PDA

Zobacz pełną wersję : 18-105mm przeskok obrazu w wizjerze przy ostrzeniu

KBeata
05-11-2014, 14:00
Witam!
Jeśli moja wypowiedź nie będzie zbyt profesjonalna z góry przepraszam.
Mam problem z AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Obiektyw podpięty jest pod D5100.
Ostatnio zauważyłam, że przy ostrzeniu, obraz w wizjerze jakby przeskakuje (jakby w stronę prawego górnego rogu), nie wiem jak to obrazowo opisać. Dzieje się to szczególnie po wyłączeniu aparatu lub istotnej zmianie pozycji aparatu, ruchu body. Tak jakby jakaś soczewka w obiektywie się lekko przesuwała. Czy jest taka możliwość, by któraś soczewka dostała jakiegoś luzu i przy ostrzeniu jakby wskakiwała w swoje docelowe położenie? Czy da się coś z tym zrobić? Jeśli tak, to czy możecie polecić jakiś dobry serwis, niekoniecznie firmowy, gdyż już po gwarancji.
Proszę również o podpowiedź osoby, które miały taki problem ze swoim obiektywem.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

ajt
05-11-2014, 14:11
Wszystko ok, tak objawia się włączenie i wyłączenie stabilizacji, która polega właśnie na przesuwaniu soczewki.

CODER_BEST
05-11-2014, 15:57
Zwykła stabilizacja... możesz ją wyłączyć tym przełącznikiem na obiektywie. Zauważ, że uaktywnia się ona dopiero jak klikniesz do połowy spust migawki ;)

Wszystko jest oK :)

KBeata
07-11-2014, 11:09
Jeśli to tylko stabilizacja to super.
Zdziwiło mnie to tylko bo zaobserwowałam ten przeskok niedawno. Wcześniej niczego takiego nie odnotowałam.
Może uda mi się nagrać jeszcze filmik z wizjera.

puciek
07-11-2014, 13:48
Nie ma po co. Wyłącz VR i przyciśnij spust do połowy - przeskoku nie zobaczysz, potem włącz VR i przyciśnij spust do połowy - będzie przeskok. To standard w obiektywach przy włączonej stabilizacji.

KBeata
18-03-2015, 19:15
Witam ponownie,
Wszystkich, którzy wypowiadali się już w tym temacie z góry przepraszam, jeśli pomyślą, że ich wypowiedź nie była dla mnie ważna. Wszystkie odpowiedzi są dla mnie cenne i proszę by obejrzeli mój załącznik i ewentualnie potwierdzili swoje wypowiedzi.
Postanowiłam jednak wrzucić filmik o którym pisałam wcześniej ponieważ do problemów z "przeskokiem" obrazu w wizjerze doszły jeszcze problemy z ostrzeniem obrazu, które ostatnio zostawia wiele do życzenia. Na filmiku widać i słychać przeskok oraz słychać także włącznie i wyłączanie aparatu. Po włączeniu aparatu jest pierwszy przeskok, po wciśnięciu spustu do połowy widać drugi przeskok w drugą stronę. Kilka razy włączałam i ostrzyłam, by dobrze to zobrazować.
Nadaje się do serwisowania czy nie przejmować się? A co z ostrością? żadne ostatnio robione zdjęcie nie wychodzi jak żyleta, nawet w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych. A może za dużo spodziewam się po obiektywie kitowym?
Jeśli serwisować, to najlepiej gdzie? ktoś poleci jakiś dobry serwis?

Filmik (http://youtu.be/G5PkzlaaXY8)

Obelix
18-03-2015, 19:31
Spradź trzymając spust do połowy i poruszając delikatnie aparatem w górę i w dół czy przy włączonej redukcji drgań układ VR kompensuje ów drgania. Jeśli nie to problemem może być flex układu VR.

TOP67
18-03-2015, 19:42
W tym obiektywie VR pracuje praktycznie bezgłośnie i trudno zauważyć tak duże skoki. Skok przy włączaniu sugeruje problemy ze swobodnym poruszaniem się soczewki. W układzie VR są bardzo silne magnesy, które potrafią przyciągnąć wykręcony wkręt lub inny kawałek metalu. Obiektyw raczej do serwisu.

KBeata
19-03-2015, 19:07
A może mi ktoś w takim razie polecić jakiś dobry, sprawdzony serwis.

Studio5s
19-03-2015, 22:40
Ewidentnie masz uszkodzony mechanizm VR.

KBeata
07-04-2015, 10:46
Kilka dni temu przyjechał do mnie obiektyw po naprawie w "Studio5s". Tak jak zostało to zdiagnozowane, padł mechanizm VR. Teraz działa jak nowy. Wreszcie znów robi ostre zdjęcia. Serwis polecam! Pełen profesjonalizm.
Może Studio5s najlepiej opisze jaki był problem.