Zobacz pełną wersję : Berneński Pies Pasterski ktoś coś
czarny75
02-11-2014, 18:12
Bardzo proszę o info o tej rasie od właścicieli.
W tym roku odszedł nasz 12 -to letni bullmastiff i szukam rasy o łagodnym usposobieniu.
foto4deg
03-11-2014, 00:07
Jak chcesz psa o łagodnym usposobieniu, to może czarny terier rosyjski?
Kilkanaście lat temu, kiedy moja Aza była szczeniakiem spotykałyśmy na spacerach wspaniałego berneńczyka - pewnego siebie, przyjacielskiego, pięknego psa o nienagannych manierach. Odwiedzając wystawy psów obserwowałam wiele psów tej rasy, które zachowywały się podobnie jak nasz znajomy - krótko mówiąc rasa idealna. Niestety im więcej lat przybywało mojej suni tym więcej obserwowanych przeze mnie berneńczyków odbiegało od ideału: najczęściej były strachliwe, część psiaków miała też poważne problemy ze zdrowiem. Przed chwilą przeczytałam, że obecnie średnia długość życia berneńczyka to ~8 lat :( Takie są efekty nieprzemyślanego rozmnażania ras popularnych, byle tylko zarobić...
Dlatego szukając następcy Azy rasy popularne omijałam szerokim łukiem i każdemu szukającemu psiego przyjaciela doradzam to samo. Poczytajcie o Dużym szwajcarskim psie pasterskim (http://psy-pies.com/artykul/duzy-szwajcarski-pies-pasterski,754.html), a jeśli marzy Wam się kudłacz to może Pirenejski pies górski (http://psy-pies.com/artykul/pirenejski-pies-gorski,391.html) albo bardzo mało znany Tornjak (http://psy-pies.com/artykul/tornjak-bosniacko-chorwacki-pies-pasterski,1383.html)?
wagabundy
03-11-2014, 12:04
najczęściej były strachliwe, część psiaków miała też poważne problemy ze zdrowiem. Przed chwilą przeczytałam, że obecnie średnia długość życia berneńczyka to ~8 lat :( Takie są efekty nieprzemyślanego rozmnażania ras popularnych, byle tylko zarobić...
Szczerze polecam wziąć sobie do serca słowa Suomi. Zbadaj temat w "środowisku". Zasięgnij rady osób, które te pieski posiadają. Dla dobra pieska i rodziny przemyślcie decyzje.
Takie są efekty nieprzemyślanego rozmnażania ras popularnych, byle tylko zarobić...
no nazwanie bernenskiego pasterkiego popularna rasa to lekka przesada :D
rownie dobrze mozna by tak powiedziec o leonbergerze czy wilczarzu
popularne rasy maja te zalete ze nie masz ryzyka chowu wsobnego i duzy wybor wsrod renomowanych hodowli. tych ktorzy rozmanzaja tylko na ilosc nalezy omijac szerokim lukiem.
bogusia-kowal
03-11-2014, 16:17
Zakup bernejskiego radze solidnie przemyśleć z jeszcze jednego względu - sierści. Niekiedy jest dość trudna w utrzymaniu. Szczególnie dla właściciele, którzy wcześniej mieli krótkowłose pociechy.
no nazwanie bernenskiego pasterkiego popularna rasa to lekka przesada :D
rownie dobrze mozna by tak powiedziec o leonbergerze czy wilczarzu
Nie wiem jak jest teraz bo mieszkam w dziwnym miasteczku, gdzie obok standardu: owczarka niemieckiego, goldena i labradora również setera irlandzkiego i flat coated retrievera można zaliczyć do ras popularnych :shock:. Ale kiedy 3 lata temu wyprowadzałam się z Krakowa berneńczyki były tam w pierwszej piątce najpopularniejszych dużych ras psów.
popularne rasy maja te zalete ze nie masz ryzyka chowu wsobnego i duzy wybor wsrod renomowanych hodowli. tych ktorzy rozmanzaja tylko na ilosc nalezy omijac szerokim lukiem.
Teoretycznie powinno być jak mówisz ale coraz większa chorowitość i ciągle skracająca się średnia długość życia psiaków popularnych ras świadczy o czymś innym :| Oczywiście staranny wybór dobrej hodowli to podstawa, znacznie zwiększa szansę na zdrowego psiaka, który będzie nam towarzyszył dłużej niż by to sugerowała średnia. Tylko nie wiedzieć czemu większość ludzi całą energię wkłada w wybór rasy, a później jedzie do najbliższej lub co gorsze - najtańszej hodowli.
Kolekcjoner
03-11-2014, 22:03
Ja ze swojej strony polecam nowofundlanda. Niesamowite psy. Sama łagodność, bezproblemowy charakter. Nie wiem tylko jakie masz warunki, bo przestrzeń zalecana ;). Ale skoro myślisz o Berneńczyku to sądzę że ta kwestia nie stanowi problemu.
Wszyscy doradzają, wymieniają rozmaite rasy, ale nikt nie dopytał o szczegóły… Kryterium pt. rasa o łagodnym usposobieniu jest szalenie lakoniczne, właściwie mieści się w nim większość ras. Pies łagodny to np. border collie, ale i mops -- czyli mamy zestawienie pracoholika z kanapowcem mającym problem z oddychaniem przy większym wysiłku, rasy o kompletnie różnych charakterach i przeznaczeniu, ale obie łagodne.
Trzeba by doprecyzować zapytanie: to ma być pies dla osób aktywnych? A może bardziej pies kanapowy, do towarzystwa? Rozmiar ma znaczenie? Rodzaj sierści? Będzie większość czasu przebywał sam (domownicy w pracy, szkole) czy może jednak ktoś będzie z nim w domu? Właśnie… a może psiak ma przebywać głównie (stale) na dworze? Wtedy musimy przebierać w rasach stróżujących.
Te pytania pierwsze przychodzą na myśl i stanowią pewną bazę, podstawę do rozważań na temat rasy. Pies to nie tylko eksterier, to przede wszystkim charakter i przeznaczenie danej rasy. :)
Jeśli chodzi o berneńczyki -- spostrzeżenia @suomi są słuszne. To popularna rasa mająca coraz więcej problemów z psychiką, niestety. :(
PS Prosiłbym wstrzymać się od postów dotykających obecnej sytuacji międzynarodowej, wiemy jak bardzo zapalne są to tematy. Dzięki. ;)
Kolega poinformował, że miał bullmastifa, pyta o berneńczyka więc "zamolosowaliśmy" się odruchowo ;)
Ale kiedy 3 lata temu wyprowadzałam się z Krakowa berneńczyki były tam w pierwszej piątce najpopularniejszych dużych ras psów.
zawsze myslalem ze to rzadkie psiaki .. moze krakow ze wzgledu na bliskosc gor ma inaczej... ja pamietam ze najpopularniejsze byly zawsze owczarki niemieckie, rotweilery, dobermany, goldeny, "swetry" .. ale dokladnych statystyk nie prowadzilem :)
Tylko nie wiedzieć czemu większość ludzi całą energię wkłada w wybór rasy, a później jedzie do najbliższej lub co gorsze - najtańszej hodowli.
ciezko wymagac od ludzi rozsadku przy wyborze psa .. kiedy przy innych sprawach sa jeszcze mniej rozsadni
Ja ze swojej strony polecam nowofundlanda.
mimo posiadania przez 15 lat wyzla szorstkowlosego nadal uwazam ze nowofunlandy to top5 najwspanialszych ras ever :)
Duży łagodny podobny do berneńczyka ale z krótszą sierścią jest Duży szwajcarski pies pasterski. Mam to coś 6lat i z powodzeniem mogę polecić jako alternatywę.
mimo posiadania przez 15 lat wyzla szorstkowlosego nadal uwazam ze nowofunlandy to top5 najwspanialszych ras ever :)
Popieram, niufy są najlepsze :mrgreen: Mają cudowny łagodny charakter, kochające serducha, łączą wygląd wielkiego pluszaka z niesamowitą gracją ruchów, przy takich psach nawet gratis w postaci potoków śliny kapiącej z wielkich fafli i godziny spędzone na pielęgnacji bujnego futra to przyjemność :roll:
Przyznam się, że gdybym nie miała ciągle w głowie myśli co będzie za kilka lat, kiedy pies się zestarzeje lub zachoruje i trzeba będzie pomagać mu w chodzeniu / nosić to popędziłabym do mojej ulubionej hodowli niufów zapisać się w kolejce po szczeniaczka. Ale po przeliczeniu swoich sił i kondycji na kilogramy masy nowofundlandziego ciała musiałam zmienić preferencje.