Zobacz pełną wersję : Monitor LG 29EA93-P warto rozważyć?
MackEstrite
04-11-2014, 19:13
Witam,
mam pytanie dotyczące monitora LG 29EA93-P (http://www.x-kom.pl/p/150041-monitory-lcd-led-29-lg-29ea93-p-ips-hdmi-dvi.html#)
Czy warto go rozpatrywać, jako monitor dla amatora, który zajmuje się fotografią tylko hobbystycznie? Na dzień dzisiejszy korzystam z budżetowego monitora z matrycą TN... tutaj z kolei spodziewam się (być może naiwnie) zauważalnej poprawy ze względu na zainstalowaną matrycę IPS.
Wiem, że nie jest to sprzęt profesjonalny sygnowany przykładowo logiem EIZO, ale obawiam się że w zbliżonej cenie (do 1500zł) nawet ten z markowym logiem może być podobnej jakości, a być może i gorszy jako, że natknąłem się na monitory wspomnianej marki z matrycami TN.
Kusi mnie Cena, Rozmiar i IPS, z drugiej jednak strony wydać te pieniądze i się rozczarować, to jednak wolę dołożyć do obiektywów i dalej kleić prywatne kotlety na obecnym monitorze ;)
Uprzedzając pytania, tak zapoznałem się z wpisem Lista godnych uwagi monitorów LCD (za rozsądną i nierozsądną cenę) (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374)
Nie wiem jak matryca, ale 21:9, 2560 x 1080 i 29" ?
Nie bardzo widzę to do normalnej pracy jezeli mam być szczery.
siedemczwartych
04-11-2014, 21:32
IPS ipeesowi nierówny.
Chcesz monitor do obróbki zdjęć....? Masz do wyboru EIZO i NEC (kolejność alfabetyczna).
I cokolwiek będziesz myślał i robił to za pół rok, za rok czy dwa i tak sprzedaż każdy jaki kupiłeś inny i kupisz Eizo lub Nec (kolejność alfabetyczna).
MackEstrite
04-11-2014, 22:15
Akurat obszar roboczy bardzo mi pasuje, w tej chwili pracuje przy rozdzielczości 1920 x 1080 i brakuje mi "szerokości". Więc albo taką panorama, albo zestawię sobie 2 ekrany - wszak na "panel z narzędziami" nawet tani monitor się nada świetnie ;)
Tylko po prostu zastanawiam się czy wspomniany Eizo/Nec w tej cenie nie będzie jakąś porażką, bazującą tylko na magii marki, nie dając nic więcej niż masówki w podobnej cenie. Jeszcze gdybym zarabiał/planował w przyszłości zarabiać na tym sprzęcie, to nie byłoby wątpliwości, ale tak, do domowych zastosowań? Oczywiście marka Eizo brzmi dumnie, jednak kiedy patrzę na ceny ich monitorów, a budżet jakim dysponuje, wystarcza na najtańsze produkty z ich oferty, to mam pewne obawy...
Sprzęt Eizo ma ceny adekwatne do jakości, tu nie ma żadnego picu.
Do multimediów możesz brać tego LG: http://www.lg.com/us/monitors/lg-29EA93-P-led-monitor .
Jestem informatykiem.
W pracy mamy baaardzo dużo monitorów 24 calowych Samsungu.
Oraz kilka LG 24 calowych z IPS.
Moim zdaniem te LG są całkiem ok.
Po pierwsze IPS ma szersze kąty i ogólnie lepiej się sprawuje w jasnych pomieszczeniach.
Po drugie różne modele Samsunga miewały baaardzo rozjechane kolory.
Tzn. były między nimi duże różnice pomiędzy modelami.
Przy LG tych co kupowaliśmy za 600zł brutto były nawet karteczki z wykresem ich kalibracji.
Jestem prawie pewny, że Eizo ma matryce od LG w tych modelach co używają IPSu.
Eizo ma oczywiście lepsze wykonanie.
Jestem informatykiem.
Po pierwsze IPS ma szersze kąty i ogólnie lepiej się sprawuje w jasnych pomieszczeniach.
Przy LG tych co kupowaliśmy za 600zł brutto były nawet karteczki z wykresem ich kalibracji.
To jakie są matryce, to jeden z mniejszych problemów.
Ważniejsze jest ich oprogramowanie i wysterowanie.
Ktoś tu na forum wrzucił kuedyś przykład "kopiowania" Eizo - czyli ta sama matryca, chyba nawet ten sam sterownik, ale z fabrycznym ustawieniem... efekty były opłakane.
siedemczwartych
05-11-2014, 15:53
Jestem informatykiem.
Dobrze, że to pokreśliłeś: "jestem informatykiem".
Zapewniam Cię, że żaden inny monitor niż Eizo i Nec nie spełniają wymagań fotografa.
Ale jak ktoś sie upiera by kupić monitorek za 1000 to nikt nikomu nie zabroni.
Tylko prośba do autora wątku by sobie go zapisał i za 2 lata (mam nadzieję, że dużo wcześniej) przyznał, ze zrobił głupotę kupując LG i teraz (czyli w przyszłości) kupuje PRAWDZIWY monitor do zdjęć czyli Eizo lub Nec :)
MackEstrite
05-11-2014, 20:44
Ubolewam, że nie mogę zestawić obok siebie kilku różnych monitorów by je porównać ze sobą i z pełną świadomością wszystkich wad i zalet wybrać ten "najlepszy". Życie mnie nauczyło, że marka i cena nie zawsze się przekładają na jakość. Logicznie rozpatrując markowy monitor za 1500 zł (jeden z najtańszych w ofercie producenta) musi być znacząco gorszy od tego za 5-6 tys bo inaczej zabiłby całą sprzedaż sprzętu high end'owego, nie wiem tylko czym i jak bardzo. Może jest tu na forum ktoś kto korzysta z "tańszych" ekranów Eizo/Nec i jest w stanie potwierdzić ich "legendarną" jakość, bo niestety, kiedy w opisach monitorów widzę wstawki typu "idealny dla graczy" automatycznie zapala mi się czerwona lampka ostrzegająca, że to chyba nie to czego szukam.
Na szczęście zakup ekranu nie jest pilną, gardłową sprawą, więc spokojnie może poczekać miesiąc, dwa, sześć. Mogę oczywiście rozbić świnkę skarbonkę, wyciągając kolejne zaskórniaki i kupić ekran za 2-3 tys. Z tym, że zastanawiam się, czy jako amator hobbysta, nie będę przypadkiem wyglądał jak "wujek Stefan u cioci Teresy na imieninach, wyciągający D4S, by zrobić kilka zdjęć przy kotlecie". Nie sztuką wszak jest przepłacić za coś, z czego się nie będzie korzystało i posiąść monitor z chęci posiadania, dla samego miecia czy mania? Nie będę ukrywał, że jednak to jest dla mnie dużo pieniędzy, które mógłbym spożytkować na wiele innych rzeczy...
Nie wiem czy czytałeś wątek kolegi Tom01 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374, jest tam lista godnych uwagi monitorów za różne pieniądze. W ostatnim poście jest link do aktualizacji listy. Może pomoże :)
EDIT: Tutaj Tom01 opisuje dlaczego takie, a nie inne bierze pod uwagę (http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152&p=721#p721)
siedemczwartych
06-11-2014, 09:06
Ubolewam, że nie mogę zestawić obok siebie kilku różnych monitorów by je porównać ze sobą i z pełną świadomością wszystkich wad i zalet wybrać ten "najlepszy". Życie mnie nauczyło, że marka i cena nie zawsze się przekładają na jakość. Logicznie rozpatrując markowy monitor za 1500 zł (jeden z najtańszych w ofercie producenta) musi być znacząco gorszy od tego za 5-6 tys bo inaczej zabiłby całą sprzedaż sprzętu high end'owego, nie wiem tylko czym i jak bardzo. Może jest tu na forum ktoś kto korzysta z "tańszych" ekranów Eizo/Nec i jest w stanie potwierdzić ich "legendarną" jakość, bo niestety, kiedy w opisach monitorów widzę wstawki typu "idealny dla graczy" automatycznie zapala mi się czerwona lampka ostrzegająca, że to chyba nie to czego szukam.
Na szczęście zakup ekranu nie jest pilną, gardłową sprawą, więc spokojnie może poczekać miesiąc, dwa, sześć. Mogę oczywiście rozbić świnkę skarbonkę, wyciągając kolejne zaskórniaki i kupić ekran za 2-3 tys. Z tym, że zastanawiam się, czy jako amator hobbysta, nie będę przypadkiem wyglądał jak "wujek Stefan u cioci Teresy na imieninach, wyciągający D4S, by zrobić kilka zdjęć przy kotlecie". Nie sztuką wszak jest przepłacić za coś, z czego się nie będzie korzystało i posiąść monitor z chęci posiadania, dla samego miecia czy mania? Nie będę ukrywał, że jednak to jest dla mnie dużo pieniędzy, które mógłbym spożytkować na wiele innych rzeczy...
Z uporem maniak będę pisał to samo. Jesli chcesz monitor do obróbki zdjęć to masz do wyboru tylko te dwie marki. Tu nie chodzi o logo firmy na monitorze tylko o to, że tylko te dwie firmy robią monitory z myślą o kolorach, profilowaniu, jednorodności wyświetlania, podświetlenia, odwzorowania barw itp.
miałem rocznego NEC P242W, którego z przebiegiem 2000 h sprzedałem za ok 2000.
To jest niższa półka bez szerokiego gamutu, ale dla fotografa, który robi zdjęcia do neta i odbitek sRGB w zupełności wystarcza.
Ps. na imię mam Stefan i ostatnio u kuzynki Teresy wyjąłem swojego D4s ;)
MackEstrite
06-11-2014, 13:55
Z uporem maniak będę pisał to samo. Jesli chcesz monitor do obróbki zdjęć to masz do wyboru tylko te dwie marki. Tu nie chodzi o logo firmy na monitorze tylko o to, że tylko te dwie firmy robią monitory z myślą o kolorach, profilowaniu, jednorodności wyświetlania, podświetlenia, odwzorowania barw itp.
miałem rocznego NEC P242W, którego z przebiegiem 2000 h sprzedałem za ok 2000.
To jest niższa półka bez szerokiego gamutu, ale dla fotografa, który robi zdjęcia do neta i odbitek sRGB w zupełności wystarcza.
Ps. na imię mam Stefan i ostatnio u kuzynki Teresy wyjąłem swojego D4s ;)
To się wstrzeliłem - zapomniałem dopisać, że wszelka zbieżność imion i miejsc, jest zupełnie przypadkowa :)
Wracając do tematu, oczywiście rozumiem to i zdaję sobie w pełni sprawę, że na rynku fotografów liczą się tylko te marki. Tylko nie potrafię odnaleźć odpowiedzi na pytanie czy monitor "za rozsądne pieniądze" jak na moją kieszeń, nowy mieszczący się w granicach 1500 zł, a już definitywnie nie przekraczający graniczy 2tys zł, nawet od Eizo będzie sensownym wyborem. Niestety im więcej czytam, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że to będą pieniądze wyrzucone w błoto, bo dalej "nic nie będę widział, no może troszeczkę" i warto dokładać do tego, do tamtego... a ja przecież jestem amatorem z krwi i kości, dla którego dokupienie obiektywu za 2tys pozostaje w sferze marzeń, a co dopiero mówić o monitorze za 2 pensje brutto. Po przeczytaniu wielu wątków, zaczynam się zastanawiać jak ja w ogóle mogę pracować na monitorze za 400 zł.
W każdym razie serdecznie dziękuję za opinię, jeszcze parę nocy nieprzespanych przede mną ;)
siedemczwartych
06-11-2014, 14:57
a nie lepiej szukać takich?
http://allegro.pl/nec-multisync-pa231w-23-stan-idealny-i4741023143.html
a taki :
http://pcarena.pl/testy/show/nec-multisync-ea261wm-nowy-wymiar-jakosci,3.html
masz juz za 600 zł.
http://allegro.pl/26-lcd-nec-ea261wm-dvi-d-sub-audio-usb-full-hd-fv-i4742044072.html
Gwarancji nie masz, ale przy tym budżecie bym chyba tak szukał.
Ewentualnie uderzaj tu - http://monitory.mastiff.pl/
Pogadaj z Tomaszem, moze coś ma używanego w dobrym stanie z zapewnieniem, ze zadziała
Tylko nie potrafię odnaleźć odpowiedzi na pytanie czy monitor "za rozsądne pieniądze" jak na moją kieszeń, nowy mieszczący się w granicach 1500 zł, a już definitywnie nie przekraczający graniczy 2tys zł, nawet od Eizo będzie sensownym wyborem. ...
Nie będzie, jeżeli fotografia stanowi spory procent Twojej aktywności, więc warto zacząć od CS230, który w przestrzeni sRGB daje poczucie komfortu.
.:Gerard:.
06-11-2014, 20:02
Ja bym brał, nawet bym się nie zastanawiał
mam 27" fujitsu 16:9 ale dla tej przestrzeni roboczej w 21:9 to sie mogę od razu zamienić :)