Zobacz pełną wersję : Dysk SSD
kowalmen
30-10-2014, 22:37
Hej!
Stoje przed wyborem kupna dysku SSD. Chce popracowac w lightroom ale na moim laptopie dziala wrecz koszmarnie, PS CS6 dla odmiany smiga dosc dobrze. Troche wypadlem z obiegu i nie jestem na bierzaco w tematyce dyslow twardych. W necie naczytalem sie sporo i wydedukowalem ze SSD moze zdecydowanie pomoc przy dzialaniu lightooma i ogolnie lapka. I teraz stoje przed pytaniem czy inwestowac w SSD Evo taki jak ten
http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/7752095_komentarze/ ktory kosztuje 3 razy wiecej od dysku SEAGATE jak ten http://www.ceneo.pl/22579232#tab=click. Czy warto inwestowac w tego evo? Jaka jest miedzy nimi roznica ?Wiem ze jeden to SSD a druki to SSHD, ale to mi zbyt wiele nie mowi. Ktos moze cos podpowie ?
zbyszekD7000
30-10-2014, 22:50
Tu masz wątek o dyskach SSD
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=172325
1. SSD niewiele poprawi ci działanie LR. To głównie zależy od procesora.
2. SSHD to łyt matetingowy... czyli zwykły dysk, tylko że z 2 pamięciami cache.
kowalmen
30-10-2014, 23:59
No przerobilem link od kolegi zbyszka i faktycznie musze jeszcze przemyslec. Tylko ze u mnie procesor to i3. Demon to nie jest ale dlaczego lr 4 tak zamula?
i3 w lapku, to zwykle nie to samo co w stacjonarce. Jaką ma prędkość np. wg http://www.cpubenchmark.net/?
Wynik poniżej 3tys. nie daje dużo nadziei.
Jacek z Nikonem też
31-10-2014, 00:05
1. SSD niewiele poprawi ci działanie LR. To głównie zależy od procesora.
No nie wiem, ludzie podniecają się startowaniem systemu jakby cały dzień startowali systemy, a ja kupiłem dysk SSD wylącznie po to, by mi szybciej działał LR - i jestem zadowolony. Oczywiście katalog musi być umieszczony na dysku SSD (same RAWy już nie). Co do PS to przede wszystkim scratch disk musi być ustawiony na SSD.
kowalmen
31-10-2014, 00:12
Wg tej strony w zakladce higher is better moj procesor ma 3710 pkt. W zasadzie ps dziala dobrze i to w 64 bitach. Lightroom nawet wersja 3 to masakra. Ssd chcialem zastapic po klonowaniu.
No nie wiem, ludzie podniecają się startowaniem systemu jakby cały dzień startowali systemy, a ja kupiłem dysk SSD wylącznie po to, by mi szybciej działał LR - i jestem zadowolony. Oczywiście katalog musi być umieszczony na dysku SSD (same RAWy już nie). Co do PS to przede wszystkim scratch disk musi być ustawiony na SSD.
A co ma SSD do renderowania obrazu przez procesor ??
LR to 98% procesor, 1% dysk i 1% RAM.
faberone
31-10-2014, 00:36
Witam
To może coś ja pomogę. Obecnie mamy taki wybór dysków twardych 2.5 " są to dyski "tradycyjne"czyli talerzowe (rotacyjne ), dyski hybrydowe czyli SSHD, oraz dyski SSD. I tak pomijam talerzowe bo wiadomo o co chodzi natomiast dyski hybrydowe SSHD jest to połączenie dysku rotacyjnego (talerz np. 500GB pojemności) z pamięcią NAND(pamięć stosowana w kartach np. 8GB. Te 8 GB jest to przestrzeń nie dostępna dla użytkownika (nie widzimy jej jako partycji) ale system, procesor tak. I wszystkie programy które uruchamiamy na komputerze są w pierwszej kolejności przenoszone do tej szybkiej pamięci 8GB dysku twardego. Po kilku takich operacjach pamięć ta zapamiętuje najczęściej uruchamiane programy( sam start systemu) i mamy widoczne szybsze uruchamianie np. outlooka, worda czy excela. Co do dysków SSD to na starcie mamy najwyższą wydajność i szybkość reakcji. Z dysków SSD polecam dyski Samsunga, Intela, OCZ, oraz może mniej znanego PLEXTORA serii pro. Oczywiście wszyscy wymienieni producenci mają w swojej ofercie dyski SSD szybsze i wolniejsze, z różnymi rozwiązaniami (rodzaj kości, rodzaj sterownika, ilość operacji zapisu, odczytu itp.) Oferta jest bogata i dla każdego coś się znajdzie.
To może jeszcze odnośnie samego LR moim zdaniem wymiana dysku na SSD oraz odpowiednia konfiguracja LR ( głownie chodzi mi o rozmiar Camera Raw Cache, który możemy zwiększyć z domyślnego na np. 10-20 GB przyspieszy działanie i obróbkę zdjęcia, dokonywanie optymalizacji LR )
Pozdrawiam
faberone
Jacek z Nikonem też
31-10-2014, 01:09
A co ma SSD do renderowania obrazu przez procesor ??
LR to 98% procesor, 1% dysk i 1% RAM.
ile plików ma Twój katalog LR?
ile plików ma Twój katalog LR?
A jakie ma to znaczenie ??
Praca w LR to nie przeglądanie setek czy tysięcy plików, a ich obróbka. Jeszcze się nie zdarzyło, aby LR potrzebował więcej jak 20 MB/s z prędkości dysku.
Jacek z Nikonem też
31-10-2014, 02:35
A jakie ma to znaczenie ??
Praca w LR to nie przeglądanie setek czy tysięcy plików, a ich obróbka. Jeszcze się nie zdarzyło, aby LR potrzebował więcej jak 20 MB/s z prędkości dysku.
Wydaje mi się, że jeśli chcesz tylko wywołać RAW to lepiej to zrobić w camera raw, główną funkcjonalnością LR jest właśnie praca z wieloma plikami i w tym pomaga szybki dysk.
Wydaje mi się, że jeśli chcesz tylko wywołać RAW to lepiej to zrobić w camera raw, główną funkcjonalnością LR jest właśnie praca z wieloma plikami i w tym pomaga szybki dysk.
Pierwszy raz spotykam się ze stwierdzeniem, że LR nie jest od wywoływania RAWów, a katalogowania zdjęć...
W wręcz powiem, że to szokujące stwierdzenie, bo wywoływanie RAWów w tym programie jest już dość dobre opracowane, a katalogowanie zdjęć jest lata świetlne nawet za darmową Picasą...
Główną funkcjonalnością LR jest wywoływanie RAWów. A to czy teraz weźmiesz LR, czy ACR - jeden kij, bo to dokładnie ten sam silnik, tylko inny UI.
A ta praca z "wieloma plikami", to niby z iloma ?? Na ilu to plikach Ty naraz musisz pracować, że potrzebny Ci dostęp do dysku z prędkościami 300-400 MiB/s, a nie 100 MiB/s ??
Przy pomnę - 1 RAW z D800/810 to 40-50MB, gdzie wyświetlenie jego przez i7-4790 zajmuje przynajmniej kilka sekund i to pod warunkiem, że nie ma zbyt dużo obróbki...
Jacek z Nikonem też
31-10-2014, 13:04
Nie chodzi o rozmiar RAW, ponieważ to nie RAWy trzyma się na SSD tylko katalog Lightrooma. Ale jeśli masz na myśli moduł develop a nie zarządzanie wieloma zdjęciami to kończę ze swojej strony dyskusję.
Nie ma o co się przepychać - obecnie SSD chodzą po taniości. Z sensownych, na placu boju pozostają Crucial i SanDisk...
kowalmen
31-10-2014, 17:15
Dalej metlkik. Choc wiem ze kupowac ssd nie sshd. Ale watpie juz czy to pomoze w LR. Kiedys chodzil dobrze.
LR gromadzi masakrycznie wiele informacji o przeglądanych/przetwarzanych plikach, dlatego jego zasoby archiwaliów puchną w tempie wprost geometrycznym.
I to jest główna kula u nogi tegoż oprogramowania.
Zdecydowanie, użycie SSD poprawi komfort pracy w LR.
Nie myśl za długo, tylko kup SSD, jako że to już jest niespecjalny wydatek, więc wiele nie ryzykujesz. :)
kowalmen
31-10-2014, 17:23
No 500gb troszke kosztuje. Ale i tak sie pewnie na niego porwe.
Daję: http://www.dfv.pl/lightroom.html?id=480 , jakby komuś jednak chciało się poczytać, przynajmniej z nudów.
LR gromadzi masakrycznie wiele informacji o przeglądanych/przetwarzanych plikach, dlatego jego zasoby archiwaliów puchną w tempie wprost geometrycznym.
I to jest główna kula u nogi tegoż oprogramowania.
Jak robi się codzienne czy cotygodniowe backupy, to tak. Wystarczy wyrzucać stare i czyścić zbędną historię obróbki.
U mnie katalog nie przekracza 1.5GiB przy dużej ilości plików.
Zdecydowanie, użycie SSD poprawi komfort pracy w LR.
Nie.
Zmieni się tylko czas ładowania podglądu 1:1 pod warunkiem, że zdjęcie nie było obrabiane i że dane są jeszcze w cache.
Domyślnie cache to chyba 2 czy 4 GB (starcza może na 200-300 zdjęć) i jest usuwany po 30 dniach.
Aktualnie mam 2 systemu na stacjonarnym - jeden "czysty" na SSD i drugi na HDD, do wszystkiego nie związanego ze zdjęciami - na obu jest LR, przy czym każdy ma własny katalog z tymi samymi zdjęciami - nie ma zauważalnych różnica w pracy. Nawet przy imporcie czy eksporcie.
Maksymalne użycie dysku w LR występuje przy imporcie, a dokładniej przy kopiowaniu zdjęć z karty na dysk. Nigdy nie przekroczyło 50 MiB/s, a karty mam szybsze.
Import zdjęć z dysku do LR - 10-20 MiB/s
Eksport RAW do TIFF - 20-25 MiB/s
Eksport RAW do JPEG - do 10 MiB/s
Obróbka zdjęć - do 10 MiB/s
SSD poprawi jedynie szybkość uruchamiania się aplikacji, czy operacji potrzebujących szybkiego dostępu do dużych ilości danych na dysku. Czyli jedyne na co może wpłynąć w LR, to na prędkość wyświetlania miniatur, czy pierwszego uruchomienia danego modułu.
LR-a przyspiesza się tak: http://jkawecki.pl/blog/jak-przyspieszyc-lightrooma-w-10-krokach/ .
LR-a przyspiesza się tak: http://jkawecki.pl/blog/jak-przyspieszyc-lightrooma-w-10-krokach/ .
Działało tylko na pierwszych wersjach LR 4, które od razu ładowały wszystkie moduły.
Teraz (chyba od 4.3 albo 4.4) nie ma znaczenia. Moduły są ładowane dopiero przy ich pierwszym uruchomieniu.
Jacek z Nikonem też
31-10-2014, 19:17
Dla autora znalazłem jeszcze takie coś:
http://www.evankafka.com/sensorsensibility/put-your-huge-lightroom-catalog-on-an-ssd/
kluczowe zdanie:
"I made sure I had plenty of room on my SSD and moved PersonalCat and it’s preview file (about 100GB) to the SSD. I also moved the Adobe Camera Raw cache there (via LR’s file handling preferences). What a huge difference! I can easily bounce around between the years and thumbnails now load almost instantly."
a to o czym mówi jeden z dyskutantów jest zmierzone w tym artykule:
http://www.computer-darkroom.com/blog/will-an-ssd-improve-adobe-lightroom-performance/
i patrząc na liczby można dojść do wniosku, że SSD nic nie wnosi, wystarczy jednak przeczytać ten pierwszy - to właśnie różnica między teorią a praktyką
wasilewk
31-10-2014, 19:26
No i niech nie wnosi.
Jest pozbawiony mechaniki, jest zimny (w odróżnieniu od zwykłego Samsunga obok), jest malutki - to podstawowe zalety, które wieszczą mu pewną przyszłość.
Pzdr.
kowalmen
31-10-2014, 19:32
W najgorszym wypadku lightroom bedzie mi dzialac tak samo lub odrobine lepiej, a programy i winda beda uruchamiac sie szybciej. Trudno. Swoja droga szkoda ze lightroom takie ma wymagania co do maszyny na ktorej jest zainstalowany. Panowie z Adobe chyba nie przemysleli tematu.
B_Marcin
02-11-2014, 13:41
SSD wnosi i to bardzo dużo, nie wyobrażam sobie powrotu do zwykłego talerzowca.
Export to przecież tylko część pracy. Kto z was exportuje więcej (w sensie dłużej) niż obrabia? :D
Poprawia się znacząco komfort pacy, który ciężko wyrazić liczbowo. Ten kto nie ma jeszce SSD niech wieży na słowo - nie wróci do HDD.
Andrzej1974
02-11-2014, 13:43
Autorze wątku, czy aby na pewno dysk jest wąskim gardłem w Twoim lapku? Sprawdzałeś pozostałe parametry (procek, pamięć)?
kowalmen
03-11-2014, 09:58
Procek jaki jest juz pisalem. W zasadzie na poczatku bylo duzo lepiej. Teraz przesuwanie samych suwakow w LR sprawia ze czekam na efekt jakas minute. A to sie miha z celem. Ramu mam 4 GB
Jacek z Nikonem też
03-11-2014, 10:34
Procek jaki jest juz pisalem. W zasadzie na poczatku bylo duzo lepiej. Teraz przesuwanie samych suwakow w LR sprawia ze czekam na efekt jakas minute. A to sie miha z celem. Ramu mam 4 GB
Sprawdź zajętość RAMu w całym systemie. Spróbuj wyłączyć takie rzeczy jak Firefox. Albo PS.
Andrzej1974
03-11-2014, 10:38
Faktycznie, przeoczyłem procesor. Powiadasz, że i3 i 4GB RAMu? Hmm... dwa dni temu Lenovo braciszka miałem okazję dotknąć z takimi właśnie parametrami i powiem szczerze, że... nie chciałbym nim pracować nawet w Wordzie a co dopiero w Lr. Ten program potrzebuje nie tyle SSD ale przede wszystkim lepszego procesora (przynajmniej i5). SSD tu Ci niewiele pomoże choć jakiś tam mały % może będzie lepiej. Jednakże na wiele bym ie liczył...
P.S. Czy możesz zrobić np. zrzut z TaskManagera jak są wykorzystane podczas pracy procesor, dysk etc. Fajnie by było gdybyś zrobił też zrzut z RAMU np. programem RAMMap (link do pobrania (http://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/ff700229)).