PDA

Zobacz pełną wersję : Wydruk zdjęcia większego niż 100x150cm

morzon
30-10-2014, 17:49
W sumie pierwszy raz zdarzyło mi się potrzebować tak dużego druku, więc nie za bardzo wiem gdzie się w tym udać - stąd ten wątek i pytanie do Was.
Chciałbym żeby było to wydrukowane w naprawdę dobrej jakości, fotograficznej, nie plakatowej - tzn tak jak to widzę na kompie, czyli tam gdzie są szczegóły tam mają być widoczne szczegóły i kolory też mają się zgadzać z tym co widzę na monitorze. Zdjęcie ma być prezentem i ma zawisnąć na ścianie w pokoju, nie będzie to jakiś baner czy coś w tym stylu. Nie będzie pewnie oglądane z 50cm, ale z 1,5-2m, może więcej (muszę dopytać).
W większości miejsc które kojarzę ze świetną jakością (choćby u Czornyja) widzę max 112cm na szerokość. Szukam czegoś co będzie miało 1,5-2m na krótszym boku. Jest szansa na coś takiego w ogóle? Robiliście takie wydruki, możecie polecić jakieś miejsce gdzie by można się z tym udać? Byłoby pięknie jeśli w Krakowie, ew na Śląsku, no ale...

Druga sprawa - zdjęcie ma ok 10mpx (4x2,6k px), niestety robiłem je jeszcze D700 i szału z rozdzielczością ni ma... Jak będzie z jakością z tak małego wymiaru? Trzeba to "dmuchać" jakimiś algorytmami do skalowania czy lepiej próbować z oryginalnego pliku? Jest szansa, że będzie to dobrze wyglądało?
Chodzi o takie foto:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://patrykmorzonek.pl/files/gimgs/15_15tv.jpg)

Jakieś pomysły, sugestie mile widziane ;)
Dzięki

sufenta
30-10-2014, 17:52
https://de.whitewall.com/?gclid=CNDWgNnd1MECFVDItAod-yEAlw

morzon
30-10-2014, 17:59
750 euro... Niestety, nie stać mnie.

KaarooL
30-10-2014, 19:48
Poczytaj sobie o druku solwentowym. Zagłębie druku cyfrowego masz w Krakowie (czyli pod nosem) i myślę że temat zamknie się w ok. 200-250 zł.

Pisanie że Cię nie stać jest dziwne, bo przecież chcesz wielki format a to kosztuje - obecnie i tak niewiele.

Tak duży format wcale nie wymaga pierdylionów pixeli - 10mpix będzie w sam raz jeśli sensownie je powiększysz. Nikt tego nie ogląda z odległości poniżej 2m.

morzon
30-10-2014, 20:37
Poczytaj sobie o druku solwentowym. Zagłębie druku cyfrowego masz w Krakowie (czyli pod nosem) i myślę że temat zamknie się w ok. 200-250 zł.

Pisanie że Cię nie stać jest dziwne, bo przecież chcesz wielki format a to kosztuje - obecnie i tak niewiele.

Tak duży format wcale nie wymaga pierdylionów pixeli - 10mpix będzie w sam raz jeśli sensownie je powiększysz. Nikt tego nie ogląda z odległości poniżej 2m.

Dzięki za wskazówke z solwentem, rzuce okiem.
Nie wiem jednak co jest dziwnego w pisaniu, że nie mam 3000zł na jeden wydruk...

MaciekW
30-10-2014, 20:57
Drukarnia Bokwa na Przemysłowej w Krakowie. Drukowałem tam 8 prac 100x70 z 12mpix (praca dyplomowa) i jestem byczo zadowolony, w sumie wszystkie znalazły nabywców :) Większy format też Ci zrobią, próbki, konsultacje etc - wiadomo. Polecam :)

!AGresT
30-10-2014, 21:11
Jak w Krakowie, to może warto Cornyja podpytać?

P.S. niejasno się wyraziłem - nie żeby u niego robić, ale on zna rynek i powinien doradzić.

Borat1979
30-10-2014, 21:12
Pisanie że Cię nie stać jest dziwne
Dziwne? Przy cenie wydruku 750 Euro!

GonzoG
30-10-2014, 23:30
Papiery czy płótno w wysokiej jakości (pigment, barwnik) dostaniesz w rozmiarze do ok 140, cm na krótszym boku (50" minus spad na zawinięcie na krośnie), albo 150cm gdy bez krosna (ramy).

W większych rozmiarach z dobrą jakością będzie ciężko, bo zostaje już raczej solwent, a te wydruki nie ce****ą się jakością fotograficzną.

Co do rozdzielczości - 10 Mpix powinno starczyć, choć odpowiednie powiększenie da lepsze efekty niż wydruk z mniejszej rozdzielczości.

Czornyj
30-10-2014, 23:52
W LabLabie i Finiszu mają*plotery wodnopigmentowe 1,5m (Epson SP11880), z szerszymi może być problemik. Solwent to ryzykowna opcja - można z nich uzyskać niezłą*jakość, ale b. często operatorzy są z*łapanki i nie mają*pojęcia o mniemaniu, a maszyna jest zalana gnojówą i w trzy d... źle ustawiona.

Fajne płótno 1,5m można ciachnąć w najlepszefoto.pl, mają tam przekozackiego Szura S70670 (dziesięciokolorowy solvent), wujek czornyj ustawiał ;)

morzon
31-10-2014, 00:29
W LabLabie i Finiszu mają*plotery wodnopigmentowe 1,5m (Epson SP11880), z szerszymi może być problemik. Solwent to ryzykowna opcja - można z nich uzyskać niezłą*jakość, ale b. często operatorzy są z*łapanki i nie mają*pojęcia o mniemaniu, a maszyna jest zalana gnojówą i w trzy d... źle ustawiona.

Fajne płótno 1,5m można ciachnąć w najlepszefoto.pl, mają tam przekozackiego Szura S70670 (dziesięciokolorowy solvent), wujek czornyj ustawiał ;)

O, Finisza mam po sąsiedzku, więc zagadam jutro, dzięki.
U Ciebie ile by kosztował największy wydruk, te 112x~170cm? Nie wiem tylko jaki papier byłby najsensowniejszy w tym przypadku. Będę się i tak pewnie odzywał w najbliższym czasie, bo dla siebie mam też trochę rzeczy do druknięcia w mniejszych rozmiarach i na pewno nie będę szukał nikogo innego.

donkiszot
31-10-2014, 14:02
Do LabLabu też się przejdź. Choćby przegadać temat. Ekipa jest dość rozgarnięta i czasem podejmują się niestandardowych wyzwań.

KaarooL
31-10-2014, 16:43
W tej kwocie w ojro przeoczyłem zero, tak jakoś - stąd zdziwienie.

Solwentowo drukowałem kilkadziesiąt zdjęć 100x70 i było cacy - zostałem miło zaskoczony tym, że kolorki odpowiadają plikom wejściowym.

tomajk
31-10-2014, 19:21
Za druk solwentowy o wymiarach 150 * 300 cm na plandece, płacę 250zł brutto. Pomimo że ploter nowoczesny i bodajże 4kolory plus czarny wszystko na oryginałach (nie powiem na reklamach wygląda nawet świetnie) to jednak nie ma nawet co porównywać do odbitek bądź nawet zwykłych z atramentowych plujek. Tam ma być szybko, tanio i wielkie (i taki jest właśnie tam raster) a przecież nie o to chyba chodzi w zdjęciach. Też szukam gdzie tu wydrukować duży obrazek, ale po dwóch latach niczego sensownego nie znalazłem u nas w kraju, mi akurat potrzeba 180 * 250cm. Solwent może na płótnie wypadłby nawet sensownie, ale koniecznie trzeba dowalić laminat, bo jak na słońcu będzie, to jednak blaknie z czasem.

Czornyj
31-10-2014, 20:16
Tomajk - w Profilabie mają Arizonę 660 XT, drukuje toto do 2,5 x 3m na nośnikach sztywnych atramentami utwardzanymi UV (+lakier), nie jest to oczywiście jakość maszyny wodnopigmentowej, ale przy tak dużych formatach powinna dać radę. Można tym drukować na śmiesznych rzeczach - spienionym PVC, alu (np. dibond), szkle, można też na czymś normalniejszym z rolki.

Fajną opcją pod względem jakości foto jest też latex HP, tylko nie wiem czy ktoś ma toto w szerokości pow. 1,6m

SerU
31-10-2014, 20:25
Nie wiem, czy w Polsce już ktoś to ma, ale może warto pogooglować firmę, która drukuje na najnowszym wynalazku Ricoha: Pro L4160 - maksymalna szerokość druku to 1610mm. Wczoraj wróciłem ze szkolenia m.in. na tych maszynach i powiem szczerze, że jakość mnie mocno zaskoczyła. Drukuje atramentami lateksowymi (w tym białym) i przy użyciu dodatkowego atramentu pomarańczowego i zielonego pokrywa 93% pantonów. Daje bestia radę...ale swoje kosztuje: około 25 tysięcy funtów.

Czornyj
31-10-2014, 20:28
lateksy na pewno są, tylko 1,37 - 1,61m szerokie, nie wiem czy ktoś już postawił coś szerszego, lateksowa hapka 104" kosztuje w US ze 60k$

SerU
31-10-2014, 20:40
lateksy na pewno są, tylko 1,37 - 1,61m szerokie, nie wiem czy ktoś już postawił coś szerszego, lateksowa hapka 104" kosztuje w US ze 60k$

Akurat S4INT-owi wystarczy ;) - szuka czegoś powyżej 1.5 metra na krótszym boku. Tutaj mamy 1.6 metra i lateks powinien dać spokojnie radę. W ramach testów tego Ricoha powiększyliśmy obrazek 1920x1080 72 dpi do ~A1 i z odległości 30-40 cm wyglądał rewelacyjnie, więc 10mpix powiększone do 160 cm na krótszym będzie OK.

Czornyj
31-10-2014, 20:42
160cm to można pyknąć z wodnego pigmentu, bez lateksowych perwersji :p

Radzilla
04-11-2014, 16:39
1) Hergon na Warszawskiej
Mieli Epsona Stylus Pro 11880 (szerokość rolki 1,6m) ale chyba im padł.
Mieli kupić nową maszynę - ale nie wiem czy kupili to samo czy coś krótszego.
Możesz podejść zobaczyć papiery, zrobić próbkę wydruku itp.
Ja z wydruków byłem zadowolony głównym kryterium była cena (ale nie zbytnim kosztem jakości)

2) Centrum Papieru na Wolskiej
Kiedyś robili pojedyncze wydruki - jak pytałem jakieś pół roku temu to powiedzieli że mają za dużo zleceń i na detal nie mają czasu - zadzwoń może coś się zmieniło.

Czornyj
04-11-2014, 17:20
Centrum Papieru ma tylko 112cm

Jacek_Z
11-11-2014, 12:03
W Gdańsku (da się wysyłkowo) mozna drukować u Żelaznego, facet na dobrą opinię, sam tam drukowałem 2 wystawy fotokujaw.
Park maszynowy ma przeogromny. Robi też wielkie formaty, nietypowe podłoża itd. Druk polimerami na drzwiach od stodoły :)
Namiary masz tu http://www.skanuj.pl/
Ale nie patrz na to co na www, bo strona mocno nieaktualna (ma inne drukarki). Dzwoń.