to nie miało jakiegoś sensu ( ma, w przypadku coolerów niskiej klasy, żeby spłaszczyć podstawę ), ale osobiście wolę zdejmowanie IHS, jeżeli mowa o ekstremalnym OC "domowym". Nie do końca również wierzę w to, że wyniki przedstawione w filmiku były zasługą polerowania. Ten cooler wyglądał na jakąś Noctuę ( spojrzałem tylko na szybko bez dźwięku ), a te mają zupełnie dobrze wypolerowaną podstawę. Prędzej różnice w rozłożeniu pasty - one potrafią bardzo łatwo dać kilka stopni róznicy
Temperatury mierzę corsair link, cpu temp i occt.
Ram kingston hiperX 1600 cl9.
Dziwi mnie to że na CM EVO chodziło na 4.6 a teraz muszę zostawić na 4.2 bo wyżej dostaje BSa
Możliwe, że zmieniły się ustawienia na płycie głównej dotyczące pamięci, przy dołożeniu pamięci i pozostały, mimo usunięcia dodatkowych kostek. Zdalnie ciężko pomagać w takich problemach.
Musisz pokazać zdjęcia/screeny konfiguracji: CPU, pamięci ( CL, napięcia, częstotliwość ), wtedy będziemy wiedzieć więcej.
Jezeli sie cos pozmienialo to reset biosu powinien rozwiazac problem (ustawienia pamieci powinny byc automatyczne) a potem tylko procka pogonic.
@ShutterStill, wszystkie kości pamięci masz z jednej serii?
ShutterStill
17-11-2014, 13:26
Jezeli sie cos pozmienialo to reset biosu powinien rozwiazac problem (ustawienia pamieci powinny byc automatyczne) a potem tylko procka pogonic.
Jak to mogę zrobić?
ShutterStill
17-11-2014, 13:27
@ShutterStill, wszystkie kości pamięci masz z jednej serii?
Takie same.
Nawet jak zostawię tylko stare z którymi chodziło na 4.6 nic to nie zmienia
Jak to mogę zrobić?
A to różnie, w Phoenix-ach dla przykładu trzeba po wejściu do biosu wcisnąć F9.
http://matrix.jasna.tarnow.pl/~jahu/hw-galaxy/bios/Phoenix/Phoenix.htm
Przecież nie tylko temp. jest wyznacznikiem czy procka da sie podkręcić "więcej/bardziej"
Są przecież egzemplarze mniej lub bardziej podkrecające się - może po prostu wymagasz zbyt wiele ?
ShutterStill
17-11-2014, 15:03
Przecież nie tylko temp. jest wyznacznikiem czy procka da sie podkręcić "więcej/bardziej"
Są przecież egzemplarze mniej lub bardziej podkrecające się - może po prostu wymagasz zbyt wiele ?
Ja już miałem na 4.6 stabilnie tylko temperatury mnie martwiły (ok90) i tylko dla tego zmieniłem na chłodzenie wodne i wtedy zaczął być niestabilny
Ja już miałem na 4.6 stabilnie tylko temperatury mnie martwiły (ok90) Teraz zobacz sobie do spec. Intela jakie max bezpieczne temperatury ten CPU może mieć (by nie skracać żywotności) ... jeśli to jakiś w miarę nowy CPU to granica jest jakoś w okolicach 70 st. Jak go katujesz przy temp. 90 st, to żywotność spadnie do ~1,5 roku pewnie x-P (choć to też zależy jak długotrwale go tak gotujesz itd. ). Tak czy inaczej to jeden z powodów by unikać kupowania używanych procesorów "K" .
ShutterStill
18-11-2014, 00:17
Teraz zobacz sobie do spec. Intela jakie max bezpieczne temperatury ten CPU może mieć (by nie skracać żywotności) ... jeśli to jakiś w miarę nowy CPU to granica jest jakoś w okolicach 70 st. Jak go katujesz przy temp. 90 st, to żywotność spadnie do ~1,5 roku pewnie x-P (choć to też zależy jak długotrwale go tak gotujesz itd. ). Tak czy inaczej to jeden z powodów by unikać kupowania używanych procesorów "K" .
Proszę przeczytaj od początku..
Miałem w okolicach 85-90 i stabilnie ale dodałem wodne chłodzenie żeby zbić temperatury. Teraz mam ok 65 w godzinnym stres teście na 4.2 a na 4.4-6 wywala mi blue screen z błędem 124.
Życie procesora mam gdzieś bo i tak za rok go wymienię...
P. S. Optymalna temp 75 ale spokojnie do 80 można ciągnąć Haswell
ShutterStill
18-11-2014, 02:28
To chyba jednak z pastą jest problem.
Dzisiaj podkręciłem na 4.4 i jest stabilny w stres testach.
4.6 dalej wywala po "zapraszamy". Może jeszcze trochę i pasta rozłoży się tak jak stara i wyciągnie 4.6 tak jak poprzednio.
velaskez
18-11-2014, 03:42
Ja jeszcze tak zapytam, podkręcasz go bo potrzebujesz, czy taka fanaberia?
ShutterStill
18-11-2014, 04:15
Ja jeszcze tak zapytam, podkręcasz go bo potrzebujesz, czy taka fanaberia?
Różnica w renderowaniu video
Na 3.5 - 15min
Na 4.6 - 7min
To chyba jednak z pastą jest problem.
Pasta pascie nie rowna, jezeli zalozyles chlodzenie na procesor z pasta ktora byla dodana do chlodzenia to stawial bym na srednia jakosc pasty, osobiscie polecam NT-H1 od Noctua (http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=13&lng=en)...
ShutterStill
18-11-2014, 18:49
Dziękuję!
Jak mam dobre doświadczenia z arctic silver więc bym najpierw to spróbował.
Ale chyba dam się jeszcze rozgrzać stockowej poście bo znalazłem że musi się grzać ok 200h żeby uzyskać max właściwości. Już i tak lepiej bo jest stabilny na 4.4 więc może za tydzień będzie stabilnie na 4.6 :)
sokolnik
28-12-2016, 00:28
Odkopuje wątek :) Myślę o podkręceniu swojego procesora :)
Myślicie że po 3 latach użytkowania i7 4770K warto go podkręcić ? Czyli kupić porządne chłodzenie (może wodne?) i podkręcić ile się da? takie 4,5 byłoby fajne :)
Tylko teraz pytania:
Czy podkręcony procesor będzie "męczył się" podczas np. przeglądania internetu czy innych czynności które nie wymagają dużej mocy?
Czy wydawanie 300-400 zł na Noctua NH-D14 lub NH-D15 plus pasta spowoduje odczuwalny, zadowalający wzrost wydajności podczas ruszania suwaczkami na NEFach, eksportowania zdjęć do JPG oraz podstawowej obróbce w PS?
Stara pasta (dołączona do i7) przy okazji do wymiany? Wolałbym wymienić jeśli to nie problem.
Dysk SSD mam, nowszy i kolejny SSD nie potrzebny. 16gb RAM mam, niby nigdy za dużo ale tyle mi wystarczy.
Procesor najważniejszy. Po to kupiłem wersję K żeby ją po paru latach podkręcić... Gdybym teraz podkręcił procesor, mógłbym przyjemnie pracować jeszcze na moim komputerze 2 lata a może i więcej czasu. Później pewnie zmiana PC :)
Chciałbym żeby obróbka zdjęć zajmowała mi mniej czasu, czasami widać lekkie przycięcia się sprzętu. Podczas testów komputera w sąsiednich wątkach mój PC nie uzyskiwał najlepszych czasów - zawsze chciałoby się lepiej.
I teraz się zastanawiam, czy zimą kiedy jest więcej czasu, czy wydać kilka stów na podkręcenie procesora żeby w sezonie zyskać więcej czasu :) ?
Rożnicę przede wszystkim odczujesz przy imporcie (generowaniu podglądu) i eksporcie.
Sama praca w LR nie obciąża specjalnie procesora. PS też nie potrzebuje specjalnie dużo mocy (poza kilkoma efektami).
Procesor też raczej nie będzie się specjalnie "męczył" bez obciążenia, bo wtedy będzie po prostu pracował na niższym taktowaniu.
Pastę lepiej wymienić na jakąś dobrą. Po 3 latach ta oryginalna może już być zeschnięta i nie rozejdzie się dobrze przy wymianie chłodzenia.
i7 4770K, ma slabego gluta pod czapka, wiec stosowanie super wydajnego chlodzenia, to troche jak wlaczanie klimatyzacji i otwieranie okien jednoczesnie. Sam procesor, powinien dac sie bez klopotu podkrecic do 4500MHZ, ale trzeba bedzie zapewne podniesc napiecie na rdzeniu, co spowoduje jeszcze wieksze grzanie procka. Generalnie mozesz sprobowac. Ale polecam monitorowac temperature rdzeni. Moj i5 4690K, smiga na 4500MHZ, na standardowym napieciu. Ale ja zerwalem IHSa z procka, wyczyscilem gluta i przesmarowalem cieklym metalem, po czym zmontowalem wszystko z powrotem do kupy i zlozylem.
sokolnik
28-12-2016, 08:23
Ja takich operacji bym nie robił :)
Czy wymiana pasty to jakieś skomplikowany zabieg? :)
Stałe 4.0 by mnie zadowolilo. Wszystko w okolicy 4.3-4.5 będzie extra.
Pytanie czy warto, podkręcony procesor ma wyłączone wszystkie opcje oszczędzania jak zmniejszanie częstotliwości, mnożnika i napięcia, po podkręceniu śmiga na ustawianiach stałych, druga sprawa to zysk wydajności, który zapewne nie odczujesz poza grami.
sokolnik
28-12-2016, 11:12
Nie gram. Nie mam karty graficznej nawet :) konsoli też nie mam :)
Pytanie czy warto, podkręcony procesor ma wyłączone wszystkie opcje oszczędzania jak zmniejszanie częstotliwości, mnożnika i napięcia, po podkręceniu śmiga na ustawianiach stałych, druga sprawa to zysk wydajności, który zapewne nie odczujesz poza grami.
Niekoniecznie. Być może niektóre opcje oszczędzania trzeba będzie wyłączyć, ale nie wszystkie.
Zysk wydajności jaki można osiągnąć to jakieś 10% bez ogromnego problemu. NH-D14/NH-D15 powinna sobie poradzić z ilością ciepła ( i7-920 @4.0 sobie radzi, a napięcie mam sporo podbite :P ), pytanie czy Ci się zmieści do obudowy. Ewentualnie możesz popatrzeć na jakieś closed loop, jeżeli ilość miejsca jest problemem, ale ja nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań.
Czy wymiana pasty to jakieś skomplikowany zabieg?
Na procesorze? Nie. Wymiana gluta pod IHS wymaga wiedzy, umiejętności manualnych i jest ryzykowne.
sokolnik
28-12-2016, 16:56
Ludzie? O jakim wy glucie piszecie? :)
Obudowę mam dużą Zalman Z11 ale czy się zmieści takie chłodzenie. Nie wiem.
Mówimy o tym czymś pod IHS które zostało zastosowane przez Intela w celu redukcji kosztów ( podobno ) a przewodzi ciepło gorzej niż stosowane wcześniej wypełnienia... Teraz jest jakaś pasta, wcześniej IHS był lutowany. Przynajmniej jeżeli pamięć mnie nie myli.
Wybacz, ze tak overclockerskim slangiem napisalem.
Chodzilo mi o to, co pokazane jest na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=I_rji1Nx5qM
sokolnik
29-12-2016, 13:00
No ja takich operacji robić nie będę :)
Ludzie? O jakim wy glucie piszecie? :)
Obudowę mam dużą Zalman Z11 ale czy się zmieści takie chłodzenie. Nie wiem.
Procesor w "turbo" ma 3.9, więc 4.0 jest tylko lekką kosmetyką, a sądze że 4.4 - 4.5 jest realne do osiągnięcia.
Obudowe masz wystarczjącą, internety mówią że Nh-d14 się mieści, czyli praktycznie wszystko inne też się zmieści. Natomiast uważam, że cena za Noctue to trochę jak płacenie za znaczek na Mercedesie. Chłodzenie jakie bym CI polecił to Fortis3 rev.2, tania, wydajna, POLSKA konstrukcja, wysokość 158mm. Sam używam pierwszej wersji i na i5 6600K z zegarem 4.6 nie ma żadnych problemów z temperaturami, nawet przy stosunkowo małej obudowie. Używam pasty dołączonej do zestawu PT-1, także sceptycznie podchodziłem do "darmowej" pasty i przeprowadziłem test PT-1 vs. Arctic Silver 5, efekt bez zaskoczenia, różnice 2 max 3 stopnie, więc bez różnicy. Silentium PC, jak narazie bardzo dba o zadowolenie klientów. Komputer u mnie służy "do wszystkiego" od internetu przez PS, LR, symulatory, do gier. Na pewno nie musisz kombinować nic przy IHS, ani specjalnie przejmować się zabiegami w wygrzewaniem pasty, od tego są wyspecjalizowani onaniści komputerowi :) .
Napisz jeszcze jaką masz płytę główną? Jak to coś z BIOSem, to trzeba będzie trochę spróbować na różnych ustawieniach, natomiast jak masz UEFI to możliwe że wystarczą 2 kliknięcia i bedzie po sprawie.
PS i LR na dysku SSD i będzie Pan zadowolony :)
sokolnik
29-12-2016, 17:07
Procesor w "turbo" ma 3.9, więc 4.0 jest tylko lekką kosmetyką, a sądze że 4.4 - 4.5 jest realne do osiągnięcia.
Obudowe masz wystarczjącą, internety mówią że Nh-d14 się mieści, czyli praktycznie wszystko inne też się zmieści. Natomiast uważam, że cena za Noctue to trochę jak płacenie za znaczek na Mercedesie. Chłodzenie jakie bym CI polecił to Fortis3 rev.2, tania, wydajna, POLSKA konstrukcja, wysokość 158mm. Sam używam pierwszej wersji i na i5 6600K z zegarem 4.6 nie ma żadnych problemów z temperaturami, nawet przy stosunkowo małej obudowie. Używam pasty dołączonej do zestawu PT-1, także sceptycznie podchodziłem do "darmowej" pasty i przeprowadziłem test PT-1 vs. Arctic Silver 5, efekt bez zaskoczenia, różnice 2 max 3 stopnie, więc bez różnicy. Silentium PC, jak narazie bardzo dba o zadowolenie klientów. Komputer u mnie służy "do wszystkiego" od internetu przez PS, LR, symulatory, do gier. Na pewno nie musisz kombinować nic przy IHS, ani specjalnie przejmować się zabiegami w wygrzewaniem pasty, od tego są wyspecjalizowani onaniści komputerowi :) .
Napisz jeszcze jaką masz płytę główną? Jak to coś z BIOSem, to trzeba będzie trochę spróbować na różnych ustawieniach, natomiast jak masz UEFI to możliwe że wystarczą 2 kliknięcia i bedzie po sprawie.
PS i LR na dysku SSD i będzie Pan zadowolony :)
Dzięki za wypowiedź.
Płytę mam Gigabyte GA-Z87X-UD3H (https://www.google.pl/search?q=Gigabyte+GA-Z87X-UD3H&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=ASZlWNymCuGv8wf-x7fwBA) - jak ją kupowałem chyba w kwietniu 2014 to kosztowała prawie 700 zł...
Jeżeli chodzi o chłodzenie, to interesujące chłodzenie i cena :) Nie chce podkręcać baaardzo mocno. Wolę mniej ale stabilniej i bezpieczniej :)
Jak zmienia się pastę na procesorze? Jak dobrze rozprowadzić nową? W domowych warunkach da się? :)
Filmik o nakładaniu pasty. https://www.youtube.com/watch?v=ku-7wQ2wpA8
Oczywiście, że robisz to w domu, całkiem normalna czynność. Też nie ma się czego bać jeżeli chodzi o OC, na gotowych profilach w UEFI nie jesteś w stanie zrobić nic złego komputerowi, bo jak przegniesz z temperaturą to poprostu po osiągnięciu wartości progowej, komputer się wyłączy. Jedyna metoda to gdybyś ręcznie wprowadził zbyt duże napięcie na procesor, to jest szansa, że go ubijesz.
Chodzenie klasyczne, czy wodne? Miałem wodne i mam klasyczne, dlaczego?
- bezpieczniej, woda przy niespodziewanym rozszczelnieniu może narobić sporego bałaganu, w opcji klasycznej nie ma takiego problemu
- awaria, przy zamkniętych chłodzeniach wodnych, a takie dominują na rynku, w przypadku awarii pompki, całość jest do wymiany i w chwili awarii, komputer jest zupełnie pozbawiony chłodzenia. W klasycznym chłodzeniu może nawalić tylko wiatrak, który kosztuje .. 20 zł (strzelam) i w chwili awarii, ciągle ratuje nas wieża która jakiś procent ciepła odprowadzi, posiłkując się obiegiem powietrza w obudowie. Przeprowadziłem nawet test, u siebie w domu. Procesor na bazowym zegarze i sama wieża z odłączonym wiatrakiem, przy małej aktywności procesora,można było pracować.
- wydajność, MOIM ZDANIEM, tutaj też chłodzenia klasyczne wygrywają, oczywiście zawsze należy dobierać podzespoły tego co mamy zamiar z komputerem dalej robić.
- rozmiar, tutaj woda wygrywa, ale skoro masz miejsce na klasyka, to nie widzę problemu.
sokolnik
29-12-2016, 18:58
Nie wiem co jest grane ale w Intel Processor Diagnostic Tool 64bit wyskakuje mi FAIL podczas testu. Pytanie czemu?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/deb6dd82ded7015095ec11de26410a5d-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161229/deb6dd82ded7015095ec11de26410a5d.jpg)
foto dodane za pomocą Tapatalk'a
PCH fail będzie nawet wtedy jak nie masz w bios na portach SATA ustawione AHCI.
sokolnik
29-12-2016, 19:09
PCH fail będzie nawet wtedy jak nie masz w bios na portach SATA ustawione AHCI.
pytanie czy cokolwiek z moim i7 jest nie tak? czy ma to wpływ na jego wydajność? :)
coraz bardziej przekonuję się do tego Fortis3 rev.2.
Tylko z podkręcaniem to będzie mnie ktoś musiał przeprowadzić jak dziecko przez ulicę :) inaczej się zabije :)
Ja mogę doradzić żeby odpuścić kręcenie, zyskasz jakieś drobne prędkości, które zauważysz np w renderingu i w rzeczach długo trwających gdzie obciążenie procesora jest bardzo wysokie, przy standardowej pracy nie ma to sensu, teraz większość czasu procesor u ciebie zapewne działa na ustawieniach oszczędnych, zmneijszone taktowanie, mnożnik i napięcie, po podkręceniu działa cały czas na tych wysokich ustawieniach, to tak jak zostawienie samochodu pod marketem na parkingu na chodzie i na ciekłym azocie ;)
Na temat OC tego procesora jest naprawdę sporo na YT i w internetach, i kolejny raz CI mówię że to nie jest jakaś tajna magia, naprawdę nie ma się czego obawiać.
Fortisa 3 (rev1, wtedy była tylko taka) mam, używam i sobie chwale.
sokolnik
29-12-2016, 19:44
Ja mogę doradzić żeby odpuścić kręcenie, zyskasz jakieś drobne prędkości, które zauważysz np w renderingu i w rzeczach długo trwających gdzie obciążenie procesora jest bardzo wysokie, przy standardowej pracy nie ma to sensu, teraz większość czasu procesor u ciebie zapewne działa na ustawieniach oszczędnych, zmneijszone taktowanie, mnożnik i napięcie, po podkręceniu działa cały czas na tych wysokich ustawieniach, to tak jak zostawienie samochodu pod marketem na parkingu na chodzie i na ciekłym azocie ;)
to po co kupowałem wersję K ? :)
Nie wiem ale procesor z K ma wyższe bazowe taktowanie niż wersja bez K :)
Nie wiem dlaczego tak jest u CIebie, ale u mnie w spoczynku taktowanie spada do 800MHZ, a jak potrzebna do jest 4.6GHz, na parkingu też :)
Po co kręcić? Są programy, aplikacje, gry , symulatory, które wykorzystują CPU i co bardziej inteligentne, potrafią wykorzystać wszystki rdzenie. Natomiast skoro ktoś nie widzi różnicy, to faktycznie nie ma co dopłacać.
Dobrze wiedzieć, no to poprowadzicie kolegę z kręceniem :)
sokolnik
29-12-2016, 21:10
To po co mam kręcić proca skoro podczas pracy w PS lub tym podobnym nie odczuje różnicy? Jak robię export idę na tv albo kawę.
nikoniarz
29-12-2016, 21:26
Dla mnie trochę dziwne, że 4770K w parze z 16GB ramu oraz SSD zamula...
sokolnik
29-12-2016, 22:04
Hmm może nie zamula ale pliki i podgląd mógłby być szybszy... załaduje 200 czy więcej fotek w LR i przelaczanie między zdjęciami czasami muszę czekać... pliki z D750
Który wybrać?
silentiumpc grandis 2 (https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-grandis-2-xe1436-975165/?reviews_page=2)
czy
silentiumpc fortis 3 he1425-v2 (https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-3-he1425-v2-spc130-707501/)
Noctua :P
Różnica nie będzie wcale bardzo duża po OC.
Co do głosów wcześniej - prawdziwe chłodzenie wodne jest wydajniejsze, ma lepszą stabilność i lepiej zachowuje się przy bardzo dużych ilościach energii. Chłodzenia closed loop typu H110 również w jakimś stopniu podzielają te zalety. Za to ich skomplikowanie i możliwość kosztownej awarii są większe niż w przypadku chłodzenia powietrzem w stylu NH-D15, a samo NH-D15 praktycznie nie ustępuje im wydajnością.
A moze na poczatek reinstalka 10'ki. A pozniej zdejmowanie czapy, ciekly metal i suchy lod :).
ludzie sami prosza sie o problemy. w wiekszosci przypadkow zysk z takiego podkrecenia bedzie b. maly, za to pojawia sie ryzyko wystepowania jakis bledow. 1 czy 2 zwieszenie sie systemu spowoduje wieksza strate czasu niz wynioslby zysk na podkreceniu.
Zysk z podkręcania jest bezpośrednio zależny od częstotliwości. 3.9 -> 4.5 to jakieś 15% zysku. Błędy - jeżeli zrobi się to poprawnie, to się nie pojawiają.
sokolnik
30-12-2016, 15:45
reinstal W10 mam zaplanowany na przyszły weekend.
a może zamiast kręcić proca to lepiej go sprzedać i wymienić na nowy np 4790k i jego podkręcać :) ? Ostatnio w Gdyni udało mi się sprzedać 35 DX za 100 zł mniej niż kupiłem 3 lata wcześniej w sklepie :) na 2 czy 3 dzień... poszedł pięknie :) może i teraz z moim i7 by było podobnie... ?
o ile sprzedałbym za cenę 1000-1100 zł - all drogo (http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=i7+4770k&search_scope=category-4227&bmatch=base-relevance-floki-5-ele-1-3-1018) lub olx (https://www.olx.pl/oferty/q-i7-4770k/)
musiałbym dołożyć jakieś 600 zł do nowego procka na podstawce 1150 - morele (https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/,,,,,101,,p,1,,6493O336872,6502O1010085/1/)
zbliża się styczeń czyli martwy sezon w handlu, można polować na jakieś wyprzedaże/promocje... Bo wymiana kompa (czyli proc, płyta, ram) czeka mnie pewnie dopiero za parę lat... coś koło 2020-2022r :)
a może zamiast kręcić proca to lepiej go sprzedać i wymienić na nowy np 4790k i jego podkręcać
Zegar w zegar, roznica w wydajnosci jest iluzoryczna. Wiec, z punktu widzenia zwiekszenia wydajnosci ta zamiana jest niczym nieuzasadniona. Natomast Devil Canyon, ma lepszego gluta pod czapka (pasta termoprzewodzaca, zastosowana pomiedzy rdzeniem procesora, a owa zewnetrzna duza, metalowa czescia, ktora przykrywa rdzen, zajmujac jednoczesnie prawie cala powierzchnie procesora), w zwiazku z czym, mniej sie grzeje, co z kolei - teoretycznie - przeklada sie na lepsze mozliwosci OC. Na Twoim miejscu zostawilbym tego procka i puscil go na 4500MHz. Byc moze bedzie to jednak niemozliwe ze wzgledu na wysokie temperatury (czytaj powyzej odnosnie gluta pod czapka).
sokolnik
30-12-2016, 22:51
Właśnie sprzedaż i kupno nowego procesora to wydatek 600-700 zł. Podkręcenie obecnego procesora to wydatek około 160-200 zł w wersji ekonomicznej.
500 zł różnicy chyba faktycznie nie warto :) lepiej odłożyć na nową maszynę która kupię za jakieś 2-3 lata...
Nie wiem czy kiedykolwiek bawiles sie w overclocking. Jesli nie, to zanim zaczniesz, poczytaj lekture (https://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_jak_podkrecic_procesor_intel_haswell_pod_ lga_1150).
sokolnik
31-12-2016, 13:59
Nie wiem czy kiedykolwiek bawiles sie w overclocking. Jesli nie, to zanim zaczniesz, poczytaj lekture (https://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_jak_podkrecic_procesor_intel_haswell_pod_ lga_1150).
dzięki za lekturę... wiem że 4770K ma słabe właściwości pod względem "domowego podkręcania" (pewnie są profesjonalne metody podkręcania tego procesora do 5 a może 6 GHz :) nie wiem, nie znam się).
Teraz tak sobie patrze na fakturę zakupu i co widzę ? :)
kupiłem w sklepie agito w macu 2014r za uwaga! 1 219 zł brutto :) a teraz cena to 1600-1700 zł a już i7 4770 bez K to koszt około 1500 zł :)
jakbym go sprzedał za 1100 to byłoby super, za 1000 zł też nieźle :) oj kusi kusi tylko czy to nie przesada? Dokładanie 600-700 do 4790K (oczywiście go podkręcić). Wtedy miałbym "nowego kompa" za 600-800 zł na parę lat... nie martwiłbym się wymianą sprzętu za 3 tyś za 2-3 lata... bo tego bym katował kolejnych 5 lat aż się zamuli.
Wiadomo że pliki NEFy i nie tylko nam wzrastają, producenci produkują nowe programy które wymagają dużej mocy obliczeniowej... kiedyś obrabiało się NEFy z D90 a teraz D750 a na horyzoncie pliki 36 mln pix a może więcej... Standardowy komp który ma 3 lata to leciwy staruszek, prawda? :)
myślę myślę :)
i7-4790K jest już fabrycznie mocno podkręcony i słabo się kręci.
sokolnik
31-12-2016, 14:57
a tak w ogóle, to po zmianie procesora muszę instalować jakieś nowe sterowniki na W10 ? Czy tylko wyjąć i włożyć ? :)
Czy muszę robić format całego kompa i stawiać system od nowa?
Tylko wymiana płyty głównej potrafi zmasakrować system i często lepiej stawiać nowy niż męczyć się ze starym, reszta w kompie po zmianie nie wymaga reinstalacji, zresztą instalacja win10 to jakieś 10minut, więcej zajmuje przywrócenie reszty co się ma w kompie.
Jak wspomnialem wyzej, roznica pomiedzy 4770k i 4790k, zegar w zegar, jest praktycznie pomijalna. Znaczy to tyle, ze jak podkrecisz jednego czy drugiego do 4500MHZ, bedziesz mial niemal identyczna wydajnosc. Devil Canyon, ma lepszego gluta pod czapka, niz Haswell i teoretycznie powinien sie mniej grzac, co z kolei powinno sie przelozyc na wiekszy potencjal OC. Ale to wszystko teoria i zalezy od konkretnego CPU na ktory trafisz. Czyli, mozesz trafic na genialnego Haswella (moze akurat takiego masz i o tym nie wiesz), ale mozesz tez trafic na kiepskiego Devil Canyon'a.
Moje zdanie juz znasz. Dla mnie taka wymiana, to wyrzucenie pieniedzy do kosza. Poza tym, nie wiesz nawet, jaki Twoj procesor posiada potencjal. Sprawdz to najpierw, a pozniej dzialaj.
sokolnik
31-12-2016, 15:57
dzięki za rady. nie chce sprzedawać ... tak się tylko zastanawiam :)
marcin255
31-12-2016, 22:31
4690K na LC chodzi u mnie na 4.5 Ghz i 1.24 V płyta asus Ranger 7 - ram sobie lata 1866 8 GB . Temperatura podczas katowania LinX -em dochodzi do 65 *C za chłodno nie jest a Lc nie jakaś popierdółka z marketu .
Sumując - nie wymieniałbym
sokolnik
02-01-2017, 13:13
czy przed zmianą procesora warto przywrócić domyślne ustawienia płyty głównej ? :)
marcin255
02-01-2017, 14:00
Można ale i tak płyta jak wykryje coś nie tak będzie o tym informować , bądź będzie sie restartować .
sokolnik
02-01-2017, 14:36
bo właśnie się okazało, że koleś jedzie do mnie po mój i7 4770K :)
już chciałem mu powiedzieć że nie sprzedaje... ale jakoś tak głupio już :)
i tak się zastanawiam czy coś muszę zmieniać na płycie głównej... strach trochę :)
Nic nie trzeba zmieniać. Przełożyć kość i po krzyku.
PS. Płyta w ogóle obsługuje 4790?
sokolnik
02-01-2017, 15:26
To ta sama podstawka więc czemu miałaby nie obsługiwać? :)
Płyta nie była wcale najtańsza i nadal nie jest...
Tak w ogóle Tom01 pisałem do Ciebie odnośnie kalibracji i nie otrzymałem odpowiedzi...
Może nie obsługiwać. Spotkałem się z płytami, konkretnie to były Intele na Z77, które max obsługiwały 4770.
PS. Musiałem przeoczyć pytanie, przepraszam. Proszę o link do niego.
sokolnik
02-01-2017, 15:37
z tego co widzę:
http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=4481
To, że ta sama podstawka, to nie znaczy, że płyta będzie w pełni obsługiwać procesor.
Haswell Refresh są obsługiwane w pełni dopiero w Z97. Z87 je obsługują, ale pewne funkcje procesora na tych chipsetach są niedostępne i kręcenie ich nie jest zalecane.
sokolnik
02-01-2017, 15:58
Teraz mi piszecie :) ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/9871d6d18cf067ff519f90cebc2e9027-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170102/9871d6d18cf067ff519f90cebc2e9027.jpg)
Działać przy standardowym taktowaniu będzie bez problemów. Natomiast nie ma gwarancji czy będzie stabilny przy większym taktowaniu.
O problemach Haswell Refresh na chipsetach serii 8 było głośno.
sokolnik
02-01-2017, 16:36
bo sprzedanie obecnej płyty głównej i pakowanie się w 4790K to chyba nie najlepszy pomysł. Lepiej chyba brać nowszą generację procesorów... ale to dodatkowa kasa, płyta, ram... bo pewnie DDR3 nie pójdzie albo to przejściowe rozwiązanie.
Najważniejsze by 4790K działał na obecnej płycie głównej bez żadnych problemów. Chodzi mi o fabryczne taktowanie bez podkręcania. Nie chce pakować się w koszty... dodatkowe niż te zaplanowane.
Narazie bez paniki :)
https://www.purepc.pl/procesory/lista_plyt_glownych_wspierajacych_procesory_intel_ devils_canyon
lista płyt głównych kompatybilnych z 4790K. Moja płyta główna jest na liście GA-Z87X-UD3H - nie pamiętam jaką mam wersje BIOSu, najwyżej sobie zaktualizuję :)
Nie śledziłem wątku pod koniec, ty serio wymieniasz 4770K na 4790K ? :)
sokolnik
02-01-2017, 16:53
Nie śledziłem wątku pod koniec, ty serio wymieniasz 4770K na 4790K ? :)
taki jest plan :) a co? lepiej iść dalej i zmienić proca na innego + nowa płyta główna? Ten gość chce też płytę kupić :) ale narazie mu powiedziałem, że nie sprzedaje płyty.
sokolnik
02-01-2017, 18:41
Jednak sprzedaje płytę i ram :) dzwonił ten sam gość i błagał żebym mu sprzedał :)
Teraz będę WAS MOCNO PROSIŁ o pomoc w wyborze zestawu :)
i7 6700k
MSI Z170A PC MATE
GRANDIS 2
16 GB HyperX Fury Black 2133 cl 14
Do i7-6700K proponuję Asusa Z170-WS. Nie ma chyba lepszej w tym momencie pod te procesory. Pamięci ok.
sokolnik
02-01-2017, 20:09
Innej alternatywy w cenie ok 1700 zł nie ma chyba co? Jeżeli chodzi o procesor prawda? Bo i7 5820 K jest droższy ponad 300 zł i płyta główna też droooga...
- - - - kolejny post - - - - - -
Do i7-6700K proponuję Asusa Z170-WS. Nie ma chyba lepszej w tym momencie pod te procesory. Pamięci ok.
Tom01 - żartujesz sobie? CENEO (http://www.ceneo.pl/43417869?se=QlfZP1UT2Fd-reM0PDP9SMsuYNmaiX-8&gclid=CK2zhOCGpNECFVTnGwodfZ4B3g) Po co proponujesz mi płytę główną za 1700 zł ? Droższej nie było ? Dzięki
Szukam płyty za 500-600 zł ...
A procesor to co? Flagowy model w tej serii i pchać go w jakieś gówno? Grzech.
sokolnik
02-01-2017, 20:21
a procesor da radę i na gównie za 500 zł :) są płyty za 300 zł
zastanawiam się nad:
propozycja sklepu - msi-z170a-pc-mate (http://www.x-kom.pl/p/252361-plyta-glowna-socket-1151-msi-z170a-pc-mate-z170-2xpci-e-ddr4.html)
czy bardzo podobna msi-z170-a-pro (http://www.x-kom.pl/p/265665-plyta-glowna-socket-1151-msi-z170-a-pro-z170-2xpci-e-ddr4.html)
Może coś innego? Max 600 zł.
MSI to dobre płyty? Czy może lepiej innego producenta?
Asus Z170-PRO. Niżej bym nie schodził.
sokolnik
02-01-2017, 20:31
Asus Z170-PRO. Niżej bym nie schodził.
Masz na myślę ta wersje Gaming?
http://www.x-kom.pl/p/252941-plyta-glowna-socket-1151-asus-z170-pro-gaming-z170-3xpci-e-ddr4.html
http://www.asus.com/pl/Motherboards/Z170-PRO/
Ja mogę polecić płytę Asrock Z170 Pro 4 - cena ok 550zł.
A to, że tylko płyty za 1000+zł należy wsadzić miedzy bajki, o tym, że tylko kable HDMI za 1000+zł nadają się do dobrego przesyłania obrazu.
Puchnące kondensatory, palące się ścieżki wewnątrz warstw, projekt bez sensu, szalejący UEFI to też bajki? Może bym skłaniał się do wiary w nie, gdybym sam nie widział.
sokolnik
02-01-2017, 21:44
albo wezmę MSI-z170-a-pro albo tego ASUS Z170 PRO GAMING lub ASUS Z170-A link (http://www.x-kom.pl/p/252852-plyta-glowna-socket-1151-asus-z170-a-z170-3xpci-e-ddr4.html)
nie wiem co wybrać jeżeli chodzi o płytę...
chce jutro zamówić sprzęt by w czwartek był do złożenia...
Ja mogę polecić płytę Asrock Z170 Pro 4 - cena ok 550zł.Też polecam tą płytę.
sokolnik
02-01-2017, 22:38
bardzo mocno zastanawiam się nad ASUS Z170-A w cenie 669 zł...
do Asrock nie mam przekonania...
Asrock i Asus to jedna firma czyli ASUSTeK Inc.
Kwestia marketingowego tworzenia targetu w sprzedaży dla danej marki/nazwy, Asus kojarzony z kolorowankami dla gamingowców, Asrock jako budżetowiec, a jak porównasz to identyczne podzespoły użyte.
sokolnik
02-01-2017, 22:55
dla mnie to może być płyta (podłogowa) od OPLA :) ważne by nie było problemów w użytkowaniu, chodzi o to by było stabilnie itp
Ale to uzyskasz nawet na płycie za 200zł, ty jednak chcesz kręcić dlatego masz polecane konkretne płyty z dobrym zasilaniem, jak już wpakowałeś się w podkręcanie i wymieniasz sprzęt to nie popełniaj błędu z zakupem czegoś co do tego się nie nadaje, oc to kosztowna zabawa, chyba że satysfakcjonuje cie jakieś tam 10% przyrostu na cyferkach benchmarku, tylko po co wtedy to zmieniać ?
sokolnik
02-01-2017, 23:21
zmiana 4770K na 6700K to dla mnie narazie wystarczająca zmiana. podkręcić chciałem 4770K ale znalazł się kupiec dlatego sprzedałem :)
myślę, że na początku 6700K nie będę podkręcać. sprawdzę jak się sprawuje bez podkręcania ten zestaw. Może za pół roku podkręcę trochę. Nie interesuje mnie jakieś mega podkręcanie.
ASUS Z170 PRO GAMING ma dobre opinie w internecie. Tą płytę na samym początku proponował mi sprzedawca... Myślę że Asus za 700 spełni moje oczekiwania.
Możliwe że tak, a jeśli nie to zmienisz za rok na i7-7700K i znowu nie będziesz podkręcał ;)
sokolnik
02-01-2017, 23:30
proszę się nie nabijać i nie oceniać... jak zmienię to zmienię. Moja kasa ;)
mam pytanie o RAM:
HyperX Fury Black 16GB [2x8GB 2400MHz DDR4 CL15 DIMM - 329 zł
HyperX Fury Black 16GB [2x8GB 2133MHz DDR4 CL14 DIMM - 499 zł
Corsair Vengeance Red LED 16GB [2x8GB 3000MHz DDR4 CL15 DIMM - 516 zł
G.SKILL RipjawsV rev2 Black 16GB [2x8GB 3000MHz DDR4 CL15 DIMM - 389 zł
Różnica cenowa spora... które pamięci są lepsze? Czy ogóle różnica jest zauważalna? Warto dopłacać ?
odnośnie 7700K http://www.benchmark.pl/aktualnosci/intel-core-i7-7700k-wyniki-wydajnosci-porownanie-do-core-i7-6700k.html
sokolnik
03-01-2017, 11:43
Mam pytanie jeszcze o podłączenie moje dysku SSD mam 3 letniego Cruciala 240 GB. Jak nazywa się złącze na płycie za pomocą którego podłącze ten dysk?
SATA III ( 6 gb/s )
SATA Express
?
Jest jakaś możliwość podłączenia tego dysku za pomocą innego złącza?
Oczywiście chodzi o jak najlepsza wydajność tego dysku.
Będę miał SSD i HDD podłączony do PC.
Pamięci te tańsze, podłączenie SATA III jeśli to taki dysk (http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2013/07/test_ssd/pics/crucial_m500_2.jpg) ( obudowa, nie model ) ?
Na 100% SATA.
SATA Express jest tylko w bardzo szybkich pamięciach.
Nie ma sensu podłączania go pod inne złącze. W żaden sposób nie zmieni to faktu, że jest to dysk z interfacem SATA.
Jeszcze odnośnie Asusa warto mieć na uwadze ten (https://www.google.pl/search?q=Asus+Z170+Hero+freeze&oq=Asus+Z170+Hero+freeze&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=Asus+Z170+freeze) problem i późniejszą walkę gwarancyjną.
sokolnik
03-01-2017, 12:35
Będzie dobrze :) oby. opinie ma dobre.
6700K kręci się bardzo ładnie. Mając ODPOWIEDNIĄ płytę, bez najmniejszego wysiłku idzie +20%. +15% i nawet nie zwiększa prędkości wiatraka. Grzech nie podkręcić.
sokolnik
03-01-2017, 19:06
Może się wygłupie... ale czy na 100% będę musiał formatowac swój SSD? Mam na nim win10 programy itp...
Czy może jest szansa że system się uruchomi na nowym sprzęcie? I wtedy najwyżej zdecyduje czy robić format czy nie?
Czy bezpieczniej odrazu za 1 uruchomieniem komputera formatowac stary dysk SSD? :)
Nic nie formatuj tylko ruszaj win10 z pendrive i wtedy masz do wyboru albo naprawa instalacji albo wszystko co masz ładuje ci to foldera old i potem masz dostęp, na nowej płycie wątpię by ruszył win10.
Mnie 7 ruszyła. Ze starego kompa wsadziłem dysk do nowego. Ale z drugiej strony, nie dość że stery to chyba z godzinę albo i lepiej ciągnęło, to zbyt stabilne to też nie było.
sokolnik
03-01-2017, 19:21
Jakby mi się system uruchomił było by super... najwyżej później bym sformatowal... najbardziej boję się że podłącze dyski i będzie zonk czarny ekran jakieś bluescreeny itp krzaki.
Jak dobrze wszystko pójdzie to chce w czwartek odebrać kompa. Sklep mi składa wszystko. Ja daje tylko swój zasilacz i obudowę :) dyski przy odbiorze podłącze itp.
Chce na długi weekend mieć maszynę i działać. Najwyżej format będzie w sb i wyrywanie programów wszystkiego od nowa.
Może win10 pójdzie ładnie :)
Ja bym podłączył dyski i uruchomił instalacje win10 np z pendrive bo ładnie naprawia i aktualizuje system do nowego sprzętu, wszystko powinno trwać może z 10 minut i na koniec nawet nie zmieni ci rozkładu ikon na pulpicie.
Pendrive/cd/dvd można przygotować tym https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
Jakby mi się system uruchomił było by super... najwyżej później bym sformatowal... najbardziej boję się że podłącze dyski i będzie zonk czarny ekran jakieś bluescreeny itp krzaki.
Jak dobrze wszystko pójdzie to chce w czwartek odebrać kompa. Sklep mi składa wszystko. Ja daje tylko swój zasilacz i obudowę :) dyski przy odbiorze podłącze itp.
Chce na długi weekend mieć maszynę i działać. Najwyżej format będzie w sb i wyrywanie programów wszystkiego od nowa.
Może win10 pójdzie ładnie :)
jesli chcesz uzyskac dostep do samego dysku /danych, to wystarczy byle jaka dystrybucja live linux na pendrive. obsluga w wiekszosci przypadkow jak windows, bezproblemowy dostep do wszystkich partycji, katalogow, plikow itd.
sokolnik
03-01-2017, 20:01
Kupiłem kieszeń do dysku ssd. Podłącze do laptopa przez USB :)
spoko działa ta kieszeń... wygląda słabo ale działa :)
pliki się kopiują (głównie bieżące pliki z pulpitu) :)
reszta jest mało istotna, wszystko mam na HDD oraz kopie na 2óch dyskach zewnętrznych.
Moim oczom w Mój Komputer ukazały się jakby 2 dyski - SSD 220 gb oraz "Zastrzeżone przez system" 500 mb... Tak powinno być ? :)
nikoniarz
03-01-2017, 23:15
Moim oczom w Mój Komputer ukazały się jakby 2 dyski - SSD 220 gb oraz "Zastrzeżone przez system" 500 mb... Tak powinno być ? :)
Tak. Nigdy nie widziałeś u siebie partycji zastrzeżonej?
sokolnik
03-01-2017, 23:33
przy instalacji WIN widziałem takie ukryte partycje... ale widocznie miały inną nazwę :) albo nie pamiętam :)
sokolnik
05-01-2017, 03:07
i po zmianie :) jest super :) temp CPU 22-26 stopnie - tak pokazuje REAL TEMP 3.70 - podczas przeglądania internetu itp
Chłodzenie zamiast Grandisa 2, mam Spartan 3 PRO HE1024 (SPC146), bo SilentiumPC Grandis 2 XE1436 nie dotarł z magazynu i na jutro też by go nie mieli. Dzięki temu zaoszczędziłem 100 zł a jeżeli chodzi o podkręcanie to nie żałuje, najwyżej za rok wymienię i będę coś tam kręcić ale po wynikach w testach (wiem to tylko głupie testy, praktyczna praca użytkowa to co innego) na razie nie zachodzi potrzeba podkręcania CPU.
Test wydajności obróbki NEF w ACR (Photoshop) (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267752&page=5&p=3798022&viewfull=1#post3798022)
Test wydajność komputera dla PSa - polecam (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=208334&page=16&p=3798026&viewfull=1#post3798026)
Faktycznie jakbym zmienił i7 4770K na i7 4790K to różnica była by pewnie minimalna w granicach 5% może 10% ? :)
ale już zmiana 4770K na 6700K(nie podkręcony) daje w tych 2óch testach zadowalające wyniki 25-30% szybciej niż poprzednie moje testy. Czyli to nie jest tak jak pisali niektórzy, że nawet zmiany na 6700K nie odczuję lub będzie to może 10%. SSD nie formatowałem, komputer się sam uruchomił, zaktualizował i śmiga :)
lece spać :)
sokolnik:
windę zawsze lepiej jest postawić na nowo po zmianie płyty głównej.
sokolnik
05-01-2017, 08:32
Wiem. Poprawie jutro :)
Czyli to nie jest tak jak pisali niektórzy, że nawet zmiany na 6700K nie odczuję
Przy tym samym zegarze, roznica spadla by pewnie w okolice 10%, a moze i mniej. Niestety, ale dopoki AMD nie wezmie sie w garsc z procesorami, doputy Intel bedzie dymal klientow z wydajnoscia nowych generacji procesorow. Pzyklad mamy obecnie. Roznica miedzy 6700, a 7700 jest praktycznie zerowa (w wydajnosci). Abstrahuje od faktu, ze ponoc 7700 ma sie bez problemu krecic do 5GHz.
Ja celuje w minimum 6 jajek w nastepnym komputerze.
sokolnik
06-01-2017, 13:40
Po formacie już :-) działa pięknie płynnie szybko i bez problemów :)
Oczywiście różnica jest w ratowaniu bazowym ale już w turbo boost już tylko 300Hz (3.9-4.2) więc już różnica nie jest taka duża... teraz po formacie i aktualizacjach wszystkich działa super. Jestem bardzo zadowolony. Zmiana wyniosła mniej niż 1500zł (inne chłodzenie mam 100zł tańsze od zamawianego).
Oczywiście mogłem kupować 6 jajek ale musiałbym dołożyć minimum 1000 zł. Do procesora 300 zł i do płyty głównej najtanszej jakieś 500 zł. Mówię o ceny nowych a wiadomo najtańszej płyty bym nie kupił raczej szukał jakiejś średniej ceny... dlatego zrezygnowałem z 6 jajek ze względu na koszty...
Wreszcie skończyłem składanie wszystkiego.
Jako ciekawostkę napiszę, że po skompletowaniu wszystkiego, podpięciu i uruchomieniu załadował mi się win7 pro zainstalowany jeszcze na poprzedniej platformie AMD. Nie powiem, żebym nie był w szoku. Z AMD na Intela i nie ma problemu. :)
System będę jednak stawiał od nowa na SSD.
sokolnik
13-01-2017, 18:26
Widocznie win7 miał sterowniki. Mi też się wszystko ładnie uruchomiło na win10. Zrobiłem format dzień czy dwa później. Działa pięknie wszystko. Extra.
Mi też się wszystko ładnie uruchomiło na win10. Zrobiłem format dzień czy dwa później.
Ja też planuję na dniach format i przewalenie systemu na SSD. Mam nadzieję, że odczuję "zysk" po przesiadce na Gigabyte Gaming 7 + i7 6700K z korsarzami DDR4 3000 2x8GB bo w portfelu zrobiło się pustawo. ;)
sokolnik
14-01-2017, 00:48
Ja też planuję na dniach format i przewalenie systemu na SSD. Mam nadzieję, że odczuję "zysk" po przesiadce na Gigabyte Gaming 7 + i7 6700K z korsarzami DDR4 3000 2x8GB bo w portfelu zrobiło się pustawo. ;)
Jaki dokładnie masz RAM? Jaka cena?
Mam Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz 2x8GB (CMK16GX4M2B3000C15R) 490zł zapłaciłem na Warszawskiej Giełdzie Komputerowej. Mocno się targowałem... jako że mieli ostatnią sztukę tych kości. :)
Np. G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz nie chciały wystartować na GA-Z170X-Gaming 7-EU. Aktualizacja BIOS nic nie dawała, musiałem je oddać. Korsarze są chyba najmniej konfliktowe jeśli idzie o Z170. Tak też się stało, po włożeniu do płyty żadnych problemów. Nie ma się też co sugerować QVL danych płyt. Co innego gdyby QVL były aktualizowane.
Mam do was pytanie.
mam płytę ze złączem 1155 LGA
procesor i5 3450
Ramu mam 16gb
Czy możecie mi podpowiedzieć jaki procesor tam mogę wsadzić żeby mieć faktycznie wzrost wydajności? Wiem że to stare złącze, ale na razie wymiana płyty głównej nie wchodzi w grę bo płyta,procesor ,(pewnie ram) to chyba spokojnie ponad 2500zł a dodac trzeba że też nową wingrozę trzeba by kupić...
Czy jest moze jakiś godny zaufania sprzedawca takich starszych procesorów?
sokolnik
14-01-2017, 10:33
Mam Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz 2x8GB (CMK16GX4M2B3000C15R) 490zł zapłaciłem na Warszawskiej Giełdzie Komputerowej. Mocno się targowałem... jako że mieli ostatnią sztukę tych kości. :)
Np. G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz nie chciały wystartować na GA-Z170X-Gaming 7-EU. Aktualizacja BIOS nic nie dawała, musiałem je oddać. Korsarze są chyba najmniej konfliktowe jeśli idzie o Z170. Tak też się stało, po włożeniu do płyty żadnych problemów. Nie ma się też co sugerować QVL danych płyt. Co innego gdyby QVL były aktualizowane.
Cena w x-kom (http://www.x-kom.pl/p/258023-pamiec-ram-ddr4-corsair-16gb-3000mhz-vengeance-lpx-red-cl15-2x8192.html) nawet cena atrakcyjna bym powiedział.
ja mam 16gb 2133mhz fury black cl14 (http://www.x-kom.pl/p/228706-pamiec-ram-ddr4-kingston-16gb-2133mhz-fury-black-cl14-2x8192.html)
za 489 czy 499 jakoś tak kupowałem z rabatem
ty masz 3000 mhz CL15, a ja 2133 CL14. Ciekawe ile ta różnica ma wpływu na wydajność sprzętu...
Mam do was pytanie.
mam płytę ze złączem 1155 LGA
procesor i5 3450
Ramu mam 16gb
Czy możecie mi podpowiedzieć jaki procesor tam mogę wsadzić żeby mieć faktycznie wzrost wydajności? Wiem że to stare złącze, ale na razie wymiana płyty głównej nie wchodzi w grę bo płyta,procesor ,(pewnie ram) to chyba spokojnie ponad 2500zł a dodac trzeba że też nową wingrozę trzeba by kupić...
Czy jest moze jakiś godny zaufania sprzedawca takich starszych procesorów?
http://www.jaki-procesor.pl/lga-1155
https://www.google.pl/search?q=procesory+1155&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=--F5WNOSGc6v8weLvaSgAw
:)
Widzialem to, ale tam nie ma mojego procesora wymienionego.... jak mam porównać wydajność?
Dwa... były przeciez do tej płyty i7 i w tym zestawieniu ich brak... Albo u mnie coś nie działa.
sokolnik
14-01-2017, 11:38
Widzialem to, ale tam nie ma mojego procesora wymienionego.... jak mam porównać wydajność?
Dwa... były przeciez do tej płyty i7 i w tym zestawieniu ich brak... Albo u mnie coś nie działa.
chyba koniec tej podstawki był w 2015r
link (https://proline.pl/?n=chipsety-serii-podstawka-lga-1155-zakoncza-zywot-2015-roku)
Zrób tak jak ja - sprzedaj proc, płytę i ram i kup nowe części. Ja akurat w dobrej cenie sprzedałem swoje części. Zostawiłem sobie tylko obudowę i zasilacz. Dołożyłem niecałe 1500 zł i mam nowy komp z procesorem II generacje nowszy. Dopiero po takiej zmianie poczujesz róóóżnice.
Zmiana procka na nowszą podstawkę to zmiana bardziej uzasadniona finansowo.
Po prostu stosunek ceny do wydajności będzie lepszy.
ja mam 16gb 2133mhz fury black cl14 (http://www.x-kom.pl/p/228706-pamiec-ram-ddr4-kingston-16gb-2133mhz-fury-black-cl14-2x8192.html)
za 489 czy 499 jakoś tak kupowałem z rabatem
ty masz 3000 mhz CL15, a ja 2133 CL14. Ciekawe ile ta różnica ma wpływu na wydajność sprzętu...
Moim zdaniem to dodatkowo kwestia systemu, dysku SSD itp, itd... Samo porównanie 3000 MHz CL15 i 2133 MHz CL14 na identycznych platformach to jakieś 8 - 10% na korzyść 3000MHz. Nie więcej. Powiem tylko, że kupując Kingstony powinieneś się liczyć z większym wydatkiem. One zawsze cenowo stoją bardzo mocno.
Jeśli dodatkowo ma się porządną płytę to takie 3000MHz z CL15 można dobrze podkręcić. Z timingami też można ładnie zejść. ;)
fafniak czasami trzeba podjąć męską decyzję i szarpnąć pieniądze z konta. Jasna rzecz, jeśli są na koncie. Za 2600zł można już złożyć przyzwoitą podstawę (płyta, procek, ram) na 1151. Starą płytę z prockiem i pamięciami sprzedajesz i masz jakiś zwrot kosztów. Jasne, że trzeba to mocno przetrawić, albo poprosić np. córkę, żeby wylała kawę prosto na jednostkę centralną. Nie ma wtedy wyjścia tak jak było u mnie, musiałem zainwestować w nowszy sprzęt. ;)
To nie kwestia problemu 2500zł. To kwestia mojego podejścia. Cieżko samego siebie przekonać że warto wywalić tę kasę na coś co w tej chwili działa tylko czasem trzeba trochę poczekać.Kolejna sprawa to to że tak naprawdę nie bardzo wiem jak dowiedzieć się o ile wzrośnie wydajność.
Chyba że jesteście w stanie mi podpowiedzieć jak to zrobić.
A kolejna sprawa to za 2,5 tysiąc mam ciekawe szkło ;)
A kolejna sprawa to za 2,5 tysiąc mam ciekawe szkło ;)
O właśnie, tu trafiłeś w sedno. Taki przelicznik sprawił, że zrobiło mi się niedobrze. :)
sokolnik
14-01-2017, 12:19
Obok masz dwa wątki o wydajności komputerów w PS. można popatrzeć zobaczyć porównać przeanalizować.
na 1150 były:
część 2. gen core-i
3. gen core-i (w sumie tylko jeden i7 - 3770, ale w 4 wersjach (zwykły, K, T i S).
Xeon E3 v2.
Nie wiem czy ktoś robi testy wydajności stricte w LR/PS, a tylko tak można stwierdzić o ile wzrośnie wydajność. Test w programach testowych nie przenoszą się na inne programy. Jedynie na moc obliczeniową.
Przykładowo - w LR prędkość obróbki może nie wzrosnąć wcale. Prędkość importu i generowania podglądu - jakieś 50% przyrostu mocy, a prędkość eksportu 90% przyrostu mocy.
Najmocniejsze na tej podstawce są i7-3770 3.9GHz (K ma identyczne taktowanie co bez K) oraz Xeon E3-1290 v2 4.1GHz.
Xeon minimalnie szybszy w testach, ale jest bez grafiki.
Z wyników testów wychodzi, że są one ok 50% szybsze od twojego i5, ale jak będzie w twoim konkretnym przypadku - ciężko powiedzieć.
sokolnik
14-01-2017, 13:12
Zmienisz podstawkę kupisz lepszego procka i będziesz mieć przyrost mocy x 2 a może x3 :)
Masz SSD ? Jak nie to musisz mieć :)
No, u mnie jest problem. :(
Za cholerkę po uruchomieniu XMP i puszczeniu Korsarzy na 3000MHz sytem nie chce być stabilny w 100%. Zamraża się np przy 90% startach systemu, i dwa razy zamroził się przy instalacjach programów np. przy LR6. Jak zejdę wyłączając XMP z pamięciami na 2133 to wszystko działa stabilnie. :/
sokolnik
18-01-2017, 17:47
To ustaw niższa wartość albo zostaw to i ciesz się działalnością i spokojną głową :)
Pamięci mogą wymagać innych ustawień dla swoich maksymalnych wartości i nie chodzi tylko o samo napięcie.
No tak, ale czy przypadkiem bios czy jak to się teraz zwie... nie powinien po włączeniu XMP sam ustawić optymalne timingi i napięcie bez ręcznego grzebania w ustawieniach?
To ustaw niższa wartość albo zostaw to i ciesz się działalnością i spokojną głową :)
Cieszę się bo wszystko i tak śmiga szybko, ale mam w głowie, że wszystko niby ok, jednak nie wszystko działa na odpowiednim poziomie.
No tak, ale czy przypadkiem bios czy jak to się teraz zwie... nie powinien po włączeniu XMP sam ustawić optymalne timingi i napięcie bez ręcznego grzebania w ustawieniach?
Powinien, po to jest XMP. Problem jest w kiepskiej jakości, zarówno płyty jak i modułu pamięci. Konkretnie, już nie działanie poprzednich modułów powinno zapalić czerwoną lampkę w głowie. Bezpośrednią przyczyną jest nie zachowanie tzw zależności czasowych. Płyta wystawia na zlączu modułu pamięci sygnały i oczekuje na pojawienie się odpowiedzi. Czeka tylko i wyłącznie konkretny czas. Połączenie tolerancji układów płyty z modułem RAM powoduje, że o ile przy wartościach typowych jakoś to działa, o tyle w zakresach OC dupa zbita. Projektuje się to wszystko byle jak, łata zależności czasowe wydłużając ścieżki na laminacie, wprowadzając przy tym wartości pasożytnicze, reperując niskopoziomowo w biosie. Słowem druciarstwo. Myślicie, że dlaczego jako-taka płyta kosztuje 1500 zł a na rynku masa jest pozornie podobnych za 500? Pisałem o tym miesiąc temu i macie skutki oszczędności.
No tak, ale od płyty za prawie tysiąc złotych oczekuje się, że tego jak to fajnie nazwałeś "druciarstwa" nie będzie. Na tą chwilę aktualizacja bios dla GA Z170X Gaming 7 z F8i do najnowszego F20 nic nie dała. Zacząłem podejrzewać sterowniki grafiki. Przeinstalowanie sterowników nVidia z najnowszych na starsze też nic nie dało. Komputer z ustawieniem pamięci w XMP na 3000MHz działał stabilnie. Obciążany nie zawieszał się, obróbka zdjęć idzie płynnie. Nic się nie działo. Jedyny mankament to wyłączenie komputera na dłuższy czas, np na noc. Rano rozruch, bios i podczas przechodzenia z ekranu powitalnego do systemu (widać jak niebieska plansza przygasa) zamraża obraz. Wtedy już tylko twardy reset. Dzieje się tak i na ustawieniach pamięci na 2133 i w XMP na 3000.
W akcie desperacji ręcznie kombinuję z SA/IO. Zszedłem z 1.2V/1.2V na 1.1V/1.1V. Zresetowałem komputer i problemu nie ma. Wyłączyłem go na godzinę i znów wszedł do systemu bez "freeze" przy ekranie powitalnym. Nie wiem tylko czy efekt będzie stały, czy np. jutro rano, po całej nocy znów nie zwiesi się na ekranie powitalnym windy.
To jest problem "sprzętowy", więc oprogramowaniem są słabe możliwości poprawy. Jeśli już grzebać w napięciach to raczej podnosić, nie obniżać. Przede wszystkim proponuję jednak zastosować dobrej jakości moduły pamięci. Kingstony są godne polecenia z tańszych. Te wszystkie Corsairy, Skilly, Patrioty to gówno nie z tej ziemi. Płyt dobrych na rynku prawie nie ma, po zakończeniu produkcji przez Intela. Jako-takie są Asusy z wyższych serii, ale jak pisałem, nie kosztują 500 a raczej bliżej 2 tys. Działają.
Skąd założenie, że to problem z pamięciami, a nie np. z dyskiem twardym ?
Myślicie, że dlaczego jako-taka płyta kosztuje 1500 zł a na rynku masa jest pozornie podobnych za 500?
Przesadzasz. I to mocno. Płyta za 1500PLN zalicza się do topowych płyt. Większość płyt za ponad 700-800PLN jest wykonana w tym samym procesie technologicznym. Duże różnice widać między płytami za 250PLN a 500-600PLN. Różnice w koszcie wykonania i projektowania nie są aż tak duże na tym poziomie. Nie spotkałem się z problemami które by wynikały z tego o czym piszesz.
Nie mówię, żeby do OC kupować tanie płyty, bo to proszenie się o kłopoty, ale nie znam nikogo kto miałby problem z wysokim OC nowych i7 na płytach od 600PLN do 1000PLN. Różnice są między płytami, to oczywiste. Czasem na niektórych modelach da się osiągnąć wyższe stabilne OC, bądź odrobinę większą wydajność, ale mówimy już o ekstremalnych przypadkach, które nie dotyczą praktycznie nikogo kto składa zwykły komputer do pracy/gier.
Mam od ~6lat płytę która kosztowała poniżej 1000PLN, ciągnie wykręcony o 50% procek ( pewnie ok 200W ), podkręcony RAM, często w warunkach mniej niż idealnych ( ciepło, kurz, etc. ).
Skąd założenie, że to problem z pamięciami, a nie np. z dyskiem twardym ?
Jeśli nawet nie wystartował...
Przesadzasz. I to mocno. Płyta za 1500PLN zalicza się do topowych płyt. Większość płyt za ponad 700-800PLN jest wykonana w tym samym procesie technologicznym.
Proces technologiczny to jest kompletnie co innego niż projekt układu. W tym samym procesie można wykonać produkt profesjonalny i nie działający bubel. Nie jest przecież tak, że wszystkie tanie nie działają. Jednak co jakiś problem wraca, bo co jakiś czas ktoś trafi na połączenie które nie spełnia nawet mocno poluzowanych tolerancji w wystawianiu i odbieraniu sygnałów. Spróbuj wsadzić któreś z popularnych marek kości pamięci na płytę w high endowej stacji roboczej albo serwerze. Rzadko który ruszy i nie chodzi o ECC. Na takich płytach są ostrzejsze tolerancje i "uznane" Patrioty i inny szmelc ich nie spełniają. Ciekawostka: Proponuję niedowiarkom przyjrzeć się z bliska laminatowi MB. Da się bez problemu znaleźć fikuśne żmijki i ślimaczki ze ścieżek. I nie mówię o celowych indukcyjnościach. Nie są dla ozdoby. To jest zewnętrzny objaw łatania czasów. Jeśli takie coś jest na PCB to mamy do czynienia ze skrajnie złym projektem, który może się zemścić właśnie problemami zgodności zależności czasowych z innym współpracującym blokiem funkcjonalnym. Z pamięcią najczęściej.
Proces technologiczny to jest kompletnie co innego niż projekt układu. W tym samym procesie można wykonać produkt profesjonalny i nie działający bubel. Nie jest przecież tak, że wszystkie tanie nie działają. Jednak co jakiś problem wraca, bo co jakiś czas ktoś trafi na połączenie które nie spełnia nawet mocno poluzowanych tolerancji w wystawianiu i odbieraniu sygnałów.
Ja się z tym nigdy nie spotkałem, żeby przez projekt płyty głównej były jakieś problemy. Wszystkie problemy komputerowe które widziałem można było przypisać do innych rzeczy i to udowodnić. Zdarzały się nie działające płyty, ale po wymianie na identyczny model wszystko pracowało dobrze. CO najlepsze, ostatnio znajomy musiał wymienić płytę za grubo ponad 1000PLN bo "nie działała" i był jakieś problemy właśnie z pamięciami. Dostał nową, ten samo model, wszystko działa.
Nie znaczy to, że wszystkie projekty są idealne i nie zdarzają się gorsze i lepsze, ale nie ma co tego tak demonizować i mówić, że do OC potrzeba płyty za 1500+ PLN.
Spróbuj wsadzić któreś z popularnych marek kości pamięci na płytę w high endowej stacji roboczej albo serwerze. Rzadko który ruszy i nie chodzi o ECC.
Będzie ciężko bo prawie wszystkie serwery które znam działają na pamięciach ECC. Stacje robocze też.
Za to widziałem:
- highedndowe płyty za tysiące złotych na tanich pamięciach ( być może nawet corsairach ).
- różne lowendowe serwery na najtańszych kościach ECC i bez ECC. I mówiąc najtańszych mam na myśli tańszych od kości do OC Corsaira - totalny lowend. Działają, bez problemów
- midendowe serwery, NAS ( np. Synology, QNAP ), inne sprzętowe rozwiązania pracujące na tanich kościach popularnych marek.
I zero problemów.
Wiesz, "u mnie działa" ma niewielką wartość merytoryczną. ;)
Piszę o tym, że lepiej zaprojektowany układ działa bardziej bezproblemowo. Tylko tyle i aż tyle. Nie piszę, że mus kupować płytę za 1500. Jednak prawdopodobieństwo lipy jest mniejsze niż przy 3x tańszych. Nie oznacza jednak że będzie ideał. Stara inżynierska zasada mówi, że w projekcie zawsze jest jeszcze przynamniej jeden błąd.
Jeśli nawet nie wystartował...
Ale napisał też kolega, że:
Dzieje się tak i na ustawieniach pamięci na 2133 i w XMP na 3000
Piszę o tym, że lepiej zaprojektowany układ działa bardziej bezproblemowo.
I z tym się zgodzę.
Wiesz, "u mnie działa" ma niewielką wartość merytoryczną.
No ma małą, bo próba statystyczna jest mała. Ale jest to moja perspektywa i moje doświadczenia.
Nie piszę, że mus kupować płytę za 1500. Jednak prawdopodobieństwo lipy jest mniejsze niż przy 3x tańszych. Nie oznacza jednak że będzie ideał.
Nie do końca się zgodzę, że jest mniejsze. Cena niestety nie do końca jest tutaj wyznacznikiem. Potrafią być produkty drogie i wcale nie lepsze. W dużej części pewnie będzie to racja, ale nie w 100%.
Kurtz
Wiesz, że problem może być z dyskiem to mi do głowy przyszło na początku. SSD (system) + 3 x HDD 2T, 1T, 500GB przeskanowałem HDTunePro. Żadnych błędów na każdym z dysków.
Zastanawiam, się nad zasilaczem czy to on nie jest powodem problemów. Wprawdzie to tylko zerkanie na Hardware Monitor, ale na lini 12V mój 600W OCZ maksymalnie ma 11.88V, ale i dużo spadków do np. 11.606V. 12V nigdy nie było. Ze stabilną linią 12V to nie ma nic wspólnego.
sokolnik
19-01-2017, 14:34
A napięcia zasilacza jak sprawdziłeś?
Najpierw na Hardware Monitorze wg. czujników skoki 11.88V - 11.60V, a później miernikiem i skoki 11.90V - 11.70V.
A jaki to zasilacz?
Z tego co pamiętam, to ATX ma na 12V +/-5%, czyli 11.4-12.6V. Twoje wyniki mieszczą się więc w normie i nie ma tutaj czym się martwić.
Kurtz
Zasilacz to OCZ StealthXStream 2 600W 80+. Niestety to zasilacz wyjęty ze starego zestawu. Przypomnę tylko, że stary zestaw przeszedł centralne zalanie pełnym kubkiem kawy.
Sytuacja pomału uspokaja się, ale raczej nie będę mógł wskazać co pomogło. Przełożyłem jedynie pamięci ze slotów 1 i 3 do 2 i 4 jednocześnie zamieniając je kolejnością. Włączyłem XMP i zmniejszyłem VCCIO/VCCAS do 1.1V pozostawiając ramy na 1.35V. Mnożników nie wbijałem z łapy, chodzą na auto CL15-17-17-35. Kilkanaście uruchomień komputera i cały czas bez zwiechy wchodzi do win 7. Problem był głównie jak rano, po całej nocy go uruchamiałem.
Na tą chwilę problem z zamrażaniem podczas ładowaniu sytemu nie występuje. Zobaczymy na jak długo. :)