Zobacz pełną wersję : color efex pro 3 współpraca z CNX 2.4.7
Witam wszystkich. Mam pytanie – dla mnie ważne dla innych pewnie banalne. Czy istnieje mniej lub bardziej oficjalny sposób na zainstalowanie color efex pro 3 dla cnx2, ale dla wersji CNX 2.4.7.? Co prawda posiadam cep 4 jednak działanie na pozytywie to nie to samo, co na NEF. Przez Google nie udało mi się znaleźć zadowalającego mnie rozwiązania. Pozdrawiam
Miałem wgraną CEP3 i zaktualizowałem CNX2 do 2.4.7 i bez problemów działa.
Proac150
03-11-2014, 22:32
Ja mam taki zestaw, tydzień temu na nowo instalowałem CEP3, nie zauważyłem żadnego problemu podczas instalacji. Plik najlepiej pobrać z tej strony (https://support.google.com/nikcollection/answer/3004279?hl=en) reszta normalnie jak z każdym innym programem.
Ja mam taki zestaw, tydzień temu na nowo instalowałem CEP3, nie zauważyłem żadnego problemu podczas instalacji. Plik najlepiej pobrać z tej strony (https://support.google.com/nikcollection/answer/3004279?hl=en) reszta normalnie jak z każdym innym programem.
Dziekuje za pomoc i adres strony. Moja wersja CEP byla uszkodzona. Dziala. Pozdrawiam. Temat zamykam
Przepraszam, że podpinam się pod wątek, ale chcę zainstalować CEP3, którego jeszcze nie posiadam, pod NX2. Czy istnieje aktualnie możliwość zakupu CEP3. Na oficjalnej stronie jest info, że nie jest już sprzedawany.
Czy ktoś może coś podpowiedzieć?
Chyba tylko uzywany - ale jak mialoby wygladac przerejstrowanie nie wiem. Nie wiem czy CEP nie przypisuje sie do konkretnej kopi CNX'a.
Chyba tylko uzywany - ale jak mialoby wygladac przerejstrowanie nie wiem. Nie wiem czy CEP nie przypisuje sie do konkretnej kopi CNX'a.
Myślę właśnie o używanym, bo oryginał to chyba tylko gdzieś przez przypadek w piwnicy mógł się ostać. Nie znam warunków licencyjnych CEP 3, ale z NX-sem polityka licencyjna była taka, że można legalnie sprzedać po odinstalowaniu. Powiem inaczej: NX były (nawet jeszcze dalej są) sprzedawane wyłącznie jako wersja box, więc, kto posiada nośnik z kluczem ten ma prawo użytkowania. Nie słyszałem też o rejestracji tych programów. Miałem NX, a później NX2 i kilka razy zmieniałem płytę główną dyski i system, za każdym razem wgrywałem program i po wpisaniu klucza niczego więcej nie robiłem i tak działają do dzisiaj (bo na jednym dysku mam nawet NX i NX2 równocześnie) . Wydaje mi się, że z CEP 3 jest podobnie. CEP 4 to już chyba inna firma i inne zasady polityki licencyjnej, ale oczywiście nie wykluczam, że jestem w błędzie.
Piszac o rejestrowaniu mialem na mysli to czy przypadkiem CEP 3 nie "przypisywal sie" do konkretnej kopi CNX'a I czy da sie go zainstalowac z inna kopia CNX'a, czy moze skazany jestes na zakup kompletu CNX+CEP3.
Ciekawe czy po zmianie wlasciciela firmy da sie w ogole aktywowac CEP3?
Jesli masz kopie CEP3 - sprobuj.
Za pozno na edycje, wiec z musu pod pod postem:
Wygrzebalem starego maila aktywacyjnego z kluczem i linkiem do strony aktywacyjnej. Niestety tak jak myslalem strona juz nie istnieje, wiec nie wiem jak moznaby zarejestrowac CEP3 po instalacji.
Dzięki za informację. Zainstalowałem triala, który ściągałem ze strony firmowej, zainstalował się bez problemu i działa z nx2. Są jeszcze sprzedawane programy Nik Software między innymi CEP3 na Ebay, ale niestety są to lokalizacje w USA, więc cała procedura +koszty przesyłki są mało ciekawe. Jeżeli jednak nic się nie pojawi to chyba będę musiał się na to zdecydować.
Nie całkiem, natomiast rozumiem ten problem z rejestracją. Wydawało mi się, że na opakowaniu jest klucz i po jego obowiązkowym wpisaniu w czasie instalacji program działa bez dodatkowych komplikacji. Jeżeli jest jak piszesz, to każda deinstalacja CEP3, a tym bardziej reinstalacja systemu, oznaczałaby koniec możliwości dalszego użytkowania przez dotychczasowych właścicieli. Nie sądzę żeby było to prawnie dopuszczalne.
Przeoraszam - z jakiegos powodu nie dostaje maili z powiadomieniami o odpowiedzi w watku.
CEP'a instalowalem dawno temu - ostatnie stawianie systemu z reinstalacja tez ponad 2 lata temu.
W otmetach mojej skrzynki odbiorczej wygrzebalem maila od NikSoftware - w nim byl link do strony z rejestracja.
Nie przypominam sobie zebym musial wchodzic na te strone przy re-instalacji CNX'a/CEPa.
fotouśmieszek
08-05-2015, 23:08
TEZ MIALEM nx2 I cep3.kKUPILEM 64 BIT KOMPA I PO ZAINSTALOWANIU ZESTAWU Z DYSKU wlaczenie funkcji efexa zamyka mi NX-a ;( A niektorym kolegom dziala.Co robie źle?
Sprawdź czy masz 64-bitową wersję CEPa 3.0.
Witam , po paru latach przerwy chce pobawić się w obróbkę moich fotek tylko mam problem z zainstalowaniem programu CEP 3. Mam macbooka pro z el capitan , oryginalną wersję CNX2 , miałem zakupionego CEP-a i teraz powiedzcie mi jak ja mam go zainstalować ? Wyskakuje mi , że mam starą wersje osxa co jest bzdurą , jak mam odzyskać klucz do programu który zakupiłem pare lat temu , klucz miałem przesłany na pocztę ale chyba gdzieś mi ten email zaginął. Proszę o pomoc
I jeszcze dodatkowe pytanie dlaczego CNX2 wywala mi się po obróbce 2-3 zdjęć ?
Ze strony Nikon USA (Mac OS X version 10.11 "El Capitan" Compatibility Announcement):
Capture NX2: We have confirmed that there are no problems with operation of Ver. 2.4.7 IF it is installed prior to upgrading to Mac OS 10.11.
If the OS is already 10.11, Capture NX 2.4.7 cannot be installed.
No further updates for this application and the installer are planned.
We do not intend to provide compatibility with the following applications:
...
Nik Color Efex Pro 2.0
Nik Color Efex Pro 3.0 Select Edition
Nik Color Efex Pro 3.0 Complete Edition
...
No to ładnie zostałem zrobiony przez nikona i NIK software. Wczoraj usilnie próbowałem zainstalować VNX2 nie udało się, CNX2 wywala sie po 2 zdjęciach i boje sie go odinstalować bo juz go nie zainstaluje na nowo. Cep3 nie działa , kasa w błoto. A te programy wystarczały mi w zupełności. Ten nowy nx-D to jakaś pomyłka.