Zobacz pełną wersję : punkt czerni i punkt bieli - wpływ na kolorystykę
myforroom
15-11-2014, 03:29
Witam,
narzędzie ogólnie służy do określenia najjaśniejszego i najciemniejszego punku na zdjęciu. Jednak oprócz tego, że zabieg ten ma wpływ na ogólną tonalność zdjęcia ma również wpływ na balans kolorów.
Kiedy na zdjęciu mamy sfotografowaną osobę ubraną w białą koszulkę i czarne spodnie to czy warto ustalać te punkty w tych miejscach, czyli punkt bieli na koszulce a czerni na spodniach dbając o poziomie luminacji tych miejsc ?
Mam wrażenie, że ustawienie tych punktów w takim przypadku w najjaśniejszym i najciemniejszym miejscu nie usuwa zabarwień (dominant) z białej koszulki i czarnych spodni tak dobrze jak w przypadku opisanym powyżej.
Z kolei kiedy przesuwam pipetą określając czarny punkt po czarnych spodniach widoczne są zmiany w kolorystyce innych barw jednak czarny wydaje się być nadal czarnym pozbawionym dominant. To samo zaobserwowałem w przypadku przesuwania pipety po białej koszulce.
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tych zależności i nieco przybliżyć jak to jest w praktyce?
Jest jeszcze punkt szary, którym najłatwiej ustalić WB
myforroom
15-11-2014, 19:37
zgadza się - jest. Punkt szarości służy do określenia koloru neutralnego czyli takiego który znajduje się w skali szarości. Tylko zawsze mam problem ze znalezieniem takiego obszaru na zdjęciu, który byłby faktycznie szary. W opisywanym przypadku określiłem nim dodatkowo ciemniejsze fragmenty białego ubrania i efekt jest bardzo zadowalający.
Chyba będę musiał pomyśleć nad szarą kartą.
myforroom
17-11-2014, 20:45
Po zapoznaniu się bliżej z tym narzędziem po raz kolejny doszedłem do wniosku, że jeśli nie ma się pewności że obszar na zdjęciu jest faktycznie szary to po użyciu narzędzia punktu szarości i tak trzeba ustawiać balans na oko.
Może ktoś ma jeszcze jakieś knify lub coś do dodania ?
tpszefka
18-11-2014, 01:50
Scott Kelby w książce "Fotografia Cyfrowa Edycja zdjęć" podaje fajny trick jak w PS można znaleść neutralnie szary kolor na dowolnym zdjęciu. Jeśli ktoś zainteresowany
mogę wrzucić opis metody.
RafałTbg
18-11-2014, 09:14
Witam.
Ja jestem zainteresowany :)
W samym PS, korygując poziomy możemy wskazać punkt bieli i czerni, natomiast czy jest możliwość wskazania ich na etapie wywoływania w Camera RAW?
jesli kolega ma ps to moge opisac metode korekcji barw (zdjecia juz wykonanego) EDIT: nie moge podac, bo nie bede potrafil ps na jezyk polski przetlumaczyc :-(
Scott Kelby w książce "Fotografia Cyfrowa Edycja zdjęć" podaje fajny trick jak w PS można znaleść neutralnie szary kolor na dowolnym zdjęciu. Jeśli ktoś zainteresowany
mogę wrzucić opis metody.
Są zainteresowani.:)
Po angielsku niestety, ale z obrazkami: http://www.peachpit.com/articles/article.aspx?p=1187964&seqNum=5
tpszefka
18-11-2014, 12:15
Sztuczka Dave'a: znajdowanie neutralnej szarości:
1. Wczytaj dowolną fotografię a następnie utwórz nową warstwę dokumentu. Wybierz polecenie Fill (Wypełnij) z menu Edycja. Z okna dialogowego Fill wybierz opcję 50%
Gray ( 50% szary).
2. Po wypełnieniu nowej warstwy 50-procentowym kolorem szarym, zmien tryb mieszania nowej warstwy na Difference ( Różnica).
3. Kliknij przycisk Create New Fill or Adjustment Layer (Utwórz nową warstwę wypełnienia lub korekcyjną) i wybierz warstwę Threshold (Próg).
Po pojawieniu się wykresu należy przeciągnąć suwak znajdujacy sie pod histogramem do końca w lewo (zdjęcie zrobi się jednolicie białe). Następnie należy powoli i stopniowo przesuwać ten suwak w prawo - pierwsze ciemne fragmenty obrazu, które się wówczas pojawią, będą odzwierciedlać rozkład i położenie neutralnych półcieni.
Aby ułatwić sobie zapamiętanie tego miejsca, należy włączyc narzędzie Color Sampler (Próbkowanie kolorów). Wskazaujemy to miejsce kursorem myszy z przytrzymanym klawiszem shift. Po kliknięciu i utworzeniu próbki, usuwamy warstwę korekcyjną Threshold (Próg) oraz warstwę wypelnioną 50-procentowym szarym kolorem.
4. Kliknij nastepnie ikonę warstwy korekcyjnej Curves (Krzywe) w panelu Adjustment (Dopasowania). Wybierz przycisk szarego kroplomierza (środkowy kroplomierz) a nastepnie kliknij dokładnie w to miejsce, w którym umieściliśmy wczesniej próbnik kolorów.
Mam nadzieję, że komuś się to przyda.
A jaki sens ma ustawianie neutralnej szarości w punkcie, w którym ona już jest?
Krzywe - balans bieli. (http://zciemniacz.wordpress.com/2014/11/18/photoshop-balans-bieli/) Żadnych tricków, raczej zasada działania narzędzia. Poziom raczej podstawowy.
tpszefka
18-11-2014, 13:17
A jaki sens ma ustawianie neutralnej szarości w punkcie, w którym ona już jest?
Krzywe - balans bieli. (http://zciemniacz.wordpress.com/2014/11/18/photoshop-balans-bieli/) Żadnych tricków, raczej zasada działania narzędzia. Poziom raczej podstawowy.
W przypadku gdy ktoś chce skorygować kolorystykę zdjęcia (balans bieli) i ma problem ze wskazaniem miejsca neutalnie szarego.
Jeśli ktoś ma pewność gdzie ona się znajduje, to ta metoda jest faktycznie stratą czasu.
W przypadku gdy ktoś chce skorygować kolorystykę zdjęcia (balans bieli) i ma problem ze wskazaniem miejsca neutalnie szarego.
Jeśli ktoś ma pewność gdzie ona się znajduje, to ta metoda jest faktycznie stratą czasu.
Nie rozumiesz. Ta metoda wskaże punkt neutralnie szary. Klikanie w nią kroplomierzem nic nie zmieni. Kroplomierzem klika się w punkty, które nie są szare, a powinny być.
link kolegi doktor prowadzi do textu o colormanagement (a nie white balance), ktory jest nastepny krokiem po tym, jak "pokazalismy photoshopowi" co jest szare a wiec co ma profilu rgb nr 128/128/128, gdyz szary (a nie bialy) jest kolorem referencyjnym (prosze mnie poprawic jesli sie myle) w calej digital fotografii i w programach do obrobki zdjec digital, ktore to (programy) ze zdjec robia 17% szary. jesli mamy do czynienia ze zdjeciem z, np, niebieskim przebarwieniem, klikniecie w jeden z czterech szarych punktow (bo 4 mozna zaznczyc) spowoduje, ze zdjecie, w wiekszosci przypadkow prawidlowy kolor odzyska. wyprobowac to mozna na fatalnie obrobionym zdjeciu mojej produkcji "jesien w triebtal".
tpszefka
18-11-2014, 13:55
... jesli mamy do czynienia ze zdjeciem z, np, niebieskim przebarwieniem, klikniecie w jeden z czterech szarych punktow (bo 4 mozna zaznczyc) spowoduje, ze zdjecie, w wiekszosci przypadkow prawidlowy kolor odzyska. wyprobowac to mozna na fatalnie obrobionym zdjeciu mojej produkcji "jesien w triebtal".
O to mi chodziło.
bo to jest cel balasu bieli, colormanagement, szarych kart, color checker etc- true colors. pozdrawiam
jesli mamy do czynienia ze zdjeciem z, np, niebieskim przebarwieniem, klikniecie w jeden z czterech szarych punktow (bo 4 mozna zaznczyc) spowoduje, ze zdjecie, w wiekszosci przypadkow prawidlowy kolor odzyska.Klikasz wcale nie na 4 szare punkty, tylko na zaniebieszczone, by je doprowadzić do szarości.
Color checker nie służy jedynie do WB, ale do sporządzenia profilu barwnego. To szersze zagadnienie niż sam WB.
O to mi chodziło.No nie. Ty nie wskazałeś przykładowo zaniebieszczonego punktu, tylko szary. Klikanie szarego punktu nic nie zmienia. Trzeba zaznaczyć to co było szare przed zrobieniem zdjęcia (np tablice testową). Jeśli był zły WB to ona nie będzie szara, tylko np zaniebieszczona. Więc wcale sie tutaj nie będzie szukało szarego obszaru na zdjęciu, tylko tego zaniebieszczonego.
Ok :-) bedzie po niemiecku, ale kto jest cierpliwy moze sobie ikonki policzyc http://www.youtube.com/watch?v=8ziTBKHOvd8 p.s. nie klikamy na szare ani na zaniebieszczone, lecz na czarne i nie na cztery lecz na jeden jedyny- cztery mozna zaznaczyc. pozdrawiam p.s. learning by doing
Kliknął na najciemniejszy i najjaśniejszy punkt zdjęcia (JPG!). Nie były to wartości 0,0,0 i 255,255,255 tylko bliskie tego. I było tam "zaniebieszczenie". Dlatego wygięło krzywe tak, by poprawić kolory jpg.
ok, jacku, masz racje. dobranoc.
Nie rozumiesz. Ta metoda wskaże punkt neutralnie szary. Klikanie w nią kroplomierzem nic nie zmieni. Kroplomierzem klika się w punkty, które nie są szare, a powinny być.
Jesli jest punkt prawdziwie szary to też go pokaże. Ale zwykle go nie bedzie. Pozwala ta metoda na znalezienie fragmentow zdjecia ktore sa zblizone do szarego (np. troche zniebieszczone). Wszystko zależy jak sie obejdziesz z suwakami od narzędzia do wartosci progowych. Nie jest to panaceum na wszystkie problemy z bilansem bieli, nie daje dobrych efektów z każdym zdjęciem, ale moze sie czasem przydać.
Nie ma panaceum na popewnie ustawiony balans bieli, kropka.
Jest to jeden z fundamentalnych aspektów fotografii (analogowej, cyfrowej), w których technika jest tak naprawdę bezsilna i nieśmiało zaczyna się*rola tzw. artysty/rzemieślnika/fachury - jak zwał tak zwał... W każdym razie o ile komputer jest w stanie ograć arcymistrza w szachy, o tyle ustawić WB lepiej niż w miarę ogarnięty fotografer nadal nie potrafi, dlatego droga na skróty najzwyczajniej nie istnieje.
Oj, Czornyj, to ty nie wiesz,że po to się*robi w RAWach, żeby o balansie bieli zapomnieć? A potem klik, klik i wszystko śliczne jak w słoneczny poranek po trzeźwemu. Taka ładna koncepcja, a ty niedowiarek :-).
Oj, Czornyj, to ty nie wiesz,że po to się*robi w RAWach, żeby o balansie bieli zapomnieć? A potem klik, klik i wszystko śliczne jak w słoneczny poranek po trzeźwemu. Taka ładna koncepcja, a ty niedowiarek :-).
Obawiam się, że niestety nie jest to kwestia wierzeń, guseł czy podań ludowych - jest to kwestia fizyki ;)
myforroom
28-11-2014, 12:38
trochę mnie nie było i widzę, że dyskusja się w końcu rozwinęła.
Z moich doświadczeń póki co wynika, że punkty bieli, szarości, i czerni pomagają bardzo,
jednak są uciążliwe kiedy mamy większą ilość zdjęć i nie mamy zdjęcia testowego w miejscu cykania reportażu.
Jeśli robić już zdjęcia testowe z kartą czarno biało szarą to trzeba zrobić je z kilku różnych miejsc, z których będziemy robić zdjęcia. To w przypadku światła mieszanego oczywiście.
Bo jeśli robimy w świetle mieszanym, to barwa zmienia się w zależności z której strony zrobimy kadr.
Ustawienie na wzorzec punktu bieli, czerni i szarości przydaje się w zastosowaniach reprodukcyjnych i na tym praktycznie koniec. W reportażu ew. przyda się*możliwość ustawienia szarości, a i to wymaga wizualnej korekty w przypadku światła sztucznego, wieczornego, porannego itp.
myforroom
29-11-2014, 01:44
Ustawienie na wzorzec punktu bieli, czerni i szarości przydaje się w zastosowaniach reprodukcyjnych i na tym praktycznie koniec.
I to muszę sobie przyswoić.
Postanowiłem się pobawić tym narzędziem i narobiłem sobie roboty.
Rozjechały mi się kolorystycznie zdjęcia. Ale nic, trzeba eksperymentować i popełniać błędy by się uczyć nowych rzeczy.