PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D40 Nie łapie ostrości

aleksandrooo
10-11-2014, 11:46
Witam
Posiadam Nikona D40 w którym nagle przestał działać autofocus. W trybie manualnym robi zdjęcia normalnie. Aby nie było niepotrzebnych postów to obiektyw sprawdzony i ustawienia w aparacie ok. Na 100% winne jest body. Wyjąłem już ten element co jest pod lustrem i go przeczyściłem ale nic to nie dało. Myślę że już ktoś się spotkał z takim problemem i podzieli się doświadczeniem. Serwis odpada gdyż mam sprzęt i możliwości własnej naprawy tylko brakuje doświadczenie w naprawie foto:)
Pozdrawiam
Aleksandrooo

TOP67
10-11-2014, 13:37
Wyjęcie czujnka AF to był duży błąd. Teraz trzeba go będzie skalibrować. Tam są co prawda tylko trzy punkty, i to w jednaj linii, ale i tak bym nie ryzykował.
Masz serwisówkę do aparatu?

aleksandrooo
10-11-2014, 13:45
Za bardzo nie miałem innej możliwości bo aparat przed wyjęciem już nie łapał ostrości. Serwisówkę właśnie znalazłem, a poszukam tam informacji o kalibracji. Ewentualnie prosiłbym tutaj o rozwinięcie tego tematu.

Obelix
10-11-2014, 16:53
W instrukcji jest opisane wstępne ustawienie czujnika przed właściwą kalibracją programową.
Odnośnie samej awarii - rozumiem że obiektyw przelatuje cały zakres?

aleksandrooo
12-11-2014, 13:21
Obiektyw niestety nawet drgnie

Obelix
12-11-2014, 14:55
Więc nie czujnik jest uszkodzony tylko komunikacja między puszką a szkłem. W przypadku awarii czujnika obiektyw powinien przelecieć cały zakres.
Jaki to obiektyw? Wnioskuję że został on przetestowany na innej puszce.

aleksandrooo
13-11-2014, 15:30
Też dochodzę do wniosku że to wina komunikacji, tylko gdzie szukać rozwiązania problemu bo taśmy całe, połączenia ok... Obiektyw to kit 18-55 i był sprawdzany na innej puszcze a i inny obiektyw w tym był sprawdzany.

Obelix
13-11-2014, 17:50
Jeśli po zapięciu obiektywu puszka pokazuje przysłonę to sugeruję zmierzyć napięcie pomiędzy bagnetem a drugim od prawej kontaktem złącza obiektywu. Kontakt ten odpowiada za aktywację silnika i układu VR w szkle.