Zobacz pełną wersję : Samyang T-S 24mm f/3.5 z Azji
Od jakiegoś czasu czaję się na obiektyw T-S bo 90% moich zdjęć to architektura. Problemem byla cena ale pojawił się Samyang, którego mogę kupić za 500 Funtów ( juz z wysyłką) ~ 2600 zł więc jest to świetna cena. Teraz pewne wątpliwości - morderca okazji czyli CŁO + PODATEK, podobno kwestia losowa ale chciałbym się dowiedzieć czy kupował ktoś obiektywy z USA/AZJI i jak to w praktyce wygląda. Zastanawia mnie też kwestia gwarancji.
Druga sprawa czy Samyang aż tak odbiega od Nikkora 24 mm ? Chodzi mi o te 4,5 tys różnicy - jest to na tyle dużo, że z pewnymi niedociągnięciami mogę się pogodzić, ale z drugiej strony jeżeli szkło ma mi się porozjeżdzać po kilku miesiacach to chyba nie ma sensu.
Trzecia sprawa znalazłem ten obiektyw na http://fotonia.eu i http://www.foto-net.pl za 3 tys. czy te sklepy są wiarygodne ( obiektyw tańszy o 300 zł niż o konkurencji) ? Może nie ma sensu ściagać go aż z Hong Kongu
sorry za chaos ale sporo wątpliwości
Borat1979
03-11-2014, 22:15
W przypadku takiego obiektywu to jednak wolałbym kupić w sklepie, w którym można go przetestować. TS to jednak znacznie bardziej skomplikowany obiektyw niż inne konstrukcje Samyanga. Skoro w prostszych konstrukcjach jest rozrzut jakościowy to kupowanie TSa w ciemno z Azji to średnio sensowny pomysł.
adrianek32
04-11-2014, 03:28
fotonie moge polecic, szybka wysyłka i dobry kontakt, kupowałem tam obiektyw Tokiny a pozniej lampe
Czy na nowszych body są szanse na jakikolwiek pomiar światła czy wszystko manual w tym obiektywie bez względu na body ?
Ja kupowałem, nomen omen, T-S (ale Nikkora 85/2.8 ) z HK. Przesyłka, łącznie z czekaniem na oclenie, zajęła koło miesiąca. Niestety dopłata cła spowodowała, że zakup nie był już tak atrakcyjny (choć ciągle opłacalny).
Dark jak bardzo w obiektywie T-S wykorzystywany jest pomiar ostrości ? te 85mm to trochę nie za wąsko dla architektury ?
ciekawy artykuł http://zatrzymujeczas.pl/warsztat/sprzet/item/177-samyang-t-s-24mm-i-nikon-d5000-uwagi-praktyczne - zastanawiam się tylko czy jest sens tracić gwarancję montując dandylion?
Borat1979
04-11-2014, 21:35
Dark jak bardzo w obiektywie T-S wykorzystywany jest pomiar ostrości ?
Pomiar ostrości? Chyba ci się pomyliło z pomiarem światła :)
te 85mm to trochę nie za wąsko dla architektury ?
Oczywiście, że za wąsko. Takiego TSa to się raczej do fotografii produktowej wykorzystuje bo w architekturze to więcej będziesz go nosił w plecaku niż używał.
marcin_G
04-11-2014, 22:36
W architekturze i tak będziesz "jechał" na f/16 by usunąć winietowanie po silnym przesuwie. Ostrość ustawiasz na matówce na pełnym otworze przysłony, pomiar światła działa z korpusami od D200 wzwyż.
Ten Samyang to fajny obiektyw - podczas ostatniego Festiwalu Optycznego w Łochowie bardzo się polubiliśmy...
Borat1979 - o światło mi chodziło :) tak z ciekawości to do architektury używasz tylko Tokiny czy czegoś innego ?
Niestety ja na d70s jeszcze robię i przez jeszcze jakiś czas zamierzam robić. Więc pewnie na wsparcie aparatu nie mam co liczyc.
Jak widziałem testy to to winietowanie nie jest aż tak straszne w amatorskiej/internetowej fotografii.
Jak sądzicie czy cena tego szkła ma szanse spaść jeszcze ? czy cena 3-3,3 tys. to juz minimum na jakie można liczyć?
Borat1979
05-11-2014, 00:33
Borat1979 - o światło mi chodziło :) tak z ciekawości to do architektury używasz tylko Tokiny czy czegoś innego ?
Obecnie Tokiny ale używałem wielu różnych szkieł. Kiedyś przez jakiś czas używałem pożyczonego od kumpla Canona i TS-E 17mm f/4 L. To jest po prostu mega szkło ale oczywiście cena też mega, ponad 9 koła :-(
Odpowiedziałem na to pytanie:
chciałbym się dowiedzieć czy kupował ktoś obiektywy z USA/AZJI i jak to w praktyce wygląda.
Oczywiście 85tka do architektury kiepsko się nada... ale detal, efekt miniatury jak najbardziej. Ja używam głównie w produktowej i makro (moje przemyślenia o tym szkle: http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-462-pc-nikkor-micro-8528d/).
Do architektury to tylko Nikkory PC(e) 24 i 28 lub tytułowy Samyang. No... jest jeszcze Canon TS 17 ;)
marcin_G
06-11-2014, 00:03
...ale używanie "sziftów" na korpusach DX to nieporozumienie - bardzo ciasna komora lustra nie pozwala na wykorzystanie pełnego potencjału przesuwów. Kup tego Samyanga i ...korpus analogowy 24x36 oraz skaner...
tzn? obudowa mi będzie blokowala zasięg z zewnątrz czy coś od wewnątrz. planuje się z czasem na d7100 przesiąść , lepszy wybor do t-s ?
adrianek32
14-11-2014, 02:45
tzn? obudowa mi będzie blokowala zasięg z zewnątrz czy coś od wewnątrz. planuje się z czasem na d7100 przesiąść , lepszy wybor do t-s ?
nie obudowa tylko matryca
ale na D5200 czy d7100 już nie będzie tego problemu ? czy w ogole trzeba na FF przejśc ?
adrianek32
14-11-2014, 12:51
sorki zle zrozumialem poprzednie pytanie :) matryca to raz a dwa to tak jak Ci napisal marcin_G, nie mialem T-S'a wiec nie chce wprowadzac w błąd