PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Licząc na błysk w Irlandii Północnej

biegly
07-11-2014, 13:01
Odwiedzając Irlandię Północną, nie ma takiej możliwości aby nie odwiedzić tego miejsca.
Samotnie osadzony "Dunluce Castle" na skale, prezentuję się pięknie
w okolicznym krajobrazie.

Od jakiegoś czasu obserwowałem zdjęcia z tego miejsca i bardzo chciałem mieć podobne we własnym stylu w portfolio.

Pora roku i dnia, nie przypadkowo wybrana!
W okresie letnim można fotografować zamek o zachodzie słońca, gdzie światło rozchodzi się po okolicznych skałach. Zimą nie udało by mi się tak złapać światła, słońce było by za zamkiem schowane.
Dodatkowo, sprawdziłem czy będę miał odpływ.
Fale oceaniczne podczas przypływu, nie pozwoliły by mi się dostać
w to miejsce z którego właśnie fotografowałem.

Warto przed wyjazdem sprawdzić, jak się nam wszystko ułoży - aby nie bylo niespodzianek lub kłopotów.

Zapraszam.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/ph_02-2.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/ph_02.jpg)

Pozdrawiam
Rafal

Kulten
07-11-2014, 14:15
Troszkę się pospieszyłeś :). Bo słońce mimo, że nisko to ciągle mocno świeciło. Ale miejsce magiczne i szkoda, że nie łączyłeś na kilka naświetleń.

Greg81
07-11-2014, 14:49
Ładnie wyszlo, szkoda tylko tych niedoswietlonych skał.

nimnull
07-11-2014, 15:26
Lubię długie naświetlenia, ale tutaj wyjątkowo mi to nie pasuje ;)
Moim zdaniem trochę za ciemno w cieniach.
Pozdrawiam Mirek

biegly
07-11-2014, 15:44
Jak to się mówi, mieć albo być! ;)
W tym wypadku, za 30sek. już nic nie było oraz przed zrobieniem zdjęcia również - więc dziura musiała być wykorzystana na max.
Co do cieni, ja się odzwyczaiłem pokazywać wszystkie cienie i wiem że trafia w gusta lub nie.

Na obecnym zdjęciu, jest wiele informacji na tych skalach i to sprawdzone na druku oraz u konkretnych ludzi.
Dziękuję*i pozdrawiam
Rafal

Nemeth
07-11-2014, 19:22
Mnie zdjęcie się bardzo podoba :) i to pomimo, że ta czarna skała w centrum kadru zbyt mocno skupia wzrok :)

popatrz
09-11-2014, 07:05
Ładnie

moshica
09-11-2014, 17:41
Bardzo ciekawe 3 plany, barwy wręcz pastelowe takie jak lubię. Mocna praca jak to u Ciebie:-)

basket
09-11-2014, 18:07
Dla mnie miód malynowy. Zazdroszczę umiejętności i plenerów. A i dziękuję za tutki :-)

Greg77
09-11-2014, 20:10
Rafal, zdjecie ciekawe, fajne, trudne i calkiem zgrabnie skomponowane, oczywiscie kompozycja typowa dla tej miejscowki i sam na 100% tez bym tak to zrobil, ale dlugi czas IMO rozwalil klimat zdjecia, chmury nie wygladaja zbyt atrakcyjnie a odnosze wrazenie, ze ekspozycja w okolicach jednej sekundy nadala by niesamowitej dynamiki jak i rasowego wygladu, ale w pelni zgadzam sie z twoja wizja, jest calkiem fajnie. Pokusil bym sie o "naciagniecie" zamku lekko w prawo.
Co do warunkow i kierunku padania swiatla to chyba podstawa fotografii krajobrazowej, prawda...uczymy sie "czytac" pogode, uczymy sie zachowania oceanu jak i zmian jakie zachodza w polozeniu slonca o roznych porach roku ;)

Jędrula
10-11-2014, 01:29
Za Gregiem77, woda ekstra, ale niebo się nieprzyjemnie rozmazało, jak z innej bajki. Skały są dla mnie akurat.

loki_p
10-11-2014, 11:32
Dobry plan to podstawa. Zdjęcie bardzo zacne :)