Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa ze światłem ciągłym?
Witam,
Piszę z takim zapytaniem czy jest coś takiego jak lampa błyskowa, która ma możliwość świecenia światłem ciągłym?
Wiem, że są napewno lampy studyjne z własnym zasilaniem ale czy lampa błyskowa SB lub jakiś zamiennić ma możliwość dania światła ciągłego przy softboxie?
RobertMiernik
11-11-2014, 22:23
w jakim celu?
(przycisk podglądu głębi ostrości powoduje, że lampa przez chwilę emituje dużo szybkich błysków "prawie" ciągłych)
inaczej się nie da...
czy lampa błyskowa SB lub jakiś zamiennić ma możliwość dania światła ciągłego przy softboxie?
Chińskie "nowości" mają diody LED do świecenia ciągłego, np. Pixel Mago, ale nie są umieszczone w głowicy tylko na korpusie pod głowicą, i nie jestem pewien, na ile to światło będzie widoczne przez dwa dyfuzory softboxu, nie wspominając o oświetlaniu w taki sposób.
Witam,
Piszę z takim zapytaniem czy jest coś takiego jak lampa błyskowa, która ma możliwość świecenia światłem ciągłym?
Wiem, że są napewno lampy studyjne z własnym zasilaniem ale czy lampa błyskowa SB lub jakiś zamiennić ma możliwość dania światła ciągłego przy softboxie?
Nie.
Skoro lampa błyskowa, to nie światła stałego. Profesor Miodek by się obraził.
Ale istnieje sporo lamp światła stałego do zastosowań filmowych. Takich szukaj.
Fakt o tym nie pomyślałem. Akurat znajomi mieli sesje i wspominali mi że w dyfuzorze świeciła cały czas lampa i twierdzili że to lampa z aparatu, ale faktycznie teraz mi świta lampa led ze światłem stałym do kamery. Dzięki wielkie za naprowadzenie toku rozumowania
Trudnoonazwe
13-11-2014, 14:39
Jak to nie istnieje? A SB 500? (http://www.nikon.com/news/2014/0912_sb_04.htm)
Cytat z Optycznych: "Co więcej, miłośników filmowania ucieszy stosunkowo silna lampa diodowa umieszczona z przodu korpusu."
Chińskie "nowości" mają diody LED do świecenia ciągłego, np. Pixel Mago, ale nie są umieszczone w głowicy tylko na korpusie pod głowicą, i nie jestem pewien, na ile to światło będzie widoczne przez dwa dyfuzory softboxu, nie wspominając o oświetlaniu w taki sposób.
Jak to nie istnieje? A SB 500? (http://www.nikon.com/news/2014/0912_sb_04.htm)
Cytat z Optycznych: "Co więcej, miłośników filmowania ucieszy stosunkowo silna lampa diodowa umieszczona z przodu korpusu."
Ale nie w głównym palniku.
Jak to włoży w softbox to nie ma znaczenia czy to w głównym palniku. Ale mam wątpliwości co do wydajności takiej lampki w softboxie.
RobertMiernik
15-11-2014, 22:27
Jak to włoży w softbox to nie ma znaczenia czy to w głównym palniku. Ale mam wątpliwości co do wydajności takiej lampki w softboxie.
Ma znaczenie, bo do softboxu wkłada się palnik, większość (wszystkie?) uchwyty pozostawiają resztę lampy na zewnątrz.
To zależy. Ty masz na mysli małe dyfuzory dedykowane pod lampki reporterskie. A jak on napisał o softboxie to ja pomyślałem o takim z mocowaniem bowensowskim, w który się wsadza normalne lampki w całości, do środka.
Jak mocowanie bowensowskie, to wchodzi tylko palnik, tak jak wspominał RobertMiernik.
Jeżeli cała lampa ma wejść do softboxa to raczej tylko do wynalazków typu Wescott czy inny Phottix.
Mam ledowe świecidełka do kamer większej mocy, niż te hybrydy i nie bardzo widzę możliwości sensownego użycia ich w softboxsie.
Jak mocowanie bowensowskie, to wchodzi tylko palnik, Oj nie.
Tu wchodzi nie palnik, ale 3 całe lampy: http://fripers.pl/product_info.php/info/p1587_Uchwyt---mocowanie-BOWENS-dla-3-lamp-reporterskich-Jinbei.html
Popularniejsze są uchwyty, gdzie wchodzi 1 lampa.
RobertMiernik
16-11-2014, 15:34
Jacku popularniejsze to są takie: http://fripers.pl/product_info.php/info/p2068_Uchwyt---mocowanie-BOWENS-do-lamp-reporterskich-Jinbei.html
i lampa jest w nich na zewnątrz.
Tez z lamą w środku to ekstremalne przypadki, po pierwsze nie masz możliwości używania CLSu, po drugie przy większości pilotów radiowych, nie da się zmienić mocy lamp w środku, więc do każdej zmiany ustawień trzeba rozpinać softbox, czyli kupa...
Berez2 nie narzucał żadnych takich warunków. Ja stwierdziłem, że myślałem o softboxie, gdzie lampa jest w środku i pokazałem, że sa takie mocowania, gdzie lampa jest w środku.
Jesli mowa o praktycznym używaniu takiego wynalazku jak podlinkowałem ostatnio - CLS działa, o ile jest realizowany radiowo, PW, Yongnuo, Phottix, więc zmiana mocy jest do zrealizowania. Zaletą jest moc, co trzy lampy to nie jedna ;). Biorąc pod uwagę, że SB przy studyjnych lampach sa słabe jak świeczki, to właśnie dopiero taki uchwyt na 3 lampy uważam za sensowny. Tym bardziej, że:
1. można zamontować 1 lampę (czy 2), jak komu wystarcza mocy.
2. lampy mogą świecić w odbłyśnik softboxu, czyli rozkład światła w dyfuzorze jest wiele lepszy niż gdy palnik świeci bezpośrednio w dyfuzor z przodu. By tego uniknąć zakłada sie mydelniczkę, ale to jeszcze bardziej gasi słabą lampę.
Więc 3 lampy skierowane w odbłyśnik wsadzone do środka to same plusy.
Co do uchwytu na 1 lampę jaka podlinkowałeś (i o jakim ja myślałem) - dziura bowensowska jest na tyle duża, że się zmieszczą oba "palniki" SB500. Ten uchwyt na 1 lampę jest naprawdę słabszym patentem niz ten na 3 lampy. Jaki to daje rozkład światła? Masakra.
Tu wchodzi nie palnik, ale 3 całe lampy:
Mam podobny wynalazek, nie Jinbei ale Godoxa na jedną lub cztery lampy.
O ile mocą błyskoteki możemy sterować poprzez niektóre radiowe wyzwalacze,
to zdalne sterowanie ledem może odbywać się w bardziej zaawansowanych konstrukcjach do zastosowań filmowych,
tyle że nikt nie wkłada źródła do środka.
I tak nie ma co dywagować, bo te 100lx w SB-500 w dodatkowym modyfikatorze to jest nic, nawet x 3.
...dziura bowensowska jest na tyle duża, że się zmieszczą oba "palniki" SB500.
Jakoś brakuje mi wyobraźni, jakim wynalazkiem chcesz to zamontować? (dwie główki SB- 900 napewno nie wejdą).
Ten uchwyt na 1 lampę jest naprawdę słabszym patentem niz ten na 3 lampy. Jaki to daje rozkład światła?
Tu bym polemizował. Patent na trzy/cztery lampy sprawdzi się przy standartowym softboxsie i przy większej ilości lamp.
Pojedyńczy pionowy zalinkowany jest moim zdaniem słaby, ze względu na głębokie odsunięcie palnika z mydelniczką
od wnętrza modyfikatora, odbiornik radiowy zwiększa dystans, użycie mydelniczki traci sens.
Ale poziomy daje możliwość wsadzenia mydelniczki tak, że rozkład światła jest bardzo dobry.
Strata mocy na mydelniczce przy modyfikatorze 90-120cm to około 0,5-0,7EV.,
Wadą tego na trzy/cztero lampy jest brak możliwości zamontowania tz. softboxu szybkiego montażu, beauty disha itp.
Przy małym boxie i pojedyńczej lampie rozkład światła będzie gorszy niż przy pojedyńczym centralnym.
Jakoś brakuje mi wyobraźni, jakim wynalazkiem chcesz to zamontować? (dwie główki SB- 900 napewno nie wejdą)..SB900 jest duża, sprawdź rozmiary SB500.
Wodzicie mnie na manowce.
Zobacz co pisałem:
Jak to włoży w softbox to nie ma znaczenia czy to w głównym palniku. Ale mam wątpliwości co do wydajności takiej lampki w softboxie.Sam jak widzisz nie bardzo wierzę w ledy SB500 w softboxie.
Potem musiałem się tłumaczyć
Ma znaczenie, bo do softboxu wkłada się palnik, większość (wszystkie?) uchwyty pozostawiają resztę lampy na zewnątrz.
Oj nie.
Tu wchodzi nie palnik, ale 3 całe lampy: http://fripers.pl/product_info.php/info/p1587_Uchwyt---mocowanie-BOWENS-dla-3-lamp-reporterskich-Jinbei.html
Popularniejsze są uchwyty, gdzie wchodzi 1 lampa.
pokazałem, że są uchwyty gdzie lampa wchodzi do środka.
Przy czym nigdzie nie zalecałem autorowi tematu wkładania tych słabych ledów do środka, tylko odpowiadam na wasze posty.