Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektywy o krótkiej FFD do lustrzanki

adriansocho
06-11-2014, 10:32
Chciałem tutaj się podzielić swoimi przemyśleniami odnośnie tanich obiektywów, na przykład takich od kamery przemysłowej, ukradkiem powiem, że myślę o Fujianie 35/1.7, do lustrzanki. I innych szkłach też. Myślę sobie, że do swojego D40 chciałbym takie proste jasne szkło o dość szerokim kącie widzenia. I tutaj się pojawia zazdrość względem posiadaczy bezlusterkowców, którzy mogą za pomocą odpowiedniego adaptera założyć sobie wszystko. U nas nie, bo Nikon sobie wymyślił, że mały otwór bagnetu zrekompensuje sobie dużą odległością od matrycy. Co oznacza, że "nasze" szkła pasują do prawie każdego innego systemu, a w drugą stronę nie. Tak samo małe obiektywiki do kamer, na czele ze wspomnianym Fujianem, da się założyć do Neksów i pewnie też do aparatów z MFT. Znany i szanowany "ekspert" Ken Rockwell sugerował, że pewne szkło o parametrach 50/0,95 też jest obiektywem od kamery przemysłowej (btw ich strona teraz nie działa). Niesprawiedliwość dziejowa, ja też chcę takie tanie zabawki podłączać do mojego lustra (oczywiście chcę też, aby moja lustrzanka za 300 pln miała pomiar światła ze szkłem bez procesora), aż dziwię się, że pewna wysoce roszczeniowa partia nie zajęła się tą nierównością.

W każdym razie: a co jeśli bym znalazł taki mały obiektyw, którego średnica zewnętrzna (wiadomo, pokrycie ciut mniejszej niż APS-C matrycy) pozwoli na częściowe wsunięcie go wgłąb bagnetu, co przy na stale podniesionym lustrze pozwoliłoby zbliżyć tylną soczewkę do matrycy? Fakt, D40 nie obsługuje trybu Lifeview, więc nie miałbym ani wizjera ani podglądu na ekraniku, ale jak dowodzi sukces różnych hipsterskich rozwiązań a także trendu Lomografia, da się bez tego żyć, a momentami nawet robić zdjęcia, momentami nawet dające się oglądać:D Miałbym podgląd zdjęcia po jego zrobieniu i tylko o to by chodziło.

Wiem że pomysł jest trochę nietypowy, a może i nawet niewykonalny, ale zapraszam do dyskusji.

Rafix84
06-11-2014, 12:57
Część szkieł można wyjustować a dla tych których nie można pozostaje adapter z soczewką, wydaje mi się że wcale aż tak bardzo jakości nie pogarsza. Co do powiększalnikowych i przemysłowych obiektywów to nie wiem tego z doświadczenia ale z opinii innych, są mydlane i nieostre.

adriansocho
06-11-2014, 18:55
Na pewno nie da się na samym justowaniu uzyskać prawie 30 mm odległości powierzchni czołowej bagnetu od matrycy (od 45 do 17,5 mm)....

Rafix84
06-11-2014, 19:53
A soczewka wg Ciebie to przeszkoda nie do zaakceptowania?

GonzoG
06-11-2014, 21:45
Otwór bagnetu jest taki sam jak innych.
Poza tym w czasach gdy Nikon stosował bagnet było to najszersze mocowanie obiektywów przy małym obrazku i to jeszcze w dalmierzach.
A co do możliwości mocowania do innych systemów - są takie same - zawsze trzeba adapterów z soczewkami.
Tylko w przypadku obiektywów o większej odległości nie trzeba soczewek.

kazzi
07-11-2014, 13:20
Co prawda Nikon produkował kiedyś taką 7,5mm rybkę,której tylny człon wchodził gębko w komorę lustra,ale nie wiem jak to zniosły by dzisiejsze korpusy. Ja dla wątpliwej jakości
efektu nie ryzykował bym uszkodzenia aparatu montując obiektyw w komorze lustra. Te obiektywy z kamer przemysłowych pomimo zachęcających parametrów na papierze
nie przedstawiają nic szczególnego. Były projektowane do kamer telewizyjnych gdzie nie wymagano jakiś wysokich parametrów optycznych, a dzisiaj ze względu na łatwość adaptacji
do systemów bezusterkowych,atrakcyjne parametry i czasem cenę sporo ich na portalach aukcyjnych. Z pewnością można przy ich pomocy osiągnąć ciekawe efekty, lecz niestety
do lustrzanek mogą być stosowane poprzez adapter tylko jako obiektywy makro.Jak już chcesz się pobawić takimi szkłami to masz spory wybór w m42,a i czasem można trafić coś
od niezależnych producentów z firmowym mocowaniem.

marcin_G
08-11-2014, 14:37
Współczesne korpusy dobrze znoszą współpracę z "rybkiami" typu 8/8 czy 7,5/5,6. Za prawdę powiadam Wam: Nie ma żadnego ryzyka uszkodzenia czegokolwiek. Przećwiczone na D3
http://www.optyczne.pl/283.1-artykuł-Legendarne_obiektywy_-_Nikkor_fish-eye_8_mm_f_8_oraz_7.5_mm_f_5.6_Legendarne_obiektyw y_-_Nikkor_fish-eye_8_mm_f_8_oraz_7.5_mm_f_5.6.html