Zobacz pełną wersję : problem z połaczeniem modemu z ruterem wifi
mam taki dziwny (jak dla mnie ) problem.
Net z kablówki, dostępny bez problemu z modemu poprzez kabel bezpośrednio do kompa.
Jednakze po podłaczeniu rutera, neta nie ma zarówno przez wifi jak i po kablu z rutera. Podłaczałem 2 rózne rutery z takim samym skutkiem.
Z obydwoma jakiś czas temu chodziło i nagle zdechło.
Wydaje sie ze operator sieci raczej nie zmieniał zadnych ustawień.
Padły oba rutery, czy moze cos nie halo z modemem ?
Ew inne sugestie ?
Rutery mogą wymagać specyficznych ustawień.
A po podłączeniu rutera zresetowałeś modem?
tak jest, resetowałem namiętnie modem i rutery.
To spróbuj skontaktować się jeszcze z adminem kablówki. Może jest tak (kiedyś tak było w UPC), że ustawiony jest na sztywno IP komputera.
Może tak być. Trzeba to sprawdzić. Poza tym może być tak, że IP jest nadawane dla konkretnego MAC adresu karty sieciowej. Wystarczy wtedy w ruterze sklonować MAC sieciówki kompa.
głowy nie dam, ale wydaje sie, ze IP jest jednak dynamiczne. Sprobuje sie pobawić konfiguracją rutera zatem
spiritus
10-11-2014, 15:31
Skontaktuj się z operatorem. Ja w "orenżu" musiałem typowo pod ich adresy konfigurować router.
stachmuszel
10-11-2014, 16:26
Może tak być. Trzeba to sprawdzić. Poza tym może być tak, że IP jest nadawane dla konkretnego MAC adresu karty sieciowej. Wystarczy wtedy w ruterze sklonować MAC sieciówki kompa.
Miałem ten sam problem. Kolega puciek ma rację. Wystarczyło w routerze sklonować Mac karty sieciowej. Jest w menu routera odpowiedni przycisk do tego. Jeśli to nie pomoże wpisz na sztywno adresy IP, maskę, bramę oraz DNS do routera. Odczytasz je w cmd-ipconfig/ all podlaczajac PC bezpośrednio do modemu kablowki.
niestety ani klonowanie MAC, ani wpisanie na sztywno wszystkich adresów nie pomaga.
Na razie 0:1 dla cholernego rutera :-(
Słuchaj. Ja nie wiem, jak ktokolwiek mógłby tak zabezpieczyć sieć. Jeżeli masz modem z kablówki, to po podłączeniu rutera i jego skonfigurowaniu zawsze wystarczało wyłączenie modemu i sieć hulała. Miałem nie jeden taki przypadek. Jeżeli natomiast internet był z sieci lan, to wystarczyło sklonować mac adres albo/i ustawić na sztywno adres IP na WAN rutera. Nie ma innej możliwości, chyba, że któreś urządzenie jest uszkodzone.
A może provider liczy TTL?
TTL sprawdzałem.
Ja rozumiem, ze to powinno hulać. Specem wprawdzie nie jestem, ale i provider tez nie stosuje zadnych trików, normalne dynamiczne IP, bez blokad, zawsze to ku&*&a działało.
No i te cholerne rutery nie wykazują zadnych oznak padniecia, a ip pobierać nie chcą
tadam :-)
Okazało sie, ze z dwóch moich ruterów, prawdopodobnie jeden jest jednak walnięty.
Natomiast w przypadku drugiego faktycznie pomogło sklonowanie MAC adresu
A teraz szanowni eksperci powiedzcie co zrobic, bo ruter trochę spowalnia ładowanie sie stron www w stosunku do bezpośredniego połączenia kablowego
spiritus
11-11-2014, 22:11
A teraz szanowni eksperci powiedzcie co zrobic, bo ruter trochę spowalnia ładowanie sie stron www w stosunku do bezpośredniego połączenia kablowego
herbatę ;)
To zależy jaki router, jaki odbiornik, odległość od routera i przeszkody (ściany itp).
U mnie różnica jest niewielka :)
z tą herbata to dobry pomysł ;-)
Ruter to belkin , odbiornik to karta sieciowa laptopa (Dell Wireless 1504 802.11b/g/n (2.4GHz) )
A ruter stoi od laptopa jakies 12 cm.
I róznice są rzedu szacunkowo 40%
spiritus
11-11-2014, 22:33
Belkin...dużo to mówi :D
Patrzę na allegro to są i po 600 jak i po 50 zł ;)
Ja mam tp-linka - nie pamiętam modelu ale kupowałem go w cenie ok 130 zł. Stoi sobie spokojnie piętro niżej (mniej więcej centralnie w budynku) i internet mam wszędzie. Czy to na piętrze, w ogródku czy w piwnicy ;)
stachmuszel
12-11-2014, 20:15
Sprawdź pingi na kablu i wifi.