PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Poranek nad Zalewem Zemborzyckim

tbogdanowicz
02-11-2014, 21:07
Dzisiaj rano wybrałem się na spacer na Zalew Zemborzycki. Było chłodno ale bezwietrznie także woda wyglądała nieomal jak lustro. Zrobiłem kilka zdjęć z których dwa prezentuję i proszę o opinie.
Pierwsze zrobiłem zanim słońce wyszło ponad las i zaczęło oświetlać wyspę, drugie kilka minut po tym jak jego promienie zaczęły już muskać wyspę i wodę, a mgła zaczęła znikać.

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/24wg0on-2.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/24wg0on.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/140dver-1.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/140dver.jpg)

galaza
02-11-2014, 21:41
I Ty narzekałeś na światło...
Kupuję jedynkę :)

tbogdanowicz
02-11-2014, 21:54
Tak wyglądało przez jakieś 15-20 minut. Wcześniej było szaro i mgliście, później gdy słońce wyszło nad las mgła się podniosła i słońce świeciło jak przez chmury. Momentalnie wszystko zrobiło się zupełnie zwyczajne.

SerU
02-11-2014, 22:18
Dla mnie też 1. Na dwa ten konar przeszkadza biorąc pod uwagę minimalizm sceny.

jarekf34
02-11-2014, 22:21
Dla mnie też 1. Na dwa ten konar przeszkadza biorąc pod uwagę minimalizm sceny.
Mam tak samo ;) Jedyneczka za to bardzo na tak.

Duder
02-11-2014, 22:32
Eee, z badylem też jest dobrze, jeśli chodzi o kompozycję. Jednak 1. zdecydowanie lepsza, to przykład, że nie zawsze tzw. "światełko" jest korzystne.

moshica
02-11-2014, 22:57
Kupuję tylko dwójkę, konar likwiduje nudę.

tbogdanowicz
02-11-2014, 23:01
A tak się cieszyłem że zaświeciło, do tego tak kombinowałem by mieć w kadrze konar a nie mieć trzcin, a tu taki zawód :-(.
Dobrze że choć moshica to docenił ;-).

Kulten
02-11-2014, 23:09
Dla mnie 1nka - super jest. Jedna tylko uwaga, że dla mnie za ostro jest :) .

tbogdanowicz
02-11-2014, 23:32
Z tą ostrością to się zgodzę. Przy większej rozdzielczości wygląda znacznie lepiej, bo wtedy nie trzeba tak wyostrzać. Forumowy rozmiar jest trochę za mały ale o tym już było wiele razy.

Dodam tylko że na 1 jest czapla siwa (na wyspie było ich kilka ale na tym kadrze widać jedną). Przy tak małej rozdzielczości prawie zniknęła i tylko dzięki temu że wiem gdzie jest to ją dostrzegam.

piotrbzdyra
03-11-2014, 00:02
A ja biore oba. 1-ka super, a 2-ka wymiata :)
Ostatni raz byłem nad zalewem 15 lat temu.

biegly
03-11-2014, 00:30
Wspaniałe miejsce bardzo dobrze pokazane :)
Biorę po kolei, jak leci 1 a następnie 2 .

tbogdanowicz
03-11-2014, 07:56
Panowie, bardzo dziękuję za tak pozytywny odbiór.

@piotrbzdyra
Może czas przyjechać do Lublina?
Przez 15 lat zalew bardzo się zmienił. Część zachodnią zalewu i zachodni brzeg Bystrzycy powyżej zalewu mocno zabudowano, zmodernizowano i rozbudowano ośrodki. Półdzika została tylko część południowa i południowo wschodnia, czyli najdalsza od miasta. Za to są tam żółwie, węże, bobry, piżmaki i mnóstwa ptaków od zimorodków przez różne czaple i kaczki po różne drapieżniki na nie polujące.
I tylko brak czasu na obserwowanie i fotografowanie :-(.

PiotrPJ
03-11-2014, 08:52
No to żeś Tomku poszalał - oba zdjęci mi się podobają i pokazują, że nad Zalewem też można ;-)

ankasz007
03-11-2014, 10:53
Jedyneczka piękna, na 2 już za dużo się dzieje.

borysek01
03-11-2014, 15:12
Podoba mi się! Od której strony zalewu to jest? W Grudniu będę na tydzień w Lublinie, to może się przejdę, popykam :D (jakby co, to zapraszam).

tbogdanowicz
03-11-2014, 19:10
Tak jak pisałem 3 posty wyżej, dzika (prawie) część zalewu to jego południowa i południowo wschodnia część (las i to nie cały).

Te zdjęcia robiłem z południowego krańca, a wyspa to tzw. "Naga wyspa" lub "Wyspa nudystów".

Zaproszenie..., hmmm... ponad 20 lat miałem nad zalew około 10-15 minut spacerem, teraz mam dalej, ale za to widzę go z okna na 5 piętrze. Niemniej jednak zaproszenie przyjmuję. Kiedyś bywałem tam nieomal codziennie, teraz niestety rzadziej.

RobertSoul
03-11-2014, 19:23
Zdjęcia zabite obróbką...
Jedynka było by całkiem ok gdyby było na niej takie światło jak na dwójce... Nie podzielam opinii i zachwytów kolegów w tym przypadku. Podszedłbym do obróbki raz jeszcze i delikatniej bym potraktował fotę...

Radek_1
03-11-2014, 20:05
Dokładnie to samo co Kolega wyżej napisałbym gdybym nie został uprzedzony...

tbogdanowicz
03-11-2014, 20:06
Dzięki Robercie.
Lubię Twoje zdjęcia (np to :-) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=241659), także cenię sobie Twoje zdanie. Pozostaje mi jedynie napisać to samo co do Kultena (którego zdjęcia często powalają mnie na kolana), że w większym formacie wygląda duuużo lepiej.
Cieszę się że się wypowiedziałeś.

tbogdanowicz
03-11-2014, 20:14
Radku.
Twoje zdjęcia są inne niż moje i mam wrażenie że inaczej postrzegasz piękno świata. Jednak Twoje zdjęcia też czasem zapadają w pamięć. Szczególnie górskie, ale jestem genetycznie "półgóral", także to się nie liczy :-).

RobertSoul
03-11-2014, 20:44
Materiał wyjściowy masz bardzo udany ! Zdjęć w dużym formacie nie widziałem o oceniam te wrzucone na portal :)
Do roboty ! :) Pozdrawiam

Nikonozaur
03-11-2014, 21:48
Biorę obie foty, ale ostrzenie do zdecydowanej poprawki, jest stanowczo za mocne.

tbogdanowicz
03-11-2014, 22:43
No to żeś Tomku poszalał - oba zdjęci mi się podobają i pokazują, że nad Zalewem też można ;-)

Piotrku,
ja uwielbiam "lubelski" Zalew. Tam wiele można. Poczynając od kąpieli w zimnej wodzie na wiosnę, poprzez romantyczne spacery w ciepłe letnie wieczory i podziwianie jesiennych mgieł, po chodzenie po lodzie i słuchanie huku pękającego ludu o świcie i jazdę na łyżwach w środku zimy :-).
Zresztą znasz mój stosunek do tego akwenu :-).

tbogdanowicz
03-11-2014, 22:53
@Nikonozaur
Uczę się obróbki (w tym ostrzyć), ale nadal stwierdzam że jak nie wyjdzie mi w plenerze, to obróbką nie uratuję :-(. Zwyczajnie nie potrafię :-(. Chyba trzeba się udać na jakieś szkolenie/kurs.

Dziękuję Andrzeju, wiem że do Ciebie mi jeszcze daleko, także ciesze się że się wypowiedziałeś.

Nikonozaur
03-11-2014, 23:35
@Nikonozaur
Uczę się obróbki (w tym ostrzyć), ale nadal stwierdzam że jak nie wyjdzie mi w plenerze, to obróbką nie uratuję :-(. Zwyczajnie nie potrafię :-(. Chyba trzeba się udać na jakieś szkolenie/kurs.

Dziękuję Andrzeju, wiem że do Ciebie mi jeszcze daleko, także ciesze się że się wypowiedziałeś.
Daleko? Masz chyba na myśli nasze miasta. ;)
Obie foty w/g mnie ostrzenia w ogóle nie wymagają, a na pewni pierwsza. Już samo zmniejszanie wystarczy. Na drugiej może lekko podostrzyłbym pierwszoplanowy karcz i to wszystko. Generalnie nieba ani wody nie ostrzę, a takiego jak zaprezentowane w szczególności. :)

piotrbzdyra
03-11-2014, 23:48
Może czas przyjechać do Lublina?

Przez 15 lat zalew bardzo się zmienił...

Dzieki za zaproszenie :) ale pomio ze to moje rodzinne strony to nie po drodze mi ... :(

http://youtu.be/N-f-RM_YESI

Jacenty Z.
22-04-2020, 20:08
Kupuję tylko dwójkę, konar likwiduje nudę.

Zgadzam się. Bez konara nic się nie dzieje i brakuje przestrzeni.

fafniak
22-04-2020, 20:18
Dopiero teraz znalazłem te zdjęcia

Jedynka jest bardzo ładna le taka... no właściwie można sie tego spodziewać. Chodzi "w pewnym standardzie"
to nie jest złe, po prostu niektórym będzie czegoś brakować
Za to drugie zdjęcie poprzez ten element któru rozbija trochę taką swoistą "harmonię spodziewaną" , jak dla mnie, jest znacznie bardziej ciekawym zdjęciem

crusiek
22-04-2020, 21:05
Dwójka lepsza.
Może dałoby się zrobić update po 6 latach? :)

tbogdanowicz
25-04-2020, 15:56
Dziękuję za komentarze. Szczególnie miłe, że mimo upływu lat zdjęcia nadal się bronią, choć jak patrzę na ostrzenie, to zęby mnie bolą :-).

Co do update, to przez długi czas żyłem tylko pracą (nie z własnej woli). Jak miałem czas, to pogoda nie sprzyjała, albo byłem zbyt zmęczony. Później pojawił się koronawirus. Teraz powoli wracam do zdjęć.
Faktycznie muszę się tam znowu wybrać przed świtem.

harb
22-05-2020, 06:41
Biorę obie foty, ale ostrzenie do zdecydowanej poprawki, jest stanowczo za mocne.

jedno i drugie dobre, skłaniam do dwojeczki, chociaz na sciane wydrukowałbym jedynke , wydaje sie byc bardziej szlachetna , dopracowana przez ten minimalizm , zgadzam sie z Andrzejem , bardziej miekka obrobka poprawiłaby odbior zdjec :) pozdrawiam

tbogdanowicz
22-05-2020, 16:14
Bardzo dziękuję za opinię.

A przy okazji, to cieszę się że napisałeś o różnych zdjęciach. Jesteś jedną z osób, które wstawiają bardzo dobre prace i rzeczowo wypowiadają się o tym co wstawiają inni. Głosów takich osób jak Ty ostatnio tutaj brakuje.