Zobacz pełną wersję : Metz 50 af-1 nie błyska
Posiadam lampę Metz 50 af-1. Kilka dni temu przestała kompletnie błyskać z aparatem. Po zdjęciu z sanek lampa czasem błyska, jednak jest to błysk słabszy bez słyszalnego ładownia się lampy. Jeśli nie błyska, słychać jedynie dźwięk mechanizmu w środku urządzenia i tyle.
Lampę posiadam od ponad roku. Używana sporadycznie lub okazjonalnie w miarę często. Baterie również mają ponad rok.
Pomocy
Nie wiem o jakim slyszalnym lądowaniu mówisz, bo w mojej poza złomem palnika nic nie słychać
Druga sprawa - co znaczy " sporadycznie w miarę często" ??
3. Czy jest naładowana ??
Nie wiem o jakim slyszalnym lądowaniu mówisz.
Napisał ładowaniu a nie lądowaniu.
W Metzie 50 AF-1 nie słychać ładowania, tylko zoom palnika przy zmianie ogniskowej.
Przyczyn może być kilka, kończący się palnik, kondensator lub inny element elektroniki.
Baterie również mają ponad rok.
Jeżeli to faktycznie baterie a nie akumulatorki, to może warto wymienić?
wasilewk
31-10-2014, 19:31
Nie ma co dywagować: pierwsze co bym zrobił, to wymieniłbym palnik - trzeba nieco umiejętności i dokładności.
Ja zawsze mam zapasowy w pudełku, bo mi zależy na pewności lampy a nie nagle: "Poradźcie !".
Pzdr.
Co do dźwięków wewnątrz urządzenia. To są moje domysły, co się w środku dzieje. Po prostu myślałem, że jest to dźwięk ładowania.
A co do palnika, urządzenie jest na gwarancji. Czy jest sens albo inaczej, czy mogę na gwarancji sam otwierać puszkę aby sprawdzić co w trawie piszczy nie tracąc gwarancji? Ps. Gdzie mogę sprawdzić ten palnik, a jeśli byłby to palnik gdzie mogę go kupić i jaki byłby to koszt.
Lampę używam sporadycznie ale zdarzają się momenty w życiu, że lampa wydaje się niezbędna danego dnia więc wtedy wychodzi użycie lampy często
Pps. Pisząc baterie miałem na myśli akumulatorki:/
wasilewk
02-11-2014, 11:03
Może tu: http://jabbafoto.pl/search/query,Palnik+do+lampy+metz?PHPSESSID=u2egpbperv7md a5gvuubs5npc7
Może tu: http://jabbafoto.pl/search/query,Palnik+do+lampy+metz?PHPSESSID=u2egpbperv7md a5gvuubs5npc7
Widzę tylko info o urządzeniu i jego koszt. Nic konkretnego na temat "palnika"
Podsumowując, jeżeli lampa jest na gwarancji, zdjęta z body błyska tylko czasami, jesteś pewny, że problemem nie jest zasilanie (baterie/akumulatorki), to moim zdaniem, pozostaje tylko serwis.
Sam palnik nie jest objęty gwarancją. Jeśli pękł, to za jego wymianę w serwisie zapłacisz jakieś 250-300zł. Robiąc to samemu - 50-70zł za palnik.
Ale najpierw trzeba wyeliminować inne możliwe problemy - jak zasilanie.
A gdzie mogę ten palnik kupić i gdzie zdobyć schemat montażu?
A gdzie mogę ten palnik kupić i gdzie zdobyć schemat montażu?
Schematów nie trzeba. Na YT są filmiki jak rozebrać głowicę i w sumie tylko tyle trzeba zrobić. Palnik jest lutowany na wierzchu.
Kupić je można przez ebay. W Polsce chyba nikt nie ma.
Nie chciałbym wychodzić na marudę. Tak wszyscy piszecie ogólnikowo.
Mógłbym dostać konkretnego linka na sklep lub cokolwiek co oferuje ten "palnik"
oraz link na youtube gdzie jest filmik instruktażowy co i jak rozebrać? Szukałem na necie, lecz nie mogę nigdzie nic znaleźć
Palnika możesz poszukać tu: http://www.fototech-serwis.pl/pl/7-rozne
Dostałem niedawno lampę w serwisu. Dobrze, że nie skusiłem się na Wasze propozycje. Lampę naprawiono w ramach gwarancji. I nie była to wina palnika.
Skoro miałeś gwarancję, to po co ten wątek? To chyba oczywiste, że najpierw wysyła się na gwarancję.
Skoro miałeś gwarancję, to po co ten wątek? To chyba oczywiste, że najpierw wysyła się na gwarancję.
Napisałem, że lampę posiadam od ponad roku... no to chyba jasna sprawa?!