Zobacz pełną wersję : Używany Nikon D700, 75 tys. klatek za 3000zł, czy warto?
Aberrator
03-11-2014, 12:47
Witam!
Moge nabyc ww model z przebiegiem 75 000 za ok 3000. Wiem ze jest to polowa zywotnosci migawki (150 000) i jeszcze jest tu masa zapasu ale jak z innymi podzespolami jak np AF czy przy tym przebiego moga byc jakies komplikacje?
pozdrawiam Piotr
nikoniarz
03-11-2014, 13:06
D700 to bardzo solidna konstrukcja. Migawki trzymaja nawet po 200 tys i wiecej. Jesli masz pewnosc, ze ten egzemplarz nie jest po przejsciach, nie byl krecony licznik, i stan jest dla Ciebie odpowiedni to jak najbardziej warto.
Aberrator
03-11-2014, 13:13
Dziekuje za szybka porade. Co do pewnosci to jej n a 100 % nie mam gdyz jest to kupno od osoby trzeciej, natomiast moge testowac przez 2 tygodnie i zwrocic jesli cos mi sie nie spodoba. Na co zwracac uwage tzn co powinno wzbudzic moja uwage patrzac pod katem "krecenia" klapniec migawki, na zdjeciach aparat wyglada bardzo dobrze tzn gumy przylegajam przyciski nie wytarte etc.
pozdrawiam piotr
m.pietia
03-11-2014, 13:55
Czasem ciężko określić, ktoś mógł intensywnie używać aparatu, a przebieg jest na prawdę niski, czasem przebieg jest spory, a aparat wygląda jak nowy, bo np stał ciągle w jednym miejscu w studio na statywie. Sprawdź, jak działa z lampą, z różnymi obiektywami, typu D i G. Sprawdź AF w trudnych warunkach, czy np dioda wspomagająca działa, miałem egzemplarz gdzie nie działała. Ogólny wygląd aparatu to już wiadomo, widać na pierwszy rzut oka :)
3000 to za drogo http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-anzeige/nikon-d700-8453-klicks!-/255117628-245-3489?ref=search
3000 to świetna cena. Wystawiałem swojego niedawno za 4000 z przebiegiem 86k, oferty za 3600-3700 miałem od ręki. Ostatecznie... go nie sprzedałem :) i pracuje razem z D800. Sprawdź czy wszystko działa ok i czy lampa nie błyska sama jak ją założysz, bo w D700 jedyne co siada często to sanki - wyginają się i powodują samoistne błyski. Na szczęście wymiana to 150zł (nie w oficjalnym serwisie). Tak czy siak cena bdb.
Miałem 4 egezemplarze d700, dwa z nich wypracowały około 150.000 cykli. Dwa sporo mniej. Wspominam je świetnie. Wszystkie. Wszystkie przy sprzedaży wyglądały jak nowe. Ale kiedyś w Poznaniu pojechałem oglądać używkę, która miała niby 70.000. Używana ponoć do packshotów. Od tego czasu wiem, że można zorać wizualnie d700 jak stary czołg. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia tego body, bo nigdy wcześniej i nigdy później nie widziałem tak styranej d700 tki.
Rzeczywiście są problemy z sankami, można delikatnie doginać, ale pomaga na krótko.
Migawka często potrafi zrobić i 300tys. bez problemu.
Z lampą też bym proponował sprawdzić czy nie ma dziwnych błysków i przy kadrach pionowych czy jest tak samo.
Reszta jak działa to powinno być ok, może być też zabrudzony czujnik AF i przez to gorsze trafianie w trudnych warunkach.
Jak wygląda ok to cena bardzo dobra.
Sam zastanawiam się nad sprzedaniem mojego D700 ale...
Strasznie się do niego przywiązałem. Mam go od nowości, na liczniku niecałe 37k. Jedyny do tej pory problem to niedawno guma pod kciukiem lekko mi zaczęła odchodzić. Aż żal oddawać za takie pieniądze jak widzę :(
Wszystko zależy od tego jak ów aparat wygląda. Jak już napisano - może być nie zmęczony a może być przeorany. Sprzęt używany z głową polata jeszcze 2x tyle, sprzęt zaorany - różnie.
Chodzi nie tylko o zmęczenie obudowy, ale i o to jak był użytkowany. Mrozy/tripiki, serie krótkie/długie, jakość zastosowanego zasilania...
Przy cenach jakie będą na wiosnę, sprzedaż D700 nie będzie się opylać. Lepiej mieć świadomość że w torbie lub bazie czeka/czekają sprzęt który działa i nie jest eksperymentem z cyklu "co tu jeszcze wyeliminować lub odchudzić, żeby było tańsze w produkcji". Nawet jeśli będzie to tylko aparat zapasowy drugi lub trzeci, warto dwukrotnie pomyśleć przed sprzedażą...
Na ebuy przed chwilą poszła za 580£ z przebiegiem 25000.
Wylicytowałem za 535£ ale z Bułgarii, nie zauwazyłem że to nie z UK.
Z Bułgarii nie chcę kupować.
Archibald6803
04-11-2014, 15:31
Wylicytowałem za 535£ ale z Bułgarii, nie zauwazyłem że to nie z UK.
Z Bułgarii nie chcę kupować.
Eeee , nie przesadzaj ..... Bułgara możesz jeszcze w ostateczności namierzyć i wyrwać mu własnoręcznie z gardła kasę ;
gorzej jak byś u Rumuna albo jakiegoś Nigeryjczyka kupił ...... ; pozamiatane
Ograniczę się do UK jednak.
Będę sobie śledził aukcje, może coś FX kupię na wyjazd do Budapesztu w styczniu.
coutonmar
05-11-2014, 13:36
Kupilem D700 z przebiegiem 304 000 za lekko pond 2tys. Nowe gumy, przy 230 000 wynieniony naciag lustra i przysłony. Ile pociągnie? :)
Skad mamy wiedziec ile, moze pociagnie dwie klatki, a moze 200k. Rob i tyle. Jak padnie to padnie.
Archibald6803
05-11-2014, 17:24
cena zakupowa zawiera miejsce na nową migawę ;
każda klatka zrobiona do zgonu obecnej to BONUS
Maciek N
08-11-2014, 15:45
Kupilem D700 z przebiegiem 304 000 za lekko pond 2tys. Nowe gumy, przy 230 000 wynieniony naciag lustra i przysłony. Ile pociągnie? :)
Musisz się liczyć że może paść każdy element w dowolnym momencie. Ja zaprzedałem swoje D700 za 4500 (2 lata temu)z przebiegiem 100 000. Zakładałem że to połowa żywotności tego sprzętu. Po około 80 tyś musiałem wymienić sanki, spust migawki, dokleić gumy i przeczyścić w serwisie. Koszt 1000 zł
Życzę żeby chodził jak najdłużej ale na poważną robotę bym go nie brał, chyba że jako zapas.
200 tys to jeszcze ale 300 :3 dobre :D kolega lubi isc po cienkim lodzie
Co tam, przynajmniej cena uczciwa. W razie czego zawsze może sobie migawkę wymienić i będzie git.