Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 + SB700 - niedoświetlone zdjęcia
Zakupiłem SB700 do aparatu jak w temacie (d5100). Efekt jest taki że po założeniu na body, wykonane zdjęcia wychodzą mocno niedoświetlone pomimo że lampa oddaje błysk.
Obiektyw sigma 17-50 2,8, aparat ustawiony na M, lub na A, lampa w trym TTL. I jak bym nie cudował z ustawieniami czasów i przysłony zdjęcia zawsze wychodzą tak samo niedoświetlone.
W zależności od wybranego trybu mierzenia światła (matrycowy lub punktowy) lampa przełącza się w TTL BL lub samo TTL, tutaj zachowanie jest ok. Zmieniam kompensację błysku w aparacie jak i ekspozycji, ale bez poprawy zdjęcia.
Inaczej jest z kolei kiedy lampę wyzwalam zdalnie poprzez wbudowaną w body. Ustawiam jej moc błysku ręcznie i tryb SU-4, to efekt na zdjęciu jest dużo lepszy. Tyle że nie chodzi tu o korzystanie z lampy wbudowanej, a prawidłową prace na body.
Miał już ktoś taki przypadek?
Lampa jest nowa, odpieczętowana przy mnie w sklepie.
nie doświetlone,, ale ile ??
Ustawienia:
t: 1/50, F 5 = czarna fotka
t: 1/50, F 5 + lampa wbudowana = zdjęcie poprawne
t: 1/50, F 5 + SB700 (TTL +2 EV) = ledwo widoczna jasna ściana, zdjęcie 98% czerni
[...]aparat ustawiony na M, lub na A, lampa w trym TTL. I jak bym nie cudował z ustawieniami czasów i przysłony zdjęcia zawsze wychodzą tak samo niedoświetlone.
To trochę dziwne, bo w A fotka nie ma prawa być niedoświetlona - ekspozycja jest dobierana do światła zastanego. Jeżeli faktycznie jest tak jak piszesz, moim skromnym zdaniem, coś jest nie tak z pomiarem światła w body. Może reset pomoże?
Ustawienia:
t: 1/50, F 5 = czarna fotka
t: 1/50, F 5 + lampa wbudowana = zdjęcie poprawne
t: 1/50, F 5 + SB700 (TTL +2 EV) = ledwo widoczna jasna ściana, zdjęcie 98% czerni
Z drugiej strony (to powyższe to już raczej w M, prawda?) z lampą też nie jest ok. Jak się zachowuje wpięta w sanki z ustawioną mocą błysku w manualu, np. na 1/2?
Te same ustawienia co wyżej czyli:
t: 1/50, F 5 + SB700 (Manual, moc 1/1) = ledwo widoczna jasna ściana, zdjęcie 98% czerni (https://www.flickr.com/photos/85926302@N03/15555230120/in/set-72157648784276928) brak wyzwolenia migawki w lampie
pozostałe linki do powyższego posta:
t: 1/50, F 5 = czarna fotka (https://www.flickr.com/photos/85926302@N03/15739995225/in/set-72157648784276928)
t: 1/50, F 5 + lampa wbudowana = zdjęcie poprawne (https://www.flickr.com/photos/85926302@N03/15120042054/in/set-72157648784276928)
t: 1/50, F 5 + SB700 (TTL +2 EV) = ledwo widoczna jasna ściana, zdjęcie 98% czerni (https://www.flickr.com/photos/85926302@N03/15554815287/in/set-72157648784276928)
Reset do ustawień fabrycznych nic nie dał
Skoro lampa zdalnie błyska prawidłowo, a z sanek w manualu i w TTLu jest aż tak źle, to jedyne co mi przychodzi do głowy to zepsute/brudne/niestykające sanki. Chyba, że jest jakieś ustawienie w samej SB700, które może powodować podobny efekt. Niestety, ja mam lampę niesystemową i nie potrafię Ci nic więcej podpowiedzieć.
Ewidentnie lampa nie błyska, albo błyska nie wtedy kiedy powinna. Skoro piszesz, że w manualu nie błyska, to raczej to pierwsze.
W sumie mogą być 3 powody:
1. uszkodzone wyzwalanie w aparacie
2. brak styku między aparatem a lampą
3. uszkodzone wyzwalanie w lampie
Pierwsze 2 można sprawdzić tylko z inną lampą.
Trzecie łatwo sprawdzić - ustawiasz lampę w manual, czy "A" i zwierasz styk centralny z metalową stopką. Jak lampa błyśnie, to znaczy, że coś nie tak z aparatem lub stykami.
Przy następujących ustawieniach (Manual, 1/128 )kiedy stykam stopkę ze środkowym stykiem błyska.
Link do ustawień (https://www.dropbox.com/s/7ehk5th3bd9vv2r/sb700_1.jpg?dl=0)
Styki lampy z aparatem są czyste. Pozostaje mi sprawdzić aparat z inną lampą i moja lampę na innym aparacie :-(.
Najprawdopodobniej brak styku w stopce aparatu. Przedbłyski wyzwalacze są tymi małymi stykami.
A może ktoś schemat który styk jest od czego?
Przy iTTL nie ma pojedynczych funkcji dla styków. Służą one do komunikacji z body, a jest to cyfrowa wymiana danych, więc aby coś sprawdzić potrzebny oscyloskop.
Tu masz pokazane jak to wygląda:
http://dptnt.com/2010/04/nikon-flash-interface/
Po wstępnych własnych testach doszedłem do wniosku że lampa jest ok. Podpinałem ją do d3100 i zachowywała się dobrze. Podejrzewam problem z sankami aparatu. Kiedyś wpiołem starą lampę (taka od Zorki ładowana pod 220V po każdorazowym strzale) i zrobiłem zdjęcie. Błysnęła raz. A teraz mam taki efekt.
Dziś aparat oddałem do serwisu po gwarancyjnego w Warszawie. Diagnoza ma się pojawić do 5 dni od dziś.
Po wstępnych własnych testach doszedłem do wniosku że lampa jest ok. Podpinałem ją do d3100 i zachowywała się dobrze. Podejrzewam problem z sankami aparatu. Kiedyś wpiołem starą lampę (taka od Zorki ładowana pod 220V po każdorazowym strzale) i zrobiłem zdjęcie. Błysnęła raz. A teraz mam taki efekt.
Dziś aparat oddałem do serwisu po gwarancyjnego w Warszawie. Diagnoza ma się pojawić do 5 dni od dziś.
To chyba nie problem z sankami, mogłeś uszkodzić elektronikę sterującą stykami na sankach, szczególnie ten środkowy który służy do wyzwolenia błysku głównego.
krzysiekn
12-11-2014, 21:15
Załatwiłeś elektronikę w aparacie na 100 %. Dowaliłeś napięcie 220,230 V tam gdzie normalnie jest kilka wolt .
Niee, spokojnie ;), nie dowaliłem mu 220V :) hehe. Lampa jest ładowana pod 220V po naładowaniu kondensatora lampy jest ona odłączana od prądu. A to że tą lampą zwaliłem elektronikę odpowiadającą za wyzwolenie migawki, wiem.
Ciekawostka taka że SaBinka nie działa w trybie manualnym, a jeśli włączę jej TTL to fotka i tak jest niedoświetlona. Tutaj [zgera] ma rację. Sanki ok, elektronika pod sankami kaput.
Poczekajmy na odpowiedź serwisu :)
Głupi płaci za błędy i tyle.
Niee, spokojnie ;), nie dowaliłem mu 220V :) hehe. Lampa jest ładowana pod 220V po naładowaniu kondensatora lampy jest ona odłączana od prądu.
I tu jesteś w wielkim błędzie. Na styku jest ok 340V.
Ciekawostka taka że SaBinka nie działa w trybie manualnym, a jeśli włączę jej TTL to fotka i tak jest niedoświetlona.
A to dokładnie potwierdza diagnozę. iTTL jest sterowane tymi dodatkowymi stykami. To co widzisz, to przedbłyski pomiarowe. A główny upaliłeś.
Niee, spokojnie ;), nie dowaliłem mu 220V :) hehe. Lampa jest ładowana pod 220V po naładowaniu kondensatora lampy jest ona odłączana od prądu. A to że tą lampą zwaliłem elektronikę odpowiadającą za wyzwolenie migawki, wiem.
Ciekawostka taka że SaBinka nie działa w trybie manualnym, a jeśli włączę jej TTL to fotka i tak jest niedoświetlona. Tutaj [zgera] ma rację. Sanki ok, elektronika pod sankami kaput.
Poczekajmy na odpowiedź serwisu :)
W starych lampach napięcie na stopce może wynosić nawet ponad 100 volt i na pewno uwaliłeś elektronikę.
Problem polega na czym innym, ile za tą głupotę będziesz musiał zapłacić :-)
W starych lampach napięcie na stopce może wynosić nawet ponad 100 volt i na pewno uwaliłeś elektronikę.
Problem polega na czym innym, ile za tą głupotę będziesz musiał zapłacić :-)
Nie nawet 100V, a nawet 500V - to nie napięcie zasilania lampy jest na stykach, a napięcie ładowania kondensatora.
Poza tym aparaty są dostosowane do napięcia 250V na tykach.
Jeśli nie ma powielacza, to przy sinusoidzie 240V, wartość szczytowa wynosi 340V. Tyle pamiętam z technikum.
Wiadomość z serwisu
Opis technika:
Demontaz aparatu fotograficznego.Demontaż osłon.Demontaż głownej elektroniki.Demontaż elektroniki sterowanai lampą-wymiana.Czyszczenie kontaktów oraz styków.Montaż oraz kontrola poprawności montażu.Czyszczenie,konserwacja korpusu oraz obudowy.Czas oczekiwania na podzespoły około 4..6 tyg.
Koszt robocizny: 200.00PLN (brutto)
Koszt części: 220.00PLN (brutto)
Całkowity koszt usługi: 420.00PLN (brutto).
Prawie 1/3 wartości aparatu, no i czas oczekiwania.
Na przyszłość będziesz wiedział że nie należy używać starych lamp błyskowych.
Do tego typu lamp wyzwalanie było mechaniczne, zwieranie dwóch styków na sankach lampy więc starym aparatom to nie przeszkadzało.
Nie jest drogo, jak na firmowy serwis.
Wczoraj dostałem informację że aparat gotowy do odbioru :). W sumie 11 dni w serwisie. Serwis nie jest serwisem gwarancyjnym Nikona wspomnę.