PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe lustrzanki a ekspozycja w trybie filmowym

Umbra
04-11-2014, 17:39
Czy Nikon wreszcie poszedł po rozum do głowy i w nowych aparatach dał możliwość sterowania ekspozycją w trybie filmowym?

GonzoG
04-11-2014, 18:12
Czy Nikon wreszcie poszedł po rozum do głowy i w nowych aparatach dał możliwość sterowania ekspozycją w trybie filmowym?
A niby czemu miał dać coś, co jest od początku ??

Umbra
05-11-2014, 00:08
Pokaż mi zatem jak zmienić przysłonę, iso czy czas podczas filmowania w D5000.

GonzoG
05-11-2014, 04:13
Pokaż mi zatem jak zmienić przysłonę, iso czy czas podczas filmowania w D5000.
Jak masz kastrata, to nie dziw się, że nie ma opcji dostępnych w wyższych modelach.

Umbra
05-11-2014, 08:38
Pokaż mi jak to zrobić w D90 czy D300? :) O dziwo w systemie Canona nawet entry level posiada te opcje. :) No, ale przecież u Nikona za te same pieniądze nie może być tego, co u konkurencji. Dalej będziesz gadał głupoty, czy może wreszcie ktoś odpowie na pytanie?

madebyzosiek
05-11-2014, 08:45
Pokaż mi jak to zrobić w D90 czy D300? :) O dziwo w systemie Canona nawet entry level posiada te opcje. :) No, ale przecież u Nikona za te same pieniądze nie może być tego, co u konkurencji. Dalej będziesz gadał głupoty, czy może wreszcie ktoś odpowie na pytanie?

Może się przesiądź na Canona, zamiast pytać o to co jest napisane w instrukcji obsługi, albo lepiej kamerę kup do filmów, a aparatem rób zdjęcia... Nie ma co się unosić :mrgreen:

GonzoG
05-11-2014, 16:07

Canon ma przesłonę sterowaną elektrycznie, więc nie ma tam problemów ze zmianą jej położenia. Nikon ma mechanicznie.

BTW... pokaż jak w D300 kręcić filmy...

zgera
05-11-2014, 18:10
Pokaż mi jak to zrobić w D90 czy D300? :)

D90 to pierwsza lustrzanka gdzie wprowadzono opcję kręcenia filmów, D300 miał premierę wcześniej i filmów nie kręci.

Umbra
05-11-2014, 19:21
Dlatego pytam o nowe lustrzanki Nikona. Czyli nic się nie zmieniło w temacie i Nikon nadal jest w lesie, jeśli chodzi o filmowanie? Wygląda na to, że do filmowania lepiej zainwestować w Sony.

GonzoG
05-11-2014, 19:24
Dlatego pytam o nowe lustrzanki Nikona. Czyli nic się nie zmieniło w temacie i Nikon nadal jest w lesie, jeśli chodzi o filmowanie? Wygląda na to, że do filmowania lepiej zainwestować w Sony.

Umiesz czytać co się pisze ??
Sterowanie ekspozycją jest od lat.

Umbra
06-11-2014, 11:23
Ja umiem, ale ty chyba masz problem. Nie mówiąc już o tym twoim stwierdzeniu, że od początku (D90). :) W każdym temacie robisz z siebie pajaca. Wiesz w ogóle co to jest sterowanie ekspozycją? :)

Umbra
06-11-2014, 12:03
Widzę, że sam znalazłem odpowiedź.

https://www.youtube.com/watch?v=_gbf-CDd-AY

Nie da się w pełni sterować ekspozycją w nowszych puchach Nikona. Dalej w lesie.

arek71
06-11-2014, 12:07
Modele od tego roku czyli 810 i 750 maja sterowanie przesłoną i iso w trakcie filmowania, W 610 musze sprawdzić bo nie pamiętam.
7100 tylko iso możesz zmienić, przesłony nie. Jak jest w niższych modelach nie wiem.

sl011
06-11-2014, 13:08
Instrukcja D5100, str. 107, rozdział: Nagrywanie filmów, punkt 3:
"Z wyjątkiem trybów [auto] i [auto bez lampy], ekspozycję można zablokować, naciskając przycisk AE-L/AF-L lub (w trybach P, S, A i noktowizor) zmieniać ją o +/- 3 EV w krokach co 1/3 EV za pomocą kompensacji ekspozycji."

GonzoG
06-11-2014, 14:21
Ja umiem, ale ty chyba masz problem. Nie mówiąc już o tym twoim stwierdzeniu, że od początku (D90). :) W każdym temacie robisz z siebie pajaca. Wiesz w ogóle co to jest sterowanie ekspozycją? :)

Tak wiem. Ewidentnie Ty nie wiesz.
od D3200- bez przesłony
od D5200 bez przeslony
D7x00 - wszystko bez przesłony
D800/810 wszystko
D4/4s wszystko
D750 wszystko

A pajacem sam jesteś, skoro nie potrafisz takich informacji znaleźć.

Edit:
Bez przesłony tylko i wyłącznie w przypadku obiektywów bez pierścienia przesłony.
Przy obiektywach z pierścieniem można dowolnie sterować przesłona.

Alcatraz
06-11-2014, 14:59
Umbra miał chyba jakiś słabszy dzień... Nie bardzo wiem też skąd taka potrzeba zmiany wartości przysłony w trakcie filmowania! Przecież takie zmiany będzie widać na obrazie w postaci ciemniejszych i jaśniejszych scen - więc i tak przy zmianie raczej przerywamy filmowanie.

BaCaaa
07-11-2014, 18:56
Przy auto ISO chyba takiej zmiany nie będzie widać.

Wysłane z mojego Nexusa 5

Alcatraz
07-11-2014, 23:11
Przy auto ISO chyba takiej zmiany nie będzie widać.

Wysłane z mojego Nexusa 5

Oczywiście, że będzie. Jasność zmienia się skokowo. Wszelkie automaty przy filmowaniu lustrzanką to zło.

GonzoG
07-11-2014, 23:41
Przy auto ISO jasność zmienia się dość płynnie... Ale to zależy od aparatu. W D5200 nawet na pełnym automacie nie widać skoków jasności.
Dopiero zmiana przesłony pierścieniem powoduje skoki. Z tego co pokazują testy D750 to tam też zmiana przesłony powoduje wyraźne zmiany jasności.
Z resztą w Canonach też wydanie widać zmianę przeslony, no i następuje ona z dziwnym, niestałym opóźnieniem.

fafniak
07-11-2014, 23:47
Bo trzeba kupic szkła z przesłoną "filmową" - czyli płynną i po kłopocie

GonzoG
08-11-2014, 00:06
Jak ktoś ma problemy bo aparat nie pozwala na sterowanie przesłoną, albo ze mu się jasność zmienia, to najlepiej kupić porządną kamerę, która ma sterowanie przesłoną, bo wtedy sama odpowiednio dostosuje inne parametry, aby jasność się nie zmieniła.

Alcatraz
08-11-2014, 00:28
Tak naprawdę każdy automat będzie powodował jakąś zmianę jasności w kadrze. Dlatego m.in. filmowcy nie pracują na takich automatach. Nawet w kamerze będzie widać kompensację, wystarczy mieć w kadrze dosyć ciemny pokój i jasne okno. W zależności co będzie zajmowało więcej miejsca w kadrze, automatyka dostosowuje ekspozycję. Nie zobaczycie tego w żadnym filmie:-)) Zauważcie - jeśli aktor jest w pokoju, okno jest często prześwietlone. Gdyby był automat, co chwilę byłoby jaśniej / ciemniej. Ktoś kiedyś dobrze napisał, że lustrzance w roli kamery znacznie bliżej do kamery filmowej niż do kamery video (oczywiście w pewnym uproszczeniu). A żeby przekonać się jak wartość przysłony wpływa na jasność kadru - wystarczy założyć np. N18-105 i zoomować. Obiektyw będzie stawał się "ciemniejszy" i coś tam będzie już można zobaczyć.

Umbra
08-11-2014, 23:12
Tak wiem. Ewidentnie Ty nie wiesz.
od D3200- bez przesłony
od D5200 bez przeslony
D7x00 - wszystko bez przesłony
D800/810 wszystko
D4/4s wszystko
D750 wszystko

A pajacem sam jesteś, skoro nie potrafisz takich informacji znaleźć.

Edit:
Bez przesłony tylko i wyłącznie w przypadku obiektywów bez pierścienia przesłony.
Przy obiektywach z pierścieniem można dowolnie sterować przesłona.

Czyli nie masz pełnego sterowania ekspozycją - zwłaszcza kiedy już filmujesz. Przeczytaj sobie w jakim dziale założyłem temat, zanim zaczniesz pisać o D800 i podobnych aparatach.

Wanageddon
09-11-2014, 00:50
Umbra, mam wrażenie, że niepotrzebnie się czepiasz. Co jak co, a raczej, kto jak kto, ale GonzoG ma sporą wiedzę i udziela się na forum, żeby pomóc, a jego posty są konstruktywne. To że Ty próbujesz udowodnić swoje racje to już Twoja sprawa, ale pachnie mi to mocno niedojrzałością. Odpuść, bo się ośmieszasz.

Alcatraz
09-11-2014, 20:03
Umbra przede wszystkim nie odnosi się do meritum. Opisałem to dość dokładnie a u kolegi to taka sztuka dla sztuki. Ma być, żeby było.

Kolekcjoner
09-11-2014, 21:22
Wygląda na to, że do filmowania lepiej zainwestować w Sony.

I to w kamerę ;).

fafniak
09-11-2014, 21:40
ekhm...
proponuję nie mówić co komu jest potrzebne, bo moze się to kiedyś zemścić ;)
Jeżeli komuś potrzebne jest sterowanie przesłoną - to znaczy że jest mu widocznie potrzebne.
Mogę od ręki wymienić przynajmniej kilka przykładów gdzie moze sie to przydać - nawet zmienianych skokowo (tragedia, ale czasem to lepsze niż przerwanie nagrywania, przestawienie przesłony i rozpoczecie nagrywania ponownie
Rozwiazaniem sa szkła z płynna przysłoną ręcznie sterowaną

Alcatraz
09-11-2014, 23:07
Mogę od ręki wymienić przynajmniej kilka przykładów gdzie moze sie to przydać

No to prosimy, nie krępuj się:-)

nawet zmienianych skokowo (tragedia, ale czasem to lepsze niż przerwanie nagrywania, przestawienie przesłony i rozpoczecie nagrywania ponownie

Wiesz, na tej zasadzie zawsze można powiedzieć, ze lepiej mieć jakąś opcję niż nie mieć. Tylko gdy to samo ktoś napisał odnośnie jakiegoś body, zaraz zaatakowało go kilka osób, pisząc "po co, dlaczego, bez sensu itd." Jeśli podasz przykłady do pierwszego akapitu, chętnie się odniosę.

Rozwiazaniem sa szkła z płynna przysłoną ręcznie sterowaną

A to inna sprawa. Jeśli ktoś chce bawić się tym efektem w swoich produkcjach to czemu nie. Tylko jak znam życie to po pierwsze koszty a po drugie... przy filmowaniu lustrem jest tyle rzeczy do kontrolowania, że jeszcze jedna dodatkowa pokona 95% chętnych:-)

Umbra
09-11-2014, 23:08
Umbra, mam wrażenie, że niepotrzebnie się czepiasz. Co jak co, a raczej, kto jak kto, ale GonzoG ma sporą wiedzę i udziela się na forum, żeby pomóc, a jego posty są konstruktywne. To że Ty próbujesz udowodnić swoje racje to już Twoja sprawa, ale pachnie mi to mocno niedojrzałością. Odpuść, bo się ośmieszasz.

Zwłaszcza było to widać w pierwszym jego poście w tym temacie... Zerowa wiedza na ten temat.

fafniak
09-11-2014, 23:30
No to prosimy, nie krępuj się:-)

Wiesz, na tej zasadzie zawsze można powiedzieć, ze lepiej mieć jakąś opcję niż nie mieć. Tylko gdy to samo ktoś napisał odnośnie jakiegoś body, zaraz zaatakowało go kilka osób, pisząc "po co, dlaczego, bez sensu itd." Jeśli podasz przykłady do pierwszego akapitu, chętnie się odniosę.

A to inna sprawa. Jeśli ktoś chce bawić się tym efektem w swoich produkcjach to czemu nie. Tylko jak znam życie to po pierwsze koszty a po drugie... przy filmowaniu lustrem jest tyle rzeczy do kontrolowania, że jeszcze jedna dodatkowa pokona 95% chętnych:-)

Proszę - wszelkiego rodzaju zdjęcia "uciekające" mające swój rodowód we wszelkiej formie "reporterskiej".
Czy mam podać dokładne przykłady ujęć czy ta podpowiedź wystarczy?

Druga opcja - to chęć połączenia dwóch lokacji zdjęciowych gdzie różnica w oświetleniu jest znacznie większa niż 1 EV - na jednym ujęciu. Owszem mozna to na cięciach zrobic nawet tak żeby wydawało się ze to jest jeden szwenk/panorama ale czasem człowiek chciałby stanąć w takim miejscu a nie innym i wtedy cięcie byłoby zbyt mocno wyczuwalne.
Konkretny przykład - bohater naszego filmu wraca do domu. W domu jest np. matka która obserwuje go z wnętrza domu. Żeby zwiększyć wrażenie subiektywnego spojrzenia/obserwacji przez żywą osobę mamy kamerę "z ręki" i obserwujemy naszego bohatera jak zbliża sie do domu po czym ruszamy z kamerą w stronę drzwi " żeby go powitać". Na zewnątrz jest powiedzmy 400 asa 1/50 i f16 a wnętrze to 1.7. Aby zachować płynność opowiadania - należałoby na szwenku zmienić przesłonę do f2.8 (na granicy okno /wnętrze domu) a potem płynnie otwierać w czasie dojscia do drzwi.

Podać kolejne ?

Alcatraz
09-11-2014, 23:38
Rozumiem ideę i nawet się z nią zgadzam. Tylko, że moim zdaniem całość jest bardzo trudna do wykonania. Zdjęcia "uciekające", reporterskie - tam w ogóle lepiej nie grzebać, bo nie ma na to czasu. Przykład drugi (bardzo ciekawy i dobry). Oczywiście jest to opcja ale w praktyce naprawdę niewiele osób będzie w stanie ogarnąć wszystkie manualne ustawienia + płynna regulacja przysłony przy kamerze z ręki - i to jeszcze w ruchu. To już zabawa dla zawodowców, z pełnym osprzętem i dużym doświadczeniem. Większości w tej sytuacji wystarczy zmiana iso (ręczna lub auto w tym ujęciu) lub po prostu kilka manewrów w postprodukcji.

A tak w ogóle, to widzę tu że po prostu jeden kolega nie lubi drugiego i stara się piętnować jego wypowiedzi. Ot, co;-)

fafniak
09-11-2014, 23:45
Błąd...
uciekające zdjęci a- to czesto koniecznosc bo okazuje sie że nie masz zdjec bo są przewalone lub wchodzisz w czarną...d...
Co do drugiego przypadku -to tylko kwestia ćwiczeń i samozaparcia
Do obsługi są tylko dwa pierścienie - ostrość i przesłona - to tylko kwestia zaplanowania ujęcia

Kolekcjoner
10-11-2014, 00:17
Co do drugiego przypadku -to tylko kwestia ćwiczeń i samozaparcia
Do obsługi są tylko dwa pierścienie - ostrość i przesłona - to tylko kwestia zaplanowania ujęcia

Dokładnie. Jest to do opanowania w stosunkowo krótkim czasie. Przy repo to jest niesamowicie istotna umiejętność, bo decyduje czy jest materiał czy go nie ma. Ja zawsze moim kamerzystom powtarzam że praktycznie wszystko się da mniej lub bardziej naprawić ale są dwie sytuacje w których nie ma obrazka i tym samym materiału; jak spie...e ostrość i jak go przepalicie. Przy czym ta pierwsza jest gorsza od tej drugiej więc to ustawia priorytety.

Alcatraz
10-11-2014, 01:14
Mnie nie musicie tego mówić ale... jak pisałem 95% "normalnych" użytkowników polegnie. Co zresztą widać doskonale po wpisach na tym forum. AF im nie działa "jak trzeba" i już jest DRAMAT:-)