Zobacz pełną wersję : Czy jest sens błyskania sb-900 przez okte 120 cm?
stanseba
05-11-2014, 01:41
Czy jest sens błyskania sb-900 przez okte 120 cm? Na jaką odległość doświetli przez nią SB-900 na pełna moc?
jacek_wozniak
05-11-2014, 11:51
w nocy na łące przy 1.4 na ISO 3200 to pewnie z kilkanaście, a może kilkadziesiąt metrów sięgnie
Tak dużej okty raczej nie wypełnisz światłem. Przy 90cm już widać wyraźny spadek jasności ku brzegom.
Co do mocy - trzeba odjąć jakieś 7-8EV (może nawet więcej).
SB-900 z wbudowanym dyfuzorem ma LP=17m, więc z oktą możesz uzyskać moc ok LP=1-1.5m przy ISO 100.
Tak więc w dzień jako lekkie doświetlenie może starczy mocy przy odległości do 2m. Jako główne światło, to nie więcej jak 1m.
W nocy przy ISO 3200 LP wzrośnie od jakiś 5.5-8m (przy f/1.0). Przy f/2.0 połowa tej odległości.
jacek_wozniak
05-11-2014, 15:48
Co do mocy - trzeba odjąć jakieś 7-8EV (może nawet więcej).
aż tyle? jeżeli błyśnie w srebrny tył, żeby wypelnić całość, która wyjdzie przodem to moze, ale jak ma się przebić tylko przez np jedną warstwę dyfuzyjną to odejdzie 2-4 EV chyba... zależy od grubości materiału dyfuzyjnego
aż tyle? jeżeli błyśnie w srebrny tył, żeby wypelnić całość, która wyjdzie przodem to moze, ale jak ma się przebić tylko przez np jedną warstwę dyfuzyjną to odejdzie 2-4 EV chyba... zależy od grubości materiału dyfuzyjnego
Niestety aż tyle.
Mam soft reporterski 60x60 i on zabiera ok 4 EV (ponad 5EV z gridem).
Sprawdzałem też oktę 90cm u znajomego - ok traci się 6 EV, a im większy dyfuzor tym większa strata.
Przez jeden dyfuzor nie ma co używać. Obszar świecenia będzie dużo mniejszy.
RobertMiernik
05-11-2014, 17:45
Używam SB-900 z oktą 120cm, do portretu przy ujęciach od pasa w górę i bliższych radzi sobie idealnie o ile nie chcesz robić zdjęć z południowym letnim słońcem w kontrze, wtedy trzeba się ograniczać do ciasnych główek...
stanseba
06-11-2014, 02:46
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Pytałem, bo nie wiem czy jest sens kupować mocowanie bowens do lamp reporterskich.
SB-900 z tą oktą to jako dodatkowe światło, za główne robić będzie BD ze studyjna 600W.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Pytałem, bo nie wiem czy jest sens kupować mocowanie bowens do lamp reporterskich.
SB-900 z tą oktą to jako dodatkowe światło, za główne robić będzie BD ze studyjna 600W.
A jakim kolorem i czym jest ta okta wypełniona? Dziwię się że nie padło to pytanie bo jej wypełnienie w takich przypadkach to zasadnicza sprawa
Sent from my amazing iPhone 6+
stanseba
07-11-2014, 18:54
Bialy podwojny dyfuzor.
RobertMiernik
07-11-2014, 19:42
alfowi o tył raczej chodziło - ale to nie ma znaczenia większego.
Tzn gdyby mierzyć światłomierzem to tak ale w praktyce pomijalne przy błyskaniu lampą reporterską, to nie studyjna z wysuniętą lampą, tylko wybitnie waląca do przodu reporterska...
stanseba
07-11-2014, 20:01
Tył srebrny.
MichalC.
07-11-2014, 22:03
zależy też w jakiej odległości będzie palnik od powierzchni odbijającej - potrzebujesz większej mocy zbliżasz do srebrnego (tracisz za to powierzchnie).
Tu chodzi o okte studyjną - niea zbliżania i oddalania od powierzchni odbijającej.
Natomiast to jaką ta powierzchnia jest, ma zawsze znaczenie. Część światła odbija się od dyfuzora i to czy jest biała czy srebrna i jaka srebrna ma znaczenie.