PDA

Zobacz pełną wersję : Tania maszyna do timelapse

Grochu7
02-11-2014, 19:44
Mam (niestety) ograniczony budżet - do (i tu raczej nic nie nagnę) 1000 zł.

Poszukuję w tej cenie zabawkę do klepania timelapse która ma elektroniczną migawkę (żeby nie szło jej szybko zajechać) i wbudowany interwałometr (albo tani do dopięcia). Oczywiście, jakość obrazka też powinna być przynajmniej znośna.

Mile widziane są EVF, odchylany ekran... no, klasyczne "bonusy do szczęścia", ale nie grają tutaj pierwszoplanowej roli. Nie jestem uzależniony od szerokiego kąta, więc ekwiwalent ~27 mm na FF mi całkiem pasuje.

Wstępnie myślałem o którymś z Nikonów 1, ale nie orientuję się w różnicach między ich modelami, a także w tym jaka jest konkurencja ze strony zaawansowanych kompaktów.

Z góry dziękuję za propozycje ;)

RobertMiernik
02-11-2014, 22:45
Nie przydałoby Ci się dodatkowo coś z możliwością zewnętrznego zasilania? BateryPack jakiś czy coś?
(Tak tylko zwracam uwagę, bo może nie pomyślałeś o zasilaniu)

Mcarto
04-11-2014, 12:43
Czy to mają być timelapsy z dłuższymi odstępami czasu pomiędzy klatkami jak te używane do fotografii zmian pogody, przyrody czy z krótkimi ok 1 sek. dające min. efekt kina niemego??

Do tych ostatnich możesz z powodzeniem używać starszych kompaktów Canona z wgranym softem CHDK - sprawdź do których modeli jest ten soft.
Ew. możesz używać nowszych Canonów s110, G15 z podłączonym wężykiem sterującym z interwałometrem. Olympusy XZ-1, XZ-2 tez mają gniazdo i możliwość podpięcia podobnego wężyka.

Aparaty Ricoh też mają często wbudowane interwałometry ale nie podam modeli.

loki_p
04-11-2014, 17:13
Nie przydałoby Ci się dodatkowo coś z możliwością zewnętrznego zasilania? BateryPack jakiś czy coś?
(Tak tylko zwracam uwagę, bo może nie pomyślałeś o zasilaniu)

Bardzo słuszna uwaga. Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę to wielkość obsługiwanych kart pamięci, a co za tym idzie ilości zdjęć jakie można zrobić na jednej karcie. Wymiany nośnika lepiej unikać w trakcie robienia timelapsa.

sokrates
05-11-2014, 08:41
a może używany Sony NEX5 z kitem 18-55 i dokupisz za 40 zł aplikację to timelapsów ze sklepu sony? myślę że będzie bardzo blisko założonego budżetu.

loki_p
06-11-2014, 08:34
a może używany Sony NEX5 z kitem 18-55 i dokupisz za 40 zł aplikację to timelapsów ze sklepu sony? myślę że będzie bardzo blisko założonego budżetu.

Jest to opcja warta rozważenia. J swoim nex6 zrobiłem już kilka ujęć. Nie testowałem jeszcze aplikacji bo wyzwalałem ręcznie. Pozostaje też sprawdzenie czy w czasie fotografowania można zasilać przez USB z power banku.
No i kwestia migawki.

Mcarto
06-11-2014, 14:10
Jest to opcja warta rozważenia. J swoim nex6 zrobiłem już kilka ujęć. Nie testowałem jeszcze aplikacji bo wyzwalałem ręcznie. Pozostaje też sprawdzenie czy w czasie fotografowania można zasilać przez USB z power banku.
No i kwestia migawki.

Tak na szybko:

- Tak zajedziesz migawkę, kilka sekund filmu to min. 400 ujęć.
- Power Bank? też słyszałem, że może być przydatny ale przy timelapsach z krótkimi odstępami nie jest potrzebny. Kompakt potrafi wykonać w krótkim czasie kilkaset ujęć jpg. bez zająknięcia, sama rejestracja kolejnych klatek nie pobiera wiele prądu.

Chcecie wykonywać Timelapsy krótkoodstępowe to wystarczy zwykły kompakt z dobrym interwałometrem, bardzo przydaje się możliwość nałożenia filtra ND ew. filtr wbudowany jak chcemy wydłużyć czas naświetlania i uzyskać rozmazane postacie duchy.

Do zjawisk przyrody w których aparat wykonuje zdjęcia w dłuższych odstępach czasu przyda się aparat wyższej klasy z elektroniczną migawką i szkłem manualnym, oszczędzi to też obiektyw bo przysłona przed ujęciem się przymyka i baterię. PowerBank wtedy może się przydać ale wszystko dalej zależy od aparatu, jego gospodarowania baterią, tym jak się wybudza przy kolejnych ujęciach i czy się wybudza żeby matryca się nie grzała, czasu filmu.
Przy tego rodzaju fotografii spróbowałbym użyć Któregoś panasonica (GX7, z serii GH*) które posiadają elektroniczną migawkę, może Ricoh GXR z przystawką do mocowania szkieł na bagnet M.

Nie testowałem, żadnego bezlustra, sporadycznie używam Canona s100 z softem CHDK ale chciałbym go wymienić na Canona G15, Olka XZ-2 bo te aparaty mają możliwość podpięcia wężyka z interwałometrem.

loki_p
07-11-2014, 12:12
Tak na szybko:

- Tak zajedziesz migawkę, kilka sekund filmu to min. 400 ujęć.
400 klatek to jakieś 16 sekund filmu.

- Power Bank? też słyszałem, że może być przydatny ale przy timelapsach z krótkimi odstępami nie jest potrzebny. Kompakt potrafi wykonać w krótkim czasie kilkaset ujęć jpg. bez zająknięcia, sama rejestracja kolejnych klatek nie pobiera wiele prądu.
Może przy 1-2 sekundowych interwałach nie. Jednak przy 10-30 sekundach przerwy normalny akumulator może być za słaby. Nexa będzie dodatkowo obciążał program interwłometra. Dodatkowo w trakcie długich ekspozycji nex nie wygasza całkowicie ekranu. Cały czas jest lekkie podświetlenie.

Nie testowałem, żadnego bezlustra, sporadycznie używam Canona s100 z softem CHDK ale chciałbym go wymienić na Canona G15, Olka XZ-2 bo te aparaty mają możliwość podpięcia wężyka z interwałometrem.
Testowałem nexa-6. Świetnie się sprawdza nawet w nocy.

vid3
08-04-2015, 20:42
Hej,
też szukałem czegoś taniego do timelapsów.
Szukałem i nie znalazłem, więc zrobiłem :
https://youtu.be/Cc0-C5GwOx0

Przerobiłem Nikona L29. Tania zabawka i do takiej zabawy się nadaje.