Zobacz pełną wersję : D80 & HOT/DEAD PIXEL vs. GWARANCJA
Witam.
Jestem swiezym posiadaczem D80 i choc przeszukalem forum, co prawda znalazlem kilka postow o hot/dead pikselach ale niestety fotki juz niedzialaja wiec nie wiem czy mam to samo. Aparat kupiony jakis tydzien temu po sprawdzeniu w Oanda Exif stan licznika Total Number ..... 1 - to chyba jest nowy. Od pierwszego zdjecia widoczne sa dwie male plamki tzn swicace sie kolorem albo zoltym albo bialym - zielonym. W programie DEADPIXELTEST po wykonaniu zdjec z zaslonietym oiektywem i w ciemnym otoczeniu w parametrach ISO 1600 - 400 czas od 30'' do 1/40 pokazuje mi 0 dead i w zaleznosci od 6 do 30 hot pikseli. Co powinienem zrobic z takim stanem rzeczy te plamki na zdjeciach denerwuja i to baaardzo bo sa widoczne juz przy niewielkim powiekszeniu.
Bardzo prosze wszystkich uprzejmych o rade w tej sprawie.
Pozostaje Ci chyba podesłać aparacik do serwisu, co nie jest miłe.
Czy w takim razie serwis to tylko Warszawa????
Czy w Krakowie nie ma jakiegos punktu zeby mi go sprawdzili przed odeslaniem???
Zapomnialem dodac ze jeszcze nie podbilem gwarancji w sklepie gdzie kupowalem i czas ma na podbicie jej do jutra.
Czy moge w takim razie zadac wymiany body???
Ja bym próbował wymienić.
Jesli mialbym wymieniac w sklepie to w jaki sposob obalac mit o ilosci pikslei niepodlegajacych reklamacji, gdzie to moze byc napisane aby wytracic sprzedawcy argument z reki. Gdzies jest napisane ze jesli kupuje nowy towar to ma on byc wolny od jakichkolwiek wad i usterek czy to wystarczy?? Jak reaguje serwis NP na takie plamki na zdjeciach?
Czy ktos z Was mial juz taki podobny przypadek i jak to sie skonczylo??
Prosze o pomoc bo do jutra mam czas na podbicie gwarancji i nie chce czegos sknocic.
Szybszy26
03-05-2007, 13:18
Jeśli nie podbiłeś to powinni Ci wymienić na nowy. Najlepiej uderzaj do sklepu i zobacz co powiedzą. Jak daleko zawsze możesz zadzwonić czy jest sens jazdy. Jak nic z tym nie zrobią to pozostaje tyko serwis.
Pozdrawiam
david555
03-05-2007, 13:19
Jest absolutna podstawa do wymiany sprzętu o ile nie minęły ustawowe 10 dni od zakupu.
Co do dead poxeli, to na wyświetlaczu mogą się zdarzyć, ale matryca powinna być pozbawiona widocznych mankamentów i każda tego typu sprawa jest podstawą do wymiany sprzętu na pozbawiony wad lub naprawy gwarancyjnej.
Zbigniew
03-05-2007, 13:29
W programie DEADPIXELTEST po wykonaniu zdjec z zaslonietym oiektywem i w ciemnym otoczeniu w parametrach ISO 1600 - 400 czas od 30'' do 1/40 pokazuje mi 0 dead i w zaleznosci od 6 do 30 hot pikseli.
Napisz dokładnie dla jakich parametrów jakie masz wyniki. Od razu możesz zapomnieć o czasach kilku sekund i wysokich ISO, bo wtedy zawsze wylezą walnięte piksele. U mnie były na ISO 1600 i czasach rzędu 1-2 sekund - ale ile razy robisz tak zdjęcia ? Jeżeli nie wyłażą Ci na normalnych czasach i sensownych ISO, to można je olać. W przeciwnym wypadku serwis - mapują za darmo.
Zbigniew
03-05-2007, 13:31
Jest absolutna podstawa do wymiany sprzętu o ile nie minęły ustawowe 10 dni od zakupu.
Co do dead poxeli, to na wyświetlaczu mogą się zdarzyć, ale matryca powinna być pozbawiona widocznych mankamentów i każda tego typu sprawa jest podstawą do wymiany sprzętu na pozbawiony wad lub naprawy gwarancyjnej.
Matryca wolna od deadów i hotów ? Myślę, że jedna na milion może taka być. Reszta ma walnięte piksele, które w większości są mapowane podczas produkcji. Resztę trzeba mapować w serwisie.
david555
03-05-2007, 13:50
Napisałem: widocznych wad, a nie takich, które ujawniają się podczas ekstremalnych testów.
Co do parametrow zdjec:
1. ISO 800 czas 1/40s, F3,5 - 0 daed pixels / 10 hot pixels
2. ISO 1600 czas 1/40s, F3,5 - 0 daed pixels / 10 hot pixels
3. ISO 400 czas 1/40s, F3,5 - 0 daed pixels / 6 hot pixels
4. ISO 1600 czas 1s, F3,5 - 0 daed pixels / 8 hot pixels
5. ISO 800 czas 1s, F3,5 - 0 daed pixels / 5 hot pixels
6. ISO 400 czas 1s, F3,5 - 0 daed pixels / 0 hot pixels
7. ISO 1600 czas 10s, F3,5 - 0 daed pixels / 11 hot pixels
8. ISO 800 czas 10s, F3,5 - 0 daed pixels / 5 hot pixels
9. ISO 400 czas 10s, F3,5 - 0 daed pixels / 5 hot pixels
10. ISO 1600 czas 30s F3,5 - 0 dead pixels / 41 hot pixels
11. ISO 800 czas 30s F3,5 - 0 dead pixels / 9 hot pixels
12. ISO 1600 czas 30s F3,5 - 0 dead pixels / 7 hot pixels
Wiem ze te trzy ostatnie to szczyt onanizmu ale jak czytam forum i widze ze macie po okolo 2 no moze 3 hot piksele to mysle ze cos u mnie nie tak.
Zdjecia robilem w nocy w ciemnym pokoju (zgaszone swiatlo zasloniete okno, z dekielkiem na obiektywie.
Co myslicie o takich wynikach testu??
Szczerze nie przejmowal bym sie tym gdyby nie te dwa chyba piksele ktore widac na kazdej fotce normalnie zrobionej tj. bez dekla:).
Co moge z tym zrobic??
Z gory dziekuje za wszelaka pomoc.
Zbigniew
03-05-2007, 14:03
To już jest syf. Sprawdź jeszcze tylko, czy na fotkach widać te piksele (bo program czasami kłamie). Pewnie widać, tak więc weź sprzęt oraz przykładowe fotki na jakimś nośniku i wymieniaj, reklamuj, walcz.
Jak się nie uda, to zostaje serwis.
david555
03-05-2007, 14:04
Tak jak poprzednik mówi rób co można, aby puszkę wymienić.
Mam jeszcze jedno pytanie wielkosc bufora w D80 podcas zdjec pokazuje mi ze ma wolne miejsce na okolo 5 zdjec tj. r05 jak wiec robic zdjecia seryjne w instrukcji pisza o 100??
A co do pikslei to na normalnych zdjeciam bez dekla moga byc dead i hot oiksele czy tez ich nie powinno byc?
Za te pytanie znawcow tematu przepraszam ale jeszcze jestem zielony a dluuuugo czekalem na mojego pierwszego nikona.
To już jest syf. Sprawdź jeszcze tylko, czy na fotkach widać te piksele (bo program czasami kłamie). Pewnie widać, tak więc weź sprzęt oraz przykładowe fotki na jakimś nośniku i wymieniaj, reklamuj, walcz.
Jak się nie uda, to zostaje serwis.
Programy bardzo często kłamią. Martwe piksle pozostawiają wokół siebie "halo" i to "halo" często jest mylone z martwym pikslem. Ja bym obstawiał, że wyniki spokojnie można przez 5 podzielić.
A co do pikslei to na normalnych zdjeciam bez dekla moga byc dead i hot oiksele czy tez ich nie powinno byc?
Za te pytanie znawcow tematu przepraszam ale jeszcze jestem zielony a dluuuugo czekalem na mojego pierwszego nikona.
Jaknajbardziej mogą być na normalnych zdjęciach. Nawet przy czasach rzędu 1/60 i ISO 100. Ja ze swoim D200 niecały tydzień po zakupie poszedłem do serwisu i zmapowali mi piksle od ręki. I mam świety spokój. Nie ma apraratu bez martwych piksli. Są tylko takie bez zmapowanych piksli.
Skąd wziąłeś taka informację?
Tylko zakupy wysylkowe dają mozliwość zwrotu towaru nie noszącego jakichlkolwiek, nawet najmniejszych śladów użytkowania w terminie 10 dni od zakupu i nie dotyczy to sytuacji, gdy sprzęt wykazuje wady, wręcz przeciwnie.
Np. bardzo znana hurtownia Aster-foto przyjmuje tzw 10-dniowe zwroty towarów tylko w przypadku, gdy nie byl on wyciągany z pudełka - informacja w 100% wiarygodna, a jezeli ktos nie wierzy niech zada pytanie Panu Piotrowi Sawickiemu - odpowiedzialnbemu w firmie Aster-foto za sprzedaz internetową.
david555
03-05-2007, 15:38
Szanowny kolego!
Powoływanie się na stosunki panujące w jednej firmie i próba uczynienia z tego reguły jest co najmniej niestosowna, a 10-cio dniowy termin służy w większości firm właśnie temu, czemu ma służyć, czyli zwrotowi towaru bez podania przyczyn (oczywiście w tym wypadku nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie wspominał o wadach towaru).
Wspomniany 10-cio dniowy termin dotyczy nie tylko sprzedaży internetowej, ale jest praktykowany powszechnie przez bardzo wiele podmiotów zajmujących się handlem (nie tylko elektroniką).
o ile mi wiadomo a pracuje w PTC i zajmuje sie rowniez sprzedaza wysylkowa to gdy klient kupi telefon z umowa z salonu nie moze nic juz zrobic nawet na drugi dzien /widzialy galy co braly/. gdy kupi przez kuriera ma 10 dni na odwolanie sie. mysle ze jest podobnie w przypadku w/w.
obym sie mylil...i byla mozliwosc wymienienia bez wniku w szczegoly.
robin102
03-05-2007, 16:01
Hot piksele nie są podstawą do wymiany sprzętu , Dead piksele oczywiście , ani jednej sztuki nie powinno być. Serwis Ci zmapuje i po kłopocie jak bys nie wymienił.
david555
03-05-2007, 16:02
Jest taki dobry zwyczaj, nie kupować w firmach, które nie stosują elementarnych zasad sprzedaży co do umownego terminu zwrotu towaru. Jeżeli ktoś nie stosuje się do tej zasady, to niestety sam jest sobie winien swojego problemu. Pytać, pytać i jeszcze raz pytać. Jakbyście nie kupowali w firmach, w których zwroty są niemożliwe, to owe firmy musiały by zmienić swoje podejście do klientów, a tak jest jak jest.
D_Z_I_A_D_E_K
03-05-2007, 16:03
interesujące:confused:
mógłbyś podać podstawę prawną
david555
03-05-2007, 16:08
interesujące:confused:
mógłbyś podać podstawę prawną
Słowo ustawowe jest zastosowane w tym kontekście, jako zwyczajowe i nic poza tym. A co do innych wyjaśnień, to patrz wyżej.
D_Z_I_A_D_E_K
03-05-2007, 16:23
Słowo ustawowe jest zastosowane w tym kontekście, jako zwyczajowe i nic poza tym. A co do innych wyjaśnień, to patrz wyżej.
wiec nie wprowadzaj ludzi w błąd.
ustawowe to mogą być odsetki lub dzień ustawowo wolny od pracy, a tak to zaraz wszystko będziemy mieli ustawowe.
Wspomniany 10-cio dniowy termin dotyczy nie tylko sprzedaży internetowej, ale jest praktykowany powszechnie przez bardzo wiele podmiotów zajmujących się handlem (nie tylko elektroniką).
Podaj przez jakie.
Sklepy stałyby się wypożyczalniami.
10-cio dniowy termin służy w większości firm właśnie temu, czemu ma służyć, czyli zwrotowi towaru bez podania przyczyn (oczywiście w tym wypadku nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie wspominał o wadach towaru).
Tylko sprzęt jak wczesniej napisałem nie może nosić żadnych, nawet najmniejszych sladów uzytkowania - np rozpakowana bateria, odlepione naklejki, plomby, rozpakowany pasek, kable, oprogramowanie itd.
Wielkie dzieki za porady.
Zobaczymy jutro co sie bedzie dzialo i co uda mi sie ustalic w sklepie. Nie wiem czy chce sie rozstawac na min. 2 tygodnie z moim d80 - fajna pogoda sie szykuje i okazje do strzelania fotek. Ciekaw jestem jak zareaguje sprzedawca - fajny gosc gadalismy przy zakupie mowil ze sam uzywa d70 to moze bedzie mnie rozumial dlaczego tak panikuje.
A na dzis to walic te piksele ide se popstrykac penych chlopcow dosc ruchliwych jak na 3 lata.
Zbigniew
03-05-2007, 17:02
Lepiej nie idź. Szansa na wymianę sprzętu jest odwrotnie proporcjonalna do liczby zrobionych zdjęć. Wiem z własnego doświadczenia.
Co do parametrow zdjec:
2. ISO 1600 czas 1/40s, F3,5 - 0 daed pixels / 10 hot pixels
4. ISO 1600 czas 1s, F3,5 - 0 daed pixels / 8 hot pixels
5. ISO 800 czas 1s, F3,5 - 0 daed pixels / 5 hot pixels
6. ISO 400 czas 1s, F3,5 - 0 daed pixels / 0 hot pixels
7. ISO 1600 czas 10s, F3,5 - 0 daed pixels / 11 hot pixels
8. ISO 800 czas 10s, F3,5 - 0 daed pixels / 5 hot pixels
9. ISO 400 czas 10s, F3,5 - 0 daed pixels / 5 hot pixels
10. ISO 1600 czas 30s F3,5 - 0 dead pixels / 41 hot pixels
11. ISO 800 czas 30s F3,5 - 0 dead pixels / 9 hot pixels
12. ISO 1600 czas 30s F3,5 - 0 dead pixels / 7 hot pixels
Czy naprawdę takie wartości przy takich czułościach oznaczają wadliwą matrycę? tam jest ponad 10 milionów pixeli. Być może to szumy, które są w ten sposób odczytywane przez program do badania hot/dead?
Lepiej nie idź. Szansa na wymianę sprzętu jest odwrotnie proporcjonalna do liczby zrobionych zdjęć. Wiem z własnego doświadczenia.
dokladnie!
widzialy galy co braly... testy bylo robic w sklepie.
Zbigniew
03-05-2007, 17:11
Czy naprawdę takie wartości przy takich czułościach oznaczają wadliwą matrycę? tam jest ponad 10 milionów pixeli. Być może to szumy, które są w ten sposób odczytywane przez program do badania hot/dead?
No właśnie. Meggie, zobacz na fotki. Albo my zobaczymy - możesz wrzucić na jakiś serwer i komisja NF sprawdzi :) Komisje są ostatnio bardzo modne.
Komisje są ostatnio bardzo modne.
hehe masz poczucie humoru :) :)
zwlaszcza nasze parlamentarne...
Zbigniew
03-05-2007, 17:19
No właśnie.
A w temacie - doświadczenie uczy, że kupując sprzęt, należy go na maksa testować lub dogadać się ze sprzedającym do warunków (np. zamiany). Pamiętam jak kupowałem Sigmę 30/1.4 - cały weekend siedziałem w sklepie i katowałem obiektyw. I opłaciło się - był ostry, łapał w punkt, ogólnie był super. Inna sprawa, że już go nie mam :( Tak czy owak - testowanie i upierdliwość popłaca.
No tak poczekam do jutra z tym foceniem chlopakow albo jeszcze dluzej jesli serwis.
Co do testowania w sklepie to moze i racja ale jak to wykonac bez swojego laptopa. A i jeszcze jedno aparat ktory kupilem, co mowielm na poczatku, chyba byl nowy bo po pierwszych zdjeciach w Opandzie pokazal mi Total Number of Shutter Releases for Camera: 1
Wiec dalsze testowanie zrobilem juz w domku - w koncu nowy aparat nie powinien miec wad prawda??
Zbigniew
03-05-2007, 17:51
No to prawda, że nie zawsze można swobodnie testować.
Odnośnie klapnięć lustra - jest to o tyle ważne, że sprzedawcy rzadko kiedy chcą wymieniać puszki, które mają naklepane ileś (więcej niż trochę, czyli bardzo mało) zdjęć. Dlatego jak nie musisz to nie rób. Z kolei dla serwisu liczbe zdjęć nie jest istotna.
no nie powinien... a jak ma wady to serwis ! licz sie z taka odpowiedzia.
wiesz kwestia jak podejda do tego kolesie u ktorego kupowales.
Jesli by sie cos Komus przypomnialo z dorbych rad dla Konsumetna zeby sprzedawca go nie splawil to baaaardzo prosze o takie rady jutro ide do sklepu i walcze o wynikach poinformuje jutro wieczorem. Mam nadzieje ze jeszcze cos mi podpowiecie - DZIEKUJE!!!
-nie ma czegos takiego jak zwrot czy wymiana w warunkach zakupu normalnego.
-możesz powołać sie na niezgodność z umową do pół roku po zakupie masz szerokie uprawnienia ale hot/dead pixele są dopuszczalne w matrycach i jest na to jakas norma ISO (nie to ISO z aparatu ;) ) ile moze mieć matryca jak blisko obok siebie itp, a oczywiscie dane z takiego programu nie sa zadną podstawą roszczenia .. najlepiej zadzwonić do Nikon polska czy cotam macie i sie dowiedzieć jak to jest z tym
-jesli powołasz sie na niezgodnośc towaru z umową (to zupełnie inna droga niż gwarancja) a sprzedawca cie oleje to wyciagnij telefon (musisz mieć wczesniej nr tel.) i przy gościu zadzwoń do federacji konsumenckiej podajać że taki a taki sprzedawca w w takiej a takiej sprawie cię olewa i nie ma zamiaru wywiazać sie z umowy kupna sprzedaży (niezgodność towaru wynika z ustawy i jest zawsze nadrzedna do gwarancji) tylko musisz miec pewnoś o owej niezgodnosci .... i oczywiscie dokument zakupu (pardagon) jesli kupowałes na firme uprawnienia sa nieco inne i musisz sie z nimi zapoznac we własnym zakresie
-zostw to w spokoju ja w swoim 1 sprzecie miałem wiele hotow/deadów tak że zdięcie dekla wygladalo jak wielka mgławica ;) nigdy nie widzialem tego na fotkach ... może 1 raz zasteplowałem czerowny punkcik w PS ... rob fotki i zostaw tę histerię daleko za sobą ... to naprawde nie ma znaczenia
zara sobie zrobie testa w moim prawie nowym 30D pewnie bedzie cała chmara a ja i tak to oleje ;)
fader_audio
06-05-2007, 15:12
tak przy okazji jak zrobić taki test, w jpg czy w raw??? jeśli jpg to oczywiście wyłączyć odszumianie, czy któs może podać jaka jest norma czyli ile tych hotów może być przy jakich iso i jakich czasach??? sam jestem ciekawy jak to umnie wygląda z góry dzięki.
Mati_007
06-05-2007, 15:25
Jeżeli chodzi o roszczenia z tytułu niezgodności, to dzwonienie do federacji nic nie da. Musisz napisać pismo opisujące usterkę oraz twoje oczekiwania. Następnie sprzedawca ma 14 dni roboczych na ustosunkowanie się do twoich oczekiwań.
fader_audio
06-05-2007, 15:29
dokładam wyniki mojego testu MAGGIE porównaj sobie. fotki jpg nr długich czasów off, nr wysokie iso off, oto wyniki:
1 - 1/40sec
iso 400 - 5hot
iso 800 - 5hot
iso 1600 - 6hot
2 - 1sec
iso 400 - 0hot
iso 800 - 1hot
iso 1600 - 2hot
jak widać wynikie są troche dziwne dlaczego dla dłuższych czasów mam mniej hotów??? czyżby aparat sam odszumiał na czasach powyżej np 1/2 lub 1 sec????
Może to zależy od temp matrycy, tylko że fotki na dłuższy czas robiłem póżniej.
Witam.
Nie moglem wczesniej sie odzywac - praca - trudno sie mowi.
W piatek rozmawialem ze sprzedawca mojego body pokazalem mu fotki z widocznymi dwoma plamkami i opisalem problem.
Bez namyslu sprzedawca odpowiedzial mi ze aparat podlega wymianie jako reklamacja przed sprzedaza i jutro mam sie zglosic po odbior nowego body d80.
To baaardzo mile ze strony tegoz sprzedawcy - zobaczymy jutro wieczorem jak juz odbiore nowe body i jak sie bedzie zachowywalo podczas robienia zdjec.
Za dotychczasowe rady - WIELKIE DZIEKI.
Mam nadzieje ze wszystko zakoczny sie pomyslenie dla mnie i juz jutro bede w pelni zadowolony z mojego aparaciku.
fader_audio
08-05-2007, 01:35
MAGGIE mam pytanie czys przedawca po zobaczeniu 2 hot pikseli na fotce stwierdził że może ci wymienic body????
jakie parametry tej fotki były??? czyli iso i czas naswietlania, jestem ciekawy bo u mnie to chyba tez za dobrze nie wygląda???
Pokazałem sprzedawcy kilka fotek zrobionych na szybko. Na kazdym zdjeciu widoczne byly hot'-y w tych samychmiejscach i swiecily sie jak ......... wiesz jak co. Nie zadawalem wiecej pytan sprzedawca sam powiedzial mi ze to faktycznie jest do bani i trzeba body wymienic. Nie mialem podbitej gwarancji wiec powiedzial mi ze zrobi wszystko zeby to byla wymiana przed sprzedaza, tzn. tak jak gdybym testowal go u nich w sklepie i doszedl do wnisoku ze chce inne body. Nie dopytywalem go wiec o wiecej rzeczy. Zabral body spisal protokol, kazal dzwonic w poniedzialek tj. wczoraj - zadzwonilem dowiedzialem sie ze nowe body jest w drodze do Krakowa i dzisiaj najprawdopodobniej bede go mogl odebrac po poludniu.
ja sie ucieszylem i polecam tego sprzedawce www.fotopanorama.pl. Super sklep i mila obsluga.
fader_audio
08-05-2007, 11:57
dzięki ja ide dzisiaj do sklepu ale z inna rzecza, moj mial natrzaskane troche zdjec jak go kupilem a hoty tez mi sie czasem pokazuja czasem nie, ale jak juz sie pokaze to jeden. pzdr.
fader_audio
08-05-2007, 12:07
mam jeszcze jedno pytanko. jeżeli chodzi o hoty to normalnie u Ciebie było widać czy w 100% crop. sprawdzałem przed chwilą i na niektórych owszem mam hoty ale w powiększeniach jak narazie to nie zauważyłem by było widać jakiegos w normalnych przeglądaniu fotki.
Witam po dluzszej przerwie - brak kompa.
Perypetie z body sie wrszcie skonczyly. Teraz jestem szczesliwym posiadaczem nowego D80 i jestem jeszcze bardziej niewyspany.
WIELKIE dzieki za wszystkie porady - to forum to super sprawa - jeszcze raz DZIEKUJE.
Mam jeszcze jedno pytanie wielkosc bufora w D80 podcas zdjec pokazuje mi ze ma wolne miejsce na okolo 5 zdjec tj. r05 jak wiec robic zdjecia seryjne w instrukcji pisza o 100??
bufor sie tez zwalnia bo aparat zapisuje caly czas na karte, im szybsza karta tym predzej sie tez wyproznia. no i 100 dotyczy jpegow raczej
fader_audio
26-05-2007, 12:34
to fajnie ze wymienili ci aparat na nowy ze względu na hot piksel, widze właśnie że jakoś sprzedawcy wreszcie zaczynają szanować klientów.
ja mam takie plamki gdzie niegdzie na lcd bo wykonaniu niektorych zdjec takie, ktore migaja ... nie wiem co to jest.. mam nadzieje tylko, ze nic zlego ... moglby ktos mi powiedziec o co chodzi? czy to tez cos ma wspolnego z pixelami? prosze o odp
Litości... RTFM.
Te "błyskające piksele" pokazują przepały na zdjęciach
GrzegorzPPP
13-08-2007, 16:31
przyciskiem nawigacyjnym w lewo/prawo naciśnij
tak myslalem.. dzieki dobry czlowieku .. no tak nie ma to jak przeczytac instrukcje ;)
A co to za program?
Mi np w DEADPIXELTEST pokazuje że w ISO 100 czas 1/400s, F5,6 - 3736 daed pixels / 8902800 hot pixels :) chyba cos nie tak :)
Mi np w DEADPIXELTEST pokazuje że w ISO 100 czas 1/400s, F5,6 - 3736 daed pixels / 8902800 hot pixels :) chyba cos nie tak :)
:mrgreen: Twoja puszka najwyraźniej jest gorąca.
No to policzyłes sobie wielkość matrycy ;-)
Testuje się na zdjeciu zrobionym w ciemnym pomieszczeniu z zasłoniętym obiektywie, a nie z widoczkiem ;-P
to przy jakiej liczbie hot-ów można walczyć o wymianę puszki?