Zobacz pełną wersję : Syfki
Pojawiły mi się syfki na zdjęciach.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img172.imageshack.us/img172/6024/dsc5882lh8.jpg)
sprawdzałem obiektyw i lustro i nie mogę się dopatrzec nic na nim, matryca tez wydaje się czysta, jutro przy lepszym świetle zajrzę znów do aparatu.
Ale w związku z tym zasyfianiem zastanawiam się, czy producenci nie mogliby zastosować w aparatach takiego prostego rozwiązania.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img488.imageshack.us/img488/4830/beztytuufi2.jpg)
Po naciśnięciu przycisku zwolnienia blokadu obiektywu, automatycznie zasuwają się dwie kurtynki, które nie pozwalją na dostawanie się kurzu do wnętrza aparatu. Wtedy spokojnie odpinamy jeden i wpinamy inny. Oczywiście w celach serwisowych czy innych można by było kurtynki zablokować z pozycji menu. Proste i chyba tanie w realizacji rozwiązanie, niż jakieś tam wibracje matryc.
No, nie da sie ukryc, ze problem czystosci matrycy nie został jak dotąd skutecznie rozwiazany chyba przez zadnego producenta...
Jarwols - niezły pomysł, ale jak pisze prz3mo to na razie szczycą się "wspaniałym" odkurzaczem matrycy...
Jarwols - niezły pomysł, ale jak pisze prz3mo to na razie szczycą się "wspaniałym" odkurzaczem matrycy...
Producenci skupili sie na strzepywaniu kurzu... A moze wlasnie dobrym pomysłem byloby cos jak autor tematu przedstawił czyli jakas zasłona jakby, którą by sie łatwo zmieniało gdyby ulegla zabrudzeniu...
Ja tu dałem patent od środka, czyli raczej nie wyjmowana, ale kurz z zewnetrznej czesci zawsze latwiej usunac niz z wnetrza aparatu. :)
Ja tu dałem patent od środka, czyli raczej nie wyjmowana, ale kurz z zewnetrznej czesci zawsze latwiej usunac niz z wnetrza aparatu. :)
No, spoko, tylko pamietaj, ze syf do srodka nie dostaje sie tylko przy zmianie obiektywu, ale takze np. podczas zmiany ogniskowej obiektywu. Wtedy tez obiektyw zasysa chyba powietrze do srodka body, ale moze sie myle...
Kacper_84
03-05-2007, 00:16
dawno by to wprowadzili ale zajmowalo by to sporo miejsca, musialo by zawierac klej czy cos zeby zbieralo syf wiec podlegalo by wymianie a nie zrobili by tak zeby przecietny user byl w stanie zrobic to samemu wiec co jakis czas kosztowna wizyta w serwisie no i pytanie o trwałość przy częstych zmianach obiektywów. suma sumarum wiecej bylo by z tym zamieszania niz korzysci, takie strzepywacze z filtrów są mało ingerujące w budowę stąd ich stosowanie.
jarwlos, poszukaj na forum wątków o metodach czyszczenia - było ich dziesiątki - i delikatnie przedmuchaj zgodnie z którąś techniką.. pozostaje nam tylko ostrożność i pewna tolerancja. Prędzej zrobią hermetyczne puszki z gazem w środku i jakąś metodą łączenia z obiektywem na żel czy cuś niż zaczną klapeczki montować.. albo wymyślą stworzonka które będą żyły w body i zjadały babole ;]
niestety - lustrzanka (prawdę mółiąc nie tylko lustro, kompakty również) = babole wewnątrz. a te ślady na zdjęciu wyglądaja bardziej jak usyfiony obiektyw.. w wizjerze widać te punkty?
edit:
prz3mo, oczywiście że tak jest:) przy szybkim zoomowaniu nie czujesz chłodu przy oku?:) a pod muszlą wizjera ile się syfu zbiera..;)
prz3mo, oczywiście że tak jest:) przy szybkim zoomowaniu nie czujesz chłodu przy oku?:) a pod muszlą wizjera ile się syfu zbiera..;)
Żebym czuł chłód to nie zauwazylem, ale musze kiedys sprawdzic :)
Jest jeszcze jeden fakt, producentom moze az tak bardzo nie zalezec by chronić matryce, w koncu serwisy na tym kase zarabiaja, a i pewnie nieraz zdarzylo sie tez, ze cały filtr wymieniano bo ktos porysował podczas czyszczenia..
Zauwazcie, ze w instrukcji Nikona jest wyraznie napisane ostrzezenie, by pod zadnym pozorem nie czyscic samemu matrycy (a raczej filtra, ktory jest nad nią). O ile my wiemy, ze mozna ja spokojnie czyscic i jak sie to zrobi delikatnie to nie ma prawa nic sie zepsuć, o tyle mysle, ze amerykanin poleci od razu do serwisu, bo zapłaci przysłowiowe "grosze" za czyszczenie i go na to stac.
dzisiaj przyjrzałem się dobrze w świetle dziennym. Widać również te plamki w wizjerze. Gruszką dobrze wydmuchałem środek aparatu, wytrałem porządnie soczewki z jednej i drugiej strony obiektywu i nic. Matryce dobrze obejrzałem i też nic nie widze, też podmuchałem na nią. Dzisiaj podepne sigme kumpla, jak wyjdzie ok, to może obiektyw zassał jakieś syfy do środka, wrrrrrr
dzisiaj przyjrzałem się dobrze w świetle dziennym. Widać również te plamki w wizjerze. Gruszką dobrze wydmuchałem środek aparatu, wytrałem porządnie soczewki z jednej i drugiej strony obiektywu i nic. Matryce dobrze obejrzałem i też nic nie widze, też podmuchałem na nią. Dzisiaj podepne sigme kumpla, jak wyjdzie ok, to może obiektyw zassał jakieś syfy do środka, wrrrrrr
lustro zobacz tez czy czyste..
Czyste, syfki są na zdjęciu, jakby były na lustrze to by raczej na fotkach nie było plamek
Czyste, syfki są na zdjęciu, jakby były na lustrze to by raczej na fotkach nie było plamek
tak, wiem, byłoby widoczne tylko w wizjerze... Zasugerowalem sie tym, ze widzi takze jakies syfki w wizjerze. Wiec na lustro tez warto zerknac. Ja mialem jakis paproch kiedys widoczny w wizjerze, jeden dmuch gruchą na lustro i paproch odfrunął :)
Kacper_84
03-05-2007, 11:23
no wlasnie ;d
a syfki wewnatrz chyba nie powinny byc tak bardzo widoczne.. chyba ze w rejonie tylniej soczewki..?
z ciekawosci (prosze, bez cięgów, wiem ze to glupota;)) jakis czas temu wyjalem matowke zeby ją blizej poznac i zmierzyc szukając takiej na styl z analogów, z klinem i mikrorastrem, zamykając spowrotem wuięziłem kilka baboli miedzy pryzmatem a matówką :/ moze dizs sie pozbieram i to wyczyszce... i nie wiem czy sie da czy odwrocilem matowke bo mam wrazenie ze w trakcie kadrowania kiedy jest ostrosc to robi sie morka.. w sumie to dobrze bo to takie juz prawie potwierdzenie ostrosci mikrorastrem :D
Jednak ten sukinkot po prawej stronie zdjęcia był na matrycy, ale wydmuchałem, drugi mniej widoczny, to zajmę się później bo czas wyjść na majówkę :)
david555
03-05-2007, 14:29
Najlepszy patent opracowała SIGMA w swoich aparatach i nic mądrzejszego nie wymyślono.
Zbigniew
03-05-2007, 16:44
Po co zasłonka, która się zamyka, jak pełno syfu może wpaść z samego obiektywu ? Proponuję pobawić się 70(80)-200/2.8 lub 100-300/4 albo czymść jeszcze większym - przy zoomowaniu czuć czasami konkretny opór, a w środku wszystko lata jak bąki na wiosnę :)
A odnośnie tytułowych zabrudzeń - u siebie na matrycy mam ładniejsze :)
Najlepszy patent opracowała SIGMA w swoich aparatach i nic mądrzejszego nie wymyślono.
Podobny patent możesz zastosować w naszych nikonach jeśli zdecydujesz się przejść na szkła M42.
Przejściówka z soczewką skutecznie blokuje kurzowi dostęp kurzowi do wnętrza aparatu
david555
03-05-2007, 19:47
Podobny patent możesz zastosować w naszych nikonach jeśli zdecydujesz się przejść na szkła M42.
Przejściówka z soczewką skutecznie blokuje kurzowi dostęp kurzowi do wnętrza aparatu
No nie bardzo, bo połączenie bagnetowe nie jest szczelne w odróżnieniu od zwykłego gwintu i syfki były by i tak zasysane do wnętrza puszki.
Szkiełko musi być zamontowane fabrycznie i w dodatku z bardzo dobrej jakości materiału pokrytego stosowną warstwą chemii, czyli tak jak w SIGMIE.
a co do matówki to nie ma możliwości (poza rozwiązaniami siłowymi) by założyć matówkę na "lewą stronę". Z jednej strony w rogu jest takie plastikowe wybrzuszenie i nie pozwala się założyć inaczej...
Kacper_84
05-05-2007, 12:06
a co do matówki to nie ma możliwości (poza rozwiązaniami siłowymi) by założyć matówkę na "lewą stronę". Z jednej strony w rogu jest takie plastikowe wybrzuszenie i nie pozwala się założyć inaczej...
dzięki:D właśnie pewny nie byłem (fatalna pamięć wzrokowa..) a nie chciałem rozbierać żeby się upewniać;)
Nawiązując do układu optycznego z dobrego materiału "ze stosowna warstwą chemii" itd. rozumiem, że będzie się łatwiej czyściło itp., ale zawsze się grupa narzekających, że po co to, można porysać przez przypadek, syfi się niemiłosiernie etc. etc.
... niestety nie ma rozwiązań idealnych...