Zobacz pełną wersję : Wacom na iBood
Używał ktoś? Warto kupić? http://pl-pl.forum.ibood.com/products/110-141031/wacom-one/ 255zł.
foto4deg
31-10-2014, 22:58
Ropusz, nic lepszego od Wacoma nie ma. Zależy, jakiej funkcjonalności oczekujesz od tabletu.
Ja wiem, że Wacom robi najlepsze tablety ale ma różne modele. Nie używałem nigdy tabletu, więc nie wiem jak to będzie ale nie chciałbym kupić jakiejś padaczki jeśli obecne są dużo lepsze.
foto4deg
31-10-2014, 23:18
Ja pracowałem na starym Bamboo i było ok.
Choć ten jest bez dodatkowych przycisków i to może w pewien sposób ograniczyć funkcjonalność. Chyba wolałbym kupić Bamboo Pen & Touch, lub Intuos Pen ,ma 4 programowalne przyciski, do tego raptem 30 pln droższy.
Na jakim monitorze pracujesz? Ile cali?
Ja wiem, że Wacom robi najlepsze tablety ale ma różne modele. Nie używałem nigdy tabletu, więc nie wiem jak to będzie ale nie chciałbym kupić jakiejś padaczki jeśli obecne są dużo lepsze.
Był niedawno na iBoodzie Bambo CTH-460. Skusiłem się i nie żałuję. Widać gołym okiem że nie jest to najwyższy model, ale solidnie wykonany i wart swojej ceny. Podobnej z resztą jak w tej chwili. W każdym razie zadowolony jestem z tego zakupu.
Na jakim monitorze pracujesz? Ile cali?
Laptop 14".
foto4deg
01-11-2014, 20:45
To ten jest zbyt duży, to wersja medium. Weź small, moim zdaniem do 14'' w zupełności wystarczy.
siedemczwartych
01-11-2014, 21:15
http://wacom.pl/creative/intuos-pen.htm
ten polecam.
Mam Pen & Touch i funkcje dotykową mam wyłączoną. Uważam, że nie warto dopłacać.
Ja niestety nie używam przycisków na tablecie więc ich ilość w liczbie 4 i tak jest za duża ;).
Ale jako tablet na monitorze 27' sprawdza się doskonale. Jest precyzyjny, nacisk w pełni kontrolowalny.
B_Marcin
02-11-2014, 13:13
@siedemczwartych chciałbym żebyś rozwinął trochę temat.
Rozumiem, że masz rozmiar S, nie jest on za mały jak na 27'?
W czym pracujesz? PS, LR? W obu? W jeszcze innych aplikacjach?
Przy takim rozmiarze tabletu chyba musisz często powiększać zdjęcie, prawda?
siedemczwartych
02-11-2014, 23:43
@siedemczwartych chciałbym żebyś rozwinął trochę temat.
Rozumiem, że masz rozmiar S, nie jest on za mały jak na 27'?
W czym pracujesz? PS, LR? W obu? W jeszcze innych aplikacjach?
Przy takim rozmiarze tabletu chyba musisz często powiększać zdjęcie, prawda?
Pracuje w PS i nie jest za mały. LR unikam jak ognia :P
Nie wiem jaki zwiazek ma powiększanie zdjęcia z tabletem??
Jak potrzebuje wyszparować małego pryszcza to czy myszką czy tabletem to powiększam.
Jedynie bałem się czy nie bedzie za mało precyzyjny przy 27. Ale nie jest.
B_Marcin
03-11-2014, 00:14
Z tym powiększeniem masz rzeczywiście rację, dzięki za opinię.
foto4deg
03-11-2014, 01:31
Niby s wystarczy, ale jak trzeba dłuższą kreskę pociągnąć, to już problem.
siedemczwartych
04-11-2014, 18:14
Niby s wystarczy, ale jak trzeba dłuższą kreskę pociągnąć, to już problem.
ale czy jako fotograf musze rysowac proste linie przez cały monitor???
Nigdy nie miałem takiej sytuacji.
Dla grafika to zdecydowanie za mały tablet. Dla fotografa wg mnie idealny. Nie namachasz się i nie odrywasz ręki od tabletu. Uważam, że jest to optymalne narzędzie.
foto4deg
05-11-2014, 00:41
Wydaje mi się, że to zależy od rodzaju fotografii, jaką wykonujesz. Każdy ma inne potrzeby, dlatego są 3 rozmiary :D