Zobacz pełną wersję : Strona internetowa - Studio domowe, jakie tła?
Hej,
niedługo zakładam sklep internetowy z odzieżą damską.
Mam już namiot bezcieniowy, który będzie slużył do robienia fotek butów i biżuterii.
Posiadam statywy do lamp i oświetlenie 125 W=600 W sztuk 4 :) więc dość dobrze mi oświetla.
Aparacik jakim się posługuję to NIKON D3100, z którego jestem zadowolona.
Moje pytanie brzmi: będę robić fotki na modelce, prawdziwej )nie manekinie :D)
Nie wiem jakie tła wybrać, aby jakoś to się wszystko trzymało kupy, a także co oprócz tego mi się przyda by zdjęcia wyszły jakościowo na +? Obsługuję PS, więc wszystkie błędy zdjęcia i dodatkowe oświetlenia i rozjasnienia wykorzystamm przez program.
Proszę o info, pozdrawiam :)
Posiadam statywy do lamp i oświetlenie 125 W=600 W sztuk 4 :) więc dość dobrze mi oświetla.
Jeszcze nie wiesz, że słabo oświetla i traci więcej światła, niż wykorzystuje (jeśli to parasolki) ;)
Nie wiem jakie tła wybrać, aby jakoś to się wszystko trzymało kupy,
Jak chcesz założyć sklep internetowy to na pewno wiesz, jak wyglądają sklepy Twojej konkurencji. Wybierz coś co najmniej tak dobrego, jak widzisz u nich.
Standard to białe tło (podpowiedź: jeśli ustawisz modelkę przed białym tłem, a lampy przed modelką, to tło będzie szare na zdjęciu).
co oprócz tego mi się przyda by zdjęcia wyszły jakościowo na +?
Niewiele, tylko trochę wiedzy technicznej, trochę doświadczenia, nieco umiejętności pracy z modelkami bez doświadczenia (zakładam, że modelki będą bez doświadczenia, aby "było najtaniej").
Obsługuję PS, więc wszystkie błędy zdjęcia i dodatkowe oświetlenia i rozjasnienia wykorzystamm przez program.
Niedawno oglądałem na yt filmik szkoleniowy na jakiś temat zdjęć studyjnych, wykładowca kilka razy powtórzył fragment (w dowolnym tłumaczeniu):
"Oczywiście nie musisz się starać, aby wszystko było poprawnie zrobione od razu na sesji, oczywiście możesz potem poprawiać zdjęcia w PS, ale w czasie, gdy Ty będziesz poprawiać kolejne zdjęcie na komputerze, ja już dawno będę po kolacji, bo postarałem się, aby je od razu zrobić dobrze"
Jeszcze nie wiesz, że słabo oświetla i traci więcej światła, niż wykorzystuje (jeśli to parasolki) ;)
Co w takim razie polecasz?
Co w takim razie polecasz?
Lekturę tego działu forum, ma około 75 stron, i duża część wątków to podobne pytania jak Twoje tzn. "co kupić do małego studia" :)
i biżuterii.
Gratuluje. Jedna z paskudniejszych dziedzin do fotografowania
co oprócz tego mi się przyda by zdjęcia wyszły jakościowo na +? Obsługuję PS, więc wszystkie błędy zdjęcia i dodatkowe oświetlenia i rozjasnienia wykorzystamm przez program.
Wg mnie najpotrzebniejszym elementem bez ktorego ciezko ci bedzie cos zrealizowac jest fotograf.
Jesli uwazasz ze w PS poprawisz wszystkie bledy to zrob prosty test. Sfotografuj pierscionek i porownaj go z jakakolwiek strona bizuteryjna