Zobacz pełną wersję : D5200 czy akceptowalnie ostrzy ?
Bardzo proszę bardziej doświadczonych użytkowników o rzut okiem na fotkę testu z załączonego linku, czy taki BF kwalifikuje się do regulacji w serwisie, czy sobie darować ?
http://www.mediafire.com/view/eb325yoyoxl9syx/DSC_0147.JPG
Obiektyw nikkor 18-200VR
Rozumie że robiłeś test N 18-200, ten obiektyw nie nadaje się do testów, podobny efekt uzyskasz N 18-105, na szerokim kącie widać znaczny BF a na normalnych zdjęciach tego nie zauważysz.
Chcesz zrobić poprawny test na BF, FF to musisz podpiąć jasny, najlepiej stało ogniskowy obiektyw, zoomy na różnych ogniskowych będą zachowywać się inaczej.
Dziękuję za odpowiedź, mam tylko 1 obiektyw właśnie 18-200, drugi to 20-to letni kompletny manual, test zrobiłem ponieważ robiąc portrety w trybie live view wychodzi żyletka, widać na skórze pory i włoski, natomiast ostrząc normalnie już tak dobrze nie jest.
Możesz wysłać puszkę do kalibracji, z mojego doświadczenia wiem że nie zawsze serwis zrobi to dobrze.
1) Ustawiłeś aparat idealnie prosto w osi poziomej ? Zdjęcie nie było zrobione pod kątem (w poziomie) ? Pytam bo na moje oko skala po lewej stronie jest wyraźnie ostrzejsza od tej po prawej. Przy prawidłowo zrobionym teście nie powinno mieć to miejsca. Zakładam więc, że strzelałeś odrobinę krzywo i odległość miedzy lewą i prawą stroną tablicy była różna. Sam kadr nie jest symetryczny co prowadzi do takiego wniosku, ale nie mam pewności czy przypadkiem nie jest to crop. Stawiam na 90% że jednak krzywo ustawiłeś aparat względem tablicy w poziomie bo poza tym jedynym wytłumaczeniem różnic w ostrości kadru po przeciwnych stronach byłoby mechaniczne rozkalibrowanie układu (a to rzadka sprawa)
2) Zakładam, że test robiłeś ze statywu ? Wyłączyłeś stabilizację VR ? Zawsze, nie tylko przy testach AF, podczas robienia zdjęć ze statywu należy wyłączyć na obiektywie funkcję stabilizacji. To bardzo ważne, bo paradoksalnie w takiej sytuacji może dojść do poruszeń zdjęcia wywołanych przez układ VR.
3) Robiłem kalibrację w serwisie Nikona. Miałem FF, a po powrocie z serwisu chłopaki przestawili mi autofokus na BF - z deszczu pod rynne :) Dopiero druga wizyta w serwisie (body + 35mm 1.8 ) i zastrzeżenie, że mają kalibrować pod jasne szkło załatwiło temat.
Zrób jeszcze raz kilka zdjęc - jedno nie świadczy ani o wadzie ani o prawidłowym działaniu AF. Tylko postaraj się wziąć pod uwagę to co pisałem wyżej. Weź też pod uwagę, że AF zachowuje się różnie przy różnych źródłach światła (dzienne, jarzeniowe, żarowe). Tak więc do dzieła :
1) aparat na statyw, wyzwalasz przez samowyzwalacz z opóźnieniem (żeby możliwie wyeliminować poruszenia od spustu)
2) Aparat dokładnie prostopadle do tablicy, bez przesunięć w osi poziomej
3) W osi pionowej 45 stopni
4) Wyłączona stabilizacja VR w obiektywie
5) Zacznij od przysłony z jak najniższą wartością (aby głebia ostrości była jak najmniejsza)
6) Zacznij od celowania centralnym punktem AF, na ogół jest najbardziej precyzyjny
7) Na Twojej tablicy celujesz w środek tego kwadratu, dokładnie w napis "Focus here" - tak dla formalności bo spotkałem się z przypadkiem kiedy zdjęcia były celowane w podziałkę skali po jednej ze stron tablicy
Dopiero wtedy będzie można zacząć jakąkolwiek merytoryczną dyskusję. Powodzenia
1) Ustawiłeś aparat idealnie prosto w osi poziomej ? Zdjęcie nie było zrobione pod kątem (w poziomie) ? Pytam bo na moje oko skala po lewej stronie jest wyraźnie ostrzejsza od tej po prawej. Przy prawidłowo zrobionym teście nie powinno mieć to miejsca. Zakładam więc, że strzelałeś odrobinę krzywo i odległość miedzy lewą i prawą stroną tablicy była różna. Sam kadr nie jest symetryczny co prowadzi do takiego wniosku, ale nie mam pewności czy przypadkiem nie jest to crop. Stawiam na 90% że jednak krzywo ustawiłeś aparat względem tablicy w poziomie bo poza tym jedynym wytłumaczeniem różnic w ostrości kadru po przeciwnych stronach byłoby mechaniczne rozkalibrowanie układu (a to rzadka sprawa)
2) Zakładam, że test robiłeś ze statywu ? Wyłączyłeś stabilizację VR ? Zawsze, nie tylko przy testach AF, podczas robienia zdjęć ze statywu należy wyłączyć na obiektywie funkcję stabilizacji. To bardzo ważne, bo paradoksalnie w takiej sytuacji może dojść do poruszeń zdjęcia wywołanych przez układ VR.
3) Robiłem kalibrację w serwisie Nikona. Miałem FF, a po powrocie z serwisu chłopaki przestawili mi autofokus na BF - z deszczu pod rynne :) Dopiero druga wizyta w serwisie (body + 35mm 1.8 ) i zastrzeżenie, że mają kalibrować pod jasne szkło załatwiło temat.
Zrób jeszcze raz kilka zdjęc - jedno nie świadczy ani o wadzie ani o prawidłowym działaniu AF. Tylko postaraj się wziąć pod uwagę to co pisałem wyżej. Weź też pod uwagę, że AF zachowuje się różnie przy różnych źródłach światła (dzienne, jarzeniowe, żarowe). Tak więc do dzieła :
1) aparat na statyw, wyzwalasz przez samowyzwalacz z opóźnieniem (żeby możliwie wyeliminować poruszenia od spustu)
2) Aparat dokładnie prostopadle do tablicy, bez przesunięć w osi poziomej
3) W osi pionowej 45 stopni
4) Wyłączona stabilizacja VR w obiektywie
5) Zacznij od przysłony z jak najniższą wartością (aby głebia ostrości była jak najmniejsza)
6) Zacznij od celowania centralnym punktem AF, na ogół jest najbardziej precyzyjny
7) Na Twojej tablicy celujesz w środek tego kwadratu, dokładnie w napis "Focus here" - tak dla formalności bo spotkałem się z przypadkiem kiedy zdjęcia były celowane w podziałkę skali po jednej ze stron tablicy
Dopiero wtedy będzie można zacząć jakąkolwiek merytoryczną dyskusję. Powodzenia
Wszystko ładnie opisałeś jak przeprowadzić test, ale nie obiektywem 18-200, tym obiektywem na takiej tablicy nigdy nie uzyskamy rozkładu GO 50/50, nawet przy idealnie skalibrowanej puszce będzie przesunięcie w kierunku BF.
Szkło jest za ciemne, na 18 mm jest zbyt duża GO, na 200 mm boki tracą ostrość i to trochę wypacza test.
Robiłem takie testy 35-tką i N18-105, i efekt był taki że 35-tka waliła w punkt na czarnej linii i rozkład GO na skali był 50/50 a N18-105 na linii w punkt a na skali BF.
Autorowi wątku polecam ten artykuł: http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110
Primo - GO wcale nie ma być 50/50. Jest ona większa ZA niż PRZED obiektem na który ostrzymy. Do rozkładu 50/50 można zbliżyć się w okreśłonych warunkach dopiero na bardzo długich ogniskowych (grubo powyżej 200 mm), chociaż tutaj w dalszym ciągu rozkład nie będzie równy. To wynika z fizyki (dochodzą tu jeszcze odległości, wielkość matrycy, przysłona etc.). Szerzej można poczytać o tym np. tutaj:
http://accord-foto.pl/index.php?artykul=280
Secundo - on ma jeden obiektyw (pomijając manuala). Nie potrzebne mu więc akademickie podejście do tematu z uwzględnieniem wielu szkieł. Ma jedno więc ma sobie wybadać na dwóch, trzech ogniskowych jak mu ostrzy, tak żeby po prostu był usatysfakcjonowany ze zdjęć. Jak będzie miał kilka jasnych stałek (co pewnie kiedyś się stanie) to wtedy pewnie taka zabawa będzie miała sens. Gdybym ja używał takiego megazooma byłbym w pełni zadowolony gdyby obiekt na który ostrze po prostu znalazł się w zakresie GO. Nawet nie próbowałbym zastanawiać się w ktorej części GO uchwyciłem cel. Takie zabawy z rozkładem GO zarezerwowałbym sobie ewentualnie przy pracy z jasnymi stałkami. No chyba, że moje założenie różni się od oczekiwań kolegi, wtedy przepraszam
Tertio - uwagi o jakich wspomniałem wyżej pozwolą mu wyeliminować możliwie dużo czynników które mogą wpłynąć na taki test. Nie mówiłem, że wyniki będą w 100% miarodajne. Za to kolega wyeliminuje w ten sposób to co poza konstrukcją obiektywu może mu dodatkowo taki test zakłócić. I tylko o to chodziło mi pisząc tych kilka wskazówek
Dziękuję koledzy za informację, myślałem że sprawa jest prosta, a widzę że trochę będę musiał z tym powalczyć, na razie portrety będę robił w live, a resztę AF, Sebi co do testu faktycznie nie wyłączyłem VR, reszta chyba była zgodnie z przepisem, przy różnych odchyleniach od osi i zmianach kąta fotki wychodziły podobnie. Myślałem że zawiozę do srewisu na Postępu i od ręki delikatnie przestawią, ale podobno do 3 tyg. mogą trzymać, także na razie odpuszczę, trzeba trochę się nacieszyć nową puszką :) , chociaż niesmak trochę jest, poprzednio 18-200 miałem podpięty do starego poczciwego d40, i przez 7 lat zestaw działał bez problemu.Załączam jeszcze poglądowe fotki jak to wygląda w portretach:
http://www.mediafire.com/view/1ld70fkk5769t5n/DSC_0109.JPG
http://www.mediafire.com/view/h9pq2xk1keukrry/DSC_0065.JPG
na górze strony jest przycisk download do pobrania oryginału.
Wiesz co, nie mam odniesienia jeśli chodzi o robienie portretu tym obiektywem. Nie miałem go nigdy w rekach. Sam używam do tego stałki 85mm i tu niestety nie ma porównania. Dlatego trudno mi ocenić ostrość w stosunku do tego co miałeś z tym szkłem na D40. Weź jednak pod uwagę jedną szalenie istotna rzecz - jeśli już porównujesz ten sam obiektyw na D5200 i D40 - dzieli je przepaść w rozdzielczości (i także jakości) matrycy. Dlatego, żeby ewentualnie porównać ostrość zdjęć na tym samym obiektywie ale różnych korpusach musisz przeskalować zdjęcia z D5200 do rozdzielczości jaką miał D40. Jeśli dobrze pamiętam to było coś koło 6 Mpix. Inaczej porównanie nie ma sensu jeśli oglądasz zdjęcia w powiększeniu 100%. 100% z D40 i 100% z D5200 to zupełnie coś innego. Dopiero jak oba zdjęcia będziesz miał w tej samej rozdzielczości możesz je porównywać w kwestii ostrości. To może wiele zmienić. Miałem D5200, teraz używa go mój ojciec i zapewniam Cię, że dobrze skalibrowany z dobrym szkłem "zabija" D40 pod każdym względem. Powiem więcej - trudno nawet je porównywać bo dzieli je przepaść. To jest idealna pucha do focenia dzieciaków. Daje świetnej jakości obrazek, świetne detale. Naprawdę powinieneś mieć z niej kupę frajdy. Oczywiście, jakość szkła jakie zapinamy do body jest najważniejsza. No i żeby dobrze taki komplet ostrzył. Ale mieszamy tu już dwie kwestie ostrości - celny AF i ostrość wynikającą z właściwości samego obiektywu przy założeniu że AF działa poprawnie. To dwie różne kwestie.
Co do czasu realizacji kalibracji AF w serwisie - sprawdziłem dokładnie, od dnia wysyłki do dnia powrotu upłynęło łącznie 8 dni kalendarzowych za pierwszym razem i 9 za drugim. Zrobili to bezpłatnie w ramach gwarancji. Najlepiej wyślij komplet, body i szkło. Jeśłi masz taką możliwość to przejedź sie do nich osobiście. Nie mam z tym doświadczenia, ale słyszałem, że potrafią coś takiego zrobić od ręki. Jeśli masz blisko to warto spróbować.
Patrząc na tablice i na zdjęcia dziewczynki wydaje mi się, że jest mały BF. Zakładam, że ostrzyłeś na oko modelki.
Tak właśnie zrobię, nie mam daleko, dzwoniłem do nich i powiedzieli że do 3 tyg. no ale może tak informują asekuracyjnie, załączam jeszcze zdjęcie z d40, wiadomo że ma dużo niższą rozdzielczość ale z 5200 nawet po resamplingu do 3000x2000 wyglądają jak na moje oko mniej ostro.
http://www.mediafire.com/view/9reem3t42oedcpn/DSC_1178.JPG
Nikkor 35mm f/1.8 rozkład GO według kalkulatora powinna wynosić 49/51%
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-UpYMm7wBoiw/VGWlSHJxM7I/AAAAAAAAHdI/bmgO_5JJ5Z0/s1024/DSC_3894.JPG)
Nikkor 18-105, ogniskowa 50mm f/5 rozkład GO według kalkulatora powinna wynosić 48/52%, na zdjęciu widać że więcej ostrego pola jest za obiektem i ma się to nijak co pokazuje kalkulator.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-OdDUlvIkQN0/VGWh-SsQGTI/AAAAAAAAHc0/cstEkc9EQMo/s1024/DSC_4010.JPG)
W zoomach typu Nikkor 18-70, 18-105, 18-200 jest tendencja na szerokim kącie do BF, im dłuższy koniec obiektyw trafia w punkt.
Najlepiej takie testy zrobić w terenie z różnych odległości fotografując obiekty na tle cegły, kostki chodnikowej aby można było zobaczyć jak rozkłada się GO, czy obiekt mieści się w GO.
Rafał_Sz
14-11-2014, 09:52
Bardzo proszę bardziej doświadczonych użytkowników o rzut okiem na fotkę testu z załączonego linku, czy taki BF kwalifikuje się do regulacji w serwisie, czy sobie darować ?
http://www.mediafire.com/view/eb325yoyoxl9syx/DSC_0147.JPG
Obiektyw nikkor 18-200VR
Zrób test jeszcze raz. Tablica, choć pochylona, to musi być jednocześnie być w poziomie ustawiona prostopadle do osi optycznej. Inaczej mówiąc, pionowo 45 stopni, poziomo 90 stopni do osi.
Zrób test jeszcze raz. Tablica, choć pochylona, to musi być jednocześnie być w poziomie ustawiona prostopadle do osi optycznej. Inaczej mówiąc, pionowo 45 stopni, poziomo 90 stopni do osi.
Kąt 45 stopni przy pionowym ustawieniu tablicy nie musi być dokładny, tzn nie musi to być dokładnie 45 stopni.
Taka dokładność jest wymagana tylko wtedy jeśli z tablicy chcemy odczytać dokładną GO w mm.
Ponieważ skala na tablicy nie pokrywa się w rzeczywistości w mm, jeśli zmierzymy miarką, jest większa dlatego aby uzyskać rzeczywistą odległość w mm musimy ją ustawić pod kątem 45 stopni.
Jeśli kąt będzie inny to rozkład GO się nie zmieni, będzie taki sam z przodu i tyłu tylko odczyt w mm będzie inny.
Istotne przy takim teście jest ustawienie aparatu w poziomie do tablicy i dokładnie pod kątem 90 stopni względem środka obiektywu i środka tablicy.
Wszelkie odchyłki w tym przypadku poskutkują tym że rozkład GO z prawej strony tablicy może być inny niż z lewej, tzn. z prawej BF z lewej FF lub odwrotnie.
Rafał_Sz
14-11-2014, 12:31
Kąt 45 stopni przy pionowym ustawieniu tablicy nie musi być dokładny, tzn nie musi to być dokładnie 45 stopni.
Nigdzie tego nie napisałem. Płaszczyzna ustawiana jest względem osi optycznej z zachowaniem dwóch kątów - ok. 45 stopni dla sprawdzenia FF/BF, drugi kąt (90 stopni) musi być już dokładny. Po pierwsze, nie będzie błędu w pomiarze AF, po drugie widoczne są wtedy ew. wady optyczne obiektywu - różnica między prawą a lewą stroną kadru.
P.S. Jeśli tablica jest ustawiona pod kątem 45 stopni, to jednocześnie nie może być ustawiona pionowo. Może być najwyżej ustawiona pod kątem 45 stopni względem pionu. ;)
P.S. Jeśli tablica jest ustawiona pod kątem 45 stopni, to jednocześnie nie może być ustawiona pionowo. Może być najwyżej ustawiona pod kątem 45 stopni względem pionu. ;)
Po prostu źle się wyraziłem, chodziło mi o pod kątem względem pionu, w całości się z Tobą zgadzam z tym co wcześniej napisałeś, chciałem tylko zaznaczyć że kąt 45 stopni względem pionu nie musi być ustawiony według kątomierza.
Rafał_Sz
14-11-2014, 16:01
No i wszystko jasne. ;)
To czekamy na powtórzenie testu przez autora wątku.
Nikkor 35mm f/1.8 rozkład GO według kalkulatora powinna wynosić 49/51%
Nikkor 18-105, ogniskowa 50mm f/5 rozkład GO według kalkulatora powinna wynosić 48/52%, na zdjęciu widać że więcej ostrego pola jest za obiektem i ma się to nijak co pokazuje kalkulator.
No przecież to wszystko pisze w linku który podałem. Pisałem o tym, że wpływ na to ma kilka czynników, w tym także wymieniłem odległość. Podając konkretny przykład długich ogniskowych odnosiłem się do realnych sytuacji w ktorych najczęściej się fotografuje, w tym przypadku do odległości 10m, a nie do mikroskali 1m (chociaż i tutaj GO będzię wieksza za niż przed). Ale żeby nie rozpisywac się na kolejne kilkadziesiąt wersów podałem linka w którym są wyraźne przykłady także dla odległości 1m, która jest przydatna przy zdjęciach tablicy albo fotografii makro (rys 3). Pomijam już takie aspekty jak założona wielkość krążka rozproszenia bo to także ma wpływ na GO, ale idąc tą drogą naprawdę poszlibyśmy już w rozważania czysto akademickie.