Zobacz pełną wersję : d700 Err - to już koniec?
Witam, wykonałem wczoraj serię około 800 zdjęć, dzień wcześniej około 2000 na weselu i ślubie. Wszystko działało jak należy. Podłączyłem baterię do ładowania po czym włożyłem ją do d700, zmieniłem obiektyw, wciskam spust migawki i... na bocznym wyświetlaczu wyskakuje komunikat Err. Technicznie wygląda to tak, że lustro nie unosi się w górę natomiast słychać charakterystyczny dla migawki dźwięk oraz zapisuje się zupełnie czarne zdjęcie. Aparat ma 156000 klatek przebiegu. Coś sugerujecie? Siadła migawka czy jakaś część mechanizmu? Aparat ma 4 lata, znacie może kogoś w okolicy Wrocławia kto mógłby się tym zająć czy wysyłać aparat do NPS? Liczę na Waszą pomoc i pozdrawiam, Michał
Ja bym zaczął od wyeliminowania karty pamięci :)
//edit
teraz się mocniej wczytałem, że lustro się nie unosi
fotoGRAFIK
31-10-2014, 18:13
Naciąg lustra, jak nie odbija po ponownym włączeniu/wyłączeniu no to serwis - coś około 1200zł
ERR generalnie może mieć kilka powodów. Zacznij od zmiany karty pamięci, akumulatora, jeśli masz grip to go odepnij. Wtedy sprawdź ponownie.
ERR generalnie może mieć kilka powodów. Zacznij od zmiany karty pamięci, akumulatora, jeśli masz grip to go odepnij. Wtedy sprawdź ponownie.
Próbowałem, dalej to samo.
Próbowałem, dalej to samo.
To chyba pozostaje serwis, jeśli nadal to ERR występuje.
A co ma karta do tego:
(...) Technicznie wygląda to tak, że lustro nie unosi się w górę natomiast słychać charakterystyczny dla migawki dźwięk oraz zapisuje się zupełnie czarne zdjęcie. (...)
??
Ewidentnie problem z mechanizmem lustra.
Albo padł całkowicie, albo coś się zblokowało. Jak lustro da się bez problemów podnieść ręcznie, to mechanizm do wymiany.
ale wysyłać do Nikona w warszawie czy próbować na przykład w takim serwisie http://www.serwisfotovideo.pl/ albo gdzieś indziej we Wrocławiu?
MichalC.
31-10-2014, 18:56
tylko serwis przy 150k powoli zaczynają mechanizmy siadać, daj znać jak poszło.
Uderz do TOP67, ale dopiero jak mi fuji złoży :)
Dostałem odpowiedź od NPS, cytuję:
"Naprawa i regulacja elektroniki według specyfikacji producenta. Regulacja geometrii korpusu według specyfikacji producenta. Wymiana mechanizmu naciagu lustra / migawki.
Wymiana mechanizmu wybierania przysłony."
Całość za 1090pln, napisali, że uszkodzenie spowodowane mogło być nadmiernym naciskiem (?) lub uderzeniem. Dziwne, ale cóż. Czy jeśli wymienią te podzespoły to mogę stwierdzić, że migawka aparatu będzie jak nowa? Tzn ww części są tymi, które wymiania się w przypadkach gdy pada migawka aparatu? BTW: licznik aparatu będzie wyzerowany? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam
PS: to lista części:
Wymagane części
1C999-684 CHARGE BASE PLATE UNIT
1K261-129 GEAR
1B061-087 I BASE PLATE UNIT
1K105-386 FLOCKED SHEET
1F998-379 BOTTOM COVER UNIT
1F998-684 GRIP RUBBER UNIT
1F998-697 REAR RUBBER UNIT
1F998-741 I/F RUBBER UNIT
1K105-387 FLOCKED SHEET
1K404-164 BAYONET MOUNT
Oraz
1K602-111 PROTECTOR
1K683-828 I/F LID
6K050-086 WASHER T=0.06
nie naciag lustra popychach i migawka to 3 oddzielne podzespoly..ktore moga pasc w kazdej chwili....razem i oddzielnie
Czyli co, tak czy siak za jakiś czas może mi paść migawka, tak? Co z tym zrobić? Bo jak już mają coś grzebać przy tym aparacie to niech zrobią to tak by aparat śmigał jak nowy...
Daj go do TOP67, jeśli się podejmie. Jeśli wolisz oficjalny serwis, wal do Fixation.
Już go zostawiłem w serwisie NPS, niech to zrobią, pytanie co dalej? Jeśli migawka padnie za jakiś czas czy nie lepiej zrobić to kompleksowo od razu w serwisie?
Migawka może pociągnąć drugie tyle. Chcesz w ciemno wymienić pół aparatu?
W sumie fakt, nie ma co się zastanawiać na zapas. A może to czas na zmianę aparatu? Ile może być warty taki d700, mający prawie 5 lat i 150tys klatek na koncie?
Pawel Pawlak
07-11-2014, 12:35
ja bym się jednak dowiedział ile by kosztowała wymiana migawki łącznie z tą usługą. Jeśli niezbyt wiele (relatywnie) to warto zrobić to razem - profilaktycznie. Jeśli pechowo migawka padnie za krótki okres czasu po tej naprawie, to znaczna część kosztów będzie dublowanych.
rafal_n5
09-11-2014, 15:54
Ewidentnie problem z mechanizmem lustra.
w takich przypadkach nie koniecznie musi być mechanizm naciągu lustra. U mnie w d600 była identyczna sytuacja, lustro nie wracało do pierwotnej pozycji oraz Err na wyświetlaczu.Byłem nastawiony na drogą naprawę, jednak NPS mile mnie zaskoczył. Okazało się że uszkodzeniu uległ mechanizm wybierania przysłony co wiązało się z kosztem 300zł.