Zobacz pełną wersję : kabel synchro a TTL BL
Na logikę nie powinno być problemu, ale chętnie bym to potwierdził u kogoś, kto wie bo sprawdził. Otóż mam pytanie, czy kable synchronizacyjne do lamp Nikona pozwalają na tryb TTL BL. :) Wyzwalacze radiowe - nie (to już wiem).
Z góry dziękuję za pomoc.
A czym niby ma się różnić kabel od włożenia lampy na sanki ??
Co do wyzwalaczy radiowych:
- YN-622N - udają działanie mastera CLS, co niejako wymusza działanie aparatu w trybie TTL-BL, lampa już nie ma żadnego znaczenia.
- Pixel King Pro - TTL/TTL-BL działają tak samo jak przy lampie na aparacie.
A wracając do samego TTL-BL - zdalne użycie lampy i tego trybu wiąże się z problemami - lampa pracująca w TTL-BL koryguje sobie moc błysku sama na podstawie odległości odczytanej z obiektywu, tym samym ustawiając lampę w innej odległości niż jest aparat jesteś skazany na błędne ustawienie mocy lampy.
A czym niby ma się różnić kabel od włożenia lampy na sanki ??
Nie wiem i dlatego pytam. Na pewno z p. widzenia elektroniki można wykryć obecność kabla, np. badając reaktancję czy coś podobnego. Jak się już wykryje, wystarczy odpowiednio zareagować (np. wyłączając BL). Tyle teoria.
- YN-622N - udają działanie mastera CLS, co nie jako wymusza działanie aparatu w trybie TTL-BL, lampa już nie ma żadnego znaczenia.
Tutaj mam prośbę, abyś uprościł to zdanie, bo zestaw trzech wtrąceń:
1) udają
2) niejako
3) lampa nie ma znaczenia
- powoduje, że ja nie zrozumiałem. A temat ciekawy. Czy chodzi o to, że po podłączeniu YN nie mam już opcji TTL, tylko na stałe TTL "BL" (w wersji YN)? Czyli albo manual, albo TTL "BL"?
A wracając do samego TTL-BL - zdalne użycie lampy i tego trybu wiąże się z problemami - lampa pracująca w TTL-BL koryguje sobie moc błysku sama na podstawie odległości odczytanej z obiektywu
To jest jasne. Wiedząc o tym, łatwo zadbać, aby lampa była w tej samej odległości mimo przesunięcia "po stycznej".
Nie wiem i dlatego pytam. Na pewno z p. widzenia elektroniki można wykryć obecność kabla, np. badając reaktancję czy coś podobnego. Jak się już wykryje, wystarczy odpowiednio zareagować (np. wyłączając BL). Tyle teoria.
Jeśli uważasz, że np. 2m kabla można tak łatwo wykryć, to proszę bardzo... Tylko teraz zobacz na cenę urządzeń, które to potrafią, a następnie cenę lamp...
Tutaj mam prośbę, abyś uprościł to zdanie, bo zestaw trzech wtrąceń:
1) udają
2) niejako
3) lampa nie ma znaczenia
- powoduje, że ja nie zrozumiałem. A temat ciekawy. Czy chodzi o to, że po podłączeniu YN nie mam już opcji TTL, tylko na stałe TTL "BL" (w wersji YN)? Czyli albo manual, albo TTL "BL"?
Szczegóły w sejfach Nikona. Wszystko to tylko domysły na podstawie obserwacji wielu osób.
To jest jasne. Wiedząc o tym, łatwo zadbać, aby lampa była w tej samej odległości mimo przesunięcia "po stycznej".
Skoro zawsze używasz lampy w takiej samej odległości, to po co TTL-BL. Pilnowanie się z lampą zajmie więcej czasu niż manualne ustawienie mocy czy korekta przy "zwykłym" TTL.
Skoro zawsze używasz lampy w takiej samej odległości, to po co TTL-BL. Pilnowanie się z lampą zajmie więcej czasu niż manualne ustawienie mocy czy korekta przy "zwykłym" TTL.
Nie napisałem, że zawsze używam w takiej samej odległości. Chodzi mi o zastosowanie szczególne, dla którego będzie pomocny BL, czyli "reporterka pod światło". Nie ma wtedy czasu na próbne zdjęcia dla ustalenia kompensacji lampy, a ja nie nabyłem jeszcze takiej praktyki, aby to bezbłędnie ustawiać na oko. Poza tym, strzela się raz w lewo, raz w prawo, a to oznacza, że trzeba by było szybko przestawiać kompensację albo wręcz wyłączać lampę. Aby to zautomatyzować wymyślono TTL BL (tak, ja wiem: każda automatyka ogłupia).
Zmierzam do kabla, żeby uzyskać nieco lepsze, boczne światło. Tylko jeśli po zakupie kabla za 1XX zł okaże się, że TTL-a BL nie będę miał, będę nieco rozczarowany i dlatego też pytam profilaktycznie na tym Forum.
Uff, GonzoG, czy coś jeszcze wyjaśnić?
Ile razy jeszcze pisać... lampa to nie jest laboratoryjne urządzenie pomiarowe, które wykryje Ci czy lampa jest podpięta 5cm kabelkiem (w lampie) czy 2m.
Ile razy jeszcze pisać... lampa to nie jest laboratoryjne urządzenie pomiarowe, które wykryje Ci czy lampa jest podpięta 5cm kabelkiem (w lampie) czy 2m.
Zwykła karta audio w komputerze (zintegrowana) sygnalizuje podłączenie przewodów... Ale ok, przyjmuję wyjaśnienie i można na tym zakończyć.
Jeśli ktoś to przypadkiem wytestował praktycznie, na pewno warto to zwerbalizować tutaj, dla wiedzy ogólnej.
@apaw nie wnikając w tok dyskusji:
kabel niczego nie zmienia, to jest przedłużenie stopki,
nie zmieniając odległości i zbyt drastycznie kierunku, BL będzie działał prawidłowo.
W nikonowski kablu SC-29 mam na stopce wspomagacz AF i on wyłącza wspomaganie AF w lampie.
Zwykła karta audio w komputerze (zintegrowana) sygnalizuje podłączenie przewodów... Ale ok, przyjmuję wyjaśnienie i można na tym zakończyć.
Jeśli ktoś to przypadkiem wytestował praktycznie, na pewno warto to zwerbalizować tutaj, dla wiedzy ogólnej.
Nie podłączenie przewodów, a włożenie wtyku do gniazda, czy podłączenie odbiornika na tych kablach, a nie to czy ten przewód ma 5cm czy 5 metrów.