PDA

Zobacz pełną wersję : Male studio w mieszkaniu - pytanie

Kalam
10-08-2005, 10:14
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam male pytanko z zakresu fotgrafii studyjnej i moze wiekszosci z Was wydac sie banalne :)
Mianowicie...:
Chcialbym w domku zrobic sobie mini studio. Mam tu na mysli dwie parasolki (np. srebrne) na statywach z zarowkami synchro.
Moje pytanko brzmi - jak to polaczyc teraz z Nikonem D70?? W jaki sposob to najlepiej zrobic i czy poprawnie to bedzie dzialac. A moze macie jakies inne pomysly/doswiadczenia?

pozdrawiam

Robert

Czornyj
10-08-2005, 12:49
te żarówy mają fotocele wyzwalaną błyskiem, można je zatem wyzwalać lampą błyskową.

szymony
10-08-2005, 14:52
te żarówy mają fotocele wyzwalaną błyskiem, można je zatem wyzwalać lampą błyskową.
I tu w zasadie można by zakończyć dyskusję i wątek zamknąć spokojnie. :wink:
Łopatologicznie dodam że błyskograt wyzwalający, powinien pracować w trybie manualnym z możliwe małą mocą. Inaczej przedbłyski pomiarowe odpalą zewnątrzne lampy zanim otworzy się migawka.

Kalam
10-08-2005, 15:37
dzieki bardzo :)
Mam jeszcze jedno dodatkowe pytanko. Widzialem, ze niektore zarowki maja dodatkowo kable synchro. Co to nam dodatkowo daje i czy warto sie w to bawic???

Czornyj
10-08-2005, 16:02
Dodatkowo nam to daje oszczedność baterii niezużywanych przez lampe błyskową, możliwość wyzwalania lamp w miejscach gdzie błysk lampy mógłby nie wyzwolić fotocel na żarówach (np duża hala, żarówy z tyłu, za aparatem) oraz konieczność dokupienia nasadki z gniazdkiem X-synchro, gdyż z nieodgadnionych przyczyn korpusy współczesnych lustrzanek są go z żelazną konsekwencją godną lepszej sprawy pozbawiane... Przydaje sie też w wypadkach, gdy zależy nam by dodatkowe światło z lampy błyskowej "nie wtrącało sie" w kadr. Aby wyczerpać temat dodam, że najlepszym chyba rozwiązaniem jest nasadka wyzwalająca lampy drogą radiową koszt ok. 200-300 PLN

Kalam
10-08-2005, 16:24
dziekowac bardzo :)
no to teraz bede szykowal sie na zakupy :)

sailor
13-08-2005, 11:35
rozwaz kupno mocniejszego modelu. zarowki bez gniazda synchro maja moc ok 40w, z kablem synchro ok 45. pozwoli ci o zrobic portret plus male przedmioty do tego masz zero kombinacji mocy blysku poza odsuwaniem lamp. kupujac np funsportowe cy-100 uzyskujesz a) wecej mocy b) regulacje mocy w zaleznosci od modelu przynajmniej w zakresie 1-1/2 c) mozliwosc podpiecia softboxa, wrot plastra miodu, filtrow. tak wiec tego czego sie normalnie uzywa w studio. oczywiscie w chinskim wydaniu i malej mocy ale zawsze :)

Kalam
13-08-2005, 14:35
Dzieki bardzo.
Co prawda chcialem to wykombinowac jak najtaniej, ale przegladne jeszcze oferty i moze sie skusze na cos lepszego:) Najchetniej bym cos takiego obejrzal w praktyce :)

sailor
15-08-2005, 21:14
zapraszam ... albo jak chesz moge podeslac zdjecie planu "studyjnego" .. obawiam sie tylko ze po jego umieszczeniu wiekszosc focacych padnie ze smiechu i nie uwierzy ze w tych warunkach da sie robnic zdjecia

snamek
18-08-2005, 10:56
Witam i się wtrącam. jak możesz to wrzuć to zdjęcie "studyjka". Corpawda w dalszych niż bliższych planach mam również urządzenie światłowni do portretu ale chciałbym zobaczyć jak to wygląda i czy warunki lokalowe mi to pozwolą.

pozdrawiam

aonline
18-08-2005, 21:52
Wrzuć wrzuć wrzuć please - skoro ja mogłem wrzucić fotke dyfuzora domowej roboty i sie nie bałem :mrgreen: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=12731 :mrgreen:

radziu.art.pl
18-08-2005, 22:42
ano to bedzie ciekawe tym bardziej ze funsport jest tanszy niz elfo i wogule jak to w domu wyglad :)?

GrZeCh
24-08-2005, 22:05
a moze ja sie podepne pod temat .. w ciagu paru tygodni bede mial w podziemiach swoje pomieszczenie na robienie zdjec .. jak mi sie uda to moze bedzie calkiem duze :) .. ale nie o to chcialem zapytac .. w zestawach oswietleniowych funsports.pl w moim zasiegu pienieznym sa dwa zestawy: reporterski i identyfikacyjny .. ktory bylby lepszy do takiego malego studia? Zamierzam glownie robic portrety

szymony
25-08-2005, 00:35
Przeczytaj pierwszy post Sailor'a w tym wątku.
Dodaj troszkę i kup co najmniej zestaw oparty na lampach 100Ws.