PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ten zestaw oswietlenia blyskowego to dobry wybor? Da sie lepiej wybrac?

HYPER
13-11-2014, 13:24
Mam do skompletowania zestaw blyskowego oswietlenia studyjnego do fotografowania od calych postaci do malych przedmiotow, wielkosci pudelka zapalek. Ma to byc mozliwie najbardziej uniwersalny zestaw 'do wszystkiego'.

Pomieszczenia, ktorym dysponuje ma okolo 35m2 (7x5m) i prawie 3m wysokosci.

Nie mam zbyt duzego doswiadczenia w studio, dlatego prosze o rady zanim wywale kase na sprzet.
Poczytalem troche na forum i biorac pod uwage mozliwosci/cena wybralem nastepujace elementy:

1) Quantuum Pulse PRO o mocy 400 Ws - 2 sztuki
2) Quantuum Pulse PRO o mocy 800 Ws - 1 sztuka
3) Quantuum softbox 80x40 cm - 2 sztuki
4) Quantuum softbox 120x80 cm - 2 sztuki
5) jakis beauty dish do portretu - tylko jaki wybrac?
6) Quantuum namiot bezcieniowy 120x120cm

Podpowiedzcie do tego jakies statywy oswietleniowe i wyzwalacze bezprzewodowe (aparat Nikon D810).

Czy moj wybor mam sens, czy jest zupelnie z 'czapy'?

Chetnie poslucham czy moze jest sprzet, ktory da mi te sama funkcjonalnosc za mniejsze pieniadze?

Czy dorzucic do tego jeszcze jakies modyfikatory? Jesli tak, to jakie?

r_m
13-11-2014, 14:24
Beauty dish 70 (z plastrem miodu). Jest jeszcze problem, czy biały czy srebrny, ale to zależy od indywidualnych preferencji.
Plastry miodu do reflektorów standardowych.
Tubus (strumienica), z plastrem miodu.
Ja wybrałbym oktę 120-150, jeden-dwa stripy (wszystko z gridami).
Wyzwalacz - w studio sprawdzi się każdy. Od dawna używam najtańszych (wtedy) jednokanałowych "noname", pewność wyzwalania 100% o ile mają założone dobre baterie i nie ma przy nich (odbiorniki) działającego telefonu komórkowego (wtedy albo wyzwalają same z siebie, albo nie reagują na sygnał nadajnika). Ze względów praktycznych lepiej jednak wybrać coś bardziej uniwersalnego, np. YN 603 II
Statywy - solidne, wygodne są "z tłumieniem powietrznym" (jak raz ktoś dostanie po palcach zjeżdżającą lampą, to się nie dziwi po co ;) )
Pomyśl też o żurawiu i piesku, nie, nie namawiam do zakładania mini-zoo, czasem trzeba mieć lampę niżej niż pozwala normalny statyw, lub poświecić z góry, nad obiektem zdjęć.
Docelowo przydałaby się jeszcze z jedna lampa.

Można dostać tańsze lampy, jednak mają inne parametry, inne możliwości. Te sądząc po opisach i opiniach są "szybkie", zarówno jeśli chodzi o ładowanie jak i czas błysku, gdzieś czytałem też o stabilnej temp. barwowej.

Jacek_Z
14-11-2014, 12:59
3) Quantuum softbox 80x40 cm - 2 sztuki
4) Quantuum softbox 120x80 cm - 2 sztuki
5) jakis beauty dish do portretu - tylko jaki wybrac?
3 i 4 - za bliskie rozmiarowo. Weź parę jak największych, zbliżonych do kwadratu (może być te 120x80)
a druga para najlepiej typu strip - wąskie, długie (lepiej duże, jak będziesz miał duże przedmioty, nawet 180 cm)
Koniecznie kup też do nich girdy, skoro masz takie studio (5x7m)

5- największy, czyli 70 cm, z plastrem miodu

HYPER
03-12-2014, 01:09
zbyt duzo podpowiedzi nie dostalem, ale caly majdan jest juz u mnie. nie mam ani grama czasu zeby teraz to stestowac, ale w weekend wygospodaruje ze 3-4 godziny zeby to zmontowac i troche postrzelac.
stanelo na ww. lampach + softboxy + beaytu dish 70cm od Quantuuma. mam tez jakies modyfikatory.
statywy zgodnie z rada wzialem 'powietrzne'.
dzieki za podpowiedzi.