Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rock of Dunamase
Pozostalosci zamku, spore ruiny, stoja na wielkiej skale.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://greg77.net/z/DSC_7392-copy.jpg)
tormentol
10-11-2014, 17:59
Niezłe. Brak mi tylko jakiegoś akcentu. Ogólnie czegoś zdecydowanego bo na razie odbieram jako perfekcyjne naświetlenie wszystkiego.
Brak mi tylko jakiegoś akcentu. Ogólnie czegoś zdecydowanego bo na razie odbieram jako perfekcyjne naświetlenie wszystkiego.
No wlasnie, trudno tam o jakas "zaczepke" dla oka, dlatego tak malo zdjec tego miejsca...
Co do naswietlenia to taka pogoda bylo, buro szaro, pochmurno to i naswietlenie wyszlo idealnie, bo nie bylo kontrastow.
tormentol
10-11-2014, 18:21
No, ja bym chyba sobie wyszedł przed obiektyw i zapozował do zdjęcia jako mroczna postać w kapturze gdzieś w okolicach bramy ;)
Jako całość, może się podobać. Niemniej mam wrażenie przeostrzenia.
No, ja bym chyba sobie wyszedł przed obiektyw i zapozował do zdjęcia jako mroczna postać w kapturze gdzieś w okolicach bramy ;)
Myslalem o tym, wcisnac kogos w jedno z tych okien lub brame...dzis rano to bylo obadanie miejscowki, ja tam wroce...;)
Fotka jest zacna,ale jak kolega wyżej , że brakuje jakieś osoby, która wchodzi w bramę ;)
... a jeszcze lepiej wjeżdża. Oczywiście na koniu, a nie na quadzie. ;-)
najlepsza byłaby przysłowiowa goła baba, nic nie uczyni foty bardziej atrakcyjną niż dobrze ustawiona baba.
Nikonozaur
11-11-2014, 00:22
Technicznie to bez uwag. Nie można tam choćby jakiegoś ciekawego kawałka gleby rzucić na PP?
maniak666
11-11-2014, 00:31
Greg-Borynę tam widzę:)
Sciągaj szybko Mariana do siebie...
Bartekkw
11-11-2014, 13:22
Fajnie ale jak Koledzy napisali czegoś brakuje. Osobiście pobawilbym sie jeszcze kontrastem i uwidocznilbym bardziej plany - czyli brama w pierwszym.
Technicznie to bez uwag. Nie można tam choćby jakiegoś ciekawego kawałka gleby rzucić na PP?
dokładnie , jedna wywrotka by wystarczyła :)
a na poważnie, technicznie, porządnie zrobione :)
Powiem szczerze, jest jednostajnie i za ostro. Wrazenie przeostrzenia potęguje rozmycie nieba.
Powiem szczerze, jest jednostajnie i za ostro. Wrazenie przeostrzenia potęguje rozmycie nieba.
nie dlatego zebym zarzucał Ci brak obiektywizmu, ale i na laptopie i na Eizo w moim odbiorze nie widze przeostrzenia. Nowe matryce maja to do siebie ze daja strasznie duzo detalu, widzę to na swoim D800 o ostrzeniu zdjęc praktycznie nie ma mowy. Suwak ostrzenia reaguje dopiero w pozycji 40-50% . Miałem D600 i było podobnie.
Być moze subiektywny odbiór przeostrzenia na niektórych monitorach, moze wynikac z duzej ilosci detalu, cegły ect. które to przy długim czasie naswietlania sa mocniej eksponowane. Druga osoba już o tym pisze więc byc moze niektórzy tak to widzą . Ja nie wycofuje sie ze swojej wczesniejszej opinii, i nie wynika to z tego ze autora znam od kilku lat . ( bo jak znam zycie zaraz sie odezwa głosy o twa.)
Dzieki za slowa poparcia Janusz, tez nie widze przeostrzenia.
Być może macie rację, że nowy sprzęt daje takie efekty. Ale nie wygląda to naturalnie, nic na to nie poradzę. Tak to widzę i tak opisuję. Może powinniscie zmiękczać zamiast ostrzyć? ;-)
Sebastianito
13-11-2014, 00:48
ObyTrzej macie z Tego miejsca fotografię... taką samą... Ty, Hoobie i Pablook...
ObyTrzej macie z Tego miejsca fotografię... taką samą... Ty, Hoobie i Pablook...
Nie przypominam sobie zeby Pablook i Hoobie tam byli, choc Hoobie ma tam blizej niz ja;)
Greg-Borynę tam widzę:)
Sciągaj szybko Mariana do siebie...
Jak by był bliżej nie widzę problemu, zdjęcie dobre mocne w przekazie.Pozdrawiam
maniak666
13-11-2014, 14:45
Samolotem to przeca rzut kamieniem:wink: