PDA

Zobacz pełną wersję : CEWE: Fotojoker vs Mediaexpert

tomtytus
14-11-2014, 22:49
...a w zasadzie tytuł powinien brzmieć: Fotojoker vs cała reszta, a mianowicie:

Wchodząc na stronę CEWE: http://www.cewe-fotoksiazka.pl/partnerzy.html
mamy do wyboru "partnera", u którego chcemy wykonać (a chyba lepszym słowem byłoby słowo "odebrać") fotoksiążkę.

Za drobną sugestią mojego znajomego, wszedłem na powyższą stronę, ściągnąłem oprogramowanie dla fotojokera a następnie oprogramowanie dla mediaexpert.

Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że oprogramowania w zależności od partnera, którego wybierzemy różni się drobnymi szczegółami ale generalnie baza jest ta sama. Ale co ważniejsze: ceny fotojoker vs. mediaexpert też się różnią ale nie są to różnice szczegółowe, marginalne ale kolosalne, np:

Fotojoker: rozmiar XXL panorama, okładka twarda, druk cyfrowy, 26 stron - 369.99zł
Mediaexpert: rozmiar XXL panorama, okładka twarda, druk cyfrowy, 26 stron - 215,99zł

Czy różnica w cenie wynika tylko i wyłącznie z marży, jaką narzuca sobie "partner" czy może gdzieś jest jakiś kruczek?

Czy jest jakaś różnica w jakości/wykonaniu pomiędzy fotojokerem a całą resztą?

kazzi
15-11-2014, 12:06
Sprawdź jeszcze rodzaj podłoża na którym bedzie drukowany album.Fotojoker oferuje chyba cztery rodzaje papieru do druku cyfrowego,stąd może być taka różnica w cenie.

tomtytus
16-11-2014, 13:48
Tak na szybko sprawdziłem i faktycznie fotojoker ma większy wybór typów papieru: druk cyfrowy, druk cyfrowy na papierze błyszczącym, papier fotograficzny matowy i papier fotograficzny matowy.
W mediaexpert dostępny jest tylko druk cyfrowy i druk cyfrowy na papierze błyszczącym.
Jeśli chodzi o gramaturę, w obydwu przypadkach jest to 200g/m2.
Niemniej jednak ceny powyżej przeze mnie podane dotyczą druku cyfrowego czyli tego samego materiału.

tomtytus
16-11-2014, 21:07
Na dodatek odpowiedź, którą otrzymałem w tej kwestii z biura obsługi klienta:

"Szanowny Kliencie,
Ceny usług między partnerami naszego laboratorium mogą się różnić.
Różnice nie wynikają z jakości materiałów."

deep
16-11-2014, 21:15
Chyba jedyna wiarygodna informacja będzie wtedy, gdy skorzystasz z obu ofert i porównasz wyniki.

tomtytus
17-11-2014, 12:41
Z Fotojokera korzystałem, teraz zamierzam spróbować Mediaexpert.
Z pewnego źródła wiem jednak, że to ten sam produkt.

andzia_02
02-01-2015, 15:49
Witam

I jak jakosc, miałeś możliwość porównania produktów. Cena fakycznie znacznie niższa, a na szybko to chyba tylko wersja oprogramowania różna

SerU
02-01-2015, 22:22
Fotojoker: rozmiar XXL panorama, okładka twarda, druk cyfrowy, 26 stron - 369.99zł
Mediaexpert: rozmiar XXL panorama, okładka twarda, druk cyfrowy, 26 stron - 215,99zł

Hmmm...wg strony cewe-fotoksiążki minimalna cena za tego typu produkt to właśnie 369.99. Czyli co? Mediaexpert ma wynegocjowany aż taki rabat?

Notoryczna
02-01-2015, 22:37
...papier fotograficzny matowy i papier fotograficzny matowy...

Trudno się oprzeć takiemu bogactwu oferty.

tomtytus
12-01-2015, 15:09
andzia_02, tak, miałem okazję porównać. Moim zdaniem jakość nie różni się niczym od tego, co jest w Fotojoker.
Oprogramowanie nieco się różni i to nawet na plus dla Mediaexpert, bo pozwala na usunięcie logo Cewe z grzbietu.

SerU, nie wiem, czy wynika to z wynegocjowanego rabatu czy z marży, którą narzuca sobie dany "partner". BOK nie udziela odpowiedzi na to pytanie.

Notoryczna, niewiele Twój post wnosi do dyskusji. Każdy ma świadomość, czego spodziewać się po Cewe. Jeśli potrzebujesz czegoś więcej - skorzystaj z innej oferty.