Zobacz pełną wersję : CNX 2 i VIEW NX
Mam pytanie do praktyków: czy te dwa w/w programy mogą być zainstalowane równocześnie na tym samym PC?.
VIEW NX używam od pięciu lat i się do niego przyzwyczaiłem ale go odinstalowałem przed zainstalowaniem NCX 2.
J.P
Bez problemu, wszak VNX2 jest oprogramowaniem freeware'owym, a przy tym uzupełnia CNX-a.
Chodziło mi o VIEW NX w pierwszej wersji bez "2".
Widzę, że nikt takiej kombinacji nie robił więc nie będę próbował.
Wywołując NEFy w CNX 2 napotkałem na taki problem: użyłem Color Control Point a następnie chciałem przejść do Quick Fix ale w momencie dotknięcia obojętnie jakiego suwaka zniknęło na zdjęciu to wszystko, co ustawiłem w pierwszym kroku.
Może mi ktoś wyjaśnić co źle robię?
J.P
Widzę, że nikt takiej kombinacji nie robił więc nie będę próbował.
Wywołując NEFy w CNX 2 napotkałem na taki problem: użyłem Color Control Point a następnie chciałem przejść do Quick Fix ale w momencie dotknięcia obojętnie jakiego suwaka zniknęło na zdjęciu to wszystko, co ustawiłem w pierwszym kroku.
Może mi ktoś wyjaśnić co źle robię?
J.P
Po pierwsze: nie całkiem rozumiem dlaczego tak się uparłeś na tego starego VNX kiedy funkcjonalnie VNX2 to jest to samo tylko troszkę ulepszone.
Po drugie: to co piszesz o znikaniu efektów korekcji za pomocą CCP jest dziwne (nie jest to normalne zachowanie CNX) chyba, że coś po drodze jeszcze zmajstrowałeś. Po rozpoczęciu działania narzędziem Color Control Point , po prawej stronie ekranu (jeżeli masz typowo ustawiony ekran NX2) powinna się pojawić dodatkowa linia "Color Control Point", po jej kliknięciu w dowolnym momencie powinna się rozjaśnić, a ustawiony wcześniej CCP wraz z ustawieniami pokazać się na obrazku. Jeżeli tak nie jest to musiałeś skasować wcześniej działanie CCP.
Wydaje mi się, że już coś wyczaiłem: robię korektę CCP i zapisuję zdjęcie z korektą. Otwieram to zdjęcie i włączam Quick Fix. W momencie dotknięcia jednego z suwaków znika ze zdjęcia zapisany efekt CCP i korektę robi się a surowym zdjęciu. Ale na dole paska opcji w zakładce Adjust jest zapisany krok z CCP i jeżeli się go naciśnie to efekt CCP nakłada się na korekcję z Quick Fix.
Myślałem, że można odwrotnie :na efekt CCP nałożyć korektę Quick Fix.
A VIEW NX chciałem zainstalować, bo się do niego przez 5 lat przyzwyczaiłem.
J.P
mam pytanie, czy ktoś się spotkał z takim dziwnym problemem..
otóż, zainstalowałem nowy system na SSD no i View NX2 też. Jak chcę z RAW zrobić konwersję do jpg z niską jakością (ta najniższa i o stopień wyższa, jak wiadomo View ma 5 poziomów), to po konwersji pokazuje mi programik taki komunikat "niewspierany format pliku" JO! :), niezłe ... hehe
ten pliczek ma normalne zakończenie .jpg i da się go normalnie otworzyć np. w W7(64)
Stopnie konwersji 3,4 i 5 dają normalnie otwieralne pliki w ViewNX2.
Wywaliłem program (odinstalowałem) i zainstalowałem go powtórnie z neta i jest to samo
i tutaj znów dziwne sprawa:
otóż, jak zrobiłem sobie Custom Workflow przed odinstalowaniem w View (ilość dostępnych suwaków z prawej strony), to po reinstalacji powinno być czysto???, tak mi się wydaje,.. a tu jest to ustawienie z poprzedniej instalacji
tak jakby gdzies na kompie został plik z ustawieniami i z niego skorzystała nowa instalacja
macie jakieś pomysły ?
mam nadzieję, że jasno problemy sformułowałem
VNX oraz CNX zapisuje niektóre ustawienia w rejestrach systemu, których zwykła deinstalacja nie usuwa.
Na stronach nikona jest specjalny program do czyszczenia rejestrów systemu ze śmieci pozostawionych po poprzednich instalacjach. Na tym forum też gdzieś wcześniej o tym było. Poszukaj.
Dostałem informację z serwisu Nikon, że CNX2 nie otwiera i nie obrabia plików NEF generowanych w D750. Czy ktoś może próbował w jakiś sposób to sprawdzić/ominąć?
Wiele dobrego słyszałem o CNX2 i już chciałem posiąść oprogramowanie, a tu kolejna niespodzianka Nikon'a (ostatni wspierany aparat to Nikon Df).
Jestem posiadaczem D750 od kilku tygodni (przesiadka z D7100) i cały czas pod górkę :( [ jak nie flara, to problem z software].
Capture NX-D to na razie porażka ze swoimi możliwościami.
Dostałem informację z serwisu Nikon, że CNX2 nie otwiera i nie obrabia plików NEF generowanych w D750. Czy ktoś może próbował w jakiś sposób to sprawdzić/ominąć?
Wiele dobrego słyszałem o CNX2 i już chciałem posiąść oprogramowanie, a tu kolejna niespodzianka Nikon'a (ostatni wspierany aparat to Nikon Df).
Jestem posiadaczem D750 od kilku tygodni (przesiadka z D7100) i cały czas pod górkę :( [ jak nie flara, to problem z software].
Capture NX-D to na razie porażka ze swoimi możliwościami.
Masz cały wątek w tym temacie http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=251402