Zobacz pełną wersję : Jaka Lustrzanka do nagrywania?
ikerofot
05-11-2014, 12:02
Witam mam pytanie,
potrzebuję aparatu. Przedział cenowy to 1800 zł max.
Aparat ma być głównie przeznaczony do nagrywania wywiadów na ulicy i innych filmów na zewnątrz. W grę nie wchodzi za bardzo kamera, lustrzanki mają podobną rozdzielczość i są bardziej funkcyjne w tym przedziale cenowym. Chcę żeby była możliwość podłączenia mikrofonu.
Znajomi polecili mi Canona 600D - czy aparat będzie się dobrze nadawał do tej czynności? Czy może polecacie coś innego? Może Canona 700D? Jaka jest różnica w nagrywaniu. Wiem tylko, że coś z AF.
Jeśli już Canon 600D to pytanie. Filmy kręcone będą i rano i wieczorem - czy do filmów kręconych wieczorem muszę dokupić obiektyw? Czy do uzyskania naprawdę super jakości też polecacie jakiś inny obiektyw? Jak tak to prosiłbym o informacje jaki, w czym ten obiektyw pomoże i mniej więcej jaka cena.
Czy obiektyw Canona 50 f/1.8 nada się czy to bubel?
No i pytanie... kupić nowy czy można używany aparat? To znaczy czy te używane sprzedawane czasem mi nie padną po 2 miesiącach?
Proszę o poradę. Dziękuje i pozdrawiam Uśmiech
Różnica między 600D i 700D - tylko tyle, że jest możliwość użycia pesudo-AF w czasie nagrywania. W praktyce i tak trzeba ostrzyć ręcznie.
O ile przy wywiadach ostrzenie ręczne to żaden problem, bo osoby raczej się nie przemieszczają, tak przy "innych filmach" może się okazać niewykonalne.
Co do filmów kręconych przy małej ilości światła - tu Canon leży i kwiczy jeśli chodzi o APS-C. Dopiero 6D czy 5Dmk III dają rady.
Aby mieć w miarę dobrą jakość filmów, to nie można przekraczać ISO 1600. W Nikonie D5200 czy D5300 można użyć ISO 6400 i nadal mieć lepszą jakość nagrania niż dają Canony przy 1600.
Obiektywy - 50mm to się raczej do wywiadów nie nada. No chyba że będziesz je kręcił z odległości nie mniejszej jak 3-4m. Przy 2m może być problem aby zmieścić w kadrze całą głowę.
Tu raczej przydałoby się coś zdecydowanie szerszego.
Z jasnych stałek w Canonie nie znajdziesz nic taniego. Zostają zoomy f/2.8 od Sigmy - najtaniej używana 18-50/2.8 lub nowszy lepszy 17-50/2.8 OS, a stabilizacja przy filmach bardzo przydatna, bo bez niej to filmowanie ogranicza się do użycia statywu lub stabilizatorów (np. flycam).
Maciek N
05-11-2014, 16:05
Dlaczego nie kamera? Z tego co piszesz to właśnie kamera spełni Twoje oczekiwania, szczególnie jeśli chodzi o AF i jakość obrazka. W lustrzankach ustawia się ręcznie. Wyjątkiem jest Canon D70 ale jakość słaba i poza zasięgiem cenowym.
Niedawno kolega pokazał mi ujęcia z kamerki gopro w słabym świetle i szczęka mi opadła. Jest jakiś odpowiednik tej kamery w sony. Też pięknie filmuje.
Nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz. Jakość profesjonalna jak z kamer za kilkadziesiąt tyś. Nie wiem czy tam można podpiąć mikrofon ale to można załatwić jakimś rejestratorem i potem zmontować.
ikerofot
05-11-2014, 20:46
Ok zatem powiedzmy, że kamera. Moglibyście mi doradzić jaka? GOPRO odpada zdecydowanie. Kamera przeznaczona jest raczej do sportów i ma wąski kąt widzenia. Brak zoomu itd.
Może coś z typowych kamer, jaka?
Jeśli chodzi o gopro to się mylisz pisząc o wąskim kącie widzenia ;-)
W gorpo są do wyboru 3 kąty widznenia: ultra wide, medium i narrow
Zresztą sam zobacz http://youtu.be/RUJ54EXjNCM
Czyli nie dość, że masz szeroki kąt, to jeszcze są do dyspozycji 2 węższe, czyli taki trój-pozycyjny zoom :-)
adriansocho
06-11-2014, 01:26
Buahaha, GoPro ma wąski kąt widzenia? Ma o niebo szerszy od większości np. kompaktów i obiektywów do lustrzanek, a na pewno od 50/1.8, o którym piszesz w poprzednim poście:)
autor chyba przez pomyłkę napisał o tym wąskim kącie. poza tym potrzebuje obiektywu do wywiadów więc nie sądzę, że GoPro spełni jego wymagania. ja bym proponował zooma (coś w stylu 28-70) i jakieś dx body
ikerofot
06-11-2014, 10:58
Kamera GoPro zdecydowanie mi się przyda do innych nagrań, lecznie nada się do wspomnianych wywiadów. Lustrzanka jednak odpada zdecydowanie, ma kilka minusów które mi na początek nie przystają.
Myślałem o Panasonic HC-V750? Albo inną w podobnej cenie? Liczy się dla mnie dobra jakość obrazu w jasności i ciemności, stabilizacja, podłączenie mikrofonu. Reszta to zbędne bajery. Nie wiem czy to dobra kamera? Czy może doradzicie inny sprzęt? Limit 2000 zł.
http://filmowiec.pl/forum/
pozdrawiam
ikerofot
06-11-2014, 13:52
pozdrawiam
Na tym forum co mi wysłałeś nie mogę się zarejestrować. Na innych filmowych piszą: było, było poszukaj. Tylko, że... no nie było bo znaleźć nie mogę. Dlatego no proszę tutaj o poradę. Dzięki :)
Maciek N
06-11-2014, 13:53
pozdrawiam
Lub www.swiatobrazu.pl
i wszystko wiadomo:)
ikerofot
06-11-2014, 14:34
Dzięki. Napisałem już tam temat i czekam na odpowiedź.
Tutaj żadnych rad? :)