PDA

Zobacz pełną wersję : 5D3 17-40/4+50/1.4+85/1.8 vs. D750 Nikkor 28+50+85/1.8G

gravity0
30-10-2014, 17:04
Mam dylemat okrutny. Od lat kilku używam Canona 5D2 ze szklarnią tytułową. Rozważałem zakup 5D3 (głównie dla AF), ale Nikon wyskoczył z D750, który nie dość, że we wszystkim wydaje się lepszy od 5D3, to jeszcze jest tańszy. I teraz za te same pieniądze mogę mieć albo 5D3 ze starym szkłem, albo D750 z nowymi Nikkorami.

Zajmuje się głównie fotografia portretową (z lampami, ale ostrzenie często w świetle podłym, żarowym i świetlówkowym), teatralną (mało światła i akcja) i w dużo mniejszym zakresie krajobrazem. Oraz oczywiście biegające dziecko :)

Dużo sobie poczytałem i na papierze wygląda to wszytko elegancko, ale dla własnego spokoju chciałem zapytać o tzw. praktykę - czy ktoś doświadczył może podobnej zmiany sprzętowej uprawiając podobna gatunkowo fotografię i czy jest coś, czego powinienem się obawiać przy takiej przesiadce?

MariuszJ
30-10-2014, 17:08
Nie ma nic czego mógłbyś się obawiać ale i nie ma żadnych specjalnych powodów, aby tę przesiadkę aranżować.
Wszystko można wykazać w tym temacie, prawie nic obiektywnie ;)

tmk_t
04-11-2014, 22:55
Porównując oba zestawy i ich pracę AF tutaj wygrywa canon
W nikonie nie chodzi o słaba pracę układu AF w samym body ale porównuję jako układ czyli body +szkło
to samo body np: z 24-70 f2,8 chodzi jak burza, ale na tych stałkach jest juz wolniej i mi to przeszkadzało, chodzi o reakcję stałki po naciśnięcie spustu w body
a bawiłes sie już 5D III? Jak nie to lepiej nie próbuj bo nie oddasz już tej puszki :D
Dla mnie w niej super śmiga tam AF

fafniak
04-11-2014, 23:45
Teatr ?
Nikon - gumowa matryca przyda sie na 100%

zoom2
04-11-2014, 23:46
Ja przechodzilem podobna (bardzo burzliwa i jednak nielogiczna) zmiane systemu. Ostatecznie wybrałem Nikona choc dla mnie odniesieniem byla 800 setka.
Co do ciebie, to moim zdaniem zalezy ile masz kasy.
Wymienione przez ciebie szkla Nikona mimo skandalicznej budowy mechanicznej to bardzo dobre optycznie i relatywnie tanie obiektywy , dające bardzo dobre rezultaty zdjeciowe. Czasy dobrych i wzglednie tanich szkiel Canona jak na razie sie skonczyly. Ty je wlasnie masz tylko ze dzisiaj te tanie Nikony sa o niebo lepsze , a dobre Canony kosztuja znacznie wiecej. Wiec swoje Canony i tak raczej sprzedasz.
Wiec finansowo raczej kierunek Nikon.

p.s co do porownania 5mk3 vs. d800/800e to piatka dla mnie byla zdecydowanie lepszym korpusem z wyjatkiem jednego. OBRAZU.
i ten obraz wygral choc nie od razu.

gravity0
05-11-2014, 14:38
Gumowa matryca nikon to jest BARDZO silny argument.
Canon nie ma czegoś takiego i nie zapowiada się, żeby miał prędko.
Używałem 5d3 incydentalnie i główny powód, dla którego jeszcze go nie mam to to, że nie widziałem większej (żadnej) różnicy w obrazku względem 5d2.

Odnośnie szkieł, to nie będę na pewno sięgał ani po L-stałki, ani po nikkory 1.4 - półka '1.8' to dla mnie idealne połączenie IQ, ceny i gabarytów. Przynajmniej tak jest w przypadku Canona.

Jeżeli AF na D750 będzie trochę wolniejszy niż w Canonie, ale celny (z 5d2 jest raczej dramat) - przeżyję.

Czy te nikkory faktycznie kruszą się w rękach jak suchy chleb?

@zoom2 - jak zniosłeś zmianę klawiszologiczną?

zoom2
05-11-2014, 15:06
klawiszologie (canon 5 vs. d800) opanowalem bez problemu..
ale tu ciekawostka choc nie na temat. ostatecznie nie zaakceptowalem ergonomii canona 6d.
te nikory nie krusza sie jak suchy chleb. tylko wygladaja ja skrzyzowanie trabanta z mydelniczka.
ale to wszystko dobrze dziala i robi swietny obrazek.
ot , taki zal za starymi konstrukcjami.

MaciekW
05-11-2014, 15:10
Nikkor 1.8 wyglądają "tanio", ale chyba jeszcze się nikomu nie rozsypały. Mnie nawet 85mm wytrzymał upadek na płyty chodnikowe z ~1m i działa dalej jak złoto.

gravity0
05-11-2014, 16:46
klawiszologie (canon 5 vs. d800) opanowalem bez problemu..
ale tu ciekawostka choc nie na temat. ostatecznie nie zaakceptowalem ergonomii canona 6d.
te nikory nie krusza sie jak suchy chleb. tylko wygladaja ja skrzyzowanie trabanta z mydelniczka.
ale to wszystko dobrze dziala i robi swietny obrazek.
ot , taki zal za starymi konstrukcjami.

Miałem w rękach 6D i też nie pokochałem.
Natomiast organoleptycznie, na dotyk w Media Markcie - D750 jest super.
Jeżeli zestaw nikonowy będzie lepiej (celniej i w gorszym świetle) ostrzył, dawał lepszy obrazek i nie stwarzał problemów w obsłudze - może być trabantem.

zoom2
05-11-2014, 16:53
Ja się nie chcę mądrzyć o D750 bo widziałem go tylko na ekranie laptopa.
Ale bardzo trudno mi sobie wyobrazić ,że to jakiś kiepski aparat.

tmk_t
05-11-2014, 16:55
D750 - start jest bardzo dobry, oby tak trzymał

nefas
11-11-2014, 00:40
Samego D750 nie znam, ale używam m.in zestawu 28+50+85 1.8G z D800 i jestem bardzo zadowolony z tych szkiełek, polecam.

gravity0
13-11-2014, 17:21
Przeczytałem właśnie cały internet i w zasadzie jedynym realnym minusem zestawu Nikonowego, który mi się ostał, są wolniejsze silniki AF (szczególnie w 85/1.8G).
Poza tym dla moich potrzeb D750 jest we wszystkim lepszy od 5D3, a szkła bardzo porównywalne.
Taka konkluzja :)

tomek67
13-11-2014, 17:26
Przeczytałem właśnie cały internet i w zasadzie jedynym realnym minusem zestawu Nikonowego, który mi się ostał, są wolniejsze silniki AF (szczególnie w 85/1.8G).

Jestem prawie pewny, że kolejnym minusem Nikona będzie wspomaganie AF z lampy.
Tzn. sporo jasnych obiektywów się na tym wykładało z dotychczasowymi body tej firmy.
W Canonie to po prostu działa.
I bardzo mi się już kilka razy przydało.

kuuubu
13-11-2014, 17:29
Jak kto woli ja przesiadłem się z d610 na 6d... ok egronomia lepsza w N ale tak zwyczajnie wole obrazek z Canona. Nikon ma mega przewagę jednak w "tanich" szkłach 28 1.8 / 35 1.8 / 50 1.8 / 85 1.8... no i ostatnio 20 1.8... jednak 6d + sigma 35 Art uwielbiam. i miło mnie zoskoczył C 85 1.8 tzn szybkość AF w porównaniu z 85G Nikona.

gravity0
13-11-2014, 17:31
O, ja mam akurat na sankach przez większość czasu wyzwalacz, a nie lampę i bardziej liczę na te -3EV AF niż czerwone kreski.

tmk_t
13-11-2014, 17:52
Tzn. sporo jasnych obiektywów się na tym wykładało z dotychczasowymi body tej firmy.

To jest świetna sprawa, zwłaszcza że spokojnie w słabych warunkach można bawić się bocznymi, które śmigają jak krzyżowe

... Nikon ma mega przewagę jednak w "tanich" szkłach 28 1.8 / 35 1.8 / 50 1.8 / 85 1.8... no i ostatnio 20 1.8... jednak 6d + sigma 35 Art uwielbiam. i miło mnie zoskoczył C 85 1.8 tzn szybkość AF w porównaniu z 85G Nikona.

akurat nowa
35 f2 IS jest zdecydowanie lepsza niż nikonowska 35 1,8 FX
najgorzej wypada 28 1,8, ale ja chyba mam jakąś bardzo dobrą sztukę:)
C 85 1,8 potwierdzam

GonzoG
13-11-2014, 18:48

Jestem, nie prawie, a w 100% pewny, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz.

Nigdy nie trafiłem na Nikona, który miałby z tym problemy...

A co do Canona - to on bez zewnętrznej lampy nie ma żadnego wspomagania.

stachmuszel
13-11-2014, 18:56
Gonzo, były problemy BF/FF przy SB plus niektóre szkła. Poszukaj na forum, było kilka wątków.

d90
13-11-2014, 23:26
A ja czytałem troszke cb. Z nudów.
Jesli bym miał w połowie takie problemy z af jak w canonie, to bym sprzedał wszystko i tyle.
Co komu po lampie ? W zastanym większość ludzi robi. A tam jak lampy nie masz to koniec. Pozamiatane podobno...
Wiem. Sa wyjatki. A ja sie nie znam :)
A obrazek ? Moze byc najfajniejszy. Jesli nie trafione to co komu po jpg z puszki. Bo juz w raw zrobic można samemu co sie zechce.
Co do N85 1,8G to tez go nie lubię. Ale za obrazek nijaki mz.

tmk_t
13-11-2014, 23:35
Pewnie wspominasz czasy kiedy królował 5D II i w słabym świetle jest gorzej
Od kiedy pojawiło się 6D i 5D III kłopociki takie zeszły na dalszy plan
A wiesz o tym że u siebie mogę wyłączyć błysk i korzystać tylko z samego wspomagania AF?
Mam zastane i mam AF

d90
14-11-2014, 00:04
No masz. Opcje taką...
Klamota na body tez :) do tego grip, drugie body tez z lampa, ze dwa szkła w kieszeni.
I tragarza potrzeba :)
Ps.
A ja bez tego klamota, i tez trafiam zawsze w cel :) na 101% :)
Ps.2.
Choc nie powiem - opcja fajna. Ta co piszesz. :) ale wybieram działający af :P :)

tmk_t
14-11-2014, 00:11
... tylko, że z lampą ładniejsze w mixie z zastanym :D
Poprostu fajnie jest mieć dodatkowe wspomaganie, działające

gravity0
14-11-2014, 01:08
Trzymanie lampy na body (nawet relatywnie lekkiej 430EX2) przerabiałem. Nic przyjemnego i dla mnie bez sensu (podkreślam - dla mnie).
Swoją drogą po teście D750 na optycznych pojawiły się w końcu emocje i eksplozja konfuzji w sprawie AF :)
Tym niemniej wciąż wydaje mi się lepsza opcja niż 5D3.

d90
14-11-2014, 01:28
... tylko, że z lampą ładniejsze w mixie z zastanym :D
Poprostu fajnie jest mieć dodatkowe wspomaganie, działające

A ja nie mowie ze nie. Co komu ...
Ale jak chce to lampe zapinam i mam. Jak "miksa" nie chce, to jadę samym body.
I trafia w obu wariantach.
:)