PDA

Zobacz pełną wersję : Powtarzalność N85/1.8G

Tomazzi
06-11-2014, 16:27
Cześć, od jakiegoś czasu przemierzam się do kupna obiektywu do portretu. Po przeczytaniu licznych pochlebnych wątków i wpisów na forum oraz przeprowadzanym teście przez Pana Rafała Głębowskiego wybór padł na N85 1.8G. Pozostało mi dozbierać kasę i cieszyć z jakości fotek jaki oferuje ten obiektyw w duecie z moim D7100. Niestety dziś przeglądając internet natknąłem się na test na takiej stronce: http://fototesty.pl/blog/101_testujemy-tania-85-tke-nikona.html , na którym widać dużą aberracje testowanego tego obiektywu oraz ostrość wydaje mi się chyba taka niespecjalnie. Pytanie do użytkowników tego obiektywu, jaka jest jego powtarzalność. Czy lepiej wybrać się do sklepu i próbować wybierać z kilku sztuk czy można spokojnie zamawiać przez internet? Bo że jest to dobry obiektyw to raczej na forum tutaj nie ma nikt wątpliwości, a bynajmniej to że stosunek jakości do ceny jest dobry. Chyba że zbierać kasę trochę dłużej na jakiś inny, ale taki 85 1.4 D,G nie wchodzi w rachubę - to już za drogo, musiałbym zbyt długo na niego odkładać :smile:

Z góry dzięki za pomoc :-)

shaolin
06-11-2014, 16:35
W dzisiejszych czasach zawsze lepiej przejsc sie do sklepu i przestrzelic pare sztuk, niezaleznie od tego czy szklo za 2zl czy za 2mln. Amen.

Ned Stark
06-11-2014, 16:50
Ja zamawiałem w ciemno przez internet. Zawsze możesz odesłać. Zobacz przy jakim powiększeniu widać tę aberrację. Można ją próbować usuwać programowo. Raz widać to bardziej, raz mniej i da się z tym żyć.

Sz@kal
06-11-2014, 18:30
Ale czy mogą być sztuki mniej lub bardziej aberujace?

Klepane i smyrane po ekranie szmartfona

MaciekW
06-11-2014, 18:57
Ja kupiłem w sklepie i mam dużo ostrzejszą sztukę niż z tego testu, ale aberracje są na tym samym poziomie (czyli duże). Zazwyczaj daje się to skorygować w Lightroomie, mocna aberracja wychodzi tylko w specyficznych sytuacjach (przy zdjęciach pod światło etc).

nikoniarz
06-11-2014, 19:05
Aberracja którą w teście podlinkował autor jest normą w przypadku N35/1.8G DX w przypadku pełnej dziury oraz mocnego światła. Im silniejsze światło, tym większa aberracja. Każda z trzech sztuk które przeszły przez moje ręce charakteryzowała się tym samym poziomem aberracji. Ale musiały być spełnione dwa wyżej wymienione warunki- pełna dziura i światło. Nawet w silnym słońcu po przymknięciu do f/2.8 aberracje znikały. Tak samo w przypadku mniej intensywnego światła- wtedy nawet f/1.8 nie powodowało zauważalnych aberracji. W skrajnych przypadkach (pełna dziura i mocne światło) aberracje były tak silne, że nawet nie trzeba było powiększać do 100% by biły po oczach. Wtedy nawet pełnoekranowe wyświetlanie całej fotki na ekranie full hd powodowało zauważalną aberrację.

Zdaję sobie sprawę, że to pytanie odnośnie 85/1.8, aczkolwiek oba modele cierpią na tą samą przypadłość ;)

Na koniec coś dla pocieszenia- aberracje można usunąć, także nie przejmował bym się tym...

Tomazzi
06-11-2014, 19:58
Dzięki wielkie za wasze odpowiedzi ;)
Wnioski dla mnie są takie że aberracja dla tego obiektywu występuje w określonych warunkach, może być bardzo duża ale da się ją bez problemu usunąć w lightroomie.
Warto kupować w sklepie wybierając z kilku sztuk bo zdarzają się sztuki ostrzejsze lub mniej ostre.

A jeśli kupować nie ten obiektyw, to jaki? jaka najlepsza alternatywa?

nikoniarz
06-11-2014, 21:37
A jeśli kupować nie ten obiektyw, to jaki? jaka najlepsza alternatywa?

A z jakim przeznaczeniem ma być tenże obiektyw?

Tomazzi
07-11-2014, 08:29
Przede wszystkim plener - nie planuje jakiś sesji studyjnych. Fotografia rodzinna, znajomi, przyjaciele. Mimo wszytko że to nie zastosowanie komercyjne zależy mi na dobrej jakości.
Jak inwestować to raz ale porządnie, no i zawsze chyba dobrze w życiu mieć wybór niż go nie mieć :smile:

Ned Stark
07-11-2014, 09:25
Przede wszystkim plener - nie planuje jakiś sesji studyjnych. Fotografia rodzinna, znajomi, przyjaciele. Mimo wszytko że to nie zastosowanie komercyjne zależy mi na dobrej jakości.
Jak inwestować to raz ale porządnie, no i zawsze chyba dobrze w życiu mieć wybór niż go nie mieć :smile:

Nie zawiedziesz się. Dla mnie to moje podstawowe szkło, które biorę w plener.

mati7302
07-11-2014, 09:45
Idź do sklepu i przestrzel. Sam go będę kupował w najbliższej przyszłości, wcześniej pożyczałem od dwóch kumpli - na jednym wszystko grało, na drugim duży FF. Chyba nawet kalibracja w aparacie (D700) nie pomogła. Pstrykałem nimi na ślubach i ostrość miałem np. na rękach zamiast na twarzach, w tańcu.

MaciekW
07-11-2014, 09:59
Dla mnie to też podstawowe szkło którym robię portrety w plenerze. Pytałeś o alternatywy - jeśli chodzi o portret to w podobnej cenie nie ma niczego lepszego. Dopiero przy większym budżecie można rozwać Sigmę 85mm 1.4, Nikkora 1.4, Nikkora 135mm 2.0 itd.

Andrzej1974
07-11-2014, 10:35
[...] Niestety dziś przeglądając internet natknąłem się na test na takiej stronce: http://fototesty.pl/blog/101_testujemy-tania-85-tke-nikona.html , na którym widać dużą aberracje testowanego tego obiektywu oraz ostrość wydaje mi się chyba taka niespecjalnie.

Takie testy to o kant czterech liter. Facet porównuje N85/1.8G z innym, który kosztuje 10x więcej... No comment.

Jako użytkownik tego obiektywu, z którym się praktycznie nie rozstaję, mogę go polecić bo kroi naprawdę baaaardzo dobre zdjęcia. I olałbym te pseudo testy lipnych figurek bo jak się chce coś znaleźć to się znajdzie nawet w obiektywach kilka razy droższych np. N85/1.4. Wystarczy zrobić zdjęcie na maks. otwartej przysłonie i później je mocno powiększyć...

Sz@kal
07-11-2014, 15:34
Jeśli tylko plener gdzie nie ma pośpiechu to można jeszcze rozważyć samyanga 85mm 1.4. Rysuje przepięknie, tyle że trzeba się przyzwyczaić do ręcznego ostrzenia.

Klepane i smyrane po ekranie szmartfona

Tomazzi
07-11-2014, 18:33
Wszystkim dzięki wielkie za odpowiedzi i poświęcony czas.
Przekonaliście mnie, aby w tym roku mikołaj pod choinkę przyniósł mi N 85 1.8G. :D:-D:-D, którego zapewne będzie wybierał w sklepie z kilku sztuk 8)
Ewentualna dodatkowa luźna kasa pójdzie na jakiś dobry statyw, który by mi się przydał :)

Pozdrawiam

Można zamknąć wątek chyba że ktoś coś ma jeszcze do dodania :)

Trudnoonazwe
08-11-2014, 00:24
Dodam tylko, że aberracja po pierwszej sesji mnie tak przeraziła, że pognałem do serwisu w poszukiwaniu pomocy. Tam był pod ręką egzemplarz demo, który porównałem kadrując pobliskie drzewo (bez liści, wiecie jak to działa). Zdjęcia generowały baaardzo podobne, może nawet demo o lekko gorsze ale w granicach błędu autosugestii. To tak a propo powtarzalności.

adrianek32
08-11-2014, 04:47
aberrowac aberruje w pewnych sytuacjach ale za takie pieniadze tylko brac a aberracje mozna zawsze usunac inne szkla czy to Sigma czy Nikkory 85 1.4 tez aberruja :) chyba ze kogos stac na manualnego Otusa za jedyne 17tys ;)