Zobacz pełną wersję : Lightroom 5 co przenieść -zmiana z hdd na sdd
andrewpl
04-11-2014, 18:51
Witam.
Miałem cały katalog LR na partycji E na dysku HDD ( dysk podzielony na 4 partycje)
Teraz wymieniam hdd na 500 GB SDD. Wszystko świeże , instalowane od nowa.
Mam zamiar podzielić go ( dla bezpieczeństawa danych w razie awarii systemu i ponownej instalki) na 2 partycje : system i resztę na programy,folder z fotkami itp.
1. Co ( jakie pliki/katalogi) przenieść ze starego hdd na SDD, tak,żeby po ponownej instalce LR " zauważył" katalog ze zdjęciami i zmianami, jakie były na nim przeprowadzone?
2. Jaką opcją w samym Lr wskazać katalog przeniesiony ze starego dysku ?
1. Nie dzieli się dysku SSD. Wpływa to dość znacznie na jego żywotność, jak i trochę na wydajność.
2. Z LR nie przenosisz nic. Robisz eksport katalogu LR, a na nowej instalce importujesz to. Samo przenoszenie plików katalogu LR może źle się skończyć.
andrewpl
04-11-2014, 21:59
1. Nie dzieli się dysku SSD. Wpływa to dość znacznie na jego żywotność, jak i trochę na wydajność.
2. Z LR nie przenosisz nic. Robisz eksport katalogu LR, a na nowej instalce importujesz to. Samo przenoszenie plików katalogu LR może źle się skończyć.
Ad1. Dysk sdd można dzielić-zwłaszcza duży-jak padnnie system nie tracimy wszystkiego tylko dane na wydzielonej partycji. Nie defragmentujemy dysku sdd-To właśnie go zabija .
Ad2. Nie mogę zrobić opcji exportu-na starym dysku umarł system.
Ad1. Dysk sdd można dzielić-zwłaszcza duży-jak padnnie system nie tracimy wszystkiego tylko dane na wydzielonej partycji. Nie defragmentujemy dysku sdd-To właśnie go zabija .
Ad2. Nie mogę zrobić opcji exportu-na starym dysku umarł system.
ad 1.
Dzieląc na partycje znacznie zmniejszasz obszar na którym dysk rozpisuje dane. Tym samym znacznie zwiększasz jego zużycie.
Defragmentacja zabija SSD - mity o programach z czasów gdy nie był SSD. Dobry program do defragmentacji nie potrzebuje więcej niż 2 cykli zapis/kasowanie jeśli na dysku jest ok 50% wolnego miejsca.
ad 2. No to operacja się komplikuje.
1. musisz skopiować wszystkie katalogi LR w niezmienionej formie.
2. po zainstalowaniu LR musisz wybrać użycie istniejącego katalogu
3. Jeśli zdjęcia będą w innych lokalizacjach (inne litery dysków, katalogi), to dla każdego nieznalezionego katalogu będziesz musiał mu podać ścieżkę.
Andrzej1974
04-11-2014, 23:37
"Dobry program do defragmentacji nie potrzebuje więcej niż 2 cykli zapis/kasowanie jeśli na dysku jest ok 50% wolnego miejsca."
GonzoG masz jakiegoś linka, który to dokładniej opisuje? Ostatnio wgryzam się w ten temat i jak dotąd nic ciekawego nie znalazłem choć technet MS zryłem już chyba cały...
"Dobry program do defragmentacji nie potrzebuje więcej niż 2 cykli zapis/kasowanie jeśli na dysku jest ok 50% wolnego miejsca."
GonzoG masz jakiegoś linka, który to dokładniej opisuje? Ostatnio wgryzam się w ten temat i jak dotąd nic ciekawego nie znalazłem choć technet MS zryłem już chyba cały...
Jest kilka takich programów - wystarczy poczytać ich opisy. Które to dokładnie - nie pamiętam, kiedyś trafiłem na artykuł to opisujący.
Ja osobiście defragmentację przeprowadzam ręcznie.
...
Nic podobnego i można z powodzeniem dzielić SSD na partycje, byle zachować odpowiednio dużo wolnej od zapisu przestrzeni.
Każdy, powtarzam każdy mój SSD jest podzielony na dwie partycje i nie spowodowało to spadku jego wydajności :!:
Defragmentacja zabija SSD - mity o programach z czasów gdy nie był SSD. Dobry program do defragmentacji nie potrzebuje więcej niż 2 cykli zapis/kasowanie jeśli na dysku jest ok 50% wolnego miejsca.
Pytanie tylko po co defragmentowac dysk, skoro czas dostępu do dowolnego sektora dysku ssd jest stały?
Jacek z Nikonem też
05-11-2014, 01:29
Katalogu się nie instaluje, tylko otwiera za pomocą LR. Skoro padł Ci system, ale katalog nadal tam jest, to po co go kopiować skoro możesz go otworzyć nową instalacją LR a potem wyeksportować do SSD?
Dzielenie SSD raczej nie ma sensu.
Nie defragmentuj SSD *facepalm*
Witam.
Dzielenie dysku o którym wspomniał autor wątku (SSD 500 GB) ma jak najbardziej sens.
Moim zdaniem, najlepiej założyć partycję systemową 80 -100 GB i drugą na dane. Przy założeniu , że na partycji systemowej pozostanie co najmniej 30% wolnego miejsca , podział nie wpłynie ani na żywotność ani na wydajność dysku (piszę na podstawie wieloletniego doświadczenia). Zysk jest taki, że w każdej chwili można przywrócić system z kopii zapasowej w ciągu kilkudziesięciu minut zamiast mozolnie instalować i konfigurować wszystkie aplikacje. Oczywiście defragmentacja dysków SSD to czysty bezsens. Należy również zoptymalizować system pod kontem pracy z dyskiem SSD. Można to zrobić ręcznie lub np przy pomocy programu "SSD Fresh".
Ja osobiście zarówno na laptopie z SSD jak i na stacjonarnym komputerze (z SSD) mam założony RAMdysk do obsługi plików tymczasowych co zdecydowanie zmniejsza liczbę operacji zapisu na SSD (i przedłuża żywotność).
andrewpl
05-11-2014, 16:03
Witam.
Dzielenie dysku o którym wspomniał autor wątku (SSD 500 GB) ma jak najbardziej sens.
Moim zdaniem, najlepiej założyć partycję systemową 80 -100 GB i drugą na dane. Przy założeniu , że na partycji systemowej pozostanie co najmniej 30% wolnego miejsca , podział nie wpłynie ani na żywotność ani na wydajność dysku (piszę na podstawie wieloletniego doświadczenia). Zysk jest taki, że w każdej chwili można przywrócić system z kopii zapasowej w ciągu kilkudziesięciu minut zamiast mozolnie instalować i konfigurować wszystkie aplikacje. Oczywiście defragmentacja dysków SSD to czysty bezsens. Należy również zoptymalizować system pod kontem pracy z dyskiem SSD. Można to zrobić ręcznie lub np przy pomocy programu "SSD Fresh".
Ja osobiście zarówno na laptopie z SSD jak i na stacjonarnym komputerze (z SSD) mam założony RAMdysk do obsługi plików tymczasowych co zdecydowanie zmniejsza liczbę operacji zapisu na SSD (i przedłuża żywotność).
Dokładnie tak.
Przede wszystkim nie tracimy innych danych zapisanych na dysku w razie konieczności ponownej instalki systemu.
Podział dysku sdd mija się z celem w przypadku mniejszych dysków .
andrewpl
06-11-2014, 09:48
Mając 8 GB RAMu ile mogę "bezpiecznie " przeznaczyć na RAMDYSK, tak,żeby nie brakło RAMu do komfortowego korzystania PS ,LR lub programów typu Proshow Producer ?
Jakie pliki przenieść na RAMDYSK?
Witam.
Ja przy 16 GB na RAMdysk przeznaczyłem 2 GB. Myślę , że przy 8GB można spróbować 1 GB.
Wszystko zależy od softu którego używasz.
Oczywiście nie zapomnij o ustawieniu zmiennych środowiskowych dla systemu i dla użytkownika.
Zmienne powinny wskazywać na literę dysku (RAMdysku).
Andrzej1974
06-11-2014, 21:48
Przy 8GB mam 1GB dla ramdysku i niczego nie brakuje.
Nie dziel dysku. Ssd jak pada to już niewiele z nim da się zrobić, najlepiej reinstalować od nowa. Zadbaj o klonowanie go regularnie żeby mieć backup.
Andrzej1974
07-11-2014, 11:39
Przy każdym dysku trzeba pomyśleć o kopii danych bo prawa Murphy'ego działają i są bezlistosne dla tych, co jej nie robią.
Co do podziału SSD... kiedyś dzieliłem, teraz nie dzielę i... nie widzę żadnej różnicy w jego działaniu. ;-)
andrewpl
07-11-2014, 12:11
Oczywiście nie zapomnij o ustawieniu zmiennych środowiskowych dla systemu i dla użytkownika.
Zmienne powinny wskazywać na literę dysku (RAMdysku).
Mógłbyś mi to wytłumaczyć jak to dokładnie zrobić?
Dzięki
Andrzej1974
07-11-2014, 12:24
Mógłbyś mi to wytłumaczyć jak to dokładnie zrobić?
Dzięki
U mnie RAMdysk to robi...
Ustawiane jest to automatycznie przy tworzeniu RAMdysku.