Zobacz pełną wersję : N 35-70 2.8 vs N 35-70 2.8 D czy jest jakaś różnica?
Przeczytałem sporo wątków na temat tego obiektywu, ale interesują mnie różnice tych dwóch wersji, zarówno optyczne jak i konstrukcyjne ( wiem że oba na śrubokręt, i produkowane w różnych latach). Czy są znaczące? gdzieś w google znalazłem wpis, że wersja bez D nie ma pomiaru światła, prawda?. Interesuje mnie współpraca tego obiektywu z d90. Ktoś używał ?
adrianek32
10-11-2014, 01:37
jak kazde inne szko nikkora
D - Oznaczenie zmodyfikowanej serii obiektywów AF wprowadzonej w 1992 roku. Informacje o odległości (pomiar odległości) â obiektywy Nikkor typu D przekazuje procesorowi informacje o odległości obiektu od aparatu. Dzięki temu możliwe było wprowadzenie pomiaru matrycowego 3D oraz sterowanego wielosensorowo, przestrzennego zrównoważenia błysku wypełniającego.
Zrobiłem porównanie szkieł z D i bez więc sam możesz ocenić, co daje "D" http://lenspro.pl/obalanie-mitow-czy-d-robi-roznice/
Dzięki za odpowiedzi. Porównanie obrazowo pokazuje te różnice. Czyli używając lampy w manualu nie bedzie już kompletnie żadnej różnicy??
marcin_G
10-11-2014, 23:11
żadnej....