Zobacz pełną wersję : Portfolio ślubne a zdjęcia gości
pokeball
03-11-2014, 11:13
Witam.
Zajmuję się fotografią ślubną.
Na swojej stronie internetowej mam oprócz zdjęć pary młodej również zdjęcia gości z wesela.
Chciałbym zapytać jak to się ma do rozpowszechniania wizerunku.
Bo w umowie mam napisane, że zleceniodawca zgadza się na umieszczanie zdjęć na stronie itp.
Ale co z goścmi? Umieszczacie ich zdjęcia na Waszych stronach?
I czy skoro podpisuję umowę tylko z jedną osobą (albo młodym, albo młodą) to czy w takim wypadku nie mogę umieszczać zdjęcia tej osoby której nie ma w umowie? :|
Daj spokój... chyba nie myślisz, że będziesz ganiał za każdym wujkiem czy stryjkiem z papierkiem do podpisania ?
Jak się komuś nie spodoba, to Ci powie i zdejmiesz zdjęcie. Poza tym cóż to za "gości" fotografujesz ?
Połowa z nich nie wie pewnie co to internet i w życiu kompa nie widzieli na oczy...
Pierwszy temat,który wyrzuciła forumowa szukajka http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=147131
Temat wielokrotnie wałkowany na forum i raczej nic nowego się nie dowiesz.
Moim zdaniem takie publikowanie zdjęć z zamkniętej imprezy to jak stąpanie po cienkim lodzie.
A jak się ma do wesela prawo do fotografowania zgromadzeń, czy powyżej danej ilości osób na zdjęciu można ja opublikować?
Nemesis19
28-11-2014, 13:38
hm,ciekawe.
A jak się ma do wesela prawo do fotografowania zgromadzeń, czy powyżej danej ilości osób na zdjęciu można ja opublikować?
Jakie prawo do fotografowania zgromadzeń ?? Gdzie ty widzisz zgromadzenie ??
Dlatego postawiłem znak zapytania. Z definicji (chyba) zgromadzeniem możemy nazywać pewną minimalną ilość osób, nie znam dokładnej definicji. Chętnie się dowiem jak to wyglada. Bo chyba istnieje prawo do fotografowania zgromadzeń, a czy ludzi na weselu można pod to podciągnać to nie wiem. Może robię z siebie deblia, ale podobno nie ma głupich pytań....
Zgromadzenie jest wtedy, gdy ludzie gromadzą się w przestrzeni publicznej.
Wesele to zorganizowana impreza, najczęściej na terenie zamkniętym, gdzie to organizator decyduje kto, kiedy i jak może robić zdjęcia - tak w uproszczeniu.
Z resztą "prawo do fotografowania zgromadzeń" nic nie mówi o możliwości publikacji takich zdjęć. Wszędzie jasno jest określone, że publikowanie wizerunku osób jest zabronione bez ich zgody.
Wyjątek tu stanowi zdjęcie masowe, gdzie pojedyncze osoby nie stanowią znaczącej części na zdjęciu - finalnym zdjęciu, a nie tym zrobionym przez aparat.
Nie ma więc znaczenia, że na zgromadzeniu będziesz miał 10 000 osób. Jak na zdjęciu będzie mała grupka (kilka osób), to i tak na publikację wizerunku trzeba zgody.
Nie ma więc znaczenia, że na zgromadzeniu będziesz miał 10 000 osób. Jak na zdjęciu będzie mała grupka (kilka osób), to i tak na publikację wizerunku trzeba zgody.
Hmmm nawet wówczas gdy te osoby nie stanowią obiektu naszego zainteresowania czy głównego elementu fotografii ?
Hmmm... gdzieś obiło mi się o uszy że na to nie potrzeba zgody.
Hmmm nawet wówczas gdy te osoby nie stanowią obiektu naszego zainteresowania czy głównego elementu fotografii ?
Hmmm... gdzieś obiło mi się o uszy że na to nie potrzeba zgody.
Jak są to przypadkowe osoby w tle - zgody nie trzeba.
O to mi chodziło.
Dzięki.
Pytam dlatego, że swego czasu będąc na wczasach jeden z gości wyraził sprzeciw gdy chciałem żonie z córką zrobić zdjęcie, a w tle były jego i jego rodzinki leżaki. Oburzał się, że "sobie nie życzy", ja mu odparłem że nie fotografuję, jego tylko swoją rodzinę, ale nie przestał się burzyć. W końcu odpuściłem bo co się będę szarpał.
karolkaao
08-12-2014, 17:58
jeny jesli komus by cos nie pasowalo to by od razu powiedzial zeby takowe zdjecie skasowac ;/