PDA

Zobacz pełną wersję : Triopo me-3230x8c jako monopod i dodatkowy mini trójnóg...

yozz84
05-11-2014, 13:37
Witam... poszukuję "uniwersalnego" dodatku do monopodu który można zrobić ze statywu Triopo me-3230x8c.

Tym dodatkiem miałby być doczepiany do dolnej części monopodu trójnóg, taki jak tutaj: http://www.dhresource.com/albu_709011008_00-1.200x200/new-aluminum-alloy-universal-3-legs-monopod.jpg

Chodzi o to aby jadac w góry albo na jakis mały trip, nie targac ze soba całego statywu i głowicy pistoletowej tylko zabrac sam monopod, mini głowice i w miare potrzeb postawic go na tych nogach... Nie chce tez robic dodatkowego wydatku i kupowac całego nowego zestawu... Docelowo miałby byc to coś w tym stylu: http://www.pocketvideoshooter.com/wp-content/uploads/2014/04/Manfrotto-Fluid-Monopod-Self-Standing.jpg

Czy może polecić ktoś cos niedrogiego i uniwersalnego pod względem montażu? bo konstrukcja triopo u dołu jest inna niż np. w manfrotto i by dało sie to zamontować i używać nie niszcząc przy tym stopki?

Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi...

GonzoG
05-11-2014, 16:04
Sam monopod to to utrzyma, ale z lustrzanką już zapomnij. Środek ciężkości jest mocno przesunięty nie ma szans, aby samodzielnie postawić taki zestaw.

yozz84
06-11-2014, 14:20
To mam rozumieć że mimo wszystko monopod trzeba i tak trzymać, a te nóżki to tak dla picu? nawet na niskich wysokościach (dajmy na to nierozłożony monopod, około 30 - 60cm max) nie utrzyma 24-70 z D800? albo z jakims fishem lub 16x28 tokiny... szukam ogólnie pod takie zestawy czegos bardzo lekiego, niedrogiego i niedużego... nie musi sie to rozkładać na duże wysokości... chodzi raczej o podróżny "statyw" do zrobienia zdjęcia krajobrazu albo na dłuższym czasie, ewentualnie zdjęcia paru osób na wycieczce...

GonzoG
06-11-2014, 14:37
To mam rozumieć że mimo wszystko monopod trzeba i tak trzymać, a te nóżki to tak dla picu? nawet na niskich wysokościach (dajmy na to nierozłożony monopod, około 30 - 60cm max) nie utrzyma 24-70 z D800? albo z jakims fishem lub 16x28 tokiny... szukam ogólnie pod takie zestawy czegos bardzo lekiego, niedrogiego i niedużego... nie musi sie to rozkładać na duże wysokości... chodzi raczej o podróżny "statyw" do zrobienia zdjęcia krajobrazu albo na dłuższym czasie, ewentualnie zdjęcia paru osób na wycieczce...

Dla picu nie. Małego kompakta na tym postawisz, czy lustrzankę, ale tylko wtedy gdy środek ciężkości będziesz miał niemal dokładnie w osi.
To jest raczej po to, aby sobie odstawić monopod nie musząc go kłaść.

yozz84
06-11-2014, 15:36
...i cały misterny plan ;)

galaza
06-11-2014, 21:17
Trochę lepiej sobie radził ŚP TrekPod ale go połamałem :(

nikoniarz
06-11-2014, 21:42
nie utrzyma 24-70 z D800?

O lol... Serio liczyłeś, że to będzie możliwe?

gatewayfl
06-11-2014, 22:04
MZ żaden monopod z tego typu dodatkami nie zastąpi statywu, może poszukaj małego lekkiego statywu, np.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=254674

A druga sprawa zaufaj nawet idealnie wyważonemu zestawowi...ja bym nie ryzykował.
Coś takiego jak dla mnie to tylko jeśli trzymasz w dłoni monopod, a mini trójnóg dla większej stabilności.

maniekk
06-11-2014, 22:30
MZ żaden monopod z tego typu dodatkami nie zastąpi statywu, może poszukaj małego lekkiego statywu

Triopo me3230, który kolega posiada to właśnie jest lekki statyw podróżny ;)

gatewayfl
07-11-2014, 13:33
Triopo me3230, który kolega posiada to właśnie jest lekki statyw podróżny ;)
Słowo lekki dla każdego z Nas może oznaczać co innego ;-)
Triopo GT-3230X8C waży ok 1,4kg dla mnie bajka, jestem z niego zadowolony. Z funkcji monopodu nie korzystałem i nie zanosi się na to. A carbon poza małą wagą ma jeszcze jedną istotną cechę... w zimne dni przy noszeniu czy ustawianiu, stabilizowaniu itd. nie czuć zimna które oddają różne stopy metali, m.in. aluminium.

Ale są dużo mniejsze statywy poniżej 1kg i MZ lepiej się sprawdzą niż jeden monopod z bajerami.
Po prostu ten wybór to kwestia wysoce indywidualna, zależna o wagi ogólnej całego zabieranego ekwipunku, terenu, komfortu, potrzeb i typu fotografii.. itd. Więc w gruncie rzeczy i monopod komuś może lepiej posłużyć i funkcję pomocną laski w marszu spełnić ;-)

yozz84
07-11-2014, 14:20
Zdaje sobie sprawe i rozumiem argumenty tu przytaczane, w wiekszości sie z nimi zgadzam, mimo wszystko gdy ma sie dosc spory bagaż na plecach, to dokładanie 1,5kg + wage głowicy pistoletowej to juz jest jakis cieżar do noszenia, do tego dosc niewygodny... w tym roku byłem w tatrach z nim... pierwszy dzien targałem to "ustrojstwo" i po 30km miałem dosc... drugiego dnia został w samochodzie, a na szlak poszedłem bez, bo uznałem ze nie warto sie meczyc i robić sobie problem... dlatego szukam czegos niewysokiego, lekkiego i kompaktowego, co pozwoli postawic aparat na paru nogach a nie na ziemi czy kamiechach... strzelic jakis widoczek, cos z długim czasem lub po prostu pare osób na wycieczce... nie bedzie to używane az tak czesto, wiec dodatkowo nie wydać fortuny ;)

Myslę iż temat można zamknąc gdyz w poruszanym na poczatku wątku nie wnosi już nic nowego...
Dziękuje za wypowiedzi...