PDA

Zobacz pełną wersję : Manualne ostrzenie - pomoc w ogarnięciu

Fejton
16-11-2014, 08:22
Witam, zakupiłem swój pierwszy obiektyw manualny w "karierze" i już mam problem. Konkretnie jestem posiadaczem Samyang 8mm f3.5 po system NX Samsunga.

Ogólnie starałem się szukać informacji jak posługiwać się i wyostrzać zdjęcia takim szkiełkiem ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniej informacji. W każdym poradniku proponują ustawienie na nieskończoność lub na 0.7m. Zdecydowana większość proponuje ustawienie na nieskonczoność i tak zostawić. Po co w takim razie ta cała skala i opcje ? Może mi ktoś z Was przybliżyć jak to tak na prawdę działa ? Nie łapie do końca zasady działania, i kiedy używać 0.3m a kiedy faktycznie tej nieskończoności ?

Wiem, że klikając (konkretnie w moim systemie) OK wyskakują mi przybliżone obszary ostrzenia, ale nie raz jest tak, że te obszary nie zmieniają się kompletnie w trakcie kręcenia pierścieniem. O co tu tak na prawdę chodzi ?

Seś@
16-11-2014, 08:48
Witam, zakupiłem swój pierwszy obiektyw manualny w "karierze" i już mam problem. Konkretnie jestem posiadaczem Samyang 8mm f3.5 po system NX Samsunga.

Ogólnie starałem się szukać informacji jak posługiwać się i wyostrzać zdjęcia takim szkiełkiem ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniej informacji. W każdym poradniku proponują ustawienie na nieskończoność lub na 0.7m. Zdecydowana większość proponuje ustawienie na nieskonczoność i tak zostawić. Po co w takim razie ta cała skala i opcje ? Może mi ktoś z Was przybliżyć jak to tak na prawdę działa ? Nie łapie do końca zasady działania, i kiedy używać 0.3m a kiedy faktycznie tej nieskończoności ?

Wiem, że klikając (konkretnie w moim systemie) OK wyskakują mi przybliżone obszary ostrzenia, ale nie raz jest tak, że te obszary nie zmieniają się kompletnie w trakcie kręcenia pierścieniem. O co tu tak na prawdę chodzi ?

http://www.fotografuj.pl/Article/Odleglosc_hiperfokalna/id/34

Fejton
16-11-2014, 09:31
A tak bardziej na chłopski rozum ? "Akceptowalna wielkość krążka rozproszenia" nie brzmi zachęcająco itd..

TOP67
16-11-2014, 10:01
Po prostu ustawiaj na odległość w jakiej jest obiekt. W tym modelu jest bardzo duża tolerancja, więc na pewno trafisz.

Fejton
16-11-2014, 11:56
Tylko chcąc uzyskać ostrość zarówno na pierwszym i drugim planie jest to dalej dla mnie nie do końca zrozumiałe - jeżeli ustawie na odległość ostrzenia równa 0.3 metra to teoretycznie wszystko 30cm od szkła do nieskończoności będzie ostre ?

Zdjęcia z tego szkła chciałbym aby było kompletnie ostre - to wystarczy, że zostawię odległość na tym 0.3 i to wszystko ? Nie ma to znaczenia na nieskończoność ?

Jacek_Z
16-11-2014, 12:57
.jeżeli ustawie na odległość ostrzenia równa 0.3 metra to teoretycznie wszystko 30cm od szkła do nieskończoności będzie ostre ?.Nie, nie :) Będzie ostre to, co jest w odległości 30 cm licząc od matrycy/filmu (a nie od obiektywu, jak niektórzy sądzą).
Jak daleko będzie sięgała ostrość zależy od użytej przysłony. Czym bardziej przymkniesz szkło tym bardziej głebia ostrości (dalej zwaną GO) pojdzie do tyłu (i do przodu też).
Pobaw się takim kalkulatorem to wszystko zrozumiesz: http://dofmaster.com/dofjs.html
Pierw wybierz model aparatu (to wybór krążka rozproszenia - nie dociekaj co to, na początkowym etapie wystarczy, że wiesz, że cos takiego jest) i zamień jednostki na metry (albo cm).
Wybierając ogniskową, przysłonę i odległość masz po prawej podane wyniki - początek i koniec obszaru GO.

Fejton
16-11-2014, 13:24
czyli generalnie bez statywu ostrych zdjęć nie zrobię bo pasuje ustawić f22 a to już będzie za ciemno żeby utrzymać w ręce i nie poruszyć..
W każdym razie dzięki za wyczerpujące odpowiedzi! Powoli będę się wdrażał w te tajniki.

Mam jeszcze jedno pytanie - w jakich warunkach i najlepiej na czym (wydrukowana kartka, owoce itp sprawdzać ostrość obiektywu ? Mam wrażenie, że ten jest kiepskawy, do tego ogromne szumy przy kiepskim oświetleniu przy iso 100 troche mnie dziwią,mimo długiego czasu naświetlania

Jacek_Z
16-11-2014, 13:48
nie przesadzaj z przysłoną 22. Moze wystarczy 16 albo 11.
Każde działanie ma swoje konsekwencje, także takie z których sobie nie zdajesz spawy.
nadmierne przymykanie prowadzi do spadku ostrości. Zobacz na wykresy MTF obiektywów na na testach portalu optyczne.pl - najczesciej powyzej przysłony 8 ostrosc spada. A GO cały czas rosnie.
Trzeba isc na kompromisy.
Krajobrazowcy czesto stosuja statywy. By pracowac na iso 100.

RobertMiernik
16-11-2014, 14:13
Krajobrazowcy czesto stosuja statywy. By pracowac na iso 100.

Nie często tylko zawsze ;)

Fejton
16-11-2014, 14:18
generalnie ciężko ogarnąć kogo słuchać - oglądałem tutoriale Bryana Petersona i on zachęca do f22. Ludzie na forum (nie tylko Ty) odradzają. Nie ma lekko :)
W każdym razie dzięki za radę!

TOP67
16-11-2014, 14:44
A z którego wieku ten tutorial? Może chodziło o aparat wielkoformatowy?

Dla różnych matryc, przysłona od której obraz zaczyna się pogarszać wygląda tak:

D3, D700 - 11.5
D4, Df - 10
D600 - 8.2
D800 - 6.7
D70, D100 - 11.2
D80, D200 - 8.7
D90, D300 - 8
D3100 - 7.4
D7000 - 6.9
D7100 - 5.6
V1 - 5.1

Proponuję poczytać najpierw teorię, np. tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635), tu (https://www.szerokikadr.pl/)

doktor
16-11-2014, 18:57
A z którego wieku ten tutorial? Może chodziło o aparat wielkoformatowy?

Jakby chodziło o wielkoformatowy to polecałby f64. Poza tym 22 to fajna cyfra. Taka symetryczna.

Fejton
16-11-2014, 21:44
W przypadku mojego szkła maksymalna. Pobawię się chwile ale też nie chce przesadzać z ilością zdjęć z rybiego oka bo się znudzą... Dzięki za sugestie.

ajt
16-11-2014, 22:37
W przypadku mojego szkła maksymalna. Pobawię się chwile ale też nie chce przesadzać z ilością zdjęć z rybiego oka bo się znudzą.

Jak się znudzą, to polecam mój wątek :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=249079

A jeśli chodzi o maksymalną wartość przysłony, do której można przymknąć, żeby dyfrakcja nie zjadła ostrości, to owszem, TOP67 podał odpowiednie wartości, ale to nie znaczy, że jak przymkniesz odrobinę bardziej, to będzie od razu tragicznie. Eksperymentalnie ustaliłem, że dla gęstości upakowania pikseli takiej jak ma 24Mpix na matrycy DX, ostrość jest jeszcze bardzo dobra do f11. Na f16 za to już wyraźne mydło. Przy 10Mpix na DX bardzo dobrze wygląda f16, ale f22 już nie. Zresztą, najlepiej samemu sprawdzić - zrobić kilka fotek na różnych przysłonach, a potem ocenić w skali 1:1, które są ok.

Jacek_Z
16-11-2014, 22:38
Przy rybim oku GO jest tak potężna, że nie musisz mocno przymykać. Naucz się wyliczać hiperfokalną.