Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Sport w nocy
LifePower
15-11-2014, 23:44
Bede fotografowac sport w nocy a konkretnie biegaczy i mam z tego reportaz zrobic ale jak skoro mam tylko zwykla amatorska lustrzanke nikon d40 z obiektywem 18-105mm z jasnoscia 3.5f ? Wlasnie nie wiem za bardzo nie moge miec wysokiego iso bo moj aparat szumi a nie chce tego. Wiem ze zdjecia nie beda super idealnie ale ma cos z tego wyjsc. Jakie parametry mam przybrac aby nie bylo tak zle cos z tego wyszlo? Chodzi mi o strone techniczna tego. Prosze o rady.
W sporcie w każdej innej sytuacji niż słoneczny dzień konieczne jest użycie wysokiego ISO, a szumy redukuje się później na komputerze.
Natomiast jeśli chodzi o D40 i 18-105, to raczej nie zdziałasz za wiele. Jedyne co możesz zrobić, to poszukać sobie miejsca, które będzie bardzo dobrze oświetlone.
No niestety - jak pisze Gonzo - zapowiada się niezła abstrakcja na tych zdjęciach, bo do biegaczy potrzebne są raczej krótkie czasy...do tego jeszcze ta noc...gdzie oni będą biegać - po lesie, czy przez miasto?
Czy ktoś, kto Ci to zlecił usłyszał już słowa prawdy od Ciebie, że nie masz sprzętu, który temu podoła? Masz chociaż jakąś zewnętrzną lampę błyskową, albo jakąś LED na światło stałe?
zostaje "kreatywne" podejscie z dopalaniem lampą
LED na światło stałe?
LED nie da wystarczająco dużo światła, żeby mieć sensowne czasy migawki - na amatorskich obiektach nawet stadionowe reflektory wymagają ISO rzędu 6400-12800 przy obiektywie 2.8
Z lampą błyskową da rade zrobić zdjęcia, ale biegacze nie będą zachwyceni
najlepiej gdybys sie postaral pozyczyc jakis aparat - chociazby jakis D3100 lub cos w ten desen. Tam juz bedziesz mial ISO uzywalne pewnie na poziomie 3200 a wiec o niebo lepiej niz chyba 800 w D40. Ewentualnie dopozyczyc jakis obiektyw - moze 35/1.8 ?
zostaje "kreatywne" podejscie z dopalaniem lampą
Bardzo kreatywne, efekt byłby bardzo ciekawy. Wystarczy jakaś lampa z fotocelą, bo D40 nie obsługuje CLS.