PDA

Zobacz pełną wersję : Quantuum DP300 +BPack czy Reporter 360

balonowaguma
13-11-2014, 22:17
Witajcie,

stoję przed wyborem lamp i nie mogę się zdecydować.... mało tego... potrzebuję kupić dwie sztuki wiec problem podwójny... w który system wejść - chętnie posłucham waszego zdania

GonzoG
13-11-2014, 22:57
Przede wszystkim, to do czego te lampy ??

balonowaguma
13-11-2014, 23:12
Lampy jak to lampy maja służyć do świecenia :) ok tak powaznie

Zestaw ma być mobilny - to warunek konieczny

Ciężar lamp Quantuum mnie nie przeraza jednak ilosc zdjec na BPack'u już powoduje grymas...
Genesis Reporter 360 strzela min 2 razy wiecej :), jednak wygladaja na delikatne, no i bak chyba mocowania typu B :(

r_m
14-11-2014, 00:10
Lampy jak to lampy maja służyć do świecenia :) ok tak powaznie

Zestaw ma być mobilny - to warunek konieczny

Czy jesteś pewien, że wystarczy Ci mocy (mniej więcej o to chodziło w pytaniu "do czego")?

balonowaguma
14-11-2014, 21:20
tak światła spokojnie starczy, bardziej chodzi mi o rozważania pod katem wyboru systemu, niezawodności,

GonzoG
14-11-2014, 22:26
Oprócz mocy lamp chodziło mi też do oświetlenia czego i w jakich sytuacjach będą używane.
Genesis są sterowane IGBT, a Quantuumy napięciowo - to znaczy, że mają całkowicie różne czasy błysku.
Dodatkowo jedne mają sterowanie mocą do 1/128, a drugie tylko 1/32 - co w niektórych zastosowaniach może być stanowczo za małym zakresem.

balonowaguma
16-11-2014, 14:06
GonzoG, dziekuje za szybkie porównanie parametrów - w zasadzie znam je choć dopiero teraz do mnie dotarła wada quantuuma która bedzie mnie denerwowac 1/32... zestaw bedzie odpalany przy pomocy YN622N, lampy musza byc uniwersalne - co ja moge Ci powiedziec o sytuacjach jak sytuacje przynosi klient :)

poogladalem troche na YTubie jak system bodajże Godox (godox czyli na rynku PL Genesis) sprawdza sie w praktyce i... jestem pod wrazeniem :)

GonzoG
16-11-2014, 14:23
A i zapomniałem o jeszcze jednym - Quantuumy DP-300 będzie można wyzwalać z krótkimi czasami. Będzie lekki gradient, ale naświetlą całą klatkę.

Genesis Reporter niestety nie obsługuje auto FP, a tym samym trzeba zapomnieć o krótkich czasach.
Z aparatami pełnoklatkowymi w trybie DX będzie można zejść do 1-2 EV poniżej czasu synchronizacji, przy FX tylko czas synchronizacji.
Przy puszkach DX, też ograniczeniem będzie czas synchronizacji - czyli 1/320s.

Jest to Genesisów uchwyt/adapter z mocowaniem Bowens - Godox S-Type Bracket (http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40%7CR40%7CR40&_sacat=0&_nkw=Godox+S-Type+Bracket+bowens&_sop=12) - uchwyt jest dostosowany pod lampy Reporter 360, niestety też plastikowy, więc nie wiem jak z jego wytrzymałością.

balonowaguma
16-11-2014, 14:44
wow jest mocowanie bowens jako adapter ciekawe czy to w PL dostępne... martwi mnie cala ta plastikowosc systemu reporter bo mam lampy R300 Quantuum'a to jest taka stara wersja bez BPacka i to bardzo solidna konstrukcja jest.

wracając do krótkich czasów to chyba ograniczeniem sa te dedykowane wyzwalacze (one maja sync do 1/250) ale jeżeli odpalę to z Young622 to pójdzie na krótkich czy się mylę? odpalane będzie na FX (D3)

a może masz jakiś inny pomysł na lampy?

GonzoG
16-11-2014, 15:08
wracając do krótkich czasów to chyba ograniczeniem sa te dedykowane wyzwalacze (one maja sync do 1/250) ale jeżeli odpalę to z Young622 to pójdzie na krótkich czy się mylę? odpalane będzie na FX (D3)

Nie. Ograniczeniem jest sama lampa i migawka szczelinowa w aparacie.
Lampy sterowane IGBT (jak wszystkie reporterskie i niektóre studyjne) moc błysku mają ustalaną przez jego trwanie - czyli jak osiągnie określoną moc, to błysk jest przerywany. Przez to czas błysku jest bardzo krótki.
Migawka szczelinowa - jak sama nazwa mówi, to szczelina między pierwsza i drugą kurtyną, która przesuwa się przed matrycą. Czas przebiegu takiej migawki jest dość długi - trochę krótszy od czasu synchronizacji. Tym samy każdy błysk krótszy od czasu przebiegu migawki spowoduje naświetlenie tylko fragmentu klatki.

Lampy te muszą obsługiwać tryb auto FP/HSS. W tym trybie lampa emituje serię błysków, która trwa przez cały czas przebiegu migawki.

a może masz jakiś inny pomysł na lampy?

Z tanich rozwiązań są jeszcze Micropro MQ-300P (http://fripers.pl/product_info.php/info/p4122_Lampa-MQ-300P-AC-DC-Mircopro.html) lub MQ-400P (http://fripers.pl/product_info.php/info/p4123_Lampa-MQ-400P-AC-DC-Mircopro.html), podobnie jak Quantuum DP-300 z podwójnym zasilaniem i sterowaniem tylko do 1/32, ale nic mi nie wiadomo na temat ich pracy i niezawodności.

balonowaguma
16-11-2014, 15:17
czyli SB800 tez nie powinna sie synchronizować ? a ja ja odpalam 1/2000 ....1/4000 i naświetla cala klatkę?

http://www.youtube.com/watch?v=1vMOJEmbi0Y - zerknij ten filmik

Jacek_Z
16-11-2014, 16:41
czyli SB800 tez nie powinna sie synchronizować ? a ja ja odpalam 1/2000 ....1/4000 i naświetla cala klatkę?Synchronizuje.
Nie czytasz dokładnie co ci GonzoG pisze. Zwracaj uwagę na detale, bo diabeł tkwi w szczegółach.
SB800 jest lampą reporterską, Quantuum nie.

...
Lampy sterowane IGBT (jak wszystkie reporterskie i niektóre studyjne)

Lampy te muszą obsługiwać tryb auto FP/HSS. W tym trybie lampa emituje serię błysków, która trwa przez cały czas przebiegu migawki.

balonowaguma
16-11-2014, 18:50
A i zapomniałem o jeszcze jednym - Quantuumy DP-300 będzie można wyzwalać z krótkimi czasami. Będzie lekki gradient, ale naświetlą całą klatkę.

Genesis Reporter niestety nie obsługuje auto FP, a tym samym trzeba zapomnieć o krótkich czasach.

Jacku, GonzoG - czytam uwaznie i nie zgodze sie ze Genesis Reporter moze zapomniec o krótkich czasach - mozecie mnie uswiadomic? mozemy to upozadkowac?

krótkie czasy...
1. SB800 - synchronizuje sie bo uzywam na codzień
2. Quantuum R300 - synchronizuje sie bo uzywam na codzień
3. Quantuum DP-300 - synchronizuje sie ?
4. Genesis 360 - synchronizuje sie ?

Patrząc na parametry lepiej wypadają lampy Genesis 360 - czy nie? (większy zakres regulacji mocy, delikatnie mocniejsza, sprawniejszy BPack, no i krótkie czasy błysku to chyba tez na plus?)

Jackum GonzoG co byście wybrali majac do dyspozycji ca 2700 i potrzebe zakupu 2 lamp

Ps. Zerknałem na te lampy MQ400 tez wygladaja na plastic

tomisiek
16-11-2014, 19:12
Lampy genesis 360 obsługują tryb FP/HSS. Potrzebny jest tylko specjalny sterownik. Włącza się ten tryb dwoma przyciskami (mode i set). Nie żebym miał te lampy - ale na yt jest filmik polski promocyjny. Pobierałem też instrukcję gdzieś z sieci i wiem, że można korzystać z tego trybu.

Najlepiej byłoby, gdyby wypowiedział się jakiś użyszkodnik tego sprzętu. Sam jestem nakręcony na genesisa, ale wstrzymuję się do wiosny.

GonzoG
16-11-2014, 20:35
Jacku, GonzoG - czytam uwaznie i nie zgodze sie ze Genesis Reporter moze zapomniec o krótkich czasach - mozecie mnie uswiadomic? mozemy to upozadkowac?

krótkie czasy...
1. SB800 - synchronizuje sie bo uzywam na codzień
2. Quantuum R300 - synchronizuje sie bo uzywam na codzień
3. Quantuum DP-300 - synchronizuje sie ?
4. Genesis 360 - synchronizuje sie ?

Patrząc na parametry lepiej wypadają lampy Genesis 360 - czy nie? (większy zakres regulacji mocy, delikatnie mocniejsza, sprawniejszy BPack, no i krótkie czasy błysku to chyba tez na plus?)

Jackum GonzoG co byście wybrali majac do dyspozycji ca 2700 i potrzebe zakupu 2 lamp

Ps. Zerknałem na te lampy MQ400 tez wygladaja na plastic

SB-800 ma tryb auto FP i w tym trybie jest cały "sekret".
Nie każda lampa sterowana IGBT posiada ten tryb.

Lampy genesis 360 obsługują tryb FP/HSS. Potrzebny jest tylko specjalny sterownik. Włącza się ten tryb dwoma przyciskami (mode i set). Nie żebym miał te lampy - ale na yt jest filmik polski promocyjny. Pobierałem też instrukcję gdzieś z sieci i wiem, że można korzystać z tego trybu.

Najlepiej byłoby, gdyby wypowiedział się jakiś użyszkodnik tego sprzętu. Sam jestem nakręcony na genesisa, ale wstrzymuję się do wiosny.
No to zaktualizowali ją od czasu wprowadzenia na rynek, bo w pierwszych testach jakie były właśnie narzekali na brak synchronizacji z krótkimi czasami.