Zobacz pełną wersję : Jaką wybrać przestrzeń barw?
Witam, moje pytanie brzmi: w jakiej przestrzeni barw najlepiej fotografować? sRGB czy Adobe RGB? Dodam, że zdjęcia przerabiam w PS, umieszczam na stronie www i chcę wywołać odbitki, zatem jaka przestrzeń barw będzie odpowiednia?
darek6902
30-10-2014, 18:26
Zdecydowanie sRGB.
Do wywoływania odbitek może być Adobe RGB ale tylko wtedy gdy obrabiasz na szerokogamutowym (obsługującym przestrzeń Adobe RGB) monitorze.
Zazwyczaj korzystałam z Adobe RGB i po wywołaniu odbitek kolory znacząco różniły się od tych na komputerze, czy to właśnie przez to?
Bardzo dobrze, że stosuje Pan szeroką przestrzeń barwną. Adobe do odbitek jest jak najbardziej wskazane. Tylko czy jest Pan pewien, że LAB do którego oddał Pan pliki do naświetlenia sobie z tym poradził?
jbrLAB
Zazwyczaj korzystałam z Adobe RGB i po wywołaniu odbitek kolory znacząco różniły się od tych na komputerze, czy to właśnie przez to?
Raczej nie.
Przyczyną różnych kolorów na odbitkach i na komputerze prędzej jest brak zarządzania barwą - czyli programy nie wyświetlają poprawnie kolorów - oraz nieskalibrowany monitor.
Bardzo dobrze, że stosuje Pan szeroką przestrzeń barwną. Adobe do odbitek jest jak najbardziej wskazane. Tylko czy jest Pan pewien, że LAB do którego oddał Pan pliki do naświetlenia sobie z tym poradził?
W tym wypadku - totalna bzdura.
Dopóki nie oddaje się zdjęć do profesjonalnego labu (nie jakiś tam fotojoker, Ronsman, itp), to i tak robią wszystko w sRGB, albo jeszcze mniejszych.
darek6902
30-10-2014, 19:32
Jaki masz monitor? To po pierwsze.
Po drugie fotolaby raczej nie korzystają z Adobe RGB. Czasem jest to konkretny, specyficzny profil utworzony do pary maszyna drukująca - papier foto. Najczęściej jednak używają sRGB i własnie w tej przestrzeni najbezpieczniej jest dostarczać pliki do druku. Oczywiście jeśli w ogóle do pliku ze zdjęciem dołączony jest jakikolwiek profil, co nie jest niestety regułą.
Przyczyny niezgodności kolorów mogą być tez inne.
Żeby się zgadzały powinny być spełnione dwa, z pozoru nietrudne, warunki:
1. Musisz na monitorze widzieć prawdziwe kolory zdjęcia. Czyli jak w pliku dany piksel zapisany jest jako czerwony o danej jasności to tak masz widzieć, ani jasniej ani ciemniej ani, co gorsze, jako różowy, czerwonawy itp.
2. Urządzenie drukujące musi potrafić wydrukować takie kolory (i o takiej jasności)jakie zapisane są w pliku.
Niby niewiele, ale jak się wgłebić to i doktoryzować się można w tym temacie :D
Nie korzystam z zewnętrznego monitora, pracuje jedynie na laptopie. Jeśli chodzi o skalibrowanie monitora, szczerze nie mam pojęcia jak to zrobić :) zależy mi, aby po wrzuceniu zdjęć na stronę zdjęcia miały taką samą barwę.
Nie korzystam z zewnętrznego monitora, pracuje jedynie na laptopie. Jeśli chodzi o skalibrowanie monitora, szczerze nie mam pojęcia jak to zrobić :) zależy mi, aby po wrzuceniu zdjęć na stronę zdjęcia miały taką samą barwę.
To 100% pewne, że monitor nie wyświetla poprawnie kolorów.
A do kalibracji potrzebny jest kalibrator. Jednak w twoim wypadku najlepiej poszukać firmy, która kalibruje/profiluje monitory, bo zakup to koszt ponad 1000zł.
Taką firmę znajdziesz w każdym większym mieście.
Tylko, że wyświetlacz laptopa może nie dać się skalibrować i żadna firma tego nie wykona. Zewnętrzne monitory - owszem i też nie wszystkie.
Ale jeśli chodzi o wrzucanie zdjęć do internetu najlepiej fotografować w sRGB?
darek6902
30-10-2014, 21:05
Ale jeśli chodzi o wrzucanie zdjęć do internetu najlepiej fotografować w sRGB?
Oczywiście. Zdecydowana większość monitorów pracuje właśnie w sRGB. I tej przestrzeni należy używać do publikacji zdjęć w internecie.
ok, super! dzięki wszystkim za cenne informacje :)
Tylko, że wyświetlacz laptopa może nie dać się skalibrować i żadna firma tego nie wykona. Zewnętrzne monitory - owszem i też nie wszystkie.
Sprzętowo nie, ale programowo każdy można.