Zobacz pełną wersję : D7000+n24-120 f4
czy n24-120 f4 wraz z D7000 będzie dobrym spacer zoomem? czy może polecicie coś innego? martwi mnie brak szerokiego kąta - co sądzicie?
adrianek32
31-10-2014, 22:06
jak Cie martwi brak szerokiego kąta to masz inne szkla 18-105, 18-200, 18-250 itd
Optycznie tak. Ale to bardzo duży obiektyw. Jego odpowiednikiem dla DX jest 16-85VR (ale trochę ciemniejszy)
nie chciałbym ciemniej niz f4
to tylko szkła 17-50/2.8 i Sigma 17-70/2.8-4.0. Nie ma nic o większym zakresie.
No właśnie wiem ale czy myślicieli ze na DX to dobry wybór? Jeżeli wykluczyć pomieszczenia to obiektyw spisze się w plenerze?
marcinekmm
01-11-2014, 09:14
Zdeklaruj się czego bardziej Ci potrzeba; szerokiego kąta czy tele. W stopce widzę że masz Sigmę 18-50 więc nie do końca rozumiem którego zakresu Ci brakuje.
Chcesz dobre szerokie szkło to bierz Sigmę 10-20 lub Tokinę 12-24. Powyżej 50mm szkieł również jest sporo do wyboru.
No właśnie wiem ale czy myślicieli ze na DX to dobry wybór? Jeżeli wykluczyć pomieszczenia to obiektyw spisze się w plenerze?
Jeśli pasuje Ci ten zakres to nie patrz czy obiektyw jest pod DX czy FX.
Zakres wydaje się być fajny, tylko słyszałem kilka opinii ze do DX to będzie za wąsko.
Zakres wydaje się być fajny, tylko słyszałem kilka opinii ze do DX to będzie za wąsko.
To ustaw swoją Sigmę na 24mm, zaklej pierścień zooma taśmą i zobacz, czy jest za wąsko, czy nie. Bo to, co słyszałeś niekoniecznie musi się odnosić do Twoich preferencji.
ja 18mm na spacerach nie używan praktycznie wcale, jak już to w pomieszczeniach. Wszystko zależy od preferencji, np teraz nie mam nic szerszego niż 35mm i też jest ok.
Też miałem ten sam dylemat: czy 24-120 będzie dobrym spacer-zoomem :)
Przyznam, że początkowo zastanawiałem się też nad kitowym 18-140. Poza światłem miał wszystko co mi było potrzeba do zooma spacerowego: jest wystarczająco szeroki, lekki, ma VR, mocowanie nie jest plastikowe. Dodatkowo: jest to nowość i na optyczne.pl dostał całkiem miłą ocenę :)
24-120 ma nieco inny zakres ogniskowych (też martwił brak szerokiego kąta), kosztuje więcej, jest cięższy i większy od 18-140. Wiele osób narzeka, że cena nie jest adekwatna do jakości (wysuwany tubus, wąski pierścień ostrości oraz zooma) - w moim foceniu nie przeszkadza mi to. Wg testów na optyczne.pl dobrze sobie radzi optycznie z body DX (w moim przypadku jet to też D7000).
Ostateczną decyzję jednak musisz podjąć sam. Może masz kogoś, kto Ci udostępni byś sobie przetestował? Ja nie żałuję zakupu :)
PS. proszę mnie nie linczować za porównanie 24-120 f4 do kitowego 18-140 :)
W dniu dzisiejszym kupiłem 24-120 od kolegi z forum za uwaga 2600:) nowy obiektyw z 2 letnia gwarancja. Dzisiaj tez jak tylko dotre do domu przetestuje nowy słoik;) tak wiec dzięki za wątek.