Zobacz pełną wersję : Punkt foto (odbitki) - do nikoniarzy parających się tą działalnością
Witam.
Koleżanka ma od 10 lat punkt foto. Robi główki itp., w weekendy śluby, jakieś inne robótki też. Ma też tzw. punkt foto - czyli ludzie znoszą jej na płytkach i na pamięciach USB pliki graficzne i za kilka dni odbierają odbitki. Ma umowę z CEWE. Przyjeżdża kurier, zabiera zamówienia, przywozi odbitki wcześniej zamówione. Proste.
Sama maszyny nie ma, nie chce i nie będzie mieć.
Ale dziś, podczas moich odwiedzin, kurier przywiózł odbitki, z których nie była zadowolona. Od dłuższego czasu współpraca się niezbyt układa. Potrafią zadzwonić i pytać o durny szczegół, a dziś na przykład oddali niezrealizowane zamówienie i napisali, że... uwaga - skończył się im papier! :). A ona obrywa za firmę - klienci do niej przychodzą i pytają o odbitki, które, jak zapewniała, miały być dziś...
W związku z tym ma problem - trzeba zmienić firmę. Szuka opcji jak wcześniej - dostaje od klienta zdjęcia w formie elektronicznej, pakuje do koperty, opisuje, co klient by chciał, kurier przyjeżdża (najlepiej codziennie) odbiera zamówienie i potem zrealizowane przywozi. Nie wchodzi w grę wysyłanie przez FTP, ma wystarczająco dużo roboty.
Piszę w jej imieniu, bo ona jest mało internetowa. Ma mało czasu, wystarcza jej jedynie na zdjęcia i taniec flamenco.
Zatem proszę kolegów, przede wszystkim tych, co mają do powiedzenia coś w temacie, o rady, uwagi (zwłaszcza o współpracy) i namiary do firm, które takie usługi wykonują.
a rozważała opcje kupna drukarki by robic to wszystko samemu ?
a rozważała opcje kupna drukarki by robic to wszystko samemu ?
>
Nie ma czasu, nie wyrabia się z robotą, a do tego tańczy :). To dużo roboty, w mieście konkurencja, zarżnęła by się przy tym. Konkurencja droga jest, więc sporo osób do niej wali z plikami.
Zatem czy na forum jest ktoś, kto prowadzi taki punkt. W sumie głupio pytam, na pewno jest. Zastanawiają mnie powody jego milczenia :)
Witam.
Koleżanka ma od 10 lat punkt foto. Robi główki itp..... Ma umowę z CEWE.... Proste.
... A ona obrywa za firmę...
W związku z tym ma problem - trzeba zmienić firmę...
Zatem proszę kolegów..... o rady, uwagi (zwłaszcza o współpracy) i namiary do firm, które takie usługi wykonują.
Z Twojego opisu wynika, że koleżanka "obrywa" za swój świadomy wybór. Jak klient chce "tanio" a punkt musi zarabiać i wiąże się umową z firmą wykonującą wszystko "prawie gratis", to jakość, terminowość i obsługa adekwatne są do ceny. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zlecanie wykonania zamówień odpowiedzialnym ludziom w renomowanym laboratorium. Tam, gdzie nie zatrudnia się ludzi "z łapanki" a fachowców i to na dłużej niż okres próbny 3 m-ce. Ale to już nie będzie tanio.
To taka opcja do rozważenia: -KLIK- (http://www.ebay.co.uk/itm/PrintPod-Photo-Self-Serve-Kiosk-Photograph-Developing-Printing-Sony-UP-DR150-/390889547772?pt=UK_Photography_DarkroomSupplies_SM&hash=item5b02d527fc)
Niech klienci sobie sami drukują :mrgreen: No chyba, że często zamawiają wydruki A4 lub jakieś inne nietypowe.
Dziękuję za rady w sprawie, powiedzmy, "zrób to sam" ale nie ma w tym wątku ani jednego postu merytorycznego, czyli odpowiadającego na pytanie.
Z Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zlecanie wykonania zamówień odpowiedzialnym ludziom w renomowanym laboratorium. Tam, gdzie nie zatrudnia się ludzi "z łapanki" a fachowców i to na dłużej niż okres próbny 3 m-ce. Ale to już nie będzie tanio.
Qrka, to wskaż takie miejsce.
Muszą miec kuriera, który odbierze zamówienia i przywiezie z powrotem.
Wiem, że sobie mogę sam poszukac, ale liczyłem na subiektywne opinie o współpracy, a nie podawanie alternatywnych rozwiązań, o które zresztą nie prosiłem.
Ludzie chcą tanio. To inny target niż użytkownicy tego forum.
Sprawdź to:
https://www.fotook.pl/
moja mama kiedyś w swoim sklepie chyba z tego korzystała. Działało tak jak piszesz. Ktoś przynosi płytke/karte/pena zaznacza się na kopercie jakki format, uwagi, jakies tam pierdoły i jedzie. Zwykle w ciągu 2ch dni przyjeżdżają z gotowymi fotami. Mają mase punktów więc regularność jest. Nie wiem czy nadal korzysta, musiałbym zapytać co i jak, ale przez kilka lat na pewno współpracowali, więc źle nie mogło być.
"Ekonomia, głupcze!"
Ładnie opisałeś problem, napisz kwotę, jaką koleżanka płaci firmie za wywołanie typowego zdjęcia 10x15 do domowego albumu. Nikt się nie chce odezwać bo to w tej chwili pisanie w ciemno: konkuruje ceną, nie znamy obrotu miesięcznego w sztukach odbitek, ich typowego rozmiaru, obsługa z większą obróbką czy bez (wołanie ciemnych plam czy rozbłysków słońca u cioci na imieninach), nietypowe wymagania i formaty, jakość papieru; może ceny ma zaporowe do współpracy z kimś powaźniejszym niż "sorry, papier się nam skończył".
dostaje od klienta zdjęcia w formie elektronicznej, pakuje do koperty, opisuje, co klient by chciał, kurier przyjeżdża (najlepiej codziennie) odbiera zamówienie i potem zrealizowane przywozi. Nie wchodzi w grę wysyłanie przez FTP, ma wystarczająco dużo roboty.
imho wrzucenie na ftpa to prostsza i tansza rzecz niz wyslanie kurierem, ale rozumiem ze kwestia przyzwyczajen
Zatem proszę kolegów, przede wszystkim tych, co mają do powiedzenia coś w temacie, o rady, uwagi (zwłaszcza o współpracy) i namiary do firm, które takie usługi wykonują.
tak jak napisal przedpiszca - za malo danych. przy czym najwiekszy problem - wysylkowa opcja zaczyna byc oplacalna od ok. 100 odbitek w jednej wysylce, pytanie czy kolezanka ma taki przerob. bo zakladam ze nie ma terminow realizacji "na za dwa tygodnie". jakby co moge podac na priwa namiary na producenta bardzo przyzwoitych wydrukow, ale to prywatny lab a nie firma wysylkowa - niemniej jednak mysle ze sprawa do dogadania.
tanio to rzecz wzgledna. odbitka 10x15 to okolice zlotowki. plus minus 20%. pomijam jakosc typu rossman, bo na wydrukach ciezko cokolwiek rozroznic. pytanie jakie stawki musi miec kolezanka by jej sie oplacalo skoro konkuruje cena.
Z informacji napisanej przez zainteresowanego wywnioskowałem, że jego koleżanka nie chce zajmować się przesyłkami, a zainteresowana jest firmą, która posiada własny transport, własnego kuriera codziennie odwiedzającego punkty kolektorskie, nie pobierającego za tą usługę ani grosza, przy cenie odbitek dla właściciela punktu kolektorskiego (i tutaj zgaduję...) 0,25 zł za odbitkę 10x15.
elanek- Trudno wskazać jakąś sieć, nie znając chociażby miejscowości. Twoje określenie "BESKIDY" jest mało precyzyjne.
Z informacji napisanej przez zainteresowanego wywnioskowałem, że jego koleżanka nie chce zajmować się przesyłkami, a zainteresowana jest firmą, która posiada własny transport, własnego kuriera codziennie odwiedzającego punkty kolektorskie, nie pobierającego za tą usługę ani grosza, przy cenie odbitek dla właściciela punktu kolektorskiego (i tutaj zgaduję...) 0,25 zł za odbitkę 10x15.
elanek- Trudno wskazać jakąś sieć, nie znając chociażby miejscowości. Twoje określenie "BESKIDY" jest mało precyzyjne.
to ja tez poprosze o takie namiary jesli istnieja :)
Oczywiście, że nie istnieje! (moim zdaniem). Przecież moja wypowiedź jest jednym wielkim zaprzeczeniem. Odbitka fotograficzna wykonana na dobrych materiałach w dobrze wyposażonym labie musi odpowiednio kosztować by firma nie była "jednosezonowa".
Sprawdź to:
https://www.fotook.pl/
moja mama kiedyś w swoim sklepie chyba z tego korzystała. Działało tak jak piszesz. Ktoś przynosi płytke/karte/pena zaznacza się na kopercie jakki format, uwagi, jakies tam pierdoły i jedzie. Zwykle w ciągu 2ch dni przyjeżdżają z gotowymi fotami. Mają mase punktów więc regularność jest. Nie wiem czy nadal korzysta, musiałbym zapytać co i jak, ale przez kilka lat na pewno współpracowali, więc źle nie mogło być.
Rzeczywiście, kiedyś bylo u mnie we wsi w jakiejś kwiaciarni. Dam jej znac. Dzięki.
Ładnie opisałeś problem, napisz kwotę, jaką koleżanka płaci firmie za wywołanie typowego zdjęcia 10x15 do domowego albumu. Nikt się nie chce odezwać bo to w tej chwili pisanie w ciemno: konkuruje ceną, nie znamy obrotu miesięcznego w sztukach odbitek, ich typowego rozmiaru, obsługa z większą obróbką czy bez (wołanie ciemnych plam czy rozbłysków słońca u cioci na imieninach), nietypowe wymagania i formaty, jakość papieru; może ceny ma zaporowe do współpracy z kimś powaźniejszym niż "sorry, papier się nam skończył".
Nie mam pojęcia ile płaci. Tanio ogólnie jest.
Po co Ci obrót miesięczny, rodzaj odbitek? Masz firmę i chcesz współpracowac?
tak jak napisal przedpiszca - za malo danych. przy czym najwiekszy problem - wysylkowa opcja zaczyna byc oplacalna od ok. 100 odbitek w jednej wysylce, pytanie czy kolezanka ma taki przerob. bo zakladam ze nie ma terminow realizacji "na za dwa tygodnie". jakby co moge podac na priwa namiary na producenta bardzo przyzwoitych wydrukow, ale to prywatny lab a nie firma wysylkowa - niemniej jednak mysle ze sprawa do dogadania.
tanio to rzecz wzgledna. odbitka 10x15 to okolice zlotowki. plus minus 20%. pomijam jakosc typu rossman, bo na wydrukach ciezko cokolwiek rozroznic. pytanie jakie stawki musi miec kolezanka by jej sie oplacalo skoro konkuruje cena.
Przerób duży, co chwilkę ktoś przychodzi z płytką czy penem. Jak widziałem, to kilkanaście zleceń dziennie, czasem nawet 50-100 odbitek. Jakośc ie jest ważna, klient patrzy na cenę.
Dla niej ważna jest wygoda, nie ma czasu na zabawę z wysyłaniem.
Dzięki za propo labu, może kiedyś się odezwę.
Może niekoniecznie 25 gr za odbitkę, ale tanio jest. Kurier ma sporo takich punktów na swoim rejonie, co dwie - trzy wioski.
Kurier jest zatrudniony przez firmę i zajmuje się tylko wożeniem zleceń i odbieraniem nowych.
Tak firmy działają.
Beskidy - Limanowa akurat.